Αρχειακό Υλικό

Κωδικός Αποστολέας Αποδέκτης Ημερομηνία Αποστολής Λέξεις-Κλειδιά Φάκελος Περίληψη Περίληψη
1 Αρχείο Ιταλίας: C-M (62) 32 Έκθεση των τριών σοφών για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά από απόφαση της 9 Μαΐου 1961 του Ατλαντικού Συμβουλίου (7 Απριλίου 1962). «Έκθεση των τριών σοφών για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Τουρκίας»
2 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1405, υποφάκελος «Ελλάδα – ελληνοϊταλικές σχέσεις». Adolfo Alessandrini Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα, ελληνικά κόμματα, Ιταλοί εγκληματίες πολέμου, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1405, υποφάκελος «Ελλάδα – ελληνοϊταλικές σχέσεις».

Με δική του πρωτοβουλία, ο Νικόλαος Πλαστήρας επισκέπτεται στις 21 Απριλίου του 1950 τον Alessandrini στην ιταλική πρεσβεία. Ο Πλαστήρας επιχειρεί άνοιγμα στην ιταλική κυβέρνηση, δηλώνοντας την επιθυμία του για καλές σχέσεις με την Ιταλία. Είναι διατεθειμένος να κλείσει τις ανοικτές υποθέσεις, όπως η αποφυλάκιση του Ravalli, και να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την ελληνογιουγκοσλαβική προσέγγιση. De Gasperi και Sforza απαντούν πρόθυμοι στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας με την Ελλάδα και συνεργασίας μαζί της στο ζήτημα της προσέγγισης με τη Γιουγκοσλαβία. Επιπλέον, ζητούν την ελληνική υποστήριξη στις ιταλογιουγκοσλαβικές διαφορές.
3 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560. ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα Γραμματεία του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου πολιτικοί κρατούμενοι, Ανάκτορα, ελληνικά κόμματα

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560.

Αντίδραση των δεξιών κομμάτων και των κύκλων που συνδέονται με τα Ανάκτορα στην επίδειξη επιείκειας προς τους κομμουνιστές. Πρόκειται να ωφεληθούν από την εφαρμογή των μέτρων 13.000 περίπου άτομα.
4 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 520, υποφάκελος «Ελλάδα ½, Εσωτερική Πολιτική». Adolfo Alessandrini Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ελληνικά κόμματα, ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ, ΗΠΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, Ανάκτορα

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 520, υποφάκελος «Ελλάδα ½, Εσωτερική Πολιτική».

Είναι ακόμη βαριά η σκιά του ελληνικού Εμφυλίου στο εσωτερικό της χώρας και έντονη η παρουσία της βρετανικής και αμερικανικής πρεσβείας στην κοινωνική ζωή της Αθήνας. Ο Ιταλός πρεσβευτής πιστεύει ότι το μεγαλύτερο ελάττωμα του Παύλου είναι η αίσθηση της δύναμης. Η πιο στενή σύμβουλός του είναι η Φρειδερίκη. Ο πολιτικός του σύμβουλος είναι ο Παναγιώτης Πιπινέλης, ο οποίος είναι ακραιφνής εθνικιστής και υπέρμαχος της Μεγάλης Ιδέας. Ακολουθεί η περιγραφή της φυσιογνωμίας του Νικόλαου Πλαστήρα, του Σοφοκλή Βενιζέλου και του Αλέξανδρου Παπάγου. Οι πολιτικές εξελίξεις του 1950 φθείρουν το κύρος των Ανακτόρων. Ο ελληνικός στρατός αποτελεί κέντρο εξουσίας, η ελληνική οικονομία είναι αδύναμη, ενώ η ανασυγκρότηση δεν προχωρά.
5 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 538, υποφάκελος Turchia 1/10/A, «Άμυνα της Μεσογείου». Pietro Quaroni Carlo Sforza ΝΑΤΟ, ΙΤΑΛΙΑ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΗΠΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 538, υποφάκελος Turchia 1/10/A, «Άμυνα της Μεσογείου».

Το υφιστάμενο κενό ασφάλειας στη Μέση Ανατολή επιδρά στη συλλογική ασφάλεια της Δύσης. Αν οι Αμερικανοί το επιζητήσουν, μπορούν να επιτεθούν στην ΕΣΣΔ μέσω της Ευρώπης ή του Καύκασου. Η Μόσχα ή ο Βόλγας είναι εκείνα τα σημεία που πρέπει να πληγούν πρώτα. Ο Ιταλός πρεσβευτής στο Παρίσι συνδέει τις υποχρεώσεις της χώρας του στο ΝΑΤΟ με τη γεωγραφική εγγύτητα στη Μέση Ανατολή. Εφόσον αυτό το πεδίο αναβαθμιστεί, θα αυξηθούν και οι υποχρεώσεις της Ιταλίας στη συλλογική ασφάλεια. Βρετανοί και Γάλλοι διατηρούν αυτοκρατορικές βλέψεις στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, έχει χαθεί η δύναμη κρούσης της Βρετανίας στην Ασία λόγω της αποχώρησής της από την Ινδία. Επομένως, η προσέγγιση με το Ιράν πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Μέσα σε όλα αυτά, οι Αμερικανοί φοβούνται την επανάληψη του χάους στην Ελλάδα. Έτσι, μπορεί ο ελληνικός στρατός να έχει αποτρεπτική ισχύ, αλλά μόνο στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη στο εσωτερικό της χώρας.
6 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560. ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα Γραμματεία του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου ΕΚΛΟΓΕΣ

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560.

Οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα από το 1934. Οι κομμουνιστές κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις εκλογές του Μαρτίου 1950. Φόβοι ενίσχυσής τους λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία επιδεινώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Προσπάθεια αποφυγής παραχώρησης εκλογικού δικαιώματος στις γυναίκες. Αναφορά σε χρήσιμα στατιστικά δεδομένα.
7 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 588, υποφάκελος Grecia 1/6, «Συμφωνίες Ελλάδας-Ιταλίας». Adolfo Alessandrini Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 588, υποφάκελος Grecia 1/6, «Συμφωνίες Ελλάδας-Ιταλίας».

Ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα ασκεί κριτική στις αποτυχίες της αμερικανικής βοήθειας στην Ελλάδα. Η ευθύνη βαραίνει και τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Είναι υπερβολικός ο αριθμός των Αμερικανών αξιωματούχων στη χώρα. Φροντίδα των Αμερικανών είναι να αποφύγουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης. Παράλληλα, επιδιώκουν την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Γενικότερα, η οικονομική ανάπτυξη καθυστερεί στην Ελλάδα λόγω των υψηλών στρατιωτικών εξοπλισμών, των μεγαλύτερων στη Δυτική Ευρώπη. Επομένως, δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για την ανάπτυξη των ελληνοϊταλικών οικονομικών σχέσεων. Δεν υπάρχουν περιθώρια και λόγω του ισχυρού γερμανικού ανταγωνισμού. Αναζητούνται, λοιπόν, τρόποι εξεύρεσης κεφαλαίων.
8 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 659, υποφάκελος 4, «Ταξίδι Παπάγου στην Ιταλία». άγνωστος άγνωστος ΑΛΒΑΝΙΑ, ΤΕΡΓΕΣΤΗ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΝΑΤΟ, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ, Ιταλοί εγκληματίες πολέμου

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 659, υποφάκελος 4, «Ταξίδι Παπάγου στην Ιταλία».

Και οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαιώνουν τις καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών τους. Συζητούν για τους τρόπους εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας. Η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει υπέρμαχος της βαλκανικής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας-Γιουγκοσλαβίας. Η ελληνική πλευρά υπόσχεται να κρατά ενήμερη την ιταλική ηγεσία για τις εν λόγω διαπραγματεύσεις. Όμως, η ελληνική υποστήριξη στις ιταλικές θέσεις, όσον αφορά το Ζήτημα της Τεργέστης, δεν ισοδυναμεί με ανάλογη στήριξη από πλευράς Ιταλίας στις ελληνικές διεκδικήσεις στη Βόρεια Ήπειρο και την Κύπρο. Η ιταλική διπλωματία αποφεύγει τη λογοδοσία των Ιταλών εγκληματιών πολέμου.
9 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, φάκελος 10, Alto Adige. Μόνιμη Ιταλική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ, ΟΗΕ

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, φάκελος 10, Alto Adige.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας στα Ηνωμένα Έθνη συντάσσει τον Οκτώβριο του 1960 έγγραφο σχετικό με τη συμπεριφορά των ξένων αντιπροσωπειών στο Ζήτημα του Alto Adige, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
10 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560. Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Γραμματεία του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560.

Παρατίθενται δεδομένα της ελληνικής οικονομίας στα 1955: πτώση των τραπεζικών επιτοκίων από το 10 στο 9% και αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15,6-18%. Η δανειοδότηση δεν γίνεται πάντοτε με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Σημειώνεται αύξηση των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων και εισαγωγή φυτικών ελαίων, ακριβώς, λόγω της αύξησης της τιμής του ελαιολάδου.
11 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 26, υποφάκελος 20, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Κωνσταντίνος Καραμανλής Amintore Fanfani ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αγροτική πολιτική

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 26, υποφάκελος 20, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Η λύση πρέπει να επέλθει στο γενικότερο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού συμφέροντος». Ο Έλληνας πολιτικός θέλει η αναπτυσσόμενη Ελλάδα να ενταχθεί στη δυτική ελεύθερη οικονομία. Η καθυστέρησή της οφείλεται στις καταστροφές του πολέμου. Οι ελληνικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,4% των εισαγωγών της Κοινής Αγοράς. Τα επίμαχα θέματα της διαπραγμάτευσης αφορούν την αγροτική πολιτική.
12 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 587, υποφάκελος Grecia 1/6, «Εξωτερική Πολιτική». Adolfo Alessandrini Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 587, υποφάκελος Grecia 1/6, «Εξωτερική Πολιτική».

