Αρχειακό Υλικό

Κωδικός Αποστολέας Αποδέκτης Ημερομηνία Αποστολής Λέξεις-Κλειδιά Φάκελος Περίληψη Περίληψη
1 PA AA, B 10, 250 Βερολίνο Bundeskanzler Dr. Konrad Adenauer 21 Απρίλιος 1950 Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία, Μακεδονικό

PA AA, B 10, 250

Συζήτηση του Hans Schumacher με έλληνες πολιτικούς, όπως με τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, τον Νικόλαο Πλαστήρα και τον Πιπινέλη. Ο πρώτος εξάρει τον ρόλο της Δυτικής Γερμανίας στην αντιμετώπιση του κομμουνισμού, ιδίως κατά τη διάρκεια του σοβιετικού αποκλεισμού του Βερολίνου, και θεωρεί απαραίτητη τη στρατιωτική συμβολή της Βόννης στην υπεράσπιση της Ευρώπης. Ο δεύτερος αναφέρεται σε ζητήματα της ελληνικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
2 PA AA, Β 11, 97 Ministerialdirektor Blankenhorn, Bonn 12 Σεπτέμβριος 1950 Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, κομμουνισμός, παιδομάζωμα, Μακεδονία

PA AA, Β 11, 97

Πρόκειται για λεπτομερή έκθεση, στην οποία αναλύεται η διεθνή θέση της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων σχολιάζονται η παρέμβαση της Μόσχας στο παγκόσμιο συμβούλιο ασφαλείας για τον τερματισμό των «μαζικών εκτελέσεων» στην Ελλάδα και η δυσκολία της ομαλοποίησης των ελληνο-γιουγκοσλαβικών σχέσεων λόγω του «παιδομαζώματος» και της «μακεδονικής» μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα.
3 PA AA, Β 10, 250 Bundeskanzler, Bundespräsident, Βόννη 25 Σεπτέμβριος 1950 Γιουγκοσλαβία, Γερμανία

PA AA, Β 10, 250

Ενημερωτικό paper για τον καγκελάριο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ενόψει της επίσκεψης του Γεωργίου Παπανδρέου. Σε αυτό αναλύονται ζητήματα της ελληνικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναβάθμιση των ελληνο-γιουγκοσλαβικών σχέσεων.
4 PA AA, Β 10, 250 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 13 Δεκέμβριος 1950 Γερμανία, κομμουνισμός, ΝΑΤΟ

PA AA, Β 10, 250

Συναντήσεις γερμανικής αποστολής στην Αθήνα με έλληνες πολιτικούς. Σε αυτές διαπιστώνεται η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά με τη Δυτική Γερμανία – όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, λόγω του εξ ανατολών κινδύνου. Οι έλληνες συνομιλητές υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενταχθεί η ΟΔΓ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ασφαλείας.
5 PA AA, Β 10, 250 Grundherr Καγκελαρία, Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων, Βόννη 15 Δεκέμβριος 1950 Γιουγκοσλαβία, παιδομάζωμα, Μακεδονικό, Κομμουνισμός

PA AA, Β 10, 250

Στο έγγραφο περιγράφεται ο αντίκτυπος της επανέναρξης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. Από ελληνικής πλευράς σχολιάζεται θετικά η απόφαση του Βελιγραδίου να κλείσει τα σύνορα στην τελευταία φάση του Εμφυλίου. Επίσης θίγονται ζητήματα που προκαλούν εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
6 PA AA, Β 11, 399 Grundherr Καγκελαρία, Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων, Βόννη 18 Δεκέμβριος 1950 Κυπριακό, Βρετανία, Ηνωμένα Έθνη, Σουέζ

PA AA, Β 11, 399

Στο έγγραφο σχολιάζεται η στάση του ελληνικού Τύπου έναντι του Κυπριακού Ζητήματος και επισημαίνεται πως κανένας έλληνας πολιτικός δεν δύναται να πάρει θέση κατά της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Επίσης εξετάζονται τα οικονομικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το νησί και αναλύεται η πολιτική των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Η τελευταία θεωρείται υπεύθυνη στην Ελλάδα για την ισχυροποίηση του κομμουνιστικού κινήματος στην Κατοχή.
7 PA AA, Β 10, 250 Grundherr Καγκελαρία, Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων, Βόννη 25 Ιανουάριος 1951 ΗΠΑ, Κίνα, Κορέα, Ηνωμένα Έθνη

PA AA, Β 10, 250

Σχολιασμός της ελληνικής στάσης έναντι του αμερικανικού διαβήματος στα Ηνωμένα Έθνη για την καταδίκη της Κίνας λόγω της στρατιωτικής της ανάμιξης στην Κορέα. Γίνεται ειδική αναφορά στην παρέμβαση του έλληνα αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Αλέξη Κύρου, ο οποίος αντικρούει τα επιχειρήματα του ινδού συναδέλφου του στη σχετική συζήτηση.
8 PA AA, Β 11, 399 Καγκελαρία, Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων, Βόννη 09 Μάρτιος 1951 Βουλγαρία, Κύπρος, πρόσφυγες

PA AA, Β 11, 399

Στο έγγραφο γίνεται λόγος για τις φήμες που θέλουν τη Βρετανία να επιθυμεί τη μεταφορά και εγκατάσταση 30.000 μουσουλμάνων προσφύγων από τη Βουλγαρία στην Κύπρο, γεγονός που χαιρετίστηκε από τον τουρκικό Τύπο και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα.
9 : PA AA, Β 11, 399 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 26 Απρίλιος 1951 Αλβανία, Ελλάδα, κομμουνισμός, ΗΠΑ

: PA AA, Β 11, 399

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στην ελλιπή ενασχόληση του ελληνικού Τύπου με τα αλβανικά ζητήματα. Ο συντάκτης του εγγράφου εκτιμά τις δήθεν επεκτατικές διαθέσεις της Ελλάδας έναντι της Αλβανίας ως προπαγάνδα της Σοβιετικής Ένωσης και των ελλήνων κομμουνιστών στο εξωτερικό. Η θέση των πολιτικών ελίτ στην Αθήνα είναι πως μια ελληνική επέμβαση στην Αλβανία θα οδηγούσε σε διεθνείς περιπλοκές.
10 PA AA, Β 11, 399 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 02 Μάιος 1951 Κυπριακό, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία

PA AA, Β 11, 399

Στο έγγραφο περιγράφεται συνοπτικά η εξέλιξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων μετά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τονίζεται η πρόθεση της ελληνικής πλευράς για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στο ζήτημα της στρατιωτικής συνεργασίας. Το Κυπριακό, όμως, καταλήγει ο συντάκτης του εγγράφου, έχει οδηγήσει τελευταία στην όξυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.
11 PA AA, Β 11, 399 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 02 Μάιος 1951 Βουλγαρία, Αλβανία, ΗΠΑ, Βρετανία, ΟΗΕ

PA AA, Β 11, 399

Ο συντάκτης του εγγράφου σχολιάζει τη βουλγαρική διαμαρτυρία στον ΟΗΕ για την δήθεν υποστήριξη που παρέχουν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Αθήνα σε αυτόμολα βουλγαρικά στοιχεία για να ανατρέψουν τη «νόμιμη βουλγαρική κυβέρνηση» με βίαια μέσα. Επίσης γίνεται αναφορά στην αλβανική διαμαρτυρία εναντίον της ελληνικής «επιβουλής».
12 PA AA, Β 10, 250 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 21 Μάιος 1951 Πατριαρχείο, Εκκλησία, Κωνσταντινούπολη, Άθως

