Αρχειακό Υλικό

Κωδικός Αποστολέας Αποδέκτης Ημερομηνία Αποστολής Λέξεις-Κλειδιά Φάκελος Περίληψη Περίληψη
1 Μνημόνιο (μη αριθμημένο) Γαλλία, Ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις, Γαλλοφωνία

116

Μνημόνιο αναφορικά με τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα. Σχετικά με την κοινή γαλλοελληνική απόφαση να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία περί συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού του 1938.
2 Διακοίνωση (μη αριθμημένη) Διεύθυνση Πολιτιστικών Σχέσεων Γαλλία, Ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις, Γαλλοφωνία

116

Διακοίνωση σχετικά με την κατάσταση της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα. Αναλυτική παρουσίαση της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής δράσης της Γαλλίας στην Ελλάδα.
3 115 Charpentier (Pierre) ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, Τουρκία, ΟΗΕ

115

Αντιδράσεις ελληνικού τύπου αναφορικά με την εγγραφή του Αλγερινού στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ : θετικές αντιδράσεις και παραλληλισμός με το Κυπριακό.
4 115 Υπουργείο Εξωτερικών [Γαλλίας] (Seydoux) ΓΑΛΛΙΑ, Κεφαλληνία, Ελληνογαλλική τεχνική συνεργασία, σεισμοί Επτανήσου (1953)

115

Οριστική εξοικονόμηση των απαραίτητων πόρων (από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών Γαλλίας) για την ανοικοδόμηση των δύο χωριών της Κεφαλονιάς υπό γαλλική ευθύνη.
5 115 Charpentier (Pierre) ΓΑΛΛΙΑ, Κεφαλληνία, Ελληνογαλλική τεχνική συνεργασία, σεισμοί Επτανήσου (1953)

115

Περί της ανοικοδόμησης των χωριών Λακήθρα και Αγία Ευφημία Κεφαλονιάς κατόπιν του καταστροφικού σεισμού του 1953. Τα έξοδα της ανοικοδόμησης βαρύνουν αποκλειστικά τη Γαλλία, η οποία τα ανέλαβε κατόπιν των σεισμών σε ένδειξη θέλησης να βοηθήσει την ελληνική πλευρά.
6 115 Baelen (Jean) ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, ΟΗΕ

115

Κύπρος και ελληνογαλλικές σχέσεις. Διαμαρτυρίες του Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κούστα προς τη γαλλική πρεσβεία σχετικά με την καταψήφιση εκ μέρους της Γαλλίας της πρότασης εγγραφής της υπόθεσης της Κύπρου στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ.
7 115 Baelen (Jean) ΓΑΛΛΙΑ, επίσκεψη Παπάγου στη Γαλλία

115

Περί της επικείμενης επίσκεψης του αρχιστράτηγου Παπάγου στο Παρίσι στις 19 Ιανουαρίου 1954 συνοδεία του Υπουργού Εξωτερικών Στεφανόπουλου, του Υπουργού Προεδρίας Σιφναίου και του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Μπαλέν.
8 115 Baelen (Jean) ΓΑΛΛΙΑ, Μαρόκο, Τυνησία, Κυπριακό, ΟΗΕ

115

Περί της συζήτησης μεταξύ του Γάλλου πρέσβη Ζαν Μπαλέν και του αρχιστράτηγου Παπάγου σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με τη δραστηριότητα γύρω από τις υποθέσεις του Μαρόκου και της Τυνησίας. Ο Παπάγος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα συνταχθεί στο μέτρο του δυνατού με τη Γαλλία, ωστόσο η στάση της Ελλάδας θα πρέπει να λάβει υπόψη το πρόβλημα της Κύπρου και την πιθανότητα μελλοντικής εξέτασής του από τον ΟΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα δεν θα ήταν δυνατό να υιοθετήσει μία στάση που θα μπορούσε να της προσαφθεί στο μέλλον από πιθανούς υποστηρικτές.
9 115 Baelen (Jean) ΓΑΛΛΙΑ, Ελληνογαλλική τεχνική συνεργασία