Ο Βρετανός Στρατηγός είναι υπέρ της μείωσης του αριθμού των μεραρχιών του Ελληνικού Στρατού. Προβληματισμός του Ιταλού πρεσβευτή, ο οποίος υιοθετεί την εκτίμηση ότι η Θράκη δεν μπορεί να κρατηθεί με την εφαρμογή ενός αμυντικού σχεδίου.
13 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560, υποφάκελος 25625. Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Γραμματεία του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560, υποφάκελος 25625.

Η Ιταλία χρηματοδοτεί την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα, η οποία εγκαινιάζεται στις 22 Μαΐου του 1955. Απομένουν 15 εκατομμύρια δολάρια για την πλήρη καταβολή των ιταλικών πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.
14 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 25, υποφάκελος 42448, Συνάντηση των Αρχηγών των 6 χωρών-μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Παρίσι, 10-11 Φεβρουαρίου 1961». Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών Γραμματεία του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 25, υποφάκελος 42448, Συνάντηση των Αρχηγών των 6 χωρών-μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Παρίσι, 10-11 Φεβρουαρίου 1961».

Επίσκεψη του Έλληνα Πρέσβη, προκειμένου να ζητήσει την πολιτική στήριξη της Ιταλίας για την ένταξη της Ελλάδας στην Κοινή Αγορά. Ιταλική θέση περί κακής πολιτικής από την ελληνική πλευρά αν η επίτευξη επιτυχούς διαπραγμάτευσης δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
15 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560, υποφάκελος 25625. Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Γραμματεία του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560, υποφάκελος 25625.

Κατά τον Koprulu, η θέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι ασταθής, ενώ η Ελλάδα είναι αδύναμη όχι μόνο λόγω του Κυπριακού, αλλά και εξαιτίας της πολιτικής του Τίτο.
16 Archivio Centrale dello Stato, Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 26, υποφάκελος 20, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Paul-Henry Spaak Amintore Fanfani ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΣΣΔ

Archivio Centrale dello Stato, Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 26, υποφάκελος 20, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Ο Spaak τονίζει στην επιστολή του της 11ης Μαΐου 1961 τις πολιτικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα από τη μη εισδοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Η απόφαση είναι πολιτική. Η ΕΣΣΔ ασκεί οικονομικές πιέσεις στην Ελλάδα.
17 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560, υποφάκελος 29656. Federico Sensi, Σύμβουλος της Ιταλικής Πρεσβείας στην Τουρκία Γραμματεία του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου ΤΟΥΡΚΙΑ, ΝΑΤΟ, ΕΛΛΑΔΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560, υποφάκελος 29656.

Το προφίλ της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το ιστορικό πλαίσιο. Ιταλική υποστήριξη στην ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση πολέμου, η ιταλική χερσόνησος δεν θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Κίνδυνος αποκλεισμού της Τουρκίας και από τον Νότο εξαιτίας του Κυπριακού Ζητήματος.
18 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 26, υποφάκελος 20, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Εσωτερικό έγγραφο του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών Ιταλική Προεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 26, υποφάκελος 20, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Απομένει η καταβολή 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την πλήρη καταβολή των ιταλικών πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Επιθυμία της ιταλικής πλευράς η απορρόφηση των πόρων να γίνει στην ελληνική ραδιοτηλεόραση.
19 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 538, υποφάκελος Turchia 1/10/A, «Άμυνα της Μεσογείου». Luca Pietromarchi Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ΝΑΤΟ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 538, υποφάκελος Turchia 1/10/A, «Άμυνα της Μεσογείου».

Η Ελλάδα και η Τουρκία επαίρονται για τη συμβολή τους στο ΝΑΤΟ. Ο Eisenhower καλοπιάνει τις δύο χώρες προκειμένου να ενσωματωθούν ομαλά στη στρατιωτική διάταξη του ΝΑΤΟ. Το ίδιο δεν μπορεί να πράξει η Ιταλία για να μην κατηγορηθεί ότι καταπατά τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης. Ο Ιταλός πρεσβευτής στην Άγκυρα αναγκάζεται να συγκρίνει τα στρατιωτικά δεδομένα Ιταλίας-Τουρκίας ώστε να καταρρίψει τις αιτιάσεις του Τύπου περί σημαντικής συνεισφοράς Ελλάδας και Τουρκίας στη Συμμαχία.
20 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 26, υποφάκελος 20, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Amintore Fanfani Paul-Henry Spaak ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αγροτική πολιτική

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 26, υποφάκελος 20, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Ο Fanfani επισημαίνει τον κίνδυνο δυσαρέσκειας των πιο πτωχών περιοχών της ιταλικής επικράτειας. Δεν πρόκειται το ιταλικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συνθήκη εισδοχής της Ελλάδας, ακόμα κι αν η ιταλική κυβέρνηση υποχωρήσει στις πιέσεις της Κοινότητας.
21 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 538, υποφάκελος Turchia 1/10/A, «Άμυνα της Μεσογείου». Renato Prunas Vittorio Zoppi ΝΑΤΟ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, Αίγυπτος, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 538, υποφάκελος Turchia 1/10/A, «Άμυνα της Μεσογείου».

Η προσχώρηση της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ή σε ένα τοπικό μεσογειακό σύμφωνο ασφάλειας καλύπτει το κενό στην ευρωατλαντική άμυνα. Είναι άστοχο το επιχείρημα πρόκλησης κυκλωτικής κίνησης, αφού η αίσθηση αυτή προϋπάρχει στην ΕΣΣΔ. Δε μειώνεται η στρατηγική σημασία της Ιταλίας από την είσοδο της Ελλάδας και της Τουρκίας στο κοινό σύστημα ασφάλειας. Αντιθέτως, ο κίνδυνος επιβολής των βρετανικών αυτοκρατορικών βλέψεων στην περίπτωση υπογραφής τοπικού συμφώνου για τη Μεσόγειο καθιστά προτιμότερη τη λύση της εισόδου των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Στο Σουέζ εκτυλίσσεται μία σύγκρουση μεταξύ των εθνικών συμφερόντων της Αιγύπτου με τα αυτοκρατορικά συμφέροντα της Βρετανίας. Η ιταλική πλευρά πρέπει να προσεγγίσει την Τουρκία, ώστε να μην επικρατήσουν οι τάσεις ουδετερότητας στο εσωτερικό της.
22 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 26, υποφάκελος 20, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Διπλωματικός Σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου Η Ιταλική Προεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αγροτική πολιτική

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 26, υποφάκελος 20, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Εμπλοκή στο ζήτημα των αγροτικών προϊόντων. Εφόσον η ελληνική πλευρά συμφωνεί, μπορεί να προχωρήσει η σύναψη συμφωνίας.
23 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 522, υποφάκελος Grecia 77, «Θρησκεία». Michele Lanza Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Ορθόδοξη Εκκλησία, Βατικανό

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 522, υποφάκελος Grecia 77, «Θρησκεία».

Εορταστικές εκδηλώσεις από τις 15 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 1951. Απούσες η Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία και η Αγία Έδρα. Παρόντες δύο Βενεδικτίνοι και ένας Δομινικανός ιερομόναχος από το Βέλγιο, καθώς αγνοούν την επίσημη γραμμή του Βατικανού. Ο συντάκτης υποβαθμίζει τη σημασία των εκδηλώσεων.
24 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 8. Ιταλική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ Antonio Segni ΝΑΤΟ, ελληνικά κόμματα

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 8.

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας εξαντλείται στα ζητήματα που την αφορούν. Την απασχολεί ο ψυχολογικός παράγοντας λόγω των πιέσεων της Ελληνικής Αριστεράς. Ανοικτή και έντιμη η συνεργασία της στο ΝΑΤΟ.
25 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 520, υποφάκελος «Ελλάδα 1/5, Ελλάδα-Βουλγαρία». Adolfo Alessandrini Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ, ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 520, υποφάκελος «Ελλάδα 1/5, Ελλάδα-Βουλγαρία».

Η μείωση της αμερικανικής βοήθειας στην Ευρώπη αιφνιδιάζει την Ελλάδα. Η οικονομική ανασυγκρότηση έχει καθυστερήσει λόγω του Εμφυλίου, η ανεργία παραμένει υψηλή, ενώ τα λίγα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν ανταγωνιστικές τιμές. Αναζητείται η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της παροχής στρατιωτικής βοήθειας. Σε αντάλλαγμα, η ελληνική πλευρά δηλώνει πρόθυμη να παραχωρήσει βάσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Alessandrini αντιλαμβάνεται ότι οι ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις αποκτούν πλέον μεγαλύτερη σημασία για την ελληνική οικονομία. Σημαντικό είναι να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και να επωφεληθούν οι ιταλικές βιομηχανίες. Η ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα πιέζει έτσι να προχωρήσουν τα υδροηλεκτρικά έργα στον ποταμό Αχελώο.
26 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, φάκελος 19, υποφάκελος 51, «Τα ορυχεία της Λοκρίδας». Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις, Λάρυμνα, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, φάκελος 19, υποφάκελος 51, «Τα ορυχεία της Λοκρίδας».