PA AA, Β 10, 250

Περιγραφή των προσπαθειών του ελληνικού κράτους και της Ορθόδοξης Εκκλησίας να αποκρούσουν την σταλινικής εμπνεύσεως απόπειρα της Ρωσικής Εκκλησίας να διευρύνει την επιρροή της πάνω στα Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής. Η γερμανική πρεσβεία επιδιώκει να εξασφαλίσει κονδύλια για την ενίσχυση της ελληνικής αντίδρασης.
13 PA AA, Β 10, 250 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 03 Ιούνιος 1951 ΗΠΑ, Ελλάδα, Μέση Ανατολή

PA AA, Β 10, 250

Παρέμβαση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα για την επιστροφή του Παπάγου στην πρωθυπουργία μετά την παραίτησή του. Οι ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες να διακόψουν την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, αν δεν μεταπειστεί ο Παπάγος, καθώς διακυβεύονται αμερικανικά συμφέροντα στην Εγγύς Ανατολή.
14 PA AA, Β 11, 399 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 09 Ιούνιος 1951 Σλαβομακεδόνες, Μακεδονία, Γιουγκοσλαβία

PA AA, Β 11, 399

Στο έγγραφο αναλύεται η διατάραξη των ελληνο-γιουγκοσλαβικών σχέσεων ύστερα από τις επιθέσεις των εφημερίδων Μπόρμπα και Πολίτικα κατά της πολιτικής του «εξελληνισμού» των Σλαβομακεδόνων
15 PA AA, Β 11, 399 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 16 Ιούλιος 1951 Κυπριακό, Ήπειρος, ΟΗΕ, Ιταλία

PA AA, Β 11, 399

Ο συντάκτης του άρθρου αναλύει, επί τη βάσει άρθρων σε ελληνική εφημερίδα, τη σημασία που έχουν η Κύπρος και η Βόρεια Ήπειρος στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων και πως η Αθήνα διεκδικεί μια δίκαιη λύση των ζητημάτων που συνδέονται με τις δύο περιοχές.
16 PA AA, Β 11, 97 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 06 Αύγουστος 1951 Ελληνικός Συναγερμός, εκλογές, ΗΠΑ

PA AA, Β 11, 97

Σχολιασμός της υποψηφιότητας Παπάγου για τις εκλογές. Ο συντάκτης του εγγράφου θεωρεί πως η κάθοδος του στρατάρχη στην πολιτική προκαλεί αναστάτωση στον παραδοσιακό πολιτικό κόσμο. Επίσης μεταφέρει τις θετικές εντυπώσεις του αμερικανού πρεσβευτή για τον Παπάγο, ο οποίος αποτελεί μαζί με τον βασιλιά και την εκκλησία τους τρεις απαραίτητους πυλώνες σταθερότητας.
17 PA AA, Β 10, 250 Knoke Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 24 Σεπτέμβριος 1951 Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, εμπορικές σχέσεις

PA AA, Β 10, 250

Αφορά δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», το οποίο αναφέρεται στην χορήγηση άδειας από το υπουργείο Εμπορίου για την εξαγωγή διάφορων προϊόντων προς τη Σοβιετική Ένωση και τα κράτη-δορυφόρους της. Σε αυτά δεν συγκαταλέγονται η Γιουγκοσλαβία και η Φιλανδία.
18 PA AA, B 10, 847 Knoke Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 05 Οκτώβριος 1951 ΝΑΤΟ, Δανία, Ελλάδα, Τουρκία

PA AA, B 10, 847

Στο έγγραφο παρουσιάζεται η ελληνική θέση για την ένταξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ. Επίσης σχολιάζεται η αντίδραση για τη στάση της Δανίας, η οποία αντιτίθεται στην προσχώρηση της Ελλάδας και της Τουρκίας στη βορειοατλαντική συμμαχία. Τέλος, εκφράζεται η ανησυχία για το αν ο «αριστερά προσκείμενος» Πλαστήρας θα διατηρήσει ως πρωθυπουργός την ίδια πολιτική.
19 PA AA, B 10, 847 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 12 Οκτώβριος 1951 ΝΑΤΟ, κομμουνισμός, Μακεδονία, Ελλάδα, Κυπριακό

PA AA, B 10, 847

Περιγράφονται τα αποτελέσματα των συνομιλιών που διεξάγουν στρατιωτικοί παράγοντες του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, με αντικείμενο τον συντονισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με τις κατευθύνσεις του ανώτατου στρατηγείου των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τα προβλήματα που ανακύπτουν από τον διπλό ρόλο του ελληνικού στρατού (απόκρουση κομμουνιστικής εισβολής στη βόρεια Ελλάδα – συμμετοχή του στο σύστημα ασφάλειας του ΝΑΤΟ) και ζητήματα εσωτερικής σταθερότητας.
20 PA AA, Β 10, 250 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 05 Νοέμβριος 1951 ΝΑΤΟ, Γερμανία, Ελλάδα

PA AA, Β 10, 250

Σε συνομιλίες του με έλληνες πολιτικούς, ο εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας εντυπωσιάστηκε από το ζωηρό ενδιαφέρον της Αθήνας να ενσωματωθεί τάχιστα η Δυτική Γερμανία στους ευρωατλαντικούς θεσμούς ασφαλείας, προκειμένου να καλυφθεί το στρατιωτικό κενό στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς και από τον θαυμασμό τους για τα επιτεύγματα της Βόννης.
21 PA AA, Β 11, 399 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 18 Δεκέμβριος 1951 Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Αλβανία, κομμουνισμός

PA AA, Β 11, 399

Στο άρθρο παρουσιάζονται οι θέσεις του Α. Παπάγου, τις οποίες εξέφρασε ο έλληνας στρατιωτικός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εμπρός», για τη στάση της Ελλάδας έναντι των υπολοίπων βαλκανικών κρατών. Ως χώρα-κλειδί για τη διαμόρφωση ευρύτερων συμμαχιών στα Βαλκάνια θεωρεί ο Παπάγος τη Γιουγκοσλαβία, με την οποία η Ελλάδα -παρά το ιδιόμορφο κομμουνιστικό καθεστώς που εγκαθίδρυσε ο Τίτο- μπορεί να συνεργαστεί στρατιωτικά.
22 PA AA, Β 10, 250 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 04 Ιανουάριος 1952 Γερμανία, προσφυγικό ζήτημα, εμπορικές σχέσεις

PA AA, Β 10, 250

Αποτίμηση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Ο συντάκτης του εγγράφου περιγράφει τα αισθήματα θαυμασμού του πολιτικού κόσμου στην Αθήνα για την ανοικοδόμηση της Δυτικής Γερμανίας καθώς και τη διεθνή υποστήριξη της Αθήνας προς τη Βόννη σε θέματα όπως το προσφυγικό ζήτημα. Μικρότερο παρουσιάζεται το ελληνικό ενδιαφέρον για την επανένωση της Γερμανίας.
23 PA AA, Β 11, 399 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 04 Φεβρουάριος 1952 Μεσόγειος, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Αίγυπτος

