Αρχειακό Υλικό

Κωδικός Αποστολέας Αποδέκτης Ημερομηνία Αποστολής Λέξεις-Κλειδιά Φάκελος Περίληψη Περίληψη
1 CVR(61)17(final) - 19(final) αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις, προπαγάνδα, σχέσεις Ανατολής-Δύσης Στενογραφημένα πρακτικά της υπουργικής συνόδου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, αναπτύσσει τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα της προπαγάνδας, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρήσει η Δύση την αποφασιστικότητά της, και υποστηρίζοντας δυτικογερμανική πρόταση για την ανάληψη ρόλου της συμμαχίας στον τομέα της προπαγάνδας, Ζητεί την εντατικοποίηση της αμυντικής προσπάθειας της συμμαχίας, παρατηρώντας πάντως ότι ορισμένα από τα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, αναγκάζονταν να καταβάλουν προσπάθειες που υπερέβαιναν τους πόρους που είχαν στη διάθεσή τους. Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο αποδέχεται ελληνοτουρκική πρόταση για συγκρότηση επιτροπής «Τριών Σοφών» που θα μελετήσουν το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης της Αθήνας και της Άγκυρας.
2 The National Archives, DEFE 5/2 Foreign Office Secretary of Chiefs of Staff Committee 08 August 1947 ΕΛΛΑΔΑ, Βρετανία, Εμφύλιος πόλεμος

The National Archives, DEFE 5/2

Το έγγραφο περιγράφει τα αιτήματα και τις εκκλήσεις της ελληνικής πλευράς προς τη Βρετανία μόλις η τελευταία γνωστοποίησε την πρόθεσή της να επαναπατρίσει τις ευρισκόμενες στην Ελλάδα βρετανικές δυνάμεις.
3 The National Archives, WO 202/977 British Military Mission in Greece Chiefs of Staff 16 February 1948 ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, Στρατιωτικό ζήτημα, ΗΠΑ, Βρετανία

The National Archives, WO 202/977

Ύστερα από αμερικανικές και βρετανικές πιέσεις επήλθε συμβιβασμός ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους στην Ελλάδα σχετικά με την ανάθεση της ηγεσίας του στρατεύματος (Α/ΓΕΣ και αρχηγός 1ης Στρατιάς) σε κοινά αποδεκτές προσωπικότητες. Στη δεδομένη συγκυρία η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε τον διορισμό αρχιστρατήγου με έκτακτες εξουσίες.
4 TheNationalArchives, DEFE 5/21 - - 10 June 1950 ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΑ, Βρετανία, Στρατιωτική βοήθεια

TheNationalArchives, DEFE 5/21

Το έγγραφο αναφέρεται στην απόφαση που έλαβαν οι στρατιωτικές ηγεσίες
5 NATOArchives - - 09 October 1950 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος

NATOArchives

Το έγγραφο περιγράφει πώς το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε την έναρξη στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Τουρκία για θέματα που αφορούσαν την άμυνα της ανατολικής Μεσογείου.
6 NATOArchives - Military Committee 23 October 1950 ΕΛΛΑΔΑ, Τουρκία, ΝΑΤΟ, Άμυνα Μεσογείου

NATOArchives

Το έγγραφο περιέχει της προτάσεις της «Διαρκούς Ομάδας» του ΝΑΤΟ προς τη Στρατιωτική Επιτροπή της συμμαχίας σχετικά με το ζήτημα της σύνδεσης της Ελλάδας και της Τουρκίας με τον στρατιωτικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.
7 NATOArchives StandingGroup - 26 June 1951 ΝΑΤΟ, Νότια Πτέρυγα, Άμυνα ανατολικής Μεσογείου, Άμυνα Μέσης Ανατολής

NATOArchives

Το έγγραφο περιγράφει τις βρετανικές προτάσεις στη «Διαρκή Ομάδα» του ΝΑΤΟ, σχετικά με την αμυντική οργάνωση της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με αυτές η Ελλάδα αποτελούσε μέλος της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία μέλος μιας Διοίκησης Μέσης Ανατολής (MEC) υπό βρετανική ηγεσία.
8 NATOArchives Military Committee Standing Group 18 August 1951 NATO, Νότια Πτέρυγα, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία

NATOArchives

Σε αυτό το υπόμνημα οι ιταλικές αρχές υποστηρίζουν με θέρμη την πλήρη ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την ταχεία ενσωμάτωσή τους στις στρατιωτικές δομές της συμμαχίας.
9 NATOArchives - Standing Group 22 August 1951 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία, Άμυνα ανατολικής Μεσογείου, Άμυνα Μέσης Ανατολής