Συνομιλία Fanfani με τον Γρηγόριο Κασιμάτη στη Ρώμη. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Παιδείας υπάρχουν τρία σημεία που χρήζουν βελτίωσης στις ελληνοϊταλικές σχέσεις: το επεισόδιο με τα έγγραφα του Ιταλικού Γενικού Επιτελείου Στρατού σχετικά με τα ελληνοαλβανικά σύνορα, η αντίσταση μέρους της ιταλικής διοίκησης στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το ζήτημα των ορυχείων της Λοκρίδας.
27 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 520, υποφάκελος «Ελλάδα ½, Εσωτερική Πολιτική». Adolfo Alessandrini Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ελληνικά κόμματα, ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ, Ανάκτορα

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 520, υποφάκελος «Ελλάδα ½, Εσωτερική Πολιτική».

Ο Alessandrini αναλύει το προφίλ της κυβέρνησης Πλαστήρα-Βενιζέλου. Είναι ευρεία η σύγκρουση του Παπάγου με τον Παύλο και η αναταραχή στο στράτευμα είναι γεγονός (ΙΔΕΑ). Τα Ανάκτορα επιθυμούν να εμποδίσουν τον Παπάγο και να αποφύγουν την επιβολή μίας στρατιωτικής δικτατορίας. Αν και οι Αμερικανοί είναι προβληματισμένοι, ο Ιταλός πρεσβευτής διακρίνει ενθαρρυντικές αλλαγές. Επίσης, ο Alessandrini πιστεύει ότι πρέπει να καταργηθούν οι αναχρονιστικοί κατασταλτικοί νόμοι της εποχής του Εμφυλίου. Αποδέχεται το ανανεωτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Πλαστήρα. Αν και ο Αβέρωφ παρέμεινε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία, δεν αποτελεί αυτό λόγος για τον ίδιο για να εκφράσει αντιϊταλικά αισθήματα. Αντιθέτως, ο Ιωάννης Πολίτης προκαλεί δυσκολίες στην ιταλική πολιτική στην Ελλάδα, κάτι που ο Alessandrini δεν μπορεί να του συγχωρήσει.
28 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, φάκελος 19, υποφάκελος 51, «Τα ορυχεία της Λοκρίδας». ελληνική πρεσβεία στην Ιταλία Διπλωματική Υπηρεσία της Γραμματείας του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις, Λάρυμνα

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, φάκελος 19, υποφάκελος 51, «Τα ορυχεία της Λοκρίδας».

Η χήρα του ιδιοκτήτη των ορυχείων δικαιούται 1.500.000 δολάρια. Συμφωνία κυρίων τον Ιανουάριο του 1959 κατά την επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Amintore Fanfani στην Αθήνα. Υπαγωγή του ποσού, που δικαιούται η Βλαστού, στις ιταλικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα. Η ιταλική πλευρά θεωρεί ότι αφαιρείται από τα 15.000.000 δολάρια του υπόλοιπου των ιταλικών αποζημιώσεων.
29 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 521, υποφάκελος «Ελλάδα 1/7, Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία». Adolfo Alessandrini Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ελληνικά κόμματα

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 521, υποφάκελος «Ελλάδα 1/7, Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία».

Ο Τίτο επιλέγει την προσέγγιση με την Αθήνα, όταν εκεί επικρατούν κυβερνήσεις με κάποιον αριστερό προσανατολισμό. Η εισδοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, οι αγγλοαμερικανικές πιέσεις και η εκ του σύνεγγυς ιταλική παρουσία ωθούν τις δύο χώρες στη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.
30 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, φάκελος 19, υποφάκελος 51, «Τα ορυχεία της Λοκρίδας». άγνωστος Γραμματεία του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις, Λάρυμνα

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, φάκελος 19, υποφάκελος 51, «Τα ορυχεία της Λοκρίδας».

Εσωτερικό έγγραφο του φακέλου με το ιστορικό της διένεξης, που συνδέει το ελληνικό ορυχείο με τις πολεμικές αποζημιώσεις της Ιταλίας προς τη Γαλλία. Η κληρονόμος κατέχει τις 54.804 από τις 60.000 μετοχές. Το ιταλικό κράτος παραχωρεί στο ελληνικό τις μετοχές του ορυχείου της Λάρυμνας με βάση το άρθρο 79 της Συνθήκης Ειρήνης. Το Πολιτικό Δικαστήριο της Ρώμης καταδικάζει την ιταλική κυβέρνηση στις 9 Ιουνίου του 1961. Οικονομικής φύσης η διευθέτηση του ζητήματος.
31 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 587, υποφάκελος Grecia 1/2, «Εσωτερική Πολιτική». Adolfo Alessandrini Alcide De Gasperi ελληνικά κόμματα, ΕΚΛΟΓΕΣ, Ανάκτορα, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΗΠΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 587, υποφάκελος Grecia 1/2, «Εσωτερική Πολιτική».

Ο Ιταλός πρεσβευτής διακρίνει την καθοριστική παρέμβαση του Αλέξανδρου Παπάγου στην ελληνική εσωτερική σκηνή. Αναλαμβάνει πολιτικό ρόλο ενόσω υπάρχει έντονη αμερικανική ανάμειξη και γενικότερος αναβρασμός στον ελληνικό στρατό. Η αντιπαράθεσή του με τα Ανάκτορα ολοκληρώνει το «βαλκανικό» σκηνικό, το οποίο δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό λόγω της σοβούσας οικονομικής κρίσης. Η άνοδος του εθνικισμού μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους κομμουνιστές. Από την άλλη, οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης.
32 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 21 bis. άγνωστος Ιταλική Προεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ΝΑΤΟ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟΣ

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 21 bis.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τη μικρή σημασία της Ελλάδας. Επιδιώκει να επωφεληθεί κι όχι το αντίθετο.
33 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560. ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα Γραμματεία του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου ελληνικά κόμματα, Ανάκτορα

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1951-1954, φάκελος 4560.

Ιστορική αναδρομή και η αντιπαλότητα Παπάγου-Φρειδερίκης για το νέο σύνταγμα στο επίκεντρο της προσοχής της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα.
34 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 588, υποφάκελος Grecia 1/6/Α, «Ελλάδα-Ιταλία». Michele Lanza Vittorio Zoppi ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ιταλική πρεσβεία Αθήνας

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 588, υποφάκελος Grecia 1/6/Α, «Ελλάδα-Ιταλία».

Οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν διαρκώς την ανάγκη διορισμού στρατιωτικού ακολούθου στην ιταλική πρεσβεία της Αθήνας. Απορεί για το αντίθετο ο Φίλιππος Δραγούμης, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κιουσόπουλου. Ο sender παραδέχεται την έλλειψη αυτή. Παρ’ όλα αυτά, αντιλαμβάνεται το αίτημα ως μία προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της Γιουγκοσλαβίας.
35 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 613, υποφάκελος «Τουρκία 1/10 Β – Ιταλικό Υπαρχηγείο». Luca Pietromarchi Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΝΑΤΟ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 613, υποφάκελος «Τουρκία 1/10 Β – Ιταλικό Υπαρχηγείο».

Η τουρκική πλευρά επιθυμεί να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό-βαλκανικό σύστημα ασφάλειας λόγω των μεγάλων κινδύνων και των υψηλών απαιτήσεων που απαιτεί ο τομέας της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρεσβευτή στην Άγκυρα, η Ελλάδα και η Τουρκία δεν διαθέτουν τους πόρους και την τεχνολογία για να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος στη Μέση Ανατολή. Οι Βρετανοί προτείνουν αμυντικό σχεδιασμό στα Στενά. Από την άλλη, οι Άραβες είναι πολιτικά αναξιόπιστοι.
36 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 587, υποφάκελος Grecia 1/2, «Εσωτερική Πολιτική». Michele Lanza Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ΚΚΕ, ΕΛΛΑΔΑ, ιταλική πρεσβεία Αθήνας, ελληνικά κόμματα

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 587, υποφάκελος Grecia 1/2, «Εσωτερική Πολιτική».

Η ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα ανιχνεύει την επαναφορά του κομμουνιστικού κινδύνου στην Ελλάδα ύστερα από τη λήξη του Εμφυλίου. Η είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ και η οικονομική κρίση ευνοούν την κομμουνιστική προπαγάνδα. Υπολογίζονται σε 250.000 οι ψηφοφόροι της Αριστεράς. Οι άνεργοι πλησιάζουν το 1.000.000. Λανθασμένη η διαχείριση της δίκης Μπελογιάννη από την ελληνική κυβέρνηση, φθορά Πλαστήρα, άνοδος Παπάγου, ενώ πλήττεται η διεθνής θέση της χώρας.
37 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 588, υποφάκελος Grecia 1/6/Α, «Ελλάδα-Ιταλία». Vittorio Zoppi Adolfo Alessandrini ιταλικά εγκλήματα πολέμου, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 588, υποφάκελος Grecia 1/6/Α, «Ελλάδα-Ιταλία».