PA AA, Β 11, 399

Στην έκθεση του γερμανού πρεσβευτή περιγράφονται και αξιολογούνται οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, τόσο στα Βαλκάνια (Τουρκία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία) και στη Μεσόγειο (Ιταλία, Αίγυπτος), όσο και με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
24 PA AA, Β 11, 399 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 25 Φεβρουάριος 1952 Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Τεργέστη, ΝΑΤΟ

PA AA, Β 11, 399

Ο γερμανός πρεσβευτής μεταφέρει το περιεχόμενο των συνομιλιών του με το στέλεχος των Φιλελευθέρων Βαρβούτη αναφορικά με τις ελληνο-γιουγκοσλαβικές σχέσεις. Σύμφωνα με τον Βαρβούτη ο Τίτο διστάζει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ ή να συνάψει στρατιωτική συμμαχία με την Αθήνα και την Άγκυρα διότι ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει στο εσωτερικό της χώρας -ειδικά στους σοβιετόφιλους κύκλους- μια συμφωνία με τον «ταξικό εχθρό».
25 PA AA, Β 11, 400 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 04 Μάρτιος 1952 ΝΑΤΟ, παιδομάζωμα, Ιταλία, Τεργέστη

PA AA, Β 11, 400

Στο έγγραφο αναφέρονται οι δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Βενιζέλου, μεταξύ άλλων σχετικά με το πρόβλημα της υπαγωγής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων υπό ιταλική διοίκηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και στην επιθυμία της Αθήνας να προσχωρήσει η Γιουγκοσλαβία στο Βορειο-Ατλαντικό Σύμφωνο.
26 PA AA, Β 11, 400 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 03 Μάιος 1952 ΝΑΤΟ, Θράκη, Ελλάδα, Τουρκία

PA AA, Β 11, 400

Στο έγγραφο περιγράφεται η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Μεντερές καθώς και του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον γερμανό πρεσβευτή, οι συνομιλίες τους με τους ιθύνοντες της ελληνικής πολιτικής περιστρέφονταν εκτός των άλλων γύρω από το ζήτημα της διοίκησης των ελληνικών και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το ζήτημα της κοινής υπεράσπισης της Θράκης, ιδιαίτερα της Δυτικής, και το ζήτημα της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γιουγκοσλαβία.
27 PA AA, B 10, 847 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 12 Μάιος 1952 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Βρετανία, ΗΠΑ

PA AA, B 10, 847

Στο έγγραφο σχολιάζονται ιδιαίτερα οι δηλώσεις του Montgomery για τα προβλήματα ασφάλειας της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την πολιτικο-οικονομική κατάσταση της χώρας. Επίσης γίνεται αναφορά στην αμερικανο-βρετανική διαμάχη επιρροής στην Ελλάδα.
28 PA AA, Β 11, 400 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 15 Μάιος 1952 ΗΠΑ, Βρετανία, Κύπρος, Κρήτη, Σούδα

PA AA, Β 11, 400

Στο έγγραφο αναλύεται ο βρετανο-αμερικανικός ανταγωνισμός στην Ανατολική Μεσόγειο και, ειδικά, στην Ελλάδα, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ενεργά την κυβέρνηση Παπάγου. Επίσης γίνεται λόγος για τα συλλαλητήρια υπέρ της Κύπρου και της ένωσής της με την Ελλάδα που οργανώθηκαν από τον αρχιεπίσκοπο Σπυρίδων στην Αθήνα. Ακόμη επισημαίνονται οι βρετανο-αμερικανικές διαφορές σχετικά με τη στρατηγική υπεράσπισης του ελληνικού εθνικού εδάφους.
29 PA AA, B 10, 938 Grundherr Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 06 Ιούνιος 1952 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Θράκη

PA AA, B 10, 938

Σχολιασμός των θέσεων που εκφράζει ο Παπάγος μέσω δύο άρθρων του στην εφημερίδα «Καθημερινή» για την στρατιωτική κατάσταση στα Βαλκάνια. Ο συντάκτης του εγγράφου εστιάζει στην κριτική που ασκεί ο Παπάγος στο αξιόμαχο του γιουγκοσλαβικού στρατού και στην αδυναμία της Ελλάδας -αν και μέλος του ΝΑΤΟ- να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το εθνικό της έδαφος.
30 PA AA, Β 11, 400 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 07 Ιούλιος 1952 Γιουγκοσλαβία, Ιταλία, Τεργέστη, φασισμός

PA AA, Β 11, 400

Στο έγγραφο σχολιάζεται η ελληνο-γιουγκοσλαβική προσέγγιση δια των επισκέψεων ελλήνων αξιωματούχων στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του συντάκτη του εγγράφου, το ζήτημα της Τεργέστης και η ενίσχυση του νεοφασισμού στην Ιταλία επηρεάζουν την πολιτική του Βελιγραδίου έναντι της Αθήνας.
31 PA AA, Β 11, 400 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 12 Ιούλιος 1952 Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, κομμουνισμός

PA AA, Β 11, 400

Στο έγγραφο σχολιάζεται η θετική στάση όλων των ελληνικών κομμάτων, όπως και της κοινής γνώμης, απέναντι στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γιουγκοσλαβία, μολονότι η τελευταία τελεί υπό κομμουνιστικό καθεστώς.
32 PA AA, B 10, 847 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 27 Ιούλιος 1952 ΝΑΤΟ, Θράκη, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα

PA AA, B 10, 847

Στο έγγραφο σχολιάζονται οι συζητήσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς στην Αθήνα. Ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές είναι η ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής άμυνας, η κοινή διοίκηση των ελληνικών και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και οι τεχνικές δυνατότητες της υπεράσπισης της Δυτικής και Ανατολικής Θράκης, με πιθανή συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας.
33 PA AA, Β 11, 400 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 11 Αύγουστος 1952 Βουλγαρία, Ελλάδα, ΈΒΡΟΣ, ΟΗΕ

PA AA, Β 11, 400

Στο έγγραφο σχολιάζεται η κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με αφορμή την κατοχή νησίδων του Έβρου, που οδήγησε σε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή. Σύμφωνα με την εκτίμηση του συντάκτη του εγγράφου, το επεισόδιο είχε αποκλειστικά τοπική σημασία και δεν έπρεπε να δοθεί σε αυτό μεγάλη έκταση από την ελληνική κυβέρνηση.
34 PA AA, Β 11, 400 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 11 Αύγουστος 1952 Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Μακεδονικό, Σκόπια

PA AA, Β 11, 400

Στο έγγραφο παρακολουθείται η εντατικοποίηση των ελληνο-γιουγκοσλαβικών σχέσεων. Οι φήμες για την επίσκεψη είκοσι γιουγκοσλάβων αξιωματικών στην Ελλάδα και η αναστολή της κυκλοφορίας της εφημερίδας «Φωνή του Αιγαίου» στα Σκόπια, μέσα από τις στήλες της οποίας διεξαγόταν σλαβομακεδονική προπαγάνδα, είναι σοβαρές ενδείξεις της παραπάνω διαπίστωσης.
35 PA AA, Β 11, 400 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 16 Αύγουστος 1952 Γιουγκοσλαβία, κομμουνισμός, Σοβιετική Ένωση