NATOArchives

Σε αυτή την αναφορά της «Διαρκούς Ομάδας» του ΝΑΤΟ προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την οργάνωση των συμμαχικών στρατηγικών διοικήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και την ενσωμάτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας σε αυτές. Σύμφωνα με αυτό, αν και αμφότερες οι χώρες θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ, μόνο η Ελλάδα θα ενσωματωνόταν στη Νότια Πτέρυγα της Συμμαχίας. Η Τουρκία θα αποτελούσε μέλος μιας Διοίκησης Μέσης Ανατολής.
10 NATOArchives - Military Committee 17 November 1951 ΝΑΤΟ, Νότια Πτέρυγα, Ελλάδα, Τουρκία, Άμυνα ανατολικής Μεσογείου, Άμυνα Βαλκανίων

NATOArchives

Καθώς οι προηγούμενες προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές από την Τουρκία αλλά ήγειραν και μια σειρά άλλων περίπλοκων ζητημάτων, σε αυτό το έγγραφο της Στρατιωτική Επιτροπής εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις για την ενσωμάτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ.
11 The National Archives, DEFE 5/35 - - 17 December 1951 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Αμυντική οργάνωση ανατολικής Μεσογείου

The National Archives, DEFE 5/35

Το έγγραφο καταδεικνύει τις επίμονες προσπάθειες των Βρετανών να θέσουν τις ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις υπό την ουσιαστική διοίκηση ενός Βρετανού αρχιστρατήγου Μέσης Ανατολής. Όχημα για κάτι τέτοιο θα ήταν η σύνδεση, με απώτερο σκοπό τη συγχώνευση, μιας «Ανατολικής» Διοίκησης (ή του «Αιγαίου) με μια Διοίκηση Μέσης Ανατολής υπό βρετανικό έλεγχο.
12 The National Archives, DEFE 4/51 - - 01 January 1952 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Αμυντική οργάνωση ανατολικής Μεσογείου

The National Archives, DEFE 4/51

Στα τέλη του 1951 όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφωνούσαν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έπρεπε, εντασσόμενες στο ΝΑΤΟ, να τεθούν υπό τη διοίκηση του SACEUR. Το έγγραφο περιγράφει τις θέσεις των Βρετανών επιτελών και τις εκτιμήσεις τους για το αν έπρεπε να επεκταθεί προς ανατολικά η Νότια Πτέρυγα, ώστε να συμπεριλάβει την Ελλάδα και την Τουρκία, ή να δημιουργηθεί μια πρόσθετη «Ανατολική» Διοίκηση (ή του «Αιγαίου»).
13 NATOArchives Italian Foreign Office Standing Group 09 January 1952 NATO, Νότια Πτέρυγα, Ελλάδα, Τουρκία

NATOArchives

Έλληνες και Τούρκοι στρατιωτικοί αντάλλαξαν απόψεις με ιθύνοντες του ΝΑΤΟ και εξέθεσαν τις θέσεις των κρατών τους σχετικά με την ενσωμάτωση στις στρατιωτικές δομές της συμμαχίες. Αμφότερες οι χώρες επιθυμούσαν την υπαγωγή τους στη δικαιοδοσία του SACEUR, μέσω του διοικητής Νότιας Ευρώπης (CINCSOUTH).
14 The National Archives, WO 216/498 Deputy SACEUR Field Marshal Montgomery CIGS Field Marshal Slim 23 January 1952 NATO, Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία, Αμυντική οργάνωση ανατολικής Μεσογείου

The National Archives, WO 216/498

Ο υπαρχηγός του SACEUR, Βρετανός στρατάρχης Μοντγκόμερυ, εκθέτει στους Βρετανούς αρχηγούς των επιτελείων τις θέσεις και προσδοκίες του σχετικά με την ενσωμάτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ. Εκφράζει την πεποίθηση ότι όταν θα δημιουργείτο ένας συμμαχικός αμυντικός οργανισμός στη Μέση Ανατολή υπό βρετανική ηγεσία, τελικά Ελλάδα και (κυρίως) Τουρκία θα ενσωματώνονταν σε εκείνο το μεσανατολικό σχήμα.
15 DD(52)68 20 March 1952 13037 Προπαγάνδα, εσωτερική ασφάλεια, σχέσεις Ανατολής-Δύσης
16 CM(52)32 13 June 1952 ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, εσωτερική ασφάλεια, αμυντικά προβλήματα Προτάσεις της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας