Αρχειακό Υλικό

Κωδικός Αποστολέας Αποδέκτης Ημερομηνία Αποστολής Λέξεις-Κλειδιά Φάκελος Περίληψη Περίληψη
1 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78 Ταγματάρχης Αλεξανδράκης Στρατηγός Μπιριούζοφ ]-Ιζμαήλ Μαχαλά [σσ. Διάσπαρτον Ξάνθης]-Τσιφλίκ Μαχαλά οι αντάρτες κατέφυγαν το βράδυ της 19ης Μαρτίου στο βουλγαρικό έδαφος. Επίσης, το απόγευμα της επομένης η ίδια ταξιαρχία δέχθηκε επίθεση από περισσότερους από 200 αντάρτες που προήλθαν από το βουλγαρικό έδαφος. Η επίθεση αποκρούστηκε με βαριές απώλειες για τους αντάρτες που επέστρεψαν στο βουλγαρικό έδαφος. Επίσης, αναφέρεται παρουσία ανταρτών σε βουλγαρικό φυλάκιο, ενώ Βούλγαροι στρατιώτες συνελήφθησαν από Έλληνες στρατιώτες εντός του ελληνικού εδάφους. Με την επιστολή αυτή, ο Έλληνας αξιωματικός διαμαρτύρεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την ανοιχτή προστασία και κάλυψη της Βουλγαρίας προς τους Έλληνες αντάρτες.

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78

Ελληνική στρατιωτική αποστολή ως σύνδεσμος με την Συμμαχική Επιτροπή Ελέγχου στη Βουλγαρία προς τον στρατηγό Μπιριούζοφ, αναπληρωτή αντιπρόσωπο της Συμμαρχικής Επιτροπής Ελέγχου στη Βουλγαρία. Δισέλιδη δακτυλογραφημένη επιστολή με ημερομηνία 25 Ιουνίου 1947 την οποία υπογράφει ο ταγματάρχης Αλεξανδράκης. Στην επιστολή αναφέρεται πως στις 19 και 20 Μαρτίου 1947 κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της 26ης ταξιαρχίας του ελληνικού στρατού εναντίον θέσεων 500-600 ανταρτών στις θέσεις Θέρμον [σσ. Μήπως: “Θέρμες” Ξάνθης
2 χωρίς αριθμό Paskal Mitrevski (Πασχάλης Μητρόπουλος) Νίκος Ζαχαριάδης 03 April 1949 ΜΗΤΡΕΦΣΚΙ, ΚΟΛΙΣΕΦΣΚΙ, ΚΚΕ, ΝΟΦ, ΚΚΓ, ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ <p>Έκθεση του Μητρέφκσι προς τον Νίκο Ζαχαριάδη για τις συνομιλίες που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και Επιτροπή του ΝΟΦ με τον Λάζαρο Κολισέφσκι στις αρχές του 1949. Στο κείμενο εκφράζονται τα παράπονα του Γιουγκοσλάβου πολιτικού προς το ΚΚΕ για την καλλιέργεια αντιγιουγκοσλαβικού κλίματος στις τάξεις των Σλαβομακεδόνων και&nbsp;μεταφέρεται η κριτική του Κολισέφσκι για τις θέσεις του ΚΚΕ αναφορικά με το Μακεδονικό.&nbsp;</p>
3 Δ.Υ. Γκλαβάς Υπουργός Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας 05 April 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΗΠΑ, ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ Ενέργειες, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του «κομμουνιστικού παιδομαζώματος», κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συντάκτη στις ΗΠΑ ως αντιπρόσωπος του Συλλόγου Καθηγητών Μέσης Εκπαιδεύσεως Αττικής και ως προσκεκλημένος της National Education Association.
4 25739 Στεφάνου Πρεσβείες Πράγας και Βελιγραδίου 07 April 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ, ΔΣΕ Πληροφορίες από εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού του Βελιγραδίου και του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ σχετικά με τον αριθμό ελληνοπαίδων που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα σε διάφορες Λαϊκές Δημοκρατίες.
5 - Milson και Bodmer - 03 June 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Γενικά στοιχεία σχετικά με ελληνόπαιδες που διαβιούν στη Γιουγκοσλαβία. Τα στοιχεί προέκυψαν κατόπιν ειδικής επιτόπιας έρευνας που διεξήγαγαν εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού από τις 2 έως τις 12 Μαΐου 1949.
6 χωρίς αριθμό Μιχάλης Κεραμιτζής (Mihajlo Keramidziev) - Ηλίας Δημάκης (Goce) Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. 14 June 1949 ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΕΡΑΜΙΤΖΗΣ, ΓΚΟΤΣΕ, ΚΚΕ, ΝΟΦ, ΔΣΕ <p>Έκθεση των Κεραμιτζή και Γκότσε προς την Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. στην οποία επιχειρούν να αντικρούσουν&nbsp;τις κατηγορίες του οπορτουνισμού,&nbsp;του φραξιονισμού και την καλλιέργεια σλαβομακεδονικού σωβινισμού&nbsp;ενώ παράλληλα υπερασπίζονται τη δράση τους στο ΝΟΦ. Αποδίδουν&nbsp;την εχθρική αντιμετώπισή τους στην αντίθεσή τους στους όρους της Συμφωνίας της Βάρκιζας, διαμαρτύρονται για την αθέτηση της συμφωνίας του 1946 μεταξύ ΚΚΕ - ΚΚΓ για την ενότητα ΚΚΕ - ΝΟΦ, τη&nbsp;μη ισότιμη εκπροσώπηση των Σλαβομακεδόνων&nbsp;στο ΔΣΕ και σε πολιτικό επίπεδο, τη διάσπαση του ΝΟΦ λόγω αδέξιων χειρισμών του ΚΚΕ&nbsp;και&nbsp;την &nbsp;έλλειψη αμεσότητας των στελεχών του ΚΚΕ με το σλαβομακεδονικό στοιχείο. Σε γενικές γραμμές στην έκθεση διατυπώνεται ο αντίλογος των δύο και εκφράζονται οι δικές τους αντιλήψεις για τα γεγονότα του Εμφυλίου.&nbsp;</p>
7 2005 Καλούτσης Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 17 July 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ Διαβιβάζει συνημμένα μεταφρασμένο στα γαλλικά άρθρο της γιουγκοσλαβικής εφημερίδας Borda με θέμα δηλώσεις του υπουργού Παιδείας της «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης» σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης παιδιών από την Ελλάδα που διαβιούν σε κράτη της ανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα στη Γιουγκοσλαβία.