PA AA, Β 11, 400

Ο συντάκτης του εγγράφου αναλύει και σχολιάζει τη συνέντευξη που έδωσε στις 11 Αυγούστου ο γιουγκοσλάβος πρεσβευτής στην Αθήνα στο ελληνικό ραδιόφωνο. Επισημαίνεται πως η ρήξη Τίτο-Στάλιν είναι πραγματική και πως η Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν έναν κοινό κίνδυνο, τη Σοβιετική Ένωση. Επίσης σχολιάζεται το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα στη Γιουγκοσλαβία.
36 PA AA, B 11, 99 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 15 Σεπτέμβριος 1952 ΗΠΑ, Ελλάδα, εκλογές

PA AA, B 11, 99

Σχολιασμός της αμερικανικής στάσης ενόψει των νέων εκλογών στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που ενισχυθεί η ΕΠΕΚ, να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ τη λύση ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος υπό τον Παπάγο, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην αμερικανική ζώνη επιρροής.
37 PA AA, B 10, 238 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 26 Σεπτέμβριος 1952 Παιδομάζωμα, Ερυθρός Σταυρός, εμφύλιος πόλεμος

PA AA, B 10, 238

Συζήτηση στην ελληνική βουλή για την τύχη των 4.000 – 5.000 ενήλικων από τη βόρεια Ελλάδα που μεταφέρθηκαν από τους κομμουνιστές στην Ανατολική Ευρώπη, κατά την οποία επισημαίνεται η θετική στάση της Γιουγκοσλαβίας να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση. Σκέψη του γερμανού πρέσβη να ζητηθεί από την Ελλάδα να θέσει στα Ηνωμένα Έθνη, παράλληλα με το δικό της θέμα, και το ζήτημα των 750.000 Γερμανών που απήχθησαν στη Σοβιετική Ένωση.
38 PA AA, Β 10, 284 Knoke Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 06 Οκτώβριος 1952 Ιταλία, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Τεργέστη

PA AA, Β 10, 284

Στο συγκεκριμένο έγγραφο σχολιάζεται η επίσκεψη της πρώτης μετά τον πόλεμο ιταλικής στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον συντάκτη του εγγράφου η Γιουγκοσλαβία δεν έχει λόγους να αισθάνεται ενοχλημένη, καθώς η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει πως δεν θέλει να αναμιχθεί στο ζήτημα της Τεργέστης και πως οι καλές σχέσεις της Αθήνας με το Βελιγράδι δεν θα διαταράξουν τις φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ιταλία.
39 PA AA, Β 10, 284 Knoke Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 23 Οκτώβριος 1952 Εμφύλιος πόλεμος, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, ΝΑΤΟ

PA AA, Β 10, 284

Περιγραφή από τον εκπρόσωπο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα της πρώτης του συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών Φίλιππο Δραγούμη. Ο έλληνας υπουργός υπογραμμίζει το ενδιαφέρον του για τη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων και δηλώνει πως όλα τα κράτη του «ελεύθερου κόσμου» βρίσκονται στην ίδια θέση. Κατά τον Δραγούμη η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αντέδρασε με επιτυχία στα επεκτατικά σχέδια της Μόσχας. Επίσης θίγεται το ζήτημα της ένταξης της Γερμανίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς ασφαλείας και της αποκατάστασης των ελληνογερμανικών σχέσεων.
40 PA AA, B 10, 238 Knoke Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 19 Νοέμβριος 1952 Στρατόπεδα συγκέντρωσης, Γερμανία, Ελλάδα, εκλογές

PA AA, B 10, 238

Επισημάνσεις του γερμανού πρέσβη για την εκλογική επικράτηση του Παπάγου, ο οποίος είναι περισσότερο θετικός από τους προκατόχους του σε μια συνεργασία με τη Δυτική Γερμανία και, παρά τον εγκλεισμό του σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο πρόσφατο παρελθόν, επιθυμεί την αποκατάσταση των παραδοσιακών ελληνο-γερμανικών σχέσεων.
41 PA AA, Β 11, 99 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 20 Νοέμβριος 1952 Κομμουνισμός, ΗΠΑ, Ελλάδα, εκλογές, οικονομία

PA AA, Β 11, 99

Στην αναλυτική αυτή έκθεση της δυτικογερμανικής πρεσβείας για το αποτέλεσμα των εκλογών και τον θρίαμβο του Συναγερμού, εκφράζονται ανησυχίες για το αν θα μπορέσει ο Παπάγος να αντιμετωπίσει τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Σε περίπτωση που αποτύχει, τότε δεν πρέπει να αποκλειστεί ενδεχόμενη στροφή του ελληνικού πληθυσμού στον κομμουνισμό – εκτός αν οι ΗΠΑ αυξήσουν την οικονομική τους βοήθεια προς την Ελλάδα.
42 PA AA, Β 10, 250 Knoke Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 22 Νοέμβριος 1952 Κομμουνισμός, Γερμανία, Ελλάδα, καπνά, εγκληματίες πολέμου

PA AA, Β 10, 250

Κατά την εθιμοτυπική του επίσκεψη στον νεοεκλεγέντα έλληνα πρωθυπουργό, ο γερμανός πρέσβης επαινεί το ενδιαφέρον του Παπάγου για τη σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων – παρά τον εγκλεισμό του σε γερμανικά στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Παπάγος τονίζει από την πλευρά του πως είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση της Δυτικής Γερμανίας στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας και χαρακτηρίζει το ζήτημα της εξαγωγής των ελληνικών καπνών ως μείζονος σημασίας ζήτημα για τη βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι εκτεθειμένη στον «κομμουνιστικό κίνδυνο».
43 PA AA, Β 11, 99 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 14 Φεβρουάριος 1953 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Κύπρος Γιουγκοσλαβία

PA AA, Β 11, 99

Στο έγγραφο παρουσιάζεται μεταξύ άλλων η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Παπάγου. Διαπιστώνεται ο προσανατολισμός της Αθήνας προς το ΝΑΤΟ, η προσκόλληση της Ελλάδας στην Τουρκία, η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με τα αραβικά κράτη, η διατήρηση σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ και η δημιουργία φιλικού κλίματος στις σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία. Επίσης επισημαίνεται η θετική γνώμη της κυβέρνησης Παπάγου για τη σύσταση Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας.
44 PA AA, Β 11, 99 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 08 Μάιος 1953 Ελλάδα, Γερμανία, Γεώργιος Παπανδρέου

PA AA, Β 11, 99

Στο έγγραφο αναλύεται η πολιτική συνεργασία μεταξύ του Σοφοκλή Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου για την ένωση των Φιλελευθέρων και του Δημοκρατικού-Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σύμφωνα με τον συντάκτη του εγγράφου, η αύξηση της επιρροής του Παπανδρέου στο κόμμα των Φιλελευθέρων ευνοεί τις γερμανικές θέσεις, αφού ο Παπανδρέου προκρίνει την καλλιέργεια στενών σχέσεων με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
45 PA AA, Β 11, 401 Knoke Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 16 Μάιος 1953 ΝΑΤΟ, Σοβιετική Ένωση, Γερμανία