Ο Zoppi από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει το ενδεχόμενο υιοθέτησης και αποκατάστασης ενός ελληνικού χωριού, το οποίο να είχαν καταστρέψει οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής (1941-1943). Εξάλλου, η ιταλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει καταστροφικές πλημμύρες στο έδαφός της. Η Ιταλία καταβάλλει τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα. Τέλος, η Ελλάδα έχει επωφεληθεί, αφού με την παραχώρηση των Δωδεκανήσων βρίσκει έτοιμα σημαντικά έργα υποδομής.
38 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1948-1950, φάκελος 3839, υποφάκελος 14517/5. υπουργείο Μεταφορών, Γενική Διεύθυνση Κρατικών Σιδηροδρόμων Νομικό Γραφείο του Γραφείου του Ιταλού πρωθυπουργού Ιταλική Κοινότητα στην Ελλάδα

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1948-1950, φάκελος 3839, υποφάκελος 14517/5.

Το ιταλικό κράτος αναγνωρίζει την ιδιότητα του πρόσφυγα με προέλευση από την Αφρική και τη Γιουγκοσλαβία. Τίθεται το ερώτημα για την αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα με προέλευση από την Ελλάδα.
39 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 613, υποφάκελος «Τουρκία 1/10 Β – Ιταλικό Υπαρχηγείο». Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Ιταλική πρεσβεία Άγκυρας και Αθήνας, αντιπροσωπεία στο Βελιγράδι και Γενική Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών. ΤΕΡΓΕΣΤΗ, ΝΑΤΟ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 613, υποφάκελος «Τουρκία 1/10 Β – Ιταλικό Υπαρχηγείο».

Η ελληνική πλευρά αντιδρά στο ενδεχόμενο υπαγωγής του ελληνικού στρατού σε ιταλικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Το ζήτημα της Τεργέστης είναι ακόμα ανοικτό. Έτσι, οι Έλληνες προκρίνουν το βαλκανικό σχήμα συνεργασίας με την Τουρκία και τη Γιουγκοσλαβία. Η αριστερή μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου επιθυμεί τη βαλκανική συνεννόηση χωρίς τη συμμετοχή της Ιταλίας.
40 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 659, υποφάκελος Grecia 1/3, «Επίσκεψη στην Ιταλία του Έλληνα υπουργού Οικονομίας Μαρκεζίνη». Adolfo Alessandrini Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 659, υποφάκελος Grecia 1/3, «Επίσκεψη στην Ιταλία του Έλληνα υπουργού Οικονομίας Μαρκεζίνη».

Δεν δίνεται δημοσιότητα στο προσύμφωνο Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, το οποίο υπογράφηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1953. Η επίσκεψη Μαρκεζίνη στην Ιταλία ευνοεί τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Η ελληνική πλευρά είναι ανοικτή στη σύναψη οικονομικών συμφωνιών με ευρωπαϊκά κράτη, αφού η επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να επιδιωχθεί μέσω της προώθησης της οικονομικής συνεργασίας με έναν μόνο ευρωπαίο εταίρο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κατευνάσει τον γερμανικό φόβο κατάσχεσης των επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια λόγων των εκκρεμών γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.
41 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1959-1961, φάκελος 415. ιταλική πρεσβεία στην Άγκυρα Ιταλική Προεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1959-1961, φάκελος 415.

Έμενε να διαπιστωθεί η έκταση της ευθύνης του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης στην οργάνωση της βομβιστικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη και στην εκτράχυνση των διαδηλώσεων στην Τουρκία.
42 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 7, υποφάκελος Grecia 1, «Σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας». Gastone Guidotti Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ελληνική πρεσβεία Ρώμης, Συνθήκη Ειρήνης

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 7, υποφάκελος Grecia 1, «Σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας».

Είναι τέσσερις οι υποψήφιοι για τη θέση του Έλληνα αντιπρόσωπου στη Ρώμη: οι Δημήτριος Καψάλης, Μιχαήλ Μελάς, Ιωάννης Θεοτόκης και Γιώργος Εξηντάρης. Ο Guidotti διακρίνει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε υποψηφιότητας.
43 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1371, υποφάκελος «Πολιτικές και λοιπές σχέσεις με την Ελλάδα». Sidney Prina Ricotti Carlo Sforza Αθλητικοί αγώνες, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΝΑΤΟ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1371, υποφάκελος «Πολιτικές και λοιπές σχέσεις με την Ελλάδα».

Ο Ricotti αναφέρεται στον επεισοδιακό ποδοσφαιρικό αγώνα Ιταλίας-Τουρκίας. Ο Ιταλός διπλωματικός αντιπρόσωπος δεν ανέμενε τόσο ένθερμες και εκδηλωτικές αντιδράσεις από το ελληνικό κοινό προς τους Ιταλούς διεθνείς. Αντιθέτως, οι πλούσιοι Έλληνες και οι κρατικοί λειτουργοί τρέφουν έντονη εχθρότητα απέναντι στην Ιταλία. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν εναπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Επιχειρεί να απομονώσει τη χώρα, αφού αρνείται τη συνεργασία με την Ιταλία, την Τουρκία και το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία στρέφει την προσοχή της προς δυσμάς λόγω της εισδοχής της στο ΝΑΤΟ.
44 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 1, υποφάκελος 1, «Πολιτικές σχέσεις». Gastone Guidotti Carlo Sforza ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 1, υποφάκελος 1, «Πολιτικές σχέσεις».

Η ιταλική αντιπροσωπεία στην Αθήνα καλύπτει την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Γιουγκοσλαβία. Οπωσδήποτε, η κρίση στις διμερείς ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις δείχνει τη δυναμική της ρήξης μεταξύ της Ρωσίας με τη Δύση. Το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας μπορεί να καταστεί μεταδοτικό και, γι’ αυτό, ο Ιταλός διπλωμάτης στην Αθήνα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.
45 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 171, υποφάκελος «Ιταλοί εγκληματίες πολέμου – γενικό μέρος». Francesco Macchi Di Cellere Germano Castellani ιταλικά εγκλήματα πολέμου, Συνθήκη Ειρήνης

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 171, υποφάκελος «Ιταλοί εγκληματίες πολέμου – γενικό μέρος».

Ο γραμματέας της ιταλικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα ενημερώνει σε προσωπική επιστολή του τη διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών για την έλλειψη θάρρους της ελληνικής κυβέρνησης να διακηρύξει δημόσια την παραίτησή της από το δικαίωμα να οδηγήσει στην ελληνική δικαιοσύνη τους Ιταλούς εγκληματίες πολέμου. Ο Ιταλός διπλωμάτης υπενθυμίζει ότι η απόφαση της παραίτησης ελήφθη από τον Δημήτριο Καψάλη, αμέσως μετά την άφιξή του στη Ρώμη. Αν και ο Ricotti επιδίωκε μία τέτοια δημόσια διακήρυξη, ο Παναγιώτης Πιπινέλης δεν την προκαλούσε λόγω του φόβου του μήπως προξενήσει ζημιά στον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη. Η γραφειοκρατία από μόνη της μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη και εμπλοκή του Ειδικού Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου στο ζήτημα της εκδίκασης των υποθέσεων των Ιταλών εγκληματιών πολέμου. Με προσωπική παρέμβαση, ο Ricotti πετυχαίνει τη μεταγωγή του Giovanni Ravalli στην Αθήνα. Ο τελευταίος περιμένει την αποφυλάκισή του χάρη στη βελτίωση των ελληνοϊταλικών σχέσεων, οπότε οι Pellegrino Ghigi, Francesco Jacomoni και άλλοι λιγότερο γνωστοί που δεν κατονομάζονται δεν πρέπει να ανησυχούν για ενδεχόμενη προσαγωγή τους στην Ελλάδα, ακόμα κι αν δεν είναι δυνατή μία επίσημη διακήρυξη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
46 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 1, υποφάκελος 1, «Πολιτικές σχέσεις». Demetrio De Santo Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ελληνικά κόμματα, Ιταλική Κοινότητα στην Ελλάδα

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 1, υποφάκελος 1, «Πολιτικές σχέσεις».

Ο Demetrio De Santo είναι γραμματέας της ιταλικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα για 23 χρόνια. Καταθέτει τη μαρτυρία του για την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής. Κατά τον De Santo, ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης ήταν το άτομο εμπιστοσύνης του Γεωργίου του Β’ στην κατεχόμενη ελληνική επικράτεια και, γι’ αυτό, είχε συλληφθεί από τις ιταλικές στρατιωτικές αρχές. Η κράτησή του διήρκησε για μόλις ένα πρωινό, καθώς ο De Santo παρενέβη στις ιταλικές πολιτικές αρχές, υπό τον Pellegrino Ghigi, για την αποφυλάκισή του. Μεταπολεμικά, αναδεικνύεται σε ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, γίνεται πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών. Το ελληνικό Λαϊκό Κόμμα στρέφεται κατά των ιταλικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, προκειμένου ο Γεώργιος ο Β’ να αποκτήσει την εικόνα του «νικηφόρου βασιλιά».
47 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 11, υποφάκελος 1, «Πολιτικές Σχέσεις». Sidney Prina Ricotti Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος, ελληνικά κόμματα

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 11, υποφάκελος 1, «Πολιτικές Σχέσεις».

«Ευτυχής» κατάληξη στον Γράμμο. Ο Ricotti προαναγγέλλει το τέλος της στρατιωτικής φάσης της «πολιτικής εξέγερσης». Καθοριστικής σημασίας οι εξελίξεις σε Γράμμο και Βίτσι. Η ύπαρξη όμως ανταρτών στην Πελοπόννησο δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό. Ο Σοφούλης ανησυχεί για το μεταπολεμικό μέλλον της χώρας.
48 Archivio Storico dell’Arma dei Carabinieri (ASAC), II Guerra Mondiale, φάκελος 17/5, «Colonna Gamucci, Carabinieri φονευθέντες από τους Αλβανούς και τους Έλληνες μετά την 8η Σεπτεμβρίου». Italo Nùzzolo, αξιωματικός των Carabinieri στο Μιλάνο Ιταλικό Υπουργείο Άμυνας, Υπηρεσία Προσωπικού Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Archivio Storico dell’Arma dei Carabinieri (ASAC), II Guerra Mondiale, φάκελος 17/5, «Colonna Gamucci, Carabinieri φονευθέντες από τους Αλβανούς και τους Έλληνες μετά την 8η Σεπτεμβρίου».