115

Περί της αναχώρησης Μαρκεζίνη στο Παρίσι ενόψει των συνομιλιών για ελληνογαλλική οικονομική συμφωνία. Εκτίμηση ότι το άνοιγμα προς τη Γαλλία οφείλεται στην επιθυμία του Μαρκεζίνη να ενισχύσει την προσωπική του θέση στην κυβέρνηση μέσω μίας επιτυχούς έκβασης των επαφών, στην επιθυμία μη αποκλειστικής εξάρτησης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, στην ποιότητα των υπηρεσιών που η Γαλλία μπορεί να παράσχει σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. Σε ηλεκτρικούς εξοπλισμούς).
10 115 Υποδιεύθυνση Νότιας Ευρώπης (Sous-direction d'Europe méridionale) ΓΑΛΛΙΑ, Βαλκάνια, Βαλκανικό Σύμφωνο, Σύνοδος του Βερολίνου (1954), Georges Bidault, Joseph Laniel

115

Πρακτικά συνομιλιών Παπάγου – Bidault – Laniel (με συμμετοχή Στεφανόπουλου), 19-20 Ιανουαρίου 1954. Γενικού χαρακτήρα περί της διεθνούς κατάστασης (σοβιετική πολιτική, σύνοδος Βερολίνου, Βαλκανικό Σύμφωνο) και ειδικότερου ενδιαφέροντος αναφορικά με τις ελληνογαλικές πολιτιστικές σχέσεις.
11 116 ΓΑΛΛΙΑ, Ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις, Γαλλοφωνία

116

Μνημόνιο αναφορικά με τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα. Σχετικά με την κοινή γαλλοελληνική απόφαση να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία περί συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού του 1938.
12 116 Διεύθυνση Πολιτιστικών Σχέσεων ΓΑΛΛΙΑ, Ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις, Γαλλοφωνία

116

Διακοίνωση σχετικά με την κατάσταση της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα. Αναλυτική παρουσίαση της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής δράσης της Γαλλίας στην Ελλάδα.
13 116 Διεύθυνση Πολιτιστικών Σχέσεων ΓΑΛΛΙΑ, Ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις, Βιβλίο, Τύπος

116

Διακοίνωση σχετικά με την πώληση γαλλικών βιβλίων και περιοδικού τύπου στην Ελλάδα.
14 116 Διεύθυνση Πολιτιστικών Σχέσεων ΓΑΛΛΙΑ, Ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις, Ανώτατη Εκπαίδευση

116

Διακοίνωση σχετικά με τις πολιτιστικές αποστολές στην Ελλάδα (κυρίως σε επίπεδο πανεπιστημιακής συνεργασίας).
15 116 Διεύθυνση Πολιτιστικών Σχέσεων ΓΑΛΛΙΑ, Ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις, Κινηματογράφος

116

Διακοίνωση σχετικά με τη διανομή ταινιών του γαλλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα.
16 116 Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων ΓΑΛΛΙΑ, Ελληνογαλλικές οικονομικές σχέσεις

116

Αναλυτική παρουσίαση των εμπορικών, οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας από το 1945 και εξής.
17 178 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, Τουρκία, Αίγυπτος, Christian Pineau

178

Συνομιλία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας Christian Pinau και της Ελλάδας Ευάγγελου Αβέρωφ με την ευκαιρία της επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους στο Παρίσι. Παρουσίαση των ελληνικών επιδιώξεων σχετικά με το Κυπριακό από τον Αβέρωφ, συζήτηση επί του Αλγερινού. Ενόψει της επίσκεψης Pinault στο Λονδίνο και Αβέρωφ στο Κάιρο, αμοιβαία έκφραση διάθεσης να ασκηθεί κατευναστική δράση, στα πλαίσια του δυνατού, στους Βρετανούς και Αιγύπτιους ιθύνοντες αντίστοιχα.
18 116 ΓΑΛΛΙΑ, Ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις

116

Πρακτικά των ελληνογαλλικών συνομιλιών αναφορικά με θέματα διμερούς ενδιαφέροντος (οικονομική συνεργασία, γαλλικά πολιτιστικά ιδρύματα)
19 115 Διεύθυνση Ασίας-Ωκεανίας ΓΑΛΛΙΑ, Henri Eugène Navarre, Πόλεμος της Ινδοκίνας (1946-1954), Ντιεν Μπιεν Φου