8 26168 de Rougé και Gloor Γεωργακόπουλος 22 July 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Ενημέρωση προς τον πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για ενέργειες του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γιουγκοσλαβία με σκοπό τον επαναπατρισμό ελληνοπαίδων που διαβιούν εκεί.
9 χωρίς αριθμό Στρατής Αναστασιάδης Περικλής 02 August 1949 ΚΚΕ, ΔΣΕ, ΚΕΡΑΜΙΤΖΗΣ, ΚΡΟΥΣΕΒΛΙΕ, ΤΖΑΓΚΟΒΟ <p>Έκθεση του μόνιμου απεσταλμένου του Κ.Κ.Ε. στο Βελιγράδι, Στρατή Αναστασιάδη, στην οποία κάνει λόγο για την τρομοκράτηση&nbsp;των πολιτικών προσφύγων που κατέφυγαν στη Γιουγκοσλαβία από στελέχη της μυστικής αστυνομίας (UDB), είτε με χρήση βίας, είτε με την αποδιοργάνωση των κοινοτικών τους συμβουλίων, με σκοπό την αποξένωση των προσφύγων από το Κ.Κ.Ε. και το ΔΣΕ.&nbsp;</p>
10 2795 – Η/λ Διαμαντόπουλος Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 06 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Στην εφημερίδα Tägliche Rundschau (η οποία είναι όργανο του σοβιετικού στρατού) δημοσιεύθηκε φωτογραφία (επισυνάπτεται) από την υποδοχή ελληνοπαίδων από γερμανική κομμουνιστική οργάνωση.
11 2814 – Η/λ Διαμαντόπουλος Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 08 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Στην εφημερίδα Neües Deütschland δημοσιεύθηκε είδηση ότι 341 ελληνόπαιδες και 15 δάσκαλοί τους έφθασαν στην ανατολική ζώνη της Γερμανίας, όπου έγιναν δεκτοί από αντιπροσώπους της «Επιτροπής Βοήθειας υπέρ της Δημοκρατικής Ελλάδος».
12 2642 Φίλων Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 09 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΟΗΕ, ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ <p>Υποβολή σχεδίου επιστολής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, διά της οποίας καλούνται οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπου διαβιούν ελληνόπαιδες να συμμορφωθούν με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και να χορηγήσουν άδειες μετάβασης στο έδαφός τους αντιπροσώπων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.</p>
13 2571 δις Φίλων Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 09 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ, ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ Συζήτηση με στελέχη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού με θέμα τους ελληνόπαιδες που διαμένουν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και με την προοπτική και τις δυσκολίες που παρεμβάλλονται στον επαναπατρισμό τους.
14 Ε.Π. 530 Γεωργακόπουλος και Μίνδλερ Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 09 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Πληροφορίες για προσκόμματα που παρεμβάλλονται από τις γιουγκοσλαβικές αρχές και τον Γιουγκοσλαβικό Ερυθρό Σταυρό στον επαναπατρισμό ελληνοπαίδων που διαβιούν στη Γιουγκοσλαβία.
15 1314 Α/Ε/3 Παππάς Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 10 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ Διαβιβάζει συνημμένα ονομαστικό κατάλογο ενενήντα οκτώ (98) ελληνοπαίδων ηλικίας 13-19 ετών που διαβιούν σε στρατόπεδο της περιοχής του Κόζιτσε στην Τσεχοσλοβακία.
16 - Καραντώνη Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 10 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Ζητά να γίνουν ενέργειες για τον επαναπατρισμό της κόρης της, Αναστασίας Καραντώνη, η οποία στις 25 Οκτωβρίου 1948 έπεσε (μαζί με ακόμα τέσσερα κορίτσια) θύμα απαγωγής από μέλη του ΔΣΕ στο Γυψοχώρι Γιαννιτσών και πλέον βρίσκεται στη Γιουγκοσλαβία.
17 1520/40/4 Burton Βρυζάκης 11 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ Αίτηση του ελληνικής καταγωγής πολιτογραφημένου Αυστραλού πολίτη Sholdas με θέμα τον επαναπατρισμό της κόρης του Kasiana, η οποία απήχθη από κομμουνιστές αντάρτες τον Μάρτιο του 1948 από την ελληνική Μακεδονία και πλέον βρίσκεται στην Τσεχοσλοβακία.
18 2329 Καλούτσης Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 11 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ, ΟΗΕ, ΕΣΣΔ Διαβιβάζει συνημμένο μεταφρασμένο στα γαλλικά άρθρο της γιουγκοσλαβικής εφημερίδας Borda με θέμα την άρνηση της Γιουγκοσλαβίας των κατηγοριών που της αποδίδονται ότι παρακρατεί ελληνόπαιδες στο γιουγκοσλαβικό έδαφος παρά τη θέληση των γονέων τους.
19 2880 – Η/λ Διαμαντόπουλος Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 12 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Στην εφημερίδα Tägliche Rundschau (η οποία είναι όργανο του σοβιετικού στρατού) δημοσιεύθηκε η είδηση ότι 100 ελληνόπαιδα έφθασαν στο Σάσνιτζ του νησιού Ρούγκεν.
20 Ι/72065/Ι Σαμουήλ Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 13 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ Διαβιβάζει συνημμένο αντίγραφο κατάθεσης του απαχθέντος από τη Μόλιστα της Ηπείρου Νικόλαου Ντόκου, ο οποίος εκθέτει τις εμπειρίες του από την περίοδο της απαγωγής του από τον ΔΣΕ και της μεταφοράς του στην Αλβανία.
21 4874 Κύρου Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 16 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΟΗΕ, ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ Έναρξη έρευνας του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης με θέμα τα ελληνόπαιδα που διαβιούν εκεί.