Οι συγγενείς αναζητούν πληροφορίες για την αιτία, τον τόπο και τη χρονολογία θανάτου του αγαπημένου τους προσώπου. Πολλές φορές, η απάντηση έρχεται μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
49 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 11, υποφάκελος 1, «Πολιτικές Σχέσεις». Sidney Prina Ricotti Carlo Sforza Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος, ΗΠΑ, ελληνικά κόμματα

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 11, υποφάκελος 1, «Πολιτικές Σχέσεις».

Ο Ricotti προχωρά σε μία ανασκόπηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Γράμμο, προκειμένου να ενημερώσει τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών για τα τεκταινόμενα του ελληνικού Εμφυλίου. Ο Ιταλός εντεταλμένος είχε προβλέψει τη δυσκολία του Εθνικού Στρατού να ελέγξει την ελληνοαλβανική μεθόριο. Ο Γράμμος κατέστη σημαντικό κεφάλαιο του ελληνικού Εμφυλίου. Η εκκαθάριση στον Σμόλικα συνεπάγεται με αύξηση της πίεσης στον Γράμμο. Αεροπορικοί βομβαρδισμοί προετοιμάζουν το έδαφος για την οριστική αναμέτρηση. Ο Μάρκος Βαφειάδης καλεί ενισχύσεις από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Το τέλος πλησιάζει. Ο Ricotti αφουγκράζεται την κριτική της αμερικανικής πρεσβείας προς την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται να «αποκαλυφθεί η πραγματική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα».
50 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1275, υποφάκελος «Α1, Ελλάδα, Διάφορα». Raimondo Manzini ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ, Βρετανοί

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1275, υποφάκελος «Α1, Ελλάδα, Διάφορα».

Ο Ιταλός αντιπρόσωπος στο Λονδίνο ενημερώνει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών για τις προθέσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ernest Bevin, στην Ελλάδα. Ο βρετανικός παράγοντας δε συναινεί με την πολιτική Παναγιώτη Κανελλόπουλου και Δαμασκηνού. Προβάλλεται η οικονομική αβεβαιότητα ως ο λόγος για την επίσπευση των εκλογών, προκειμένου ακριβώς να προχωρήσει η ανασυγκρότηση. Ο Ιταλός διπλωμάτης αναγνωρίζει τη βρετανική ανάμειξη στα ελληνικά εσωτερικά ζητήματα. Ο Bevin θέλει την Ελλάδα να λειτουργήσει ως πρότυπο πολιτεύματος για τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων. Οι Εργατικοί δυσανασχετούν με την άσκηση υπέρμετρης βίας από τα βρετανικά στρατεύματα στην Ελλάδα και επιθυμούν οι ερχόμενες εκλογές να άρουν την παραπάνω παράμετρο στον ελληνικό πολιτικό βίο. Το πολιτειακό ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά και την Ιταλία. Συνεπώς, η ιταλική πλευρά ενδιαφέρεται για τις βρετανικές θέσεις στην Αθήνα.
51 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 11, υποφάκελος 1, «Πολιτικές Σχέσεις». Sidney Prina Ricotti Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος, δολοφονία Πολκ, ΗΠΑ, ελληνικά κόμματα

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 11, υποφάκελος 1, «Πολιτικές Σχέσεις».

Μακροχρόνια η παράλυση λόγω του πολέμου. Το περιβάλλον ευνοεί τη δημιουργία και σύσταση οργανώσεων, καθώς και ενέργειες, οι οποίες είναι δύσκολα ερμηνεύσιμες. Δολοφονία Χρήστου Λαδά, 500.000 πρόσφυγες και ισχυρή επανεμφάνιση της Άκρας Δεξιάς (Χίτες). Προστίθεται στο σκηνικό συσκότισης η δολοφονία Πολκ. Ο Ricotti δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες όλων αυτών.
52 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945, 1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Ελληνοϊταλικές σχέσεις-το γενικό σχήμα». Διεύθυνση Γενικών Πολιτικών Υποθέσεων του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών - 4ο Γραφείο Γραμματεία του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου ελληνικά κόμματα, Συνθήκη Ειρήνης

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945, 1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Ελληνοϊταλικές σχέσεις-το γενικό σχήμα».

Ο Εξηντάρης περιγράφει την εσωτερική πολιτική κατάσταση και τα απαραίτητα βήματα για την αποκατάσταση των ελληνοϊταλικών σχέσεων.
53 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 14, υποφάκελος «Ελλάδα-Ιταλία». Carlo Sforza ιταλική αντιπροσωπεία στην Αθήνα ΗΠΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 14, υποφάκελος «Ελλάδα-Ιταλία».

Ο Περικλής Αργυρόπουλος είναι ο συντάκτης μνημονίου συνεργασίας που σκοπό έχει την ενίσχυση των ελληνοϊταλικών σχέσεων. Ο Sforza δηλώνει την καλή θέληση της κυβέρνησής του για την επεξεργασία των ελληνικών αιτημάτων. Η ιταλική πρόταση για την κοινή συνεργασία εντάσσεται στο ασφαλές πλαίσιο της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ελπίζει σε αμερικανική υποστήριξη της παραπάνω θέσης. Παρ’ όλα αυτά, οι διεργασίες είναι ακόμα διερευνητικές.
54 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 3, «Συλλήψεις-επιτήρηση-απελάσεις». Renato Prunas Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ιταλικά εγκλήματα πολέμου

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 3, «Συλλήψεις-επιτήρηση-απελάσεις».

Οι Ιταλοί υπήκοοι είναι υπόλογοι στην ιταλική δικαιοσύνη. Μόνο στην περίπτωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, οι εκπρόσωποι των ιταλικών Ένοπλων Δυνάμεων αναλαμβάνουν την προσωπική ευθύνη για τις πράξεις τους (Διακήρυξη της Μόσχας, 30 Οκτωβρίου 1943). Δεν μπορούν να θεωρηθούν «προδότες της ελληνικής Πατρίδας». Αν οι ελληνικές ειδικές δικαστικές αρχές εκδίκαζαν υποθέσεις σχετικές με την Ασφάλεια του Κράτους, θα ήταν εφικτή η προσαγωγή τους.
55 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 14, υποφάκελος «Ελλάδα-Ιταλία». Francesco di Cellere ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Συνθήκη Ειρήνης, ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ελληνικά κόμματα

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 14, υποφάκελος «Ελλάδα-Ιταλία».

Η επικύρωση της Συνθήκης Ειρήνης με την Ιταλία λαμβάνει χώρα στις 15 Οκτωβρίου του 1947. Ο Ιταλός απεσταλμένος ξεχωρίζει τις φωνές διαμαρτυρίας Ιωάννη Πολίτη, Στέφανου Στεφανόπουλου και Ιωάννη Κίνια. Ο Πολίτης υπολογίζει στην αμερικανική βοήθεια ώστε να καλυφθεί η απώλεια των πολεμικών αποζημιώσεων. Οι ζημίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έφθαναν, σύμφωνα με τις πιο διαδεδομένες εκτιμήσεις στον ελληνικό πολιτικό κόσμο, τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Στεφανόπουλος επιθυμεί να λάβει πίσω η Ελλάδα το σιδηροδρομικό υλικό που οι ιταλικές κατοχικές δυνάμεις είχαν ιδιοποιηθεί, καθώς επίσης τα 64 εκατομμύρια δολάρια από τις δαπάνες κατοχής μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο Κίνιας θεωρεί ότι η Ελλάδα λαμβάνει τα Δωδεκάνησα, 105 εκατομμύρια δολάρια των ιταλικών πολεμικών αποζημιώσεων και έναν ειλικρινή σύμμαχο και συνεργάτη στην περιοχή της Μεσογείου, ο οποίος δεν πρέπει να υποκύψει στον κομμουνιστικό κίνδυνο. Μετά την επικύρωση, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για την ταχεία αποστολή των διαπιστεύσεων στο Παρίσι.
56 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Ελληνοϊταλικές σχέσεις-το γενικό σχήμα». Renato Prunas Alcide De Gasperi ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, Συνθήκη Ειρήνης

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Ελληνοϊταλικές σχέσεις-το γενικό σχήμα».

Σύμφωνη η ελληνική πλευρά με την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Παραμένει προς το παρόν μυστική η είδηση, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης. Ο Γεώργιος Εξηντάρης θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος διμερούς διαπραγμάτευσης για το Δωδεκανησιακό ζήτημα. Η έκβαση εξαρτάται από τη βούληση των Μεγάλων Δυνάμεων.
57 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 7, υποφάκελος Grecia 1, «Σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας». Gastone Guidotti ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Σχέδιο Marshall, Αποστολή Griswold

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 7, υποφάκελος Grecia 1, «Σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας».