115

Μεταβίβαση προσωπικού μηνύματος του στρατηγού Ναβάρ (Navarre) προς τον αρχιστράτηγο Παπάγο με τον οποίο τον ευχαριστεί για τη συμπάθεια που επέδειξε στις γαλλικές δυνάμεις κατά την ήττα της Ντιεν Μπιεν Φου.
20 115 Γραφείο Υπουργού Εξωτερικών (Cabinet du Ministre) ΓΑΛΛΙΑ, Edgar Faure

115

Θετική απάντηση του πρωθυπουργού Έντγκαρ Φωρ στην πρόσκληση Παπάγου να επισκεφθεί την Αθήνα (ορισμένη ημερομηνία : 11-16 Ιανουαρίου 1954).
21 252

252

22 75-76 Raoul-Duval (Gérard) 27 October 1945 ΓΑΛΛΙΑ, Θεσσαλονίκη, Ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις

75-76

Περί των προσπαθειών του γαλλικού προξενείου ανασύστασης των δικτύων πολιτιστικής δράσης στη Θεσσαλονίκη
23 114 Vaux Saint Cyr 18 August 1949 ΓΑΛΛΙΑ, Σχέδιο Μάρσαλ

114

Ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα κατά την κατανομή της βοήθειας βάσει του σχεδίου Μάρσαλ
24 114 Vaux Saint Cyr 12 May 1950 ΓΑΛΛΙΑ, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Διακήρυξη Σουμάν

114

Έκφραση ικανοποίησης των ελληνικών πολιτικών κύκλων για τη διακήρυξη Σουμάν, θεωρώντας ότι η Γαλλία κάνει ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία μιας ενωμένης Ευρώπης « ικανής να διασφαλίσει την άμυνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού έναντι των εξ Ανατολής κινδύνων ».
25 114 Baelen (Jean) 14 May 1952 ΓΑΛΛΙΑ, ελληνογαλλική συνεργασία, αντικομμουνισμός

114

Ο Γάλλος πρέσβης Ζαν Μπαλέν μεταβιβάζει στον υπουργό εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν παράκληση του υπουργού εσωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης, Κωνσταντίνου Ρέντη, για σύσφιγξη των επαφών μεταξύ των υπουργείων εσωτερικών, των αστυνομικών και των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Από ελληνικής πλευράς, το κίνητρο είναι σχετικό με την εγκατάσταση Ελλήνων αριστερών σε δυτικές χώρες κατόπιν της λήξης του Εμφυλίου πολέμου, ενώ από γαλλικής πλευράς θεωρείται ενδιαφέρον να συλλεχθούν πληροφορίες για τον τρόπο οργάνωσης των Ελλήνων κομουνιστών υπό καθεστώς παρανομίας. Συγκεκριμένα, ο Κ. Ρέντης προτείνει να ανταποδοθεί η επίσκεψη του αξιωματούχου της Ελληνικής Αστυνομίας Κελένη στο Παρίσι (Μάρτιος 1952) με επίσκεψη του επικεφαλής της Direction de la Surveillance du Teritoire, Roger Wybot, στην Αθήνα.
26 114 Seydoux (François) 31 May 1952 ΓΑΛΛΙΑ, αντικομμουνισμός

114

Το Υπουργείο Εξωτερικών κοινοποιεί στο Υπουργείο Εσωτερικών την ελληνική πρόταση περί της επίσκεψης Roger Wybot, επικεφαλής της Direction de la Surveillance du Teritoire, στην Αθήνα και συντάσσεται με τη γνώμη του Γάλλου πρέσβη για το ενδιαφέρον που παρουσιάζει περαιτέρω σύσφιγξη των ελληνογαλλικών σχέσεων σε επίπεδο αστυνομικών αρχών.
27 114 Hirsch (Robert), Direction de la Sûreté Nationale (Υπουργείο Εσωτερικών) 21 June 1952 ΓΑΛΛΙΑ, αντικομμουνισμός