22 43621 Στεφάνου Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Υπηρεσία Συνδέσμου παρά τη Β. Επιτροπή 16 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ Οι κατάλογοι των απαχθέντων ελληνοπαίδων απεστάλησαν από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό προς όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης (εκτός από την Πολωνία) στις οποίες διαβιούν τα εν λόγω παιδιά.
23 1268 Α/9 Βρυζάκης Burton 19 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ Ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες για το θέμα του επαναπατρισμού της Kasiana Sholdas, η οποία απήχθη από κομμουνιστές αντάρτες τον Μάρτιο του 1948 από την ελληνική Μακεδονία και πλέον βρίσκεται στην Τσεχοσλοβακία.
24 2835 Φίλων Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 22 August 1949 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Παιδοπόλεις, ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Βασίλισσα Φρειδερίκη Διαβιβάζει άρθρο με τίτλο «Quarante mille enfants abandonnés en Grèce» και θέμα τις συνθήκες διαβίωσης παιδιών στις παιδοπόλεις που έχουν ιδρυθεί με πρωτοβουλία της βασίλισσας Φρειδερίκης. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Δελτίο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
25 2828 Φίλων Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 22 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΛΒΑΝΙΑ, Πολωνία Στάση της αλβανικής και της πολωνικής κυβέρνησης απέναντι στις προσπάθειες του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για τον εντοπισμό ελληνοπαίδων που κατοικούν στην Αλβανία και στην Πολωνία.
26 5032 Κύρου Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 22 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΟΗΕ, Πολωνία Το έδαφος είναι πλέον ώριμο για την αποστολή επιστολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς την πολωνική κυβέρνηση σχετικά με το θέμα διεξαγωγής έρευνας για τους ελληνόπαιδες που διαβιούν στην Πολωνία.
27 43241 Στεφάνου Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 23 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ, ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΟΗΕ Επισκόπηση των πρωτοβουλιών που αναμένεται να λάβει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σχετικά με την υλοποίηση απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την αποστολή εκπροσώπων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης με σκοπό την επίβλεψη της διαδικασίας επαναπατρισμού ελληνοπαίδων.
28 Ε.Π. 586 Γεωργακόπουλος και Μίνδλερ Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 24 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Πολωνία, ΟΗΕ, ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ Στοιχεία και ενέργειες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σχετικά με ελληνόπαιδες που ζουν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καθώς σκέψεις σχετικά με την προοπτική επαναπατρισμού τους.
29 1412 Α/Ε/3 Παππάς Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 25 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ Διαβιβάζει ονομαστικό κατάλογο εξήντα δύο (62) ελληνοπαίδων ηλικίας 15-18 ετών που διαβιούν στο στρατόπεδο Haracov (το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Τσεχοσλοβακίας με την Πολωνία), καθώς και πληροφορίες σχετικά με την εκεί διαβίωσή τους.
30 44241 Μπένσης Καραντώνη 25 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Απαντώντας στο αίτημα της Μαρίας Καραντώνη για την επιστροφή της απαχθείσης κόρης της, την ενημερώνει ότι πρέπει να υποβάλει το ταχύτερο δυνατόν σχετικό αίτημα προς το πλησιέστερο κέντρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
31 45093 Στεφάνου Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 29 August 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ <p>Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 250 ελληνόπαιδες που βρίσκονταν στη Μπρατισλάβα μεταφέρθηκαν προς συμπλήρωση της εκπαίδευσής τους στο Κόζιτσε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα εν λόγω παιδιά φορούν σοβιετικά στρατιωτικά χιτώνια, τραγουδούν σλαβικά τραγούδια και διακρίνονται «διά τον κατά των εθνικών ιδεωδών φανατισμόν τους».</p>
32 45734 Στεφάνου Υπουργείο Στρατιωτικών, Υπηρεσία Συνδέσμου παρά τη Β. Επιτροπή και Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 20 September 1949 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Στην εφημερίδα Tägliche Rundschau (η οποία είναι όργανο του σοβιετικού στρατού) δημοσιεύθηκε η είδηση ότι 63 αγόρια και 37 κορίτσια, τέκνα μελών του ΔΣΕ, έφθασαν στο Σάσνιτζ του νησιού Ρούγκεν για παραμονή έξι εβδομάδων.
33 χωρίς αριθμό Μηνάς Φωτόπουλος (Minco Fotev) Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. 03 October 1949 ΟΥΖΟΥΝΟΦΣΚΙ, ΤΙΤΟ, ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, ΝΟΜΣ, ΟΖΝΑ <p>Έκθεση του Μηνά Φωτόπουλου για τα πεπραγμένα του κατά τη διάρκεια της Αντίστασης και του Εμφυλίου. Ο Φωτόπουλος με ιδιαίτερα απολογητικό ύφος αναφέρει τις σχέσεις του με τους Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές,&nbsp;τη συμμετοχή του στο τάγμα του Γκότσε, στο ΝΟΦ, στη ΝΟΜΣ και τη συνεργασία που είχε περιστασιακά με&nbsp;το 2ο Γραφείο της ΟΖΝΑ. Ο Φωτόπουλος&nbsp;παραθέτει επίσης τις οδηγίες που έδινε ο Ουζουνόφσκι&nbsp;στα μέλη του ΝΟΦ για την διενέργεια προπαγάνδας στην ελληνική Μακεδονία και στο τέλος καταφέρεται εναντίον του Τίτο και της στάσης του στον ελληνικό εμφύλιο.&nbsp;</p>
34 22/1/16/16 Βουκικλαράκης Γενική Διεύθυνση Αλλοδαπών (Ελλάδα) 03 January 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, Ιθαγένεια <p>Πληροφορίες για τη διαδικασία απόκτησης γιουγκοσλαβικής ιθαγένειας από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες από την περιοχή της Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στη Γιουγκοσλαβία.</p>