Ιταλικό αίτημα περί κοινής συνεργασίας, όσον αφορά τις δύο εθνικές επιτροπές στη διάσκεψη των Παρισίων για το Σχέδιο Marshall. Ο Πιπινέλης ανταποκρίνεται και δίνει σχετικές οδηγίες στην ελληνική επιτροπή. Παρά τις ελληνικές διαβεβαιώσεις, η συνεργασία δεν είναι εφικτή γιατί οι κατεξοχήν Έλληνες τεχνοκράτες εξυπηρετούν την Αποστολή Griswold. Ο Ραφαήλ Ραφαήλ, πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής στο Παρίσι, δεν είναι τεχνοκράτης. Περιοριστικό το σχήμα της εθνικής επιτροπής, εφόσον δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι τεχνοκράτες.
58 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1275, υποφάκελος «Α1, Ελλάδα, Διάφορα». Vittorio Zoppi Ιταλική πρεσβεία Άγκυρας, ιταλική διπλωματική αποστολή Σόφιας ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1275, υποφάκελος «Α1, Ελλάδα, Διάφορα».

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικών Υποθέσεων αναμεταδίδει τηλεγράφημα της ιταλικής πρεσβείας στη Μόσχα. Ξενίζει ο όρος «Ελληνική Μακεδονία» σε διαμαρτυρία του ΝΟΦ που βρίσκει απήχηση στον σοβιετικό Τύπο. Η ομοσπονδοποίηση της Μακεδονίας και η υπαγωγή της στη Βουλγαρία πλήττει τις ελληνικές θέσεις σε Μακεδονία και Θράκη. Πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά. Εντολή Zoppi για την παρακολούθηση του «Μακεδονικού Ζητήματος».
59 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 7, υποφάκελος Grecia 1, «Σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας». Gastone Guidotti Carlo Sforza Saturnia, Vulcania, ιταλική αντιπροσωπεία στην Αθήνα, Συνθήκη Ειρήνης

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 7, υποφάκελος Grecia 1, «Σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας».

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ιταλό διπλωματικό αντιπρόσωπο στην Αθήνα, ο Τσαλδάρης υποστηρίζει ότι η συνάντηση με τον Sforza ήταν «η πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη» στη δίμηνη απουσία του στο εξωτερικό. Θέλει την υπογραφή διμερούς Συμφώνου. Αναμένει την επίσημη έκκληση της ιταλικής πλευράς για την επίσημη αποκατάσταση των ελληνοϊταλικών διπλωματικών σχέσεων με την έλευση ανώτερου αντιπρόσωπου. Ο Guidotti δεν προσανατολίζεται στην αποστολή Ιταλού πρεσβευτή. Τροχοπέδη για τον διάδοχο του Guidotti στην Αθήνα το ζήτημα των πλοίων Saturnia και Vulcania. Οι Έλληνες διεκδικούν δύο πλοία ως πολεμική αποζημίωση και το αίτημα αυτό κρίνεται ως υπερβολικό.
60 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Ιταλική αρωγή προς την Ελλάδα». Renato Prunas ιταλική πρεσβεία Λονδίνου και Ουάσιγκτον ιταλικά εγκλήματα πολέμου

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Ιταλική αρωγή προς την Ελλάδα».

Η ιταλική πλευρά απαντά επίσημα στη Συμμαχική Επιτροπή για την Ιταλία για το ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας, που παρείχε το φασιστικό καθεστώς προς τον ελληνικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής. Αναφορά στην ευμένεια των ιταλικών κατοχικών δυνάμεων σε αντιδιαστολή με τη συμπεριφορά των γερμανικών στρατευμάτων απέναντι στον άμαχο πληθυσμό, τους Εβραίους της χώρας και τους υπηκόους των Δυτικών Συμμάχων.
61 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 5, υποφάκελος «Πολιτικές σχέσεις». Gastone Guidotti ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 5, υποφάκελος «Πολιτικές σχέσεις».

Αποτυχημένη η εξάμηνη θητεία της κυβέρνησης Δημήτριου Μαξίμου, καθώς αδυνατεί να επιβάλει τη σύμπνοια μεταξύ των επτά κομμάτων που τη συναποτελούν. Η κατάληψη της Αράχοβας αποδεικνύει ότι η επίσημη ελληνική κυβέρνηση έχει υποτιμήσει τις δυνατότητες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Το φάσμα του Εμφυλίου πλησιάζει στην Αθήνα, εντείνοντας την ανασφάλεια του πληθυσμού. Τελευταία καταφυγή είναι η αποθησαύριση.
62 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 521, υποφάκελος 34, «Ελλάδα. Τύπος και δημοσιογράφοι». Adolfo Alessandrini Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ΝΑΤΟ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 521, υποφάκελος 34, «Ελλάδα. Τύπος και δημοσιογράφοι».

Η ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα παρακολουθεί σε ημερήσια βάση τον ελληνικό Τύπο. Την ίδια στιγμή που επανέρχεται στο προσκήνιο η σφαγή στο Δίστομο, η Ιταλία προετοιμάζεται για την παράδοση του Ευγένιου της Σαβοΐας. Το ιταλικό πλοίο θα λάβει το όνομα Έλλη ΙΙ. Αποτελεί μέρος των ιταλικών πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα.
63 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Ελληνικές βιαιότητες κατά Ιταλών». Υπηρεσία Πληροφοριών του Ιταλικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ελληνικές βιαιότητες

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Ελληνικές βιαιότητες κατά Ιταλών».

Οι εκθέσεις των Ιταλών στρατιωτικών, που επέστρεψαν από την Ελλάδα, συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι παρά το έμπρακτο ενδιαφέρον των Αγγλοαμερικάνων, οι Ιταλοί στρατιωτικοί υπέστησαν κακομεταχείριση από τους αντάρτες και τον τοπικό πληθυσμό. Σε ιταλικό έδαφος, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, που πολέμησαν στο πλευρό των Συμμάχων, ήταν ολιγάριθμες, και η παρουσία τους χρονικά περιορισμένη. Ωστόσο, μόνο το γαλλικό έγχρωμο στράτευμα ξεπέρασε σε εχθρότητα το αντίστοιχο ελληνικό.
64 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 7, υποφάκελος Grecia 1, «Σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας». Alberto Tarchiani Carlo Sforza Saturnia, Vulcania, Συνθήκη Ειρήνης, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, Ο.Η.Ε.

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 7, υποφάκελος Grecia 1, «Σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας».

Συνάντηση Tarchiani με Τσαλδάρη στην Ουάσινγκτον. Ο Τσαλδάρης επιθυμεί να έχει συνομιλίες με τον Sforza. Επιδιώκει να φανεί δημόσια ότι την πρωτοβουλία για τη συνάντηση έχει η ιταλική πλευρά. Ο Τσαλδάρης καθιστά την προσοχή στον Ιταλό διπλωμάτη για την ανάγκη ελληνοϊταλικής συνεργασίας. Σε περίπτωση επίθεσης της ΕΣΣΔ, Αδριατική και Αιγαίο θα πλήττονταν πρώτα. Ζητά τα πλοία Saturnia και Vulcania. Οι Αμερικανοί δεν θεωρούν ακόμη ικανούς τους Έλληνες για την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης δύο πλοίων τέτοιου εκτοπίσματος. Έτσι, στηρίζουν τις ιταλικές θέσεις στη διαπραγμάτευση. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά στηρίζει την Ιταλία για την εισδοχή της στον Ο.Η.Ε.
65 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1405, υποφάκελος «Πολιτικές σχέσεις και διαδόσεις για την Ελλάδα». Adolfo Alessandrini Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1405, υποφάκελος «Πολιτικές σχέσεις και διαδόσεις για την Ελλάδα».

Ο Στρατηγός James Lawton Collins δεν έχει καμία συνάντηση με τις γιουγκοσλαβικές αρχές κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βόρεια Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν μένουν μόνο στην παρατήρηση των κινήσεών του. Αντιδρούν στη σύσφιξη των σχέσεων με τη Γιουγκοσλαβία, ενόσω παραμένει ανοικτό το ζήτημα του επαναπατρισμού των ορφανών του Εμφυλίου. Στο πρόβλημα αυτό βρίσκουν την κατανόηση της ιταλικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά φοβάται την υποβάθμισή της και τη συνεπακόλουθη μείωση της βοήθειας που λαμβάνει εξαιτίας της προσέγγισης των ΗΠΑ με τον Τίτο.
66 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1275, υποφάκελος «Α1, Ελλάδα, Διάφορα». Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Ιταλική πρεσβεία Λονδίνου – Παρισίων – Ουάσινγκτον – Άγκυρας, ιταλική διπλωματική αποστολή Σόφιας – Βουκουρεστίου ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ, ελληνικά κόμματα

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1275, υποφάκελος «Α1, Ελλάδα, Διάφορα».

Πηγή της ιταλικής πρεσβείας στο Λονδίνο θεωρεί ότι η Συμφωνία της Βάρκιζας δεν μείωσε την ένταση που επικρατεί στα άκρα του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Εκνευρισμός Πλαστήρα για την κατάσταση στην απονομή δικαιοσύνης. Ο ναύαρχος Πέτρος Βούλγαρης αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού. Στροφή της Ελλάδας προς τον συντηρητισμό, εμμονή στις «παραδοσιακές» αξίες, τον μιλιταρισμό, τον εθνικισμό και το αντιβουλγαρικό μένος. Από την άλλη, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ προέρχονται από τις προσφυγικές συνοικίες. Η στρατιωτική επικράτηση δεν αρκεί για τον αποκλεισμό των κομμουνιστών από την εξουσία. Επιχειρείται η μείωση του πολιτικού κύρους του ΚΚΕ.
67 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1944-1947, φάκελος 3196, υποφάκελος 10474/12, «Κέντρο Περισυλλογής Προσφύγων της Cinecittà». Enzo Minestrini Γραμματεία του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, Ιταλική Κοινότητα στην Ελλάδα

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1944-1947, φάκελος 3196, υποφάκελος 10474/12, «Κέντρο Περισυλλογής Προσφύγων της Cinecittà».