PA AA, Β 11, 401

Στο έγγραφο μεταφέρει ο Γερμανός πρεσβευτής το περιεχόμενο της συζήτησης του με τον Π. Πιπινέλη. Ο τελευταίος εκφράει την αναγκαιότητα να εισέλθει η Δυτική Γερμανία ως ισότιμο μέλος στο ΝΑΤΟ και χαρακτηρίζει αμυντική τη στάση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία πηγάζει από την ανασφάλειά της να χρησιμοποιηθούν τα ανατολικοευρωπαϊκά εδάφη ως βάσεις επιθετικών ενεργειών εναντίον της.
46 PA AA, Β 11, 401 Knoke Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 23 Μάιος 1953 Ήπειρος, Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα

PA AA, Β 11, 401

Ο γερμανός πρεσβευτής σχολιάζει την ελληνική διάψευση ενός δημοσιεύματος γαλλικού πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο ο Παπάγος πρότεινε την προσχώρηση της Αλβανίας στο Βαλκανικό Σύμφωνο. Ο γερμανός πρεσβευτής υπογραμμίζει ακόμη πως η Ελλάδα και η Γιουγκοσλαβία έχουν κάθε λόγο να εξουδετερώσουν εγκαίρως έναν κοινό αντίπαλο, σε περίπτωση συντονισμένης επίθεσης των δορυφόρων-κρατών της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον τους.
47 PA AA, Β 11, 401 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 23 Μάιος 1953 Σοβιετική Ενωση, Ελλάδα

PA AA, Β 11, 401

Στο έγγραφο σχολιάζονται οι ελληνικές αντιδράσεις και εικασίες σχετικά με το ταξίδι του σοβιετικού πρεσβευτή Τσερνίτσεφ στη Σοβιετική Ένωση. Επίσης τονίζεται πως επαφές με τη σοβιετική πρεσβεία διατηρούν όχι μόνο κύκλοι της Αριστεράς αλλά και εξέχουσες φυσιογνωμίες της κοινωνίας των Αθηνών.
48 PA AA, Β 11, 401 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 20 Ιούνιος 1953 Σοβιετική Ένωση, Βαλκανικό Σύμφωνο, παιδομάζωμα, ΚΚΕ

PA AA, Β 11, 401

Στο έγγραφο εξετάζεται η πιθανότητα να αποκατασταθούν οι ελληνο-σοβιετικές διπλωματικές σχέσεις, ύστερα μάλιστα από την ομαλοποίηση των γιουγκοσλαβο-σοβιετικών σχέσεων. Ο συντάκτης του εγγράφου δεν αποκλείει μια κίνηση καλής θελήσεως εκ μέρους της Μόσχας, όπως την παρέμβασή της στα δορυφόρα-κράτη να εγκρίνουν την επιστροφή των 27.000 απαχθέντων ελληνοπαίδων στην πατρίδα τους και να περιοριστεί η δραστηριότητα του εξόριστου στη Ρουμανία ΚΚΕ.
49 PA AA, Β 11, 401 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 27 Ιούνιος 1953 Αλβανία, Τουρκία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα

PA AA, Β 11, 401

Στο έγγραφο σχολιάζεται η διάψευση από την ελληνική κυβέρνηση της είδησης περί εγγυήσεως της ανεξαρτησίας της Αλβανίας από την Αθήνα, το Βελιγράδι και την Άγκυρα. Εκτιμάται πως λόγω του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα.
50 PA AA, Β 11, 401 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 27 Ιούνιος 1953 Βουλγαρία, ΈΒΡΟΣ, Σοβιετική Ένωση, ΟΗΕ

PA AA, Β 11, 401

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στα ελληνο-βουλγαρικά μεθοριακά επεισόδια στον Έβρο, ένα από τα οποία προκάλεσε διεθνή αναστάτωση. Η αποδοχή από την Βουλγαρία της σύστασης μικτής ελληνο-βουλγαρικής επιτροπής για τη χάραξη της συνοριακής γραμμής οφείλεται στην σοβιετική «επίθεση φιλίας» απέναντι στην Ελλάδα.
51 PA AA, Β 10, 284 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 03 Σεπτέμβριος 1953 Σλαβομακεδόνες, Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, μειονότητες

PA AA, Β 10, 284

Ανάλυση των ελληνο-γιουγκοσλαβικών σχέσεων με αφορμή την κριτική που ασκεί το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων κατά της Αθήνας αναφορικά με την κατάσχεση των περιουσιών Σλαβομακεδόνων και την ελληνική πολιτική έναντι της Αλβανίας.
52 PA AA, Β 10, 284 Knoke Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 09 Οκτώβριος 1953 ΗΠΑ, ελληνική οικονομία, γερμανική βιομηχανία

PA AA, Β 10, 284

Σε συνομιλία του εκπροσώπου της γερμανικής πρεσβείας με τον νέο αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, ο τελευταίος τονίζει το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, μέσω και της στήριξης της γερμανικής βιομηχανίας. Παράλληλα ασκεί κριτική σε ισχυρούς ελληνικούς κύκλους, οι οποίοι «τα περιμένουν όλα από την Αμερική».
53 PA AA, Β 11, 401 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 09 Οκτώβριος 1953 Σοβιετική Ένωση, Βουλγαρία, ΚΚΕ, Ερυθρός Σταυρός

PA AA, Β 11, 401

Στο έγγραφο σχολιάζεται και αναλύεται η πολλαπλή επίθεση φιλίας της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα (ελληνο-σοβιετική εμπορική συμφωνία, βουλγαρική πρόταση για αποκατάσταση διμερών σχέσεων, πρόταση του ουγγρικού Ερυθρού Σταυρού να επιστρέψει στην Ελλάδα 614 απαχθέντες του ελληνικού Εμφυλίου). Μεγάλη προσοχή δίνεται στο θέμα της σύναψης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, προκειμένου να διεμβολιστεί το Σύμφωνο της Άγκυρας.
54 PA AA, Β 11, 401 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 27 Οκτώβριος 1953 Σοβιετική Ένωση, ΗΠΑ, Ελλάδα, ΝΑΤΟ

PA AA, Β 11, 401

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται η σοβιετική νότα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα με αφορμή την ελληνο-αμερικανική συμφωνία για την εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια, που μετατρέπει την τελευταία σε αμερικανική βάση.
55 PA AA, Β 11, 401 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 20 Νοέμβριος 1953 Ανατολικό μπλοκ, Βουλγαρία, Αλβανία, Ελλάδα

PA AA, Β 11, 401

Στο έγγραφο αναλύονται τα προβλήματα που ανακύπτουν για την Ελλάδα ύστερα από την επίθεση φιλίας του Ανατολικού μπλοκ και, ειδικότερα, οι βουλγαρικές και αλβανικές ενέργειες για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Αθήνα. Τα προβλήματα αυτά αφορούν τόσο ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής (βουλγαρικές πολεμικές επανορθώσεις, Βόρεια Ήπειρος), όσο και ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής (ενίσχυση της κομμουνιστικής προπαγάνδας).
56 PA AA, Β 10, 284 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 25 Ιανουάριος 1954 Βουλγαρία, Ισπανία, Γαλλία, ΝΑΤΟ, παιδομάζωμα