35 1b-8-1145 Vladimir Poptomov Γραμματεία ΚΚΒ 10 February 1950 ΚΚΒ; ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΝΟΤΑ; ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ; ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ; <p>Πρόταση του Vl. Poptomov&nbsp;για την αποστολή ιδιαίτερης νότας, μέσω της διπλωματικής οδού, εναντίον των γιουγκοσλαβικών φρικαλεοτήτων σε Βούλγαρους πρόσφυγες από τη Μακεδονία του Αιγαίου που επιθυμούν να επιστρέψουν στη Βουλγαρία. Επιπλέον, η πρόταση περιλαμβάνει την έναρξη καμπάνιας στις εφημερίδες για την προστασία των δικαιωμάτων των εν λόγω Βουλγάρων.</p>
36 1b-7-1644 Χρ. Καλαϊτζήεφ Γραμματεία Κεντρικής Επιτροπής ΚΚΒ 17 March 1950 Πολιτιστικός Σύλλογος; Μακεδονία Αιγαίου; Τίτο; Σόφια; <p>Πρόκειται για επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής του Μακεδονικού πολιτιστικού-εκπαιδευτικού Συλλόγου Βουλγαρίας. Αναφέρεται στη Γενική Συνέλευση του εν λόγω Συλλόγου που έλαβε χώρα στη Σόφια. Σ' αυτήν αναφέρθηκε ότι στη Μακεδονία του Αιγαίου οι Μακεδόνες αντιμετώπισαν τους Έλληνες μοναρχοφασίστες ως εχθρούς και τους πολέμησαν, αλλά ο ηρωικός τους αγώνας δέχθηκε πισώπλατο χτύπημα από την προδοσία του Τίτο. Κλείνοντας, καλεί τους Μακεδόνες πρόσφυγες της Βουλγαρίας να αγωνιστούν εναντίον της τρομοκρατίας του Τίτο και των Ελλήνων μοναρχοφασιστών.</p>
37 8/12/96/1 Νικολόπουλος Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 18 April 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Διαβιβάζει συνημμένα έκθεση εξέτασης του πολιτικού πρόσφυγα Χαράλαμπου Ευσταθιάδη, ο οποίος παραδόθηκε από τις γιουγκοσλαβικές αρχές στον έλεγχο διαβατηρίων Ειδομένης. Ο εξεταζόμενος παρέχει πληροφορίες για τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες που διαμένουν στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και γενικότερες πληροφορίες για τη Γιουγκοσλαβία.
38 553 Παππάς Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 27 April 1950 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ Επιστολές Ελλήνων που κατοικούν στην Τσεχοσλοβακία αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ύπαρξη Ελλήνων πολιτικών προσφύγων και παιδιών σε διάφορες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
39 553 Παππάς Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 27 April 1950 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ Επιστολές Ελλήνων που κατοικούν στην Τσεχοσλοβακία αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ύπαρξη Ελλήνων πολιτικών προσφύγων και παιδιών σε διάφορες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
40 538 Καλούτσης Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 05 May 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, Δελτία ταυτότητας Οι πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στο γιουγκοσλαβικό έδαφος, δεν έχουν εφοδιαστεί με ενιαίου τύπου δελτίο ταυτότητας. Ανάλογα με την περίπτωση τούς χορηγούνται διαφόρων ειδών και χρωμάτων δελτία ταυτότητας.
41 54/1/5/138 Γρεβενίτης Γενική Διεύθυνση Αλλοδαπών (Ελλάδα) 18 May 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, Πολιτογράφηση Διαβιβάζει πληροφορίες σχετικά με την προοπτική πολιτογράφησης στη Γιουγκοσλαβία Ελλήνων υπηκόων που έχουν καταφύγει ως πολιτικοί πρόσφυγες εκεί.
42 8/12/96/7 Νικολόπουλος Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 19 May 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, Ιθαγένεια Πληροφορίες για τον παρελθόν του πολιτικού πρόσφυγα Χαράλαμπο Ευσταθιάδη ή Βλαδίμηρο Σκλαβωμένο, ο οποίος διαμένει στη Γιουγκοσλαβία. Προτείνεται να απαγορευθεί η επιστροφή του στην Ελλάδα και να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια δεδομένου του κομμουνιστικού παρελθόντος τους και των δεδηλωμένων κομμουνιστικών φρονημάτων του.
43 268 Παπαηλιάκις Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 23 May 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, Πολιτογράφηση Πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης Ελλήνων πολιτικών προσφύγων που κατοικούν στη Γιουγκοσλαβία. Οι πληροφορίες προέρχονται από την κατάθεση του επαναπατρισθέντος Έλληνα πολιτικού πρόσφυγα Γεώργιου Κατσιμάρη.
44 698 Παππάς Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 30 May 1950 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ Διαβιβάζει συνημμένο αντίγραφο αίτησης που έχουν απευθύνει δύο Ελληνίδες πολιτικές πρόσφυγες (Μαρία Θεοδώρου και Βεργηνάδα Ιωαννίδου), οι οποίες διαμένουν στην Τσεχοσλοβακία. Με την αίτηση οι δύο γυναίκες ζητούν τη μεσολάβηση στελέχους του ΚΚΕ προκειμένου να τους επιστραφούν οι δύο θυγατέρες τους (Λευτερία Θεοδώρου και Γεωργία Ιωαννίδου αντίστοιχα), οι οποίες διαμένουν παρά τη θέληση των μητέρων τους σε άλλη πόλη της Τσεχοσλοβακίας.
45 698 Παππάς Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 30 May 1950 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ Διαβιβάζει συνημμένο αντίγραφο αίτησης που έχουν απευθύνει δύο Ελληνίδες πολιτικές πρόσφυγες (Μαρία Θεοδώρου και Βεργηνάδα Ιωαννίδου), οι οποίες διαμένουν στην Τσεχοσλοβακία. Με την αίτηση οι δύο γυναίκες ζητούν τη μεσολάβηση στελέχους του ΚΚΕ προκειμένου να τους επιστραφούν οι δύο θυγατέρες τους (Λευτερία Θεοδώρου και Γεωργία Ιωαννίδου αντίστοιχα), οι οποίες διαμένουν παρά τη θέληση των μητέρων τους σε άλλη πόλη της Τσεχοσλοβακίας.
46 13/1/62/2 Νικολόπουλος Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 01 June 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Διαβιβάζει συνημμένα αντίγραφο έκθεσης εξέτασης του πολιτικού πρόσφυγα Γιάννη Νάστη, ο οποίος είχε διαφύγει στη Γιουγκοσλαβία και παραδόθηκε στις 12 Μαΐου 1950 στο Σταθμό Χωροφυλακής Μπουφίου. Ο εξεταζόμενος εκθέτει τις εμπειρίες του από τη διαβίωσή του στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και από τη συμμετοχή του στον Εμφύλιο Πόλεμο.