Η ζωή στο κέντρο υποδοχής προσφύγων, καθημερινότητα, δυσχέρειες και κοινωνικά φρονήματα. Διαφορετική η καταγωγή και προέλευση των προσφύγων. Ιδιαιτερότητα αποτελούν οι «λεβαντίνοι» από την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα.
68 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1405, υποφάκελος «Ελλάδα – ελληνοϊταλικές σχέσεις». Adolfo Alessandrini Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα, Ανάκτορα, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1405, υποφάκελος «Ελλάδα – ελληνοϊταλικές σχέσεις».

Ο Alessandrini παρουσιάζεται στον Παύλο. Η ιταλική αντιπροσωπεία αναβαθμίζεται σε πρεσβεία κατόπιν κοινής συμφωνίας. Ο Ιταλός πρεσβευτής αποτιμά θετικά τη συνομιλία του με τον Πιπινέλη. Θεωρεί λογική την ανησυχία του Έλληνα διπλωμάτη για τα διασυνοριακά επεισόδια, ωστόσο, η εγρήγορση προωθεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αφού οι Έλληνες φροντίζουν να μη χάσουν την αμερικανική και βρετανική στήριξη. Τελικά, ο Πιπινέλης δηλώνει πρόθυμος να μοιραστεί μαζί του πληροφορίες που να αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
69 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 2, «Τράπεζες». ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών Ιταλική Κοινότητα στην Ελλάδα

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 2, «Τράπεζες».

Η ελβετική διπλωματική αποστολή αναλαμβάνει την προστασία των ιταλικών συμφερόντων στην Ελλάδα και επεμβαίνει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ιταλών στην ελληνική επικράτεια.
70 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 6, υποφάκελος «Πολιτικές Σχέσεις». Gastone Guidotti Carlo Sforza ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΑ, ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ, πυρηνικά, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 6, υποφάκελος «Πολιτικές Σχέσεις».

Αντικείμενο κριτικής η επιστολή Τσαλδάρη προς τον MacVeagh: σύσφιξη των σχέσεων της Αθήνας με την Ουάσινγκτον και οικονομική αρωγή υπό προϋποθέσεις, αμερικανική κηδεμονία την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί ο ελληνικός πολιτικός κόσμος λόγω της απειρίας του, άγνωστες πολιτικές προεκτάσεις της οικονομικής βοήθειας.
71 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1371, υποφάκελος «Πολιτικές και λοιπές σχέσεις με την Ελλάδα». Sidney Prina Ricotti Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών 28

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1371, υποφάκελος «Πολιτικές και λοιπές σχέσεις με την Ελλάδα».

Ο Ιταλός αντιπρόσωπος στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα επικριτικός για το περιεχόμενο των εορτασμών της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να ελέγξουν τις πολεμοκάπηλες προθέσεις των Ελλήνων.
72 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, “Συνταγματάρχης Giuseppe Berti”. Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Πρόξενος της Ιταλίας στην Πάτρα ιταλικά εγκλήματα πολέμου

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, “Συνταγματάρχης Giuseppe Berti”.

Προσωπική ανάμειξη του Togliatti, ο οποίος θεωρεί ότι ο Σαράφης μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τύχη του κατηγορούμενου για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου Συνταγματάρχη Berti.
73 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 6, υποφάκελος «Πολιτικές Σχέσεις». Gastone Guidotti Carlo Sforza ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΑ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος, ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 6, υποφάκελος «Πολιτικές Σχέσεις».

Η εφαρμογή του Δόγματος Τρούμαν στην Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με πολιτικά και στρατιωτικά προβλήματα. Οι Αμερικανοί κατηγορούν τις ελληνικές κυβερνήσεις για την περαιτέρω όξυνση του Εμφυλίου. Από την άλλη, η ιταλική αντιπροσωπεία στην Αθήνα αποδίδει ευθύνες στους Αμερικανούς για την επιδείνωση των συνθηκών, καθώς η αμερικανική πολιτική στην Ελλάδα επιδιώκει τη δημιουργία ερεισμάτων στα Βαλκάνια και δεν περιορίζεται μόνο στο εσωτερικό της χώρας.
74 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1371, υποφάκελος «Πολιτικές και λοιπές σχέσεις με την Ελλάδα». Sidney Prina Ricotti ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών 28

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1371, υποφάκελος «Πολιτικές και λοιπές σχέσεις με την Ελλάδα».

Το τέλος του Εμφυλίου δεν ικανοποιεί την κυβερνητική παράταξη, η οποία επιδιώκει την κατάληψη της Βόρειας Ηπείρου. Οι Βρετανοί είναι αντίθετοι σε μία τέτοια προοπτική. Προκαλούν έτσι τη δυσαρέσκεια του ελληνικού Τύπου. Σύμφωνα με τον Ιταλό διπλωμάτη, η μιλιταριστική ρητορική φοβίζει τους σκεπτόμενους Έλληνες, οι οποίοι δεν θέλουν να προκαλέσουν την αντίδραση του Ανατολικού Μπλοκ κατά της αδύναμης και φτωχής χώρας τους. Δυσαρέσκεια επικρατεί, επίσης, στο Παλάτι για τις ποιότητες του ελληνικού πολιτικού κόσμου.
75 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Βίαιες ενέργειες Ελλήνων στην Ελλάδα». Renato Prunas Γενικό Επιτελείο Στρατού και Ιταλικές Μυστικές Υπηρεσίες ιταλικά εγκλήματα πολέμου, ελληνικές βιαιότητες, Συνθήκη Ειρήνης

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Βίαιες ενέργειες Ελλήνων στην Ελλάδα».

Ανάγκη συγκέντρωσης πληροφοριών από τους στρατιώτες, που βρέθηκαν στην Ελλάδα, για τις βιαιοπραγίες σε βάρος τους. Η ιταλική πλευρά θα μπορούσε έτσι να ορθώσει αντεπιχειρήματα στην περίπτωση ελληνικών αιτιάσεων για ιταλικές ωμότητες σε ελληνικό έδαφος πριν τη συνθηκολόγηση της 8ης Σεπτεμβρίου 1943.
76 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 5, υποφάκελος «Πολιτικές σχέσεις». ιταλικό υπουργείο Άμυνας-Ναυτιλίας ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, Συνθήκη Ειρήνης

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 5, υποφάκελος «Πολιτικές σχέσεις».

Το ιταλικό υπουργείο Άμυνας συντάσσει υπόμνημα, το οποίο αποδίδει ευθύνες στην επίσημη ελληνική πλευρά. Η κατηγορία αφορά την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης, η οποία γίνεται για πολιτικούς λόγους. Στο στόχαστρο βρίσκεται το βιβλίο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, Αι Θυσίαι της Ελλάδος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Αθήνα: Υπουργείο Ανοικοδόμησης, 1947), όπου δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ της γερμανικής και της ιταλικής κατοχής. Η δεύτερη ήταν λιγότερο επιζήμια για τον ελληνικό πληθυσμό. Η παραδοχή αυτή αποκρύπτεται για λόγους προπαγάνδας. Το ιταλικό υπουργείο Άμυνας καλεί το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών να λάβει μέτρα, ώστε να εξουδετερώσει αυτή την επιβλαβή για την Ιταλία προπαγάνδα. Επηρεάζουν αρνητικά τη διεθνή κοινή γνώμη οι αριθμοί των εκτελέσεων, των φυλακισθέντων, των ομήρων και των κατεστραμμένων κτιρίων.
77 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 6, υποφάκελος «Πολιτικές Σχέσεις». Gastone Guidotti Carlo Sforza ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΑ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 6, υποφάκελος «Πολιτικές Σχέσεις».

Το Δόγμα Τρούμαν είναι μεγάλης σημασίας για ολόκληρη τη Μεσόγειο. Η αμερικανική διακήρυξη προκύπτει ανεξάρτητα από την έκκληση βοήθειας της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται να είναι τόσο στενός ο αμερικανικός πολιτικός, διοικητικός, οικονομικός και στρατιωτικός έλεγχος της χώρας ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σύντομα σε αμερικανικό προτεκτοράτο με την αντιστρόφως ανάλογη υποχώρηση της βρετανικής παρουσίας εκεί. Όσον αφορά την Ιταλία, η διεθνής θέση της εξαρτάται από την αναθεώρηση της Συνθήκης Ειρήνης και την πρόοδο της ανοικοδόμησης. Μία ιταλική εθνική πολιτική είναι εφικτή γιατί η αμερικανική παγκόσμια δύναμη διαφέρει από τη βρετανική. Οι Βρετανοί χάρασσαν την πολιτική τους εκμεταλλευόμενοι τις διαφορές μεταξύ των κρατών, ενώ οι ΗΠΑ εστιάζουν την προσοχή τους στην επίτευξη σύμπνοιας μεταξύ των Συμμάχων τους.
78 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 171, υποφάκελος «Ιταλοί εγκληματίες πολέμου – γενικό μέρος». Gastone Guidotti Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών και ιταλικό υπουργείο Άμυνας – επιτροπή έρευνας για τα ιταλικά εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με ορισμένα κράτη ιταλικά εγκλήματα πολέμου, Συνθήκη Ειρήνης

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 171, υποφάκελος «Ιταλοί εγκληματίες πολέμου – γενικό μέρος».