PA AA, Β 10, 284

Σχολιασμός της επίσημης επίσκεψης του Παπάγου στη Γαλλία, κατά την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός εκφράζει την ανάγκη για την ένταξη της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα και δηλώνει πως η αποκατάσταση των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της απελευθέρωσης των ελλήνων αιχμαλώτων και του επαναπατρισμού των απαχθέντων παιδιών. Ο συντάκτης του εγγράφου εστιάζει στην σημασία που αποδίδει ο Παπάγος στη Δυτική Γερμανία ως παράγοντα σταθερότητας στην Ευρώπη.
57 PA AA, Β 10, 284 Kordt Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 12 Φεβρουάριος 1954 Κομμουνισμός, Σοβιετική Ένωση, Κορέα, εμπορικές σχέσεις

PA AA, Β 10, 284

Πρόκειται για έκθεση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στην οποία αναλύεται η στάση της Ελλάδας έναντι του «κομμουνιστικού κινδύνου», τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο πεδίο των διεθνών σχέσεων (π.χ. σχέσεις με Βουλγαρία, πόλεμος της Κορέας).
58 PA AA, Β 11, 1221 Kordt Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 27 Μάρτιος 1954 ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Βουλγαρία, βάσεις, Κρήτη

PA AA, Β 11, 1221

Στο έγγραφο σχολιάζεται η σοβιετική νότα διαμαρτυρίας για την υλοποίηση της ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας της 12ης Οκτωβρίου 1953 σχετικά με τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου. Σε απάντησή της η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για την αποκατάσταση των στρατιωτικών ισορροπιών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
59 PA AA, Β 10, 284 Kordt Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 12 Ιούνιος 1954 Εμφύλιος πόλεμος, Βαλκανικό Σύμφωνο, Ιταλία, Τεργέστη

PA AA, Β 10, 284

Στο έγγραφο σχολιάζεται η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης να ενσωματώσει τη Γιουγκοσλαβία σε ένα σύστημα ασφάλειας, παρόμοιο με εκείνο του βαλκανικού συμφώνου του 1934. Παράλληλα γίνεται μνεία της ρεαλιστικής πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα στο ζήτημα αυτό, παρότι ο Τίτο είχε βοηθήσει αποφασιστικά τους κομμουνιστές αντάρτες στον Εμφύλιο. Τέλος, εξηγείται η αντίδραση της Ιταλίας, η οποία δεν επιθυμεί τη σύναψη ενός βαλκανικού συμφώνου πριν την επίλυση του ζητήματος της Τεργέστης.
60 PA AA, Β 11, 1221 Kordt Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 12 Ιούλιος 1955 Βατικανό, Κυπριακό, Λατινική Αμερική

PA AA, Β 11, 1221

Ο γερμανός πρεσβευτής σχολιάζει στο έγγραφο ορισμένα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία το Βατικανό πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Η Αγία Έδρα φέρεται να έχει διαβεβαιώσει την ελληνική πλευρά πως θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στα καθολικά κράτη της Λατινικής Αμερικής να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό.
61 PA AA, Β 11, 1221 Kordt Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 20 Αύγουστος 1955 Ελληνικός Συναγερμός, Κυπριακό, ΝΑΤΟ

PA AA, Β 11, 1221

Στο έγγραφο αναλύεται η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και, κυρίως, η θέση του Συναγερμού στο πολιτικό σύστημα μετά την ασθένεια του Παπάγου. Σχετικά με το συγκεκριμένο κόμμα επισημαίνεται πως αυτό δεν στηρίζεται σε κάποιο πολιτικό πρόγραμμα αλλά στην προσωπικότητα του αρχηγού του και στις διάφορες ομάδες συμφερόντων που το απαρτίζουν. Παρατηρείται επίσης πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση παραμένουν προσηλωμένες στη φιλοδυτική πορεία της χώρας – παρά την στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό.
62 PA AA, Β 11, 1221 Kordt Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 19 Σεπτέμβριος 1955 Κωνσταντινούπολη, Σεπτεμβριανά, Βρετανία, ΗΠΑ

PA AA, Β 11, 1221

Ο γερμανός πρεσβευτής σχολιάζει στην αναφορά του τις ελληνικές αντιδράσεις απέναντι στους διωγμούς των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη από τον εθνικιστικό τουρκικό όχλο. Ενώ ο ελληνικός Τύπος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του από την συμπεριφορά των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι δηλώσεις του Παπάγου δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά προσανατολισμένη στη Δύση και στις πολιτικές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
63 PA AA, Β 11, 1221 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 18 Οκτώβριος 1955 Κυπριακό, Τουρκία, Σμύρνη, ΝΑΤΟ

PA AA, Β 11, 1221

Αφορά συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Θεοτόκης στις 18 Οκτωβρίου 1955 στον ανταποκριτή των γερμανικών μέσων ενημέρωσης Egon Heymann. Σε αυτή επιβεβαιώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως «στυλοβάτη του δυτικού κόσμου στην Ανατολή» -παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις διώξεις του ελληνικού στοιχείου στην Κωνσταντινούπολη και την προσβολή των ελλήνων αξιωματικών στη Σμύρνη- και δηλώνει το ενδιαφέρον και την επιθυμία του για τη συνέχιση της ελληνο-τουρκικής συνεργασίας στο μέλλον.
64 PA AA, Β 11, 1221 Kordt Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 24 Νοέμβριος 1955 ΝΑΤΟ, Ανατολικό μπλοκ, Γερμανία

PA AA, Β 11, 1221

Στο έγγραφο καταγράφονται οι εντυπώσεις και το περιεχόμενο της (πρώτης) συζήτησης που είχε ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Θεοτόκη. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα ελληνο-γερμανικού ενδιαφέροντος και ανταλλάχτηκαν απόψεις και εκτιμήσεις για την πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης στο Γερμανικό ζήτημα.
65 PA AA, B 26, 18 Kordt Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 30 Ιούλιος 1956 Γιουγκοσλαβία, Κυπριακό, Βαλκανικό Σύμφωνο

PA AA, B 26, 18

Στο έγγραφο σχολιάζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στον Καραμανλή και τον Τίτο στην Κέρκυρα. Μεταξύ άλλων αναλύεται το θέμα του Βαλκανικού Συμφώνου και τα προβλήματα που απορρέουν από το Κυπριακό.
66 PA AA, B 26, 18 Kordt Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 20 Αύγουστος 1956 Ρουμανία, πολεμικές αποζημιώσεις, πρόσφυγες

PA AA, B 26, 18

Στο έγγραφο περιγράφεται η πορεία των ελληνο-ρουμανικών διαπραγματεύσεων στην Αθήνα με αντικείμενο την αποζημίωση των ελλήνων ιδιοκτητών πλοίων στον Δούναβη, τα οποία κατασχέθηκαν από το ρουμανικό κράτος, την καταβολή αποζημιώσεων σε έλληνες υπηκόους της Ρουμανίας και την αποζημίωση ελλήνων υπηκόων που εγκατέλειψαν τη Ρουμανία και των οποίων η περιουσία κατασχέθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς.
67 PA AA, Β 26, 19 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 02 Οκτώβριος 1956 Κίνα, Κυπριακό, καπνά

PA AA, Β 26, 19

Στο έγγραφο σχολιάζεται η επίσκεψη ελληνικής αποστολής στην Κίνα με σκοπό τη διεξαγωγή συνομιλιών γύρω από οικονομικά και πολιτιστικά θέματα. Δεν έλλειψαν όμως και οι πολιτικές συζητήσεις σχετικά με την κινέζικη υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στο Κυπριακό.
68 PA AA, Β 26, 19 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 11 Δεκέμβριος 1956 Γιουγκοσλαβία, Βαλκανικό Σύμφωνο, Κυπριακό