114

Το Υπουργείο Εσωτερικών συμφωνεί με την πρόταση περί της επίσκεψης Roger Wybot, επικεφαλής της Direction de la Surveillance du Teritoire, στην Αθήνα
28 114 Baelen (Jean) 24 April 1953 Πόλεμος της Ινδοκίνας (1946-1954), Γαλλία, Ασία

114

Ο αρχιστράτηγος Παπάγος εκφράζει την ελληνική αλληλεγγύη προς τη Γαλλία όσον αφορά τον πόλεμο της Ινδοκίνας.
29 116 Υποδιεύθυνση Νότιας Ευρώπης (Sous-direction d'Europe méridionale) 06 May 1953 ΓΑΛΛΙΑ, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσόγειος, Georges Bidault. Ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις

116

Προτεινόμενη ατζέντα συνομιλιών Bidault-Στεφανόπουλου : διεθνή θέματα γενικού ενδιαφέροντος (διεθνής κατάσταση, Βαλκάνια, ανατολικό μπλοκ, ανατολική Μεσόγειος), διμερή ελληνογαλλικά θέματα (οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις, προσχέδιο συμφωνίας για ελληνική μετανάστευση).
30 114 Baelen (Jean) 17 May 1953 Πόλεμος της Ινδοκίνας (1946-1954), Γαλλία, Ασία, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Georges Bidault

114

Περίληψη συνομιλιών μεταξύ των Georges Bidault-Στεφανόπουλου επί των διεθνών θεμάτων (σχέσεις Ανατολής-Δύσης, Βαλκάνια, άμυνα της Μέσης Ανατολής, Ινδοκίνα).
31 114 Baelen (Jean) 19 May 1953 ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ, Αλέξανδρος Παπάγος (1883-1955), Georges Bidault (1899-1983)

114

Πρόσκληση του Georges Bidault προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών για επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι κατά το τέλος των ελληνογαλλικών συνομιλιών στην Αθήνα.
32 114 Baelen (Jean) 30 May 1953 Πόλεμος της Ινδοκίνας (1946-1954), Γαλλία, Ασία, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Georges Bidault, Ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις

114

Πρακτικά των ελληνογαλλικών συνομιλιών : 1) Bidault-Στεφανόπουλου επί των διεθνών θεμάτων (σχέσεις Ανατολής-Δύσης, Βαλκάνια, άμυνα της Μέσης Ανατολής, Ινδοκίνα). 2) Εμπειρογνωμόνων περί θεμάτων οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας (κυρίως περί μελλοντικής συμφωνίας, οικονομικής και τεχνικής βοήθειας, και ανανέωσης της πολιτιστικής σύμβασης του 1938).
33 114 Laporte 14 August 1953 ΓΑΛΛΙΑ, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία, σεισμοί Επτανήσου (1953)

114

Έκφραση ευγνωμοσύνης του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Γάλλο πρέσβη Ζαν Μπαλέν για την αποστολή γαλλικής βοήθειας κατόπιν του σεισμού της Κεφαλονιάς/Ζακύνθου
34 115 Carbonnel 14 October 1953 ΓΑΛΛΙΑ, Ελληνογαλλικές οικονομικές σχέσεις, Ελληνογαλλική τεχνική συνεργασία

115

Υπογραφή ελληνογαλλικής συμφωνίας οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας
35 115 Secrétariat des Conférences 15 January 1954 ΓΑΛΛΙΑ, Μαρόκο, Τυνησία, Κυπριακό, ΟΗΕ

115

Επίσκεψη του αρχιστράτηγου Παπάγου στο Παρίσι : στάση της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Διαπίστωση ότι η στάση της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία παραδοσιακά ευθυγραμμιζόταν με αυτή των δυτικών δυνάμεων και ειδικότερα των ΗΠΑ, υφίσταται, όσον αφορά τα αποικιακά θέματα που αφορούν άμεσα τη Γαλλία, την επίδραση του προβλήματος της Κύπρου.
36 116 20 January 1954 ΓΑΛΛΙΑ, Βαλκάνια, Βαλκανικό Σύμφωνο, Σύνοδος του Βερολίνου (1954), Georges Bidault