47 22/1/16/169 Βουκικλαράκης Υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας 07 July 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, Δελτία ταυτότητας Οι πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στο γιουγκοσλαβικό έδαφος, δεν έχουν εφοδιαστεί με ενιαίου τύπου δελτίο ταυτότητας. Οι περιφερειακές κυβερνήσεις ρυθμίζουν κατά βούληση το ζήτημα των ταυτοτήτων.
48 Α/Γ5/32505/Βα Στεφάνου Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 20 July 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, στρατιωτική εκπαίδευση Πληροφορίες από την Πρεσβεία της Πράγας ότι στην πόλη Prisecuice λειτουργεί στρατόπεδο Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι υποβάλλονται σε στρατιωτική εκπαίδευση υπό την καθοδήγηση αξιωματικών από τη Σοβιετική Ένωση.
49 Α/Γ5/32505/Βα Στεφάνου Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 20 July 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, στρατιωτική εκπαίδευση Πληροφορίες από την Πρεσβεία της Πράγας ότι στην πόλη Prisecuice λειτουργεί στρατόπεδο Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι υποβάλλονται σε στρατιωτική εκπαίδευση υπό την καθοδήγηση αξιωματικών από τη Σοβιετική Ένωση.
50 374 Παπαηλιάκις Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 03 August 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, Δελτία ταυτότητας Οι πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στο γιουγκοσλαβικό έδαφος, δεν έχουν εφοδιαστεί με ενιαίου τύπου δελτίο ταυτότητας. Οι περιφερειακές κυβερνήσεις ρυθμίζουν κατά βούληση το ζήτημα των ταυτοτήτων.
51 1065 Παππάς Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 03 September 1950 Πολιτικοί πρόσφυγες Τσεχοσλοβακία, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, στρατιωτική εκπαίδευση Πληροφορίες για αριθμό πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα στην Αλβανία (2.500), στη Βουλγαρία (5.200) και στην Ουγγαρία (200). Πληροφορίες για την παροχή ειδικής στρατιωτικής εκπαίδευσης σε 320 πολιτικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα στις πόλεις Pardubice και Zlin της Τσεχοσλοβακίας.
52 1065 Παππάς Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 03 September 1950 Πολιτικοί πρόσφυγες Τσεχοσλοβακία, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, στρατιωτική εκπαίδευση Πληροφορίες για αριθμό πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα στην Αλβανία (2.500), στη Βουλγαρία (5.200) και στην Ουγγαρία (200). Πληροφορίες για την παροχή ειδικής στρατιωτικής εκπαίδευσης σε 320 πολιτικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα στις πόλεις Pardubice και Zlin της Τσεχοσλοβακίας.
53 1446 Καλούτσης Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 26 October 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, Ιθαγένεια Πληροφορίες για πολιτικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα, οι οποίοι διαμένουν εντός του γιουγκοσλαβικού εδάφους. Διαψεύδει τις πληροφορίες ότι σλαβόφωνοι πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα έχουν λάβει τη γιουγκοσλαβική ιθαγένεια, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς την πολιτική του Τίτο, ο οποίος επιδιώκει την επιστροφή τους στην Ελλάδα όταν οι περιστάσεις το επιτρέψουν προκειμένου να μην απισχνηθεί αριθμητικά η «σλαβομακεδονική μειονότητα» στις βόρειες ελληνικές επαρχίες.
54 377 Καλούτσης Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 29 October 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Διαβιβάζει εκτενείς πληροφορίες για τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις γιουγκοσλαβικές αρχές με σκοπό την ίδρυση συλλόγου των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στη Γιουγκοσλαβία.
55 794/Δ/9 Αντωνέλλος Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 02 November 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, Ιθαγένεια, Δελτία ταυτότητας Εδώ και τέσσερις μήνες οι τοπικές αρχές προβαίνουν στην αντικατάσταση των δελτίων ταυτότητας των σλαβομακεδονικής καταγωγής Ελλήνων υπηκόων, οι οποίοι έχουν καταφύγει ως πολιτικοί πρόσφυγες στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας. Το νέο δελτίο ταυτότητας έχει πράσινο χρώμα. Στους ελληνικής εθνικής συνείδησης πολιτικούς πρόσφυγες δεν χορηγείται νέο δελτίο ταυτότητας, αλλά εξακολουθούν να έχουν δελτίο αλλοδαπών.
56 366/4/19/4α Βλαστάρης Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 09 December 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Διαβιβάζει συνημμένα αντίγραφο επιστολής Έλληνα ναυτικού, ο οποίος περιγράφει σε οικείο του πρόσωπο την εμπειρία του από τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στη Γιουγκοσλαβία όπως τις αντιλήφθηκε κατά τη σύντομη παραμονή του στο γιουγκοσλαβικό λιμάνι Συμπενίρ.
57 - Ζαχαρόπουλος - («Πληροφορίες επί Κ/Σ εν Γιουγκοσλαβία») 12 December 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ Πληροφορίες σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους που έχουν βρει καταφύγιο στη Γιουγκοσλαβία. Ειδική αναφορά στους διαμένοντες στο στρατόπεδο του Μπούλκες, στους Σλαβομακεδόνες καθώς και στη μετακίνηση Ελλήνων πολιτικών προσφύγων από τη Γιουγκοσλαβία προς άλλα κομμουνιστικά κράτη.
58 2812 Σύνδεσμος της ελληνικής κυβέρνησης στη Βαλκανική Επιτροπή του ΟΗΕ Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 29 December 1950 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ, ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ Προτείνεται να επιδιωχθεί η μη επάνοδος των σλαβόφωνων Ελλήνων υπηκόων που εγκατέλειψαν το ελληνικό έδαφος με προορισμό τα όμορα προς την Ελλάδα κομμουνιστικά κράτη. Ως πρόφαση για την απαγόρευση επανόδου μπορεί να προβληθεί η αντεθνική του δράση.
59 531/1/4/5 Βλαστάρης Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 20 June 1951 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Αλληλογραφία, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Διαβιβάζει πίνακες, οι οποίοι έχουν συνταχθεί από τα Κέντρα Αλλοδαπών και από τις Διοικήσεις Χωροφυλακής διάφορων περιοχών της Ελλάδας, με τα στοιχεία πολιτικών προσφύγων που διαβιούν σε διάφορες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης. Στους πίνακες περιλαμβάνονται τα ακριβή στοιχεία κατοικίας των πολιτικών προσφύγων. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν και κατοίκων της Ελλάδας, οι οποίοι αλληλογραφούν με πολιτικούς πρόσφυγες. Υπάρχουν πολλές δεκάδες καταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται εκατοντάδες ονόματα και στοιχεία κατοικίας πολιτικών προσφύγων.
60 531/1/4/5 Βλαστάρης Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 20 June 1951 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Αλληλογραφία, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Διαβιβάζει πίνακες, οι οποίοι έχουν συνταχθεί από τα Κέντρα Αλλοδαπών και από τις Διοικήσεις Χωροφυλακής διάφορων περιοχών της Ελλάδας, με τα στοιχεία πολιτικών προσφύγων που διαβιούν σε διάφορες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης. Στους πίνακες περιλαμβάνονται τα ακριβή στοιχεία κατοικίας των πολιτικών προσφύγων. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν και κατοίκων της Ελλάδας, οι οποίοι αλληλογραφούν με πολιτικούς πρόσφυγες. Υπάρχουν πολλές δεκάδες καταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται εκατοντάδες ονόματα και στοιχεία κατοικίας πολιτικών προσφύγων.
61 27503 Γεωργακόπουλος και Μίνδλερ Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 16 August 1951 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, Πολωνία, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Κατάλογος Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση επαναπατρισμού. Πρόκειται συνολικά για 49 άτομα. Συνημμένα υποβάλλονται και 49 φάκελοι αλληλογραφίας των εν λόγω προσώπων. Από τα γραμματόσημα και από άλλα στοιχεία που βρίσκονται στους φακέλους προκύπτει ότι η χώρα διαμονής των 49 πολιτικών προσφύγων είναι κατά περίπτωση η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία.
62 08/10/60/264 Νικολόπουλος Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 21 May 1952 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Αλληλογραφία, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, Πολωνία, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ Διαβιβάζει συνημμένα καταστάσεις τηλεγραφημάτων που έχουν αποσταλεί από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν στη Ρουμανία, την Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία, προς συγγενείς και φίλους τους στην Ελλάδα. Υπάρχουν τα στοιχεία τόσο του αποστολέα όσο και του παραλήπτη.
63 222/12/103 Γερογιάννης Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 02 August 1952 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Αλληλογραφία, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, Πολωνία, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ Διαβιβάζει συνημμένα καταστάσεις τηλεγραφημάτων που έχουν αποσταλεί από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν στη Ρουμανία, την Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία, προς συγγενείς και φίλους τους στην Ελλάδα. Υπάρχουν τα στοιχεία τόσο του αποστολέα όσο και του παραλήπτη.
64 366/4/23/57 Βλαστάρης Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 19 August 1952 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Αλληλογραφία, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Διαβιβάζει πίνακες, οι οποίοι έχουν συνταχθεί από τα Κέντρα Αλλοδαπών και από τις Διοικήσεις Χωροφυλακής διάφορων περιοχών της Ελλάδας, με τα στοιχεία πολιτικών προσφύγων που διαβιούν σε διάφορες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης. Στους πίνακες περιλαμβάνονται τα ακριβή στοιχεία κατοικίας των πολιτικών προσφύγων. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν και κατοίκων της Ελλάδας, οι οποίοι αλληλογραφούν με πολιτικούς πρόσφυγες. Υπάρχουν πολλές δεκάδες καταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται εκατοντάδες ονόματα και στοιχεία κατοικίας πολιτικών προσφύγων.
65 χωρίς αριθμό Μιλτιάδης Πορφυρογέννης Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε 19 September 1952 ΚΕΡΑΜΙΤΖΗΣ, ΜΗΤΡΕΦΣΚΙ, ΒΕΡΑ, ΚΟΛΙΣΕΦΣΚΙ, ΝΟΦ, ΔΣΕ <p>Έκθεση του Μιλτιάδη Πορφυρογέννη, στελέχους της ΠΔΚ, για τις&nbsp;εργασίες της Πρώτης Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου του ΝΟΦ το 1948, τις οποίες παρακολούθησε μαζί με τον Ιωαννίδη. Πρόθεσή&nbsp;τους ήταν η καταπολέμηση της διασπαστικής πολιτικής των Κεραμιτζή και Μητρέφσκι. Στην έκθεσή του αναφέρεται επίσης&nbsp;στις ατελέσφορες&nbsp;επαφές που είχε ο ίδιος, ως εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. με Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές σε Σκόπια και Βελιγράδι &nbsp;το Φλεβάρη του 1949, στόχος των οποίων ήταν η στρατολόγηση Σλαβομακεδόνων ενόψει των επικείμενων συγκούσεων του ΔΣΕ με τον Εθνικό Στρατό. Ο Πορφυρογέννης επισημαίνει τις προσπάθειες υπονόμευσης της αποστολής του από τους Κεραμιτζή και Μητρέφσκι.&nbsp;</p>
66 χωρίς αριθμό Κωτσόπουλος Σταύρος (Stavro Kocev) Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. 01 October 1952 ΚΕΡΑΜΙΤΖΗΣ, ΓΚΟΤΣΕ, ΝΟΦ, ΣΟΥΠΟΥΡΚΑΣ, ΜΗΤΡΕΦΣΚΙ <p>Έκθεση του Κωτσόπουλου προς την Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. στην οποία παραθέτει στοιχεία για την ίδρυση και τη&nbsp;δράση των σλαβομακεδονικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Παρατίθενται αξιόλογες λεπτομέρειες για τις αποσχιστικές τάσεις των Σλαβομακεδόνων που εκδηλώθηκαν μέσω του ΣΝΟΦ και του ΝΟΦ, τις διαταραγμένες σχέσεις των στελεχών του Κ.Κ.Ε. και εν γένει του κόμματος με τους Νοφίτες, την προπαγάνδα των τελευταίων εναντίον του Κ.Κ.Ε.. Παράλληλα, ο Κωτσόπουλος αναφέρεται στην καλλιέργεια ηττοπαθούς κλίματος εις βάρος του ΔΣΕ&nbsp;από μερίδα Νοφιτών που μετέβησαν στα Σκόπια (Κεραμιτζής, Αγιάννης-Ότσε, Δημάκης-Γκότσε)&nbsp;και τη μεταλαμπάδευση των διασπαστικών πρακτικών στις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ όπου μεταφέρθηκαν παιδιά από τη δυτική Μακεδονία.</p>
67 531/1/1/138 Αθανασιάδης-Νόβας Γενικό Κέντρο Αλλοδαπών Μακεδονίας-Θράκης, Κέντρα Αλλοδαπών Αθήνας, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πειραιά, Δωδεκανήσου, Χίου, Πάτρας, Κέρκυρας, Διοικήσεις Χωροφυλακής, Διοικήσεις Χωροφυλακής Εγκληματικών Φυλακών Γυάρου, Φρουρά Χωροφυλακής Αγίου Ευστρατίου και Τρίκερι 05 October 1952 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Αλληλογραφία Περιγράφεται η διαδικασία, ο τρόπος και ο σκοπός ελέγχου της αλληλογραφίας (συμπεριλαμβανομένων δεμάτων και επιταγών) των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι κατοικούν σε κομμουνιστικές χώρες, προς συγγενείς και φίλους τους στην Ελλάδα.
68 χωρίς αριθμό Λεωνίδας Στρίγγος Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. 10 October 1952 ΓΚΟΤΣΕ, ΤΕΜΠΟ, ΑΓΓΛΙΚΟ ΥΠΟΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΣΝΟΦ, ΑΜΠΑΣ, ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ <p>Μεταπολεμική εκθεση του Λεωνίδα Στρίγγου προς την ΚΕ του ΚΚΕ στην οποία αναφέρεται στην ίδρυση του ΣΝΟΦ, στη διασπαστική δράση των Πέγιωφ, Κεραμιτζή και&nbsp;Μητρέφσκι, στη συνεργασία του σώματος Γκότσε με το αγγλικό υποπροξενείο στη Φλώρινα,&nbsp;στο κατασκοπευτικό έργο πρακτόρων του ΚΚΜ και τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση&nbsp;του ΝΟΦ, μετά τη&nbsp;Συμφωνία&nbsp;της Βάρκιζας, που σκοπό είχε την προπαγάνδιση της "Ανεξάρτητης Μακεδονίας" και ως εκ τούτου την συκοφάντηση του ΚΚΕ.&nbsp;</p>
69 χωρίς αριθμό Θ. Ευθυμιάδης Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε. 24 October 1952 ΝΟΦ, ΚΚΕ, ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ, ΚΕΡΑΜΙΤΖΗΣ <p>Έκθεση του Θεοδ. Ευθυμιάδη προς την Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. σχετικά με τη δράση των Σλαβομακεδόνων στη Φλώρινα&nbsp;κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Αναφέρεται με κάποιες λεπτομέρειες στις ενέργειες κυρίως του Κεραμιτζή και του Παπαλαζάρου μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας προκειμένου να αποξενώσουν τον ντόπιιο σλαβόφωνο πληθυσμό από το ΚΚΕ και να τον οδηγήσουν στην αγκαλιά των Γιουγκοσλάβων κομμουνιστών. Γίνεται λόγος για&nbsp;τη στάση του ΝΟΦ στις εκλογές του 1946 και&nbsp;τις εκλογές του εργατικού κέντρου Φλώρινας όπως επίσης και για&nbsp;τις σχέσεις του ΝΟΦ με το αγγλικό υποπροξενείο που έδρευε στην πόλη.</p>
70 χωρίς αριθμό Λευτέρης Κατσάκος Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. 25 October 1952 ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ, ΓΚΟΤΣΕ, ΕΛΑΣ, ΠΕΓΙΩΦ, ΤΟΥΡΟΥΝΤΖΑΣ <p>Έκθεση του Κατσάκου προς την Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. στην οποία απαντά σε διάφορα ερωτήματα που έθεσε η ΚΕ. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ίδρυση και τη στελέχωση του ΣΝΟΦ από άτομα με αυτονομιστικές τάσεις, στη συνεργασία τους με παλιούς κομιτατζήδες, στις επαφές με τους Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές, στη διάλυση του ΣΝΟΦ και την ίδρυση του ΝΟΦ και&nbsp;στη&nbsp;διάσταση μεταξύ νοφιτών και στελεχών του ΚΚΕ. Ο Κατσάκος αναφέρεται με λεπτομέρειες σε πολλά πρόσωπα και γεγονότα.&nbsp;</p>
71 - Περιβολιώτης - («Έκθεσις συμπερασμάτων εκ του ελέγχου της αλληλογραφίας των Κ/Σ, φυγάδων και απαχθέντων, των διαβιούντων εις χώρας υπό Κομμουνιστικόν καθεστώς, κατά τον ως άνω μήνα Οκτώβριον 1952») 14 November 1952 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, Πολωνία, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, Αυστρία Περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των επιστολών Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, τον αριθμό των αποστολέων, την κατά φύλλο και ηλικία κατανομή τους, καθώς και τη χώρα διαμονής τους (Σοβιετική Ένωση, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ανατολική Γερμανία, Αλβανία, Αυστρία). Διατυπώνονται γενικά συμπεράσματα σχετικά με τις πολιτικές πεποιθήσεις, το ηθικό τους κ.λπ. Υπολογίζεται ότι το σύνολο των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων ανέρχεται σε 60.270 (36.767 άνδρες και 23.503 γυναίκες).
72 117/15171/3 Λυκουρέζος Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 27 November 1952 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Αλληλογραφία, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Διαβιβάζει συνημμένα επιστολή του βίαια απαχθέντα από τον ΔΣΕ και πλέον κάτοικο Τασκένδης Ζαχαρία Μουκούλη προς τη σύζυγό του Βασιλική Μουκούλη, η οποία διαμένει στο Κάντσικο Κόνιτσας. Ο επιστολογράφος περιγράφει ως ελεεινές τις συνθήκες διαβίωσής του στην Τασκένδη («δεν έχω δεκάρα στην τσέπη μου», «δεν έχω βρακή στον κόλο μου»), εκφράζει την απελπισία του διότι δεν ελπίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα και γι’ αυτό το λόγο προτρέπει τη σύζυγό του να παντρευτεί εφόσον το επιθυμεί.
73 χωρίς αριθμό Ν. Κέντρος Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε. 11 December 1952 ΚΚΕ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΝΟΦ, ΚΕΡΑΜΙΤΖΗΣ, ΓΚΟΤΣΕ <p>Αναφορά του Νίκου Κέντρου, μέλους του Κ.Κ.Ε., για την αποσχιστική δράση των Σλαβομακεδόνων, τη συμμετοχή Οχρανιτών&nbsp;στο ΝΟΦ, τις προσπάθειες επιβολής της θέσης περί αυτόνομης Μακεδονίας στις τάξεις των σλαβοφώνων της δυτικής Μακεδονίας και&nbsp;τις προσπάθειες στελεχών του ΚΚΕ να καταπολεμήσουν τις αυτονομιστικές τάσεις. Στο κείμενο του ο Κέντρος αναφέρεται λεπτομερώς σε αρκετά άτομα και γεγονότα.</p>
74 - Λυκουρέζος - («Έκθεσις συμπερασμάτων εκ του ελέγχου της αλληλογραφίας των Κ/Σ, φυγάδων και απαχθέντων, των διαβιούντων εις χώρας υπό Κομμουνιστικόν καθεστώς, κατά τον ως άνω μήνα Νοέμβριον 1952») 13 December 1952 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, Πολωνία, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, Αυστρία Περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των επιστολών Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, τον αριθμό των αποστολέων, την κατά φύλλο και ηλικία κατανομή τους, καθώς και τη χώρα διαμονής τους (Σοβιετική Ένωση, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ανατολική Γερμανία, Αλβανία, Αυστρία). Διατυπώνονται γενικά συμπεράσματα σχετικά με τις πολιτικές πεποιθήσεις, το ηθικό τους κ.λπ. Υπολογίζεται ότι το σύνολο των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων ανέρχεται σε 60.666 (36.932 άνδρες και 23.734 γυναίκες).
75 112/20488/8 Λυκουρέζος Υπουργείο Εξωτερικών 13 December 1952 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Αλληλογραφία, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΚΚΕ, ΕΔΑ Διαβιβάζεται συνημμένα αντίγραφο επιστολής του Γεωργίου Ανδρέου, πολιτικού πρόσφυγα στην Ουγγαρία (Belogianni Koroc Ivancsa), προς τον Λεωνίδα Νάτση, κάτοικο Αθήνας (οδός Σποράδων 6). Από την ανάλυση της επιστολής προκύπτει ότι η ηγεσία του ΚΚΕ στην Ουγγαρία άσκησε πίεση στους εκεί διαμένοντες Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες ώστε να στείλουν προπαγανδιστικές επιστολές στους οικείους τους στην Ελλάδα προκειμένου οι τελευταίοι να ψηφίσουν υπέρ της ΕΔΑ στις εκλογές της 16/11/1952.
76 M.O.L. 288/ 32 άγνωστος άγνωστος 01 January 1962 ) θεωρούν ότι οι αποφάσεις του συνέδριου είναι άκυρες επειδή η συγκάλεση ήταν αντίθετη με το ισχύων καταστατικό του κόμματος. σελίδα 114-146.Υπόθεση Βαγγέλη Κοστούδη (Κοστήδη

M.O.L. 288/ 32

Έκθεση προς τη Γραμματεία της ΚΕ του Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΟΣΕΚ). Για την ενημέρωση τον πολιτικών προσφύγων σχετικά με τις αποφάσεις του 8ου συνέδριου του ΚΚΕ δυο μέλη του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ο Λεωνίδας Στρίγγος και ο Πέτρος Ρούσσος παραβρέθηκαν στην Ουγγαρία. Στα πλαίσια του Κεντρικού Συμβουλίου των Ελλήνων Πολιτικών προσφύγων στην Ουγγαρία οργάνωσαν τις εξής συνελεύσεις: τρις κομματικές συνελεύσεις στη Βουδαπέστη, στο χωριό Μπελογιάννη, και στις επαρχιακές πόλεις Tatabánya, Miskolc. Σε αυτές τις συναντήσεις παρουσίασαν τις αποφάσεις του 8ου συνέδριου, τον αγώνα του κόμματος για μια δημοκρατική Ελλάδα. Στη συνέλευση της Βουδαπέστης έξι άτομα παρακολούθησαν αντικομματική εχθρική στάση. Πχ.ο Μακρίδης Σάββας και ο ταγματάρχης Βαγγέλης Κοστούδης (Κοστήδης
77 2005-Η/8 Καρανδρέας Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 20 December 1962 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Πολωνία, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ανατολική Γερμανία διαβιούν πάνω από 1.000 πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα, από τους οποίους περίπου 50 είναι Σλαβομακεδόνες. Οι περισσότεροι πολιτικοί πρόσφυγες διαμένουν στη Λειψία (Leipzig), στη Δρέσδη (Dresden), στο Καρλ-Μαρξ-Σταντ (Karl-Marx-Stadt, τέως Κέμνιτς – Chemnitz) και στο Βρανδεμβούργο (Brandenburg). Οι Σλαβομακεδόνες έχουν έρθει σε επαφή με σλαβομακεδονικές οργανώσεις σε Πολωνία και Τσεχοσλοβακία, από τις οποίες έλαβαν οδηγίες για συντονισμό της δράσης τους υπέρ μιας αυτόνομης Μακεδονίας.
78 1662 Αργυρόπουλος Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 21 December 1962 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ Οι πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα οι οποίοι διαβιούν στη Ρουμανία υπολογίζονται σε 8.000-9.000. Εντός της ομάδας των πολιτικών προσφύγων δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη διαχωρισμού ανάμεσα σε Σλαβομακεδόνες και σε άτομα που διαθέτουν ελληνική εθνική συνείδηση.
CSV