PA AA, Β 26, 19

Ο συντάκτης του εγγράφου περιγράφει την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Γιουγκοσλαβία και εν συνεχεία σχολιάζει άρθρα στον γιουγκοσλαβικό Τύπο σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Βελιγραδίου. Επίσης ερμηνεύονται τα κίνητρα της διπλωματικής προσέγγισης των δύο πλευρών.
69 PA AA, Β 26, 19 Kordt Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 26 Ιούνιος 1957 Σοβιετική Ένωση, Μαύρη Θάλασσα, μετανάστευση

PA AA, Β 26, 19

Στο έγγραφο αναφέρεται η ύπαρξη ελληνικής αποικίας στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι εκτεθειμένη στις διώξεις του σοβιετικού καθεστώτος. Λόγω της μεγάλη ανεργίας η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αρνητικά το ενδεχόμενο μαζικών μεταναστεύσεων στη χώρα.
70 PA AA, Β 26, 19 08 Οκτώβριος 1957 Ανατολικό μπλοκ, κομμουνισμός, Κυπριακό, ΕΟΚΑ, ΝΑΤΟ, Θράκη

PA AA, Β 26, 19

Ο συντάκτης της έκθεσης αναλύει την ελληνική πολιτική απέναντι στα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης να συνεχίσουν την φιλοδυτική πορεία της χώρας, παρά τις αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, με ακρογωνιαίο λίθο τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και με βάση την εμπειρία του Εμφυλίου Πολέμου.
71 PA AA, B 26, 65 Müller-Roschach, Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 07 Νοέμβριος 1958 Κυπριακό, ΗΠΑ, Ελλάδα, Γερμανία

PA AA, B 26, 65

Με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στη Βόννη, ο γερμανός πρεσβευτής αναλύει στην έκθεσή του ορισμένα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος (π.χ. η απογοήτευση από τη στάση του «δυτικού κόσμου» στο Κυπριακό), τα οποία πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα από τη γερμανική κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διερευνάται η δυνατότητα να καλύψει η Γερμανία το δυτικό κενό επιρροής στην Ελλάδα.
72 PA AA, Β 26, 131 Schmoller Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 10 Μάρτιος 1959 Ρόδος, Κυπριακό, Βαλκανικό Σύμφωνο, Γιουγκοσλαβία

PA AA, Β 26, 131

Στο έγγραφο δίνεται μια εικόνα για το περιεχόμενο των συνομιλιών Τίτο-Καραμανλή στη Ρόδο. Το Κυπριακό και η αναβίωση του Βαλκανικού Συμφώνου ήταν δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες.
73 PA AA, Β 26, 131 Seelos Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 05 Ιούνιος 1959 Σοβιετική Ένωση, ΝΑΤΟ, εμφύλιος πόλεμος

PA AA, Β 26, 131

Στο τηλεγράφημα σχολιάζεται η ελληνική απάντηση στη σοβιετική νότα διαμαρτυρίας σχετικά με την εγκατάσταση πυρηνικών βάσεων στην Ελλάδα και στο ζήτημα της δημιουργίας «ειρηνικής ζώνης» στα Βαλκάνια.
74 PA AA, Β 26, 131 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 23 Ιούλιος 1959 Κυπριακό, Θράκη, Τουρκία, μουσουλμανική μειονότητα, Σεπτεμβριανά

PA AA, Β 26, 131

Στο έγγραφο σχολιάζονται οι ελληνο-τουρκικές συνομιλίες του Ιουλίου 1959 στην Αθήνα, μεταξύ αντιπροσώπων του ελληνικού και τουρκικού ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν θέματα τουρκικού ενδιαφέροντος, όπως της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
75 PA AA, B 26, 130 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 12 Νοέμβριος 1959 Σοβιετική Ένωση, ΝΑΤΟ, Καλάβρυτα

PA AA, B 26, 130

Στο έγγραφο επισημαίνεται πως η σοβιετική προπαγάνδα για την διεθνή αναγνώριση της Ανατολικής Γερμανίας ασκείται και στην Ελλάδα, με σκοπό να διαταραχθούν οι σχέσεις Αθήνας και Βόννης και να δημιουργηθούν έτσι προβλήματα στην Ατλαντική Συμμαχία. Επίσης γίνεται λόγος για την επίθεση φιλίας της Μόσχας, μέσω των δορυφόρων της στα Βαλκάνια, απέναντι στην Ελλάδα και εξετάζονται σενάρια για την ενίσχυση της δυτικογερμανικής επιρροής.
76 PA AA, Β 26, 131 Seelos Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 20 Νοέμβριος 1959 Ιταλία, Ελλάδα, Κοινή Αγορά

PA AA, Β 26, 131

Στο έγγραφο περιγράφονται τα αποτελέσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησαν ο Κ. Καραμανλής και ο Ε. Αβέρωφ στην ιταλική πρωτεύουσα. Στις συναντήσεις που είχαν με ιταλούς αξιωματούχους συζητήθηκαν θέματα της εξωτερικής πολιτικής αναφορικά με τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης αλλά και οικονομικά ζητήματα, όπως η υποστήριξη από τη Ρώμη του ελληνικού αιτήματος για σύνδεση της Αθήνας με την Κοινή Αγορά.
77 PA AA, Β 26, 130 Seelos Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 03 Φεβρουάριος 1960 εγκληματίες πολέμου, Σοβιετική Ένωση, Γερμανία

PA AA, Β 26, 130

Στο έγγραφο συνοψίζονται οι προσπάθειες της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα να δημιουργήσει ένα φιλικό για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία κλίμα στην Ελλάδα, κυρίως μέσω έντυπου υλικού και δημοσιευμάτων στον αστικό Τύπο, παρά την σοβιετική και ανατολικογερμανική προπαγάνδα.
78 PA AA, B 26, 130 Dr. Dietrich Τμήμα 2/Γραφείο 206 03 Μάρτιος 1960 Ανατολικό μπλοκ, ΝΑΤΟ, Τουρκία, Μεσόγειος

PA AA, B 26, 130

Στο έγγραφο αναλύονται η γεωστρατηγική και πολιτική σημασία της Ελλάδας για το ΝΑΤΟ, η οποία χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους της Συμμαχίας. Μεταξύ άλλων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον αντικομμουνιστικό προσανατολισμό των ελληνικών κυβερνήσεων. Μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία διασφαλίζει τις θαλάσσιες οδούς πετρελαίου στη Μεσόγειο.
79 PA AA, Β 26, 68 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 14 Μάρτιος 1960 Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ισραήλ

PA AA, Β 26, 68

Στο έγγραφο περιγράφονται τα βασικά σημεία της ομιλίας που έκανε ο Ε. Αβέρωφ στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Αμύνης Φ.Γ. Στράους. Σε αυτή ανέλυσε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και τα γειτονικά κομμουνιστικά κράτη υπό το πρίσμα των σοβιετικών πιέσεων, μεταξύ άλλων για την επιστροφή των πρώην κομμουνιστών ανταρτών.
80 PA AA, Β 26, 68 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 22 Απρίλιος 1960 Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σοβιετική πρεσβεία, προπαγάνδα