116

Ανακοινωθέν κατόπιν των γαλλοελληνικών συνομιλιών. Παπάγου-Bidault. Σχετικά με τη σύνοδο του Βερολίνου, το Βαλκανικό Σύμφωνο και τις γαλλοελληνικές σχέσεις.
37 115 Baelen (Jean) 13 October 1954 ΓΑΛΛΙΑ, Pierre Mendès France

115

Θετικό κλίμα στην ελληνική κοινή γνώμη κατόπιν της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Μαντές Φρανς από το γαλλικό κοινοβούλιο, θεωρώντας ότι μία ενδυναμωμένη Γαλλία επανέρχεται στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.
38 115 Baelen (Jean) 21 December 1954 ΓΑΛΛΙΑ, Robert Marjolin, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης

115

Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τον υποψήφιο της Γαλλίας στον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας προς αντικατάσταση του Γενικού Γραμματέα Robert Marjolin.
39 115 Charpentier (Pierre) 21 April 1955 ΓΑΛΛΙΑ, Βόλος, Ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις, Γαλλοφωνία

115

Περί του σεισμού που έπληξε το Βόλο το 1955 και των ζημιών που προκλήθηκαν σε ιδρύματα του γαλλικού κράτους.
40 115 Laporte 15 June 1955 ΓΑΛΛΙΑ, Κεφαλληνία, Ελληνογαλλική τεχνική συνεργασία, σεισμοί Επτανήσου (1953)

115

Διάθεση 3 εκατομμυρίων γαλλικών φράγκων από τη Δημοτικό Συμβούλιο Παρισιού για την ανοικοδόμηση του χωριού Άσσος Κεφαλονιάς κατόπιν των σεισμών του 1953.
41 115 Charpentier (Pierre) 15 September 1955 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Τουρκία

115

Διάβημα προς τη γαλλική κυβέρνηση κατόπιν των Σεπτεμβριανών
42 115 Reuter 20 September 1955 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Τουρκία

115

Ο Γάλλος πρέσβης Pierre Charpentier εκφράζει στην ελληνική κυβέρνηση την « αγανάκτιση » της γαλλικής κυβέρνησης για τα Σεπτεμβριανά.
43 115 Charpentier (Pierre) 21 September 1955 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Τουρκία

115

Ευχαριστίες του αντιπρόεδρου της ελληνικής κυβέρνησης Α. Κανελλόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών Στεφανόπουλου για τη δήλωση του Γάλλου πρέσβη εκ μέρους της κυβέρνησής του για τα Σεπτεμβριανά. Η δήλωση, μοναδική προερχόμενη από μείζονα δυτική δύναμη, θεωρείται ως μέσο εκτόνωσης της έντασης που παρατηρείται σε επίπεδο κοινής γνώμης.
44 115 Charpentier (Pierre) 18 October 1955 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, Τουρκία, ΟΗΕ

115

Διαμαρτυρίες, αλλά μη επίσημο διάβημα, του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Pierre Charpentier στον Υπουργό Εξωτερικών Σπυρίδωνα Θεοτόκη για τη θεωρούμενη ως αντιγαλλική στάση του ελληνικού τύπου σχετικά με το Αλγερινό και την εγγραφή του στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
45 115 Laporte 25 November 1955 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΟΗΕ

115

Περί της στάσης της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ επί του Αλγερινού και του σχεδίου Κρίσνα Μένον που ανοίγει το δρόμο για μη περαιτέρω εξέταση του Αλγερινού από τη δέκατη σύνοδο του ΟΗΕ.
46 115 Laporte 25 November 1955 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, Τουρκία, ΟΗΕ

115

Περί της στάσης της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ επί του Αλγερινού και των αντιδράσεωντης κοινής γνώμης στην Ελλάδα.
47 178 Crouy (Υποδιεύθυνση Νότιας Ευρώπης (Sous-direction d'Europe méridionale) 16 June 1956 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, Τουρκία, Αίγυπτος, Christian Pineau