Από τη θέση πλέον του γενικού διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Guidotti διαβεβαιώνει την επιτροπή του ιταλικού υπουργείου Άμυνας για τα ιταλικά εγκλήματα πολέμου ότι η ελληνική πλευρά έχει υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να θίξει ξανά το ζήτημα των Ιταλών εγκληματιών πολέμου. Η τελευταία σχετική αλληλογραφία ανάγεται στη χρονική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου του 1948. Εφόσον έχει υπογραφεί το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ο Guidotti θεωρεί το ζήτημα εκδίκασης των υποθέσεων των Ιταλών εγκληματιών πολέμου από την ιταλική δικαιοσύνη λήξαν.
79 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1371, υποφάκελος «Πολιτικές και λοιπές σχέσεις με την Ελλάδα». Sidney Prina Ricotti Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών 28

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Ambasciata d’Italia – Londra (1861-1950), φάκελος 1371, υποφάκελος «Πολιτικές και λοιπές σχέσεις με την Ελλάδα».

Οι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου έχουν λάβει εθνικιστικό και αλυτρωτικό χαρακτήρα στην προσπάθεια να επιβεβαιώσουν την αναγκαιότητα της απελευθέρωσης της Βόρειας Ηπείρου. Οι Αμερικανοί πιέζουν για τη μείωση των μάχιμων του ελληνικού στρατού. Ο Εμφύλιος έχει παρέλθει. Δεν χρειάζεται να διατηρούνται μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις γιατί η προσοχή των εθνικιστών στρέφεται σε αλλότρια εδάφη. Είναι εμφανής η ανάγκη αποφόρτισης της έντασης.
80 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Ελληνικές βιαιότητες κατά Ιταλών». Υπηρεσία Πληροφοριών του Ιταλικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ελληνικές βιαιότητες

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Ελληνικές βιαιότητες κατά Ιταλών».

Οι εκθέσεις των Ιταλών στρατιωτικών, που επέστρεψαν από την Ελλάδα, συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι παρά το έμπρακτο ενδιαφέρον των Αγγλοαμερικάνων, οι Ιταλοί στρατιωτικοί υπέστησαν κακομεταχείριση από τους αντάρτες και τον τοπικό πληθυσμό. Σε ιταλικό έδαφος, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, που πολέμησαν στο πλευρό των Συμμάχων, ήταν ολιγάριθμες, και η παρουσία τους χρονικά περιορισμένη. Ωστόσο, μόνο το γαλλικό έγχρωμο στράτευμα ξεπέρασε σε εχθρότητα το αντίστοιχο ελληνικό.
81 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, φάκελος 19, υποφάκελος 51, «Τα ορυχεία της Λοκρίδας». ελληνική πρεσβεία στην Ιταλία Διπλωματική Υπηρεσία της Γραμματείας του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, φάκελος 19, υποφάκελος 51, «Τα ορυχεία της Λοκρίδας».

Η χήρα του ιδιοκτήτη των ορυχείων δικαιούται 1.500.000 δολάρια. Συμφωνία κυρίων τον Ιανουάριο του 1959 κατά την επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Amintore Fanfani στην Αθήνα. Υπαγωγή του ποσού, που δικαιούται η Βλαστού, στις ιταλικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα. Η ιταλική πλευρά θεωρεί ότι αφαιρείται από τα 15.000.000 δολάρια του υπόλοιπου των ιταλικών αποζημιώσεων.
82 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 25, υποφάκελος 42448, Συνάντηση των Αρχηγών των 6 χωρών-μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Παρίσι, 10-11 Φεβρουαρίου 1961». Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών Γραμματεία του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 25, υποφάκελος 42448, Συνάντηση των Αρχηγών των 6 χωρών-μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Παρίσι, 10-11 Φεβρουαρίου 1961».

Επίσκεψη του Έλληνα Πρέσβη, προκειμένου να ζητήσει την πολιτική στήριξη της Ιταλίας για την ένταξη της Ελλάδας στην Κοινή Αγορά. Ιταλική θέση περί κακής πολιτικής από την ελληνική πλευρά αν η επίτευξη επιτυχούς διαπραγμάτευσης δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
83 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 8. 04/17/1962 άγνωστος Διαβιβάζεται στην ιταλική κυβέρνηση η έκθεση των τριών σοφών για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά από απόφαση της 9 Μαΐου 1961 του Ατλαντικού Συμβουλίου (7 Απριλίου 1962).

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri, Consigliere Diplomatico, Φάκελος 8.

Έκθεση των τριών σοφών για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Τουρκίας.
84 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 171, υποφάκελος «Ιταλοί εγκληματίες πολέμου – γενικό μέρος». Germano Castellani ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ιταλικά εγκλήματα πολέμου

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1951-1957, φάκελος 171, υποφάκελος «Ιταλοί εγκληματίες πολέμου – γενικό μέρος».

Το Φεβρουάριο του 1946, η ΕΣΣΔ, η Γιουγκοσλαβία, η Αλβανία και η Ελλάδα καταθέτουν ονομαστικές λίστες Ιταλών εγκληματιών πολέμου. Η ανήσυχη ιταλική κυβέρνηση δίνει την εντολή για τη σύσταση επιτροπής έρευνας για τα ιταλικά εγκλήματα πολέμου. Χρονοτριβεί όμως για να αποφύγει καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος Ιταλών. Δεν επιθυμεί να βρεθεί σε μειονεκτική θέση απέναντι στους νικητές του πολέμου, τη Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα και την Αιθιοπία, γιατί κάτι τέτοιο θα έπληττε το μεταπολεμικό της κύρος και ισχύ.
85 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 1, υποφάκελος 2, «Ελληνοϊταλικές σχέσεις – γενικό μέρος». ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ιταλική αντιπροσωπεία Αθήνας ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1946-1950/Grecia, φάκελος 1, υποφάκελος 2, «Ελληνοϊταλικές σχέσεις – γενικό μέρος».

Η ιταλική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να παραχωρήσει τα επιβατηγά πλοία Saturnia και Vulcania στην Ελλάδα, αφού μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα της μεταπολεμικής ιταλικής ναυτιλίας. Η τελευταία έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή στη διάρκεια των πολεμικών γεγονότων. Η Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών ενημερώνει αναλόγως την ιταλική αντιπροσωπεία στην Αθήνα. Παράλληλα, δηλώνει καλή θέληση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όσον αφορά τον καθορισμό των ιταλικών πολεμικών αποζημιώσεων.
86 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1944-1947, φάκελος 3556, υποφάκελος 51797. Ellery W. Stone (USNR Chief Commissioner) Ferruccio Parri ιταλικά εγκλήματα πολέμου

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1944-1947, φάκελος 3556, υποφάκελος 51797.

Καθυστερεί η ιταλική πλευρά στη σύλληψη των Ιταλών εγκληματιών πολέμου.
87 Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1944-1947, φάκελος 3537, υποφάκελος 53454, «Αιγαίο – Μήνυμα των Ιταλών υπογεγραμμένο από τον μηχανικό Antonio Macchi». Antonio Macchi, πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας των συμφερόντων των Ιταλών στα Δωδεκάνησα. Ferruccio Parri ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Archivio Centrale dello Stato (ACS), Presidenza del Consiglio dei Ministri 1944-1947, φάκελος 3537, υποφάκελος 53454, «Αιγαίο – Μήνυμα των Ιταλών υπογεγραμμένο από τον μηχανικό Antonio Macchi».

Οι Ιταλοί των Δωδεκανήσων βιώνουν τη Γερμανική Κατοχή, παραμένουν στα Δωδεκάνησα, υπερασπίζονται τους ιταλικούς θεσμούς και δηλώνουν τη νομιμοφροσύνη τους προς τον Ιταλό πρωθυπουργό.
88 Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Ελληνικές βιαιότητες κατά Ιταλών». Υπηρεσία Πληροφοριών του Ιταλικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ελληνικές βιαιότητες

Archivio Storico del Ministero degli Affari Esteri (ASMAE), Affari Politici 1931-1945/Grecia, φάκελος 28, υποφάκελος 1, «Ελληνικές βιαιότητες κατά Ιταλών».

Οι εκθέσεις των Ιταλών στρατιωτικών, που επέστρεψαν από την Ελλάδα, συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι παρά το έμπρακτο ενδιαφέρον των Αγγλοαμερικάνων, οι Ιταλοί στρατιωτικοί υπέστησαν κακομεταχείριση από τους αντάρτες και τον τοπικό πληθυσμό. Σε ιταλικό έδαφος, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, που πολέμησαν στο πλευρό των Συμμάχων, ήταν ολιγάριθμες, και η παρουσία τους χρονικά περιορισμένη. Ωστόσο, μόνο το γαλλικό έγχρωμο στράτευμα ξεπέρασε σε εχθρότητα το αντίστοιχο ελληνικό.
89 Αρχείο Ιταλίας:7493/13552 05 September 1951 Οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα από το 1934. Οι κομμουνιστές κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις εκλογές του Μαρτίου 1950. Φόβοι ενίσχυσής τους λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία επιδεινώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Προσπάθεια αποφυγής παραχώρησης εκλογικού δικαιώματος στις γυναίκες. Αναφορά σε χρήσιμα στατιστικά δεδομένα.
CSV