PA AA, Β 26, 68

Στο έγγραφο σχολιάζεται η διαμαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τον έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με την απόπειρα της σοβιετικής πρεσβείας να οργανώσει εκδήλωση προβολής ταινίας για προπαγανδιστικούς λόγους. Ο συντάκτης του εγγράφου παρατηρεί πως οι ελληνικές αρχές είναι αποφασισμένες να τηρήσουν άκαμπτη στάση απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες.
81 PA AA, Β 26, 68 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 04 Φεβρουάριος 1961 ΝΑΤΟ, Βουλγαρία, πολεμικές αποζημιώσεις, οικονομία, πολιτισμός

PA AA, Β 26, 68

Ο συντάκτης του εγγράφου αναφέρεται στην ελληνική στάση απέναντι στο βουλγαρικό αίτημα για εμβάθυνση των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί προϋπόθεση γι’ αυτό την επίλυση του ζητήματος των βουλγαρικών πολεμικών αποζημιώσεων.
82 PA AA, B 26, 130 Pauls Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 09 Φεβρουάριος 1961 Σοβιετική Ένωση, Ελλάδα, Βαλκάνια πολιτισμός

PA AA, B 26, 130

Στο έγγραφο σχολιάζεται η δριμύτατη κριτική του σοβιετικού Τύπου στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα κατηγορείται πως βάζει εμπόδια στην αποκατάσταση και εξομάλυνση των σχέσεων της με την Αλβανία και την Βουλγαρία και πως απορρίπτει την ρουμανική πρόταση περί «βαλκανικής συνεργασίας». Επίσης κατηγορείται πως θέτει προσκόμματα στην καλλιέργεια «πολιτιστικών και άλλων επαφών» με τη Σοβιετική Ένωση. Παράλληλα σχολιάζονται οι αντιδράσεις στον ελληνικό αστικό Τύπο.
83 PA AA, Β 26, 131 Seelos Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 01 Αύγουστος 1961 Βουλγαρία, Θράκη, Γερμανία, Βερολίνο

PA AA, Β 26, 131

Στο τηλεγράφημα σχολιάζονται οι ελληνικές αντιδράσεις σε δηλώσεις του βούλγαρου πρωθυπουργού με αφορμή τη συνάντηση αξιωματικών του ελληνικού και τουρκικού γενικού επιτελείου στην Αλεξανδρούπολη καθώς και η πρόθεση του Ε. Αβέρωφ να συνδέσει την κρίση του Βερολίνου με μια επιχειρούμενη, από τη Σοβιετική Ένωση, κρίση βορείως των ελληνικών συνόρων.
84 PA AA, Β 26, 131 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 03 Αύγουστος 1961 Σοβιετική Ένωση, Βουλγαρία, Θράκη

PA AA, Β 26, 131

Στο έγγραφο διαπιστώνεται το καταλάγιασμα της ελληνο-βουλγαρικής έντασης, ύστερα από την απόφαση των ιθυνόντων στη Σόφια να μην ανταπαντήσουν στις ζωηρές ελληνικές αντιδράσεις με το ίδιο ύφος και να εγκρίνουν την επιστροφή των ελλήνων διπλωματών. Τόσο η γερμανική όσο και η αμερικανική πρεσβεία δεν συμμερίζονται την άποψη του Αβέρωφ πως επιχειρείται από τη Σοβιετική Ένωση το ξεκίνημα μιας δεύτερης κρίσης – αυτή τη φορά στα Βαλκάνια.
85 PA AA, Β 26, 131 Seelos Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 12 Αύγουστος 1961 Σοβιετική Ένωση, ΝΑΤΟ, Ακρόπολη, ελληνικός Τύπος

PA AA, Β 26, 131

Στο τηλεγράφημά του ο γερμανός πρεσβευτής σχολιάζει την είδηση περί των απειλών του Χρουστσώφ για την καταστροφή της Ακρόπολης σε περίπτωση πολέμου. Κρίνοντας τη στάση του ελληνικού αστικού Τύπου, ο γερμανός πρεσβευτής επισημαίνει πως οι απειλές του σοβιετικού ηγέτη θα έχουν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους κομμουνιστές στην Ελλάδα, ειδικά κατά την εκλογική περίοδο.
86 PA AA, Β 26, 131 Dr. v. Schmoller 02 Σεπτέμβριος 1961 Σοβιετική Ένωση, Βουλγαρία, κατασκοπεία, Θεσσαλονίκη

PA AA, Β 26, 131

Στο σημείωμα σχολιάζεται η όξυνση των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων υπό το πρίσμα της γενικότερης σοβιετικής πολιτικής. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εξάρθρωση ενός βουλγαρικού κατασκοπευτικού δικτύου στη Θεσσαλονίκη από τις ελληνικές αρχές, στη δημοσίευση ενός βουλγαρικού σχεδίου για την εγκατάσταση ελλήνων προσφύγων μακεδονικής καταγωγής από την Πολωνία στη Βουλγαρία και στην απέλαση του εκπρόσωπου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας από τη Σόφια.
87 PA AA, Β 26, 131 Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 15 Νοέμβριος 1961 ΟΗΕ, Ρουμανία, Βουλγαρία, ΗΠΑ, Μακεδονικό

PA AA, Β 26, 131

Στο έγγραφο σχολιάζεται η ελληνική υποστήριξη προς την Ρουμανία να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αμερικανικής και βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Ως αιτία επισημαίνεται μεταξύ άλλων η πάγια πολιτική της Αθήνας να απομονώσει τη Βουλγαρία στα Βαλκάνια. Επίσης αναφέρεται η επιδείνωση των ελληνο-γιουγκοσλαβικών σχέσεων λόγω των εχθρικών δηλώσεων αξιωματούχων στα Σκόπια περί «μακεδονικής μειονότητας».
88 PA AA, Β 26, 131 Seelos Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 01 Δεκέμβριος 1961 Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, Ήπειρος

PA AA, Β 26, 131

Στο έγγραφο περιγράφονται οι τελευταίες, ανησυχητικές για την Αθήνα, εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι οποίες αφορούν την κρίση στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Σοβιετικής Ένωσης, τη γιουγκοσλαβική εξωτερική πολιτική και την επιδείνωση των ελληνο-γιουγκοσλαβικών σχέσεων. Παράλληλα γίνονται εκτιμήσεις για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει ο δυτικός κόσμος.
89 PA AA, Β 26, 131 Seelos Υπουργείο Εξωτερικών, Βόννη 18 Δεκέμβριος 1961 Γιουγκοσλαβία, Σκόπια, Μακεδονικό, σλαβομακεδονική μειονότητα

PA AA, Β 26, 131

Στο τηλεγράφημά του ο γερμανός πρεσβευτής επιβεβαιώνει την πρόθεση του Βελιγραδίου να ψυχράνει τις σχέσεις του με την Αθήνα και να προσεγγίσει ακόμη περισσότερο τη Μόσχα. Η επίσημη υιοθέτηση, για πρώτη φορά, των απόψεων των αξιωματούχων στα Σκόπια περί σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα εξυπηρετεί ακριβώς τον παραπάνω σκοπό. Πάραυτα, καταλήγει ο γερμανός πρεσβευτής, η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να οξύνει τις σχέσεις της με τη Γιουγκοσλαβία.
CSV