178

Συνομιλία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας Christian Pinau και της Ελλάδας Ευάγγελου Αβέρωφ με την ευκαιρία της επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους στο Παρίσι. Παρουσίαση των ελληνικών επιδιώξεων σχετικά με το Κυπριακό από τον Αβέρωφ, συζήτηση επί του Αλγερινού. Ενόψει της επίσκεψης Pinault στο Λονδίνο και Αβέρωφ στο Κάιρο, αμοιβαία έκφραση διάθεσης να ασκηθεί κατευναστική δράση, στα πλαίσια του δυνατού, στουε Βρετανούς και Αιγύπτιους ιθύνοντες αντίστοιχα.
48 178 Γενική Πολιτική Διεύθυνση [του Υπουργείου Εξωτερικών Γαλλίας] 11 July 1956 ΓΑΛΛΙΑ, Μαρόκο, Τυνησία, Λιβύη

178

Περί της διπλωματικής αντιπροσώπευσης της Ελλάδας στο Μαρόκο και στην Τυνησία. Έκφραση αντίθεσης σε λύση η οποία θα ανέθετε σε Έλληνα διαπιστευμένο στην Τρίπολη της Λιβύης την αντιπροσώπευση της χώρας στο Μαρόκο και στην Τυνησία.
49 178 Charpentier (Pierre) 20 July 1956 ΓΑΛΛΙΑ, Μαρόκο, Τυνησία, Λιβύη

178

Απόφαση ελληνικής κυβέρνησης ο Έλληνας διαπιστευμένος στο Μαρόκο, στην Τυνησία και στη Λιβύη να εδρεύει στην Τύνιδα.
50 178 Charpentier (Pierre) 31 August 1956 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Σουέζ (κρίση)

178

Έκφραση δυσφορίας στον ελληνικό τύπο για την αποστολή και στάθμευση γαλλικών στρατευμάτων στην Κύπρο.
51 178 Le Cabinet du Secrétaire d'Etat aux Affaires étrangères 15 September 1956 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Σουέζ (κρίση)

178

Συνομιλίες Laporte (γαλλική πρεσβεία Αθήνας)-Αβέρωφ, 14-15 Σεπτεμβρίου 1956. Σχετικά με το Κυπριακό, την κρίση του Σουέζ και τον καθορισμό της ελληνικής στάσης στην τελευταία με γνώμονα το πρώτο.
52 178 Charpentier (Pierre) 15 January 1957 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, ΟΗΕ

178

Συνομιλία μεταξύ του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Pierre Charpentier και του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή (συνέχεια). Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τονίζει τη σημασία του Κυπριακού στη διαμόρφωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι φιλοδυτική χώρα, τις ευθύνες της βρετανικής πολιτικής αναφορικά με το Κυπριακό.
53 178 Charpentier (Pierre) 15 January 1957 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, ΟΗΕ

178

Συνομιλία μεταξύ του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Pierre Charpentier και του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή σχετικά με το Αλγερινό και τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ. Δήλωση Καραμανλή σχετικά με τη σημασία της ελληνογαλλικής φιλίας.
54 178 Charpentier (Pierre) 23 February 1957 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ

178

Συνομιλία μεταξύ του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Pierre Charpentier και του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή σχετικά με το Κυπριακό και την προοπτική εξέτασης του θέματος από το ΝΑΤΟ.
55 178 Charpentier (Pierre) 23 February 1957 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, ΟΗΕ

178

Συνομιλία μεταξύ του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Pierre Charpentier και του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή σχετικά με το Αλγερινό και τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.
56 178 Charpentier (Pierre) 13 March 1957 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, ΟΗΕ

178

Συνομιλία μεταξύ του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Pierre Charpentier και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ σχετικά με τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ αναφορικά με το Αλγερινό.
57 178 Durand (Bernard) 24 April 1957 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, Farḥāt ʿAbbās

178

Εξηγήσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ σχετικά με τη συνάντησή του με το μέλος του Αλγερινού Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου Φερχάτ Αμπάς.
58 178 Charbonnières (Guy de Girard de) 12 December 1957 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, ΟΗΕ

178

Περί των αντιδράσεων του ελληνικού τύπου στο λόγο του Ευάγγελου Αβέρωφ ενώπιον της Πολιτικής Επιτροπής του ΟΗΕ σχετικά με το Αλγερινό, ο οποίος κρίνεται φιλογαλλικός και αντίθετος προς τα συμφέροντα της χώρας όπως αυτά νοούνται με βάση το Κυπριακό.
59 178 Durand (Bernard) 04 June 1958 ΓΑΛΛΙΑ, Charles de Gaulle

178

Περί των αντιδράσεων του ελληνικού τύπου αναφορικά με την κατάλυση της Τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας και την επάνοδο του στρατηγού Ντε Γκωλ στην εξουσία.
60 178 Charbonnières (Guy de Girard de) 05 July 1958 ΓΑΛΛΙΑ, Charles de Gaulle, Κυπριακό

178

Συνομιλία μεταξύ του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Guy de Girard de Charbonnières και του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή αναφορικά με την επάνοδο του στρατηγού Ντε Γκωλ στην εξουσία και τις ελπίδες που το γεγονός προσφέρει για την πολιτειακή εξέλιξη άλλων χωρών καθώς και για την εξέλιξη του Κυπριακού και τις ελληνογαλλικές σχέσεις.
61 178 Charbonnières (Guy de Girard de) 13 October 1958 ΓΑΛΛΙΑ, Charles de Gaulle, Κυπριακό

178

Συνομιλία μεταξύ του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Guy de Girard de Charbonnières και του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή αναφορικά με την εξέλιξη του Κυπριακού, τη διπλωματική απομόνωση που νιώθει η χώρα εν μέσω των συμμάχων της και την επιθυμία του Καραμανλή να συναντήσει στο προσεχές μέλλον το στρατηγό Ντε Γκωλ.
62 178 Charbonnières (Guy de Girard de) 06 November 1958 ΓΑΛΛΙΑ, Charles de Gaulle

178

Ανάλυση του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Guy de Girard de Charbonnières σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι η Γαλλία επανακτά το γόητρό της στην Ελλάδα κατόπιν της επιστροφής του στρατηγού Ντε Γκωλ στην εξουσία.
63 178 Durand (Bernard) 13 March 1959 ΓΑΛΛΙΑ, Charles de Gaulle, Michel Debré

178

Απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στο συγχαρητήριο μήμυμα του Γάλλου ομολόγου του Μισέλ Ντεμπρέ με αφορμή την υπογραφή των συμφωνιών του Λονδίνου σχετικά με την Κύπρο.
64 178 11 July 1960 ΓΑΛΛΙΑ, Charles de Gaulle, Michel Debré, ΕΟΚ

178

Συνομιλία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του [Γάλλου πρωθυπουργού] κ. Ντεμπρέ στις 11 Ιουλίου 1960 στο Μέγαρο Ματινιόν. Περί της ανάγκης περαιτέρω σύσφιγξης των δεσμών της Ελλάδας με τις Ευρωπαϊκές κοινότητες, της διεθνούς κατάστασης και της ανάγκης ενότητας μεταξύ των δυτικών χωρών.
65 233 Charbonnières (Guy de Girard de) 13 January 1961 ΓΑΛΛΙΑ, Charles de Gaulle, ΕΟΚ, Κοινή Αγορά

233

Συνομιλία μεταξύ του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Guy de Girard de Charbonnières και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ σχετικά με τον προστατευτισμό της ΕΟΚ ενώπιον των ελληνικών εξαγωγών στη ζώνη της Κοινής Αγοράς κατά τις διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση της Ελλάδας.
66 252 Charbonnières (Guy de Girard de) 03 February 1961 ΓΑΛΛΙΑ, Charles de Gaulle, Michel Debré, Κυπριακό

252

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ πληροφορεί το Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα για την πρόθεση του Καραμανλή να μεταβεί στο Παρίσι κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο στα μέσα Φεβρουαρίου και να συναντήσει το Γάλλο πρωθυπουργό Μισέλ Ντεμπρέ.
67 252 Charbonnières (Guy de Girard de) 07 February 1961 ΓΑΛΛΙΑ, Charles de Gaulle, Michel Debré

252

Πρόσκληση σε γεύμα του Γάλλου πρβθυπουργού Μισέλ Ντεμπρέ προς τον Έλληνα ομόλογό του Κωνσταντίνο Καραμανλή για τις 17 Φεβρουαρίου, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ.
68 233 Lacoste 19 April 1961 Καναδάς

233

Επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ στην Οτάβα πριν τη μετάβασή τους στις ΗΠΑ. Συνομιλίες γενικού ενδιαφέροντος επί των διεθνών θεμάτων.
69 233 Υποδιεύθυνση Νότιας Ευρώπης (Sous-direction d'Europe méridionale) 20 June 1961 ΓΑΛΛΙΑ, Charles de Gaulle, ΕΟΚ

233

Περί του γενικότερου θέματος της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΟΚ κατόπιν νύξης του Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Φίλωνα Φίλωνα σχετικά με πιθανή συμμετοχή της χώρας στις πολιτικές επαφές των χωρών μελών.
70 252 Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων 30 June 1961 ΓΑΛΛΙΑ, Charles de Gaulle, ΕΟΚ, Κοινή Αγορά

252

Αναλυτική παρουσίαση του θέματος της σύνδεσης της Ελλάδας με την Κοινή Αγορά.
71 252 Υποδιεύθυνση Νότιας Ευρώπης (Sous-direction d'Europe méridionale) 30 June 1961 ΓΑΛΛΙΑ, Charles de Gaulle, Κυπριακό, Αλγερινό, Σουέζ (κρίση)

252

Εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και γαλλοελληνικές σχέσεις. Συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης των γαλλοελληνικών σχέσεων και διαπίστωση σαφούς βελτίωσής τους κατόπιν της δύσκολης φάσης που όρισαν η κρίση του Σουέζ, το Αλγερινό και το Κυπριακό.
72 115 Laporte 03 May 2055 ΓΑΛΛΙΑ, Βόλος, Ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις, Γαλλοφωνία

115

Αποστολή 1 εκατομμυρίου γαλλικών φράγκων εκ μέρους του Καθολικού Εράνου στους πληγέντες από το σεισμό στο Βόλο (πρωτίστως στα γαλλικά θρησκευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα).
73 115 Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Γαλλίας] 07 October 2055 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, Τουρκία, ΟΗΕ

115

Περί της συνάντησης μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας και του Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι αναφορικά με την ελληνική στάση στον ΟΗΕ και την υπερψήφιση εκ μέρους της Ελλάδας της πρότασης εγγραφής του Αλγερινού στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης.
74 115 Γενική Πολιτική Διεύθυνση [του Υπουργείου Εξωτερικών Γαλλίας] 01 December 2055 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, ΝΑΤΟ

115

Γαλλοελληνικές σχέσεις. Σχετικά με το βάρος του Κυπριακού στις σχέσεις της Ελλάδας με τις δυτικές δυνάμεις και ειδικότερα σε αυτές με τη Γαλλία, δεδομένων των συνεπειών της αποαποικιοποίησης στο Μαγκρέμπ και της υποχώρησης των οικονομικών ερεισμάτων της Γαλλίας υπέρ της Γερμανίας. Το πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας και της ευρωπαϊκής συνεργασίας θεωρείται το αποτελεσματικότερο μέσο συγκράτησης της Ελλάδας στο δυτικό κόσμο.
75 178 Charpentier (Pierre) 11 February 2057 ΓΑΛΛΙΑ, Κυπριακό, Αλγερινό, ΟΗΕ

178

Συνομιλία μεταξύ του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Pierre Charpentier και του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών σχετικά με τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ αναφορικά με το Αλγερινό.
76 233 Υποδιεύθυνση Νότιας Ευρώπης (Sous-direction d'Europe méridionale) 10 February 2061 ΓΑΛΛΙΑ, Charles de Gaulle, ΕΟΚ, Κοινή Αγορά

233

Περί των δυσκολιών κατά τις διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση της Ελλάδας στην Κοινή Αγορά λόγω της στάσης της Ολλανδίας και της Ιταλίας.
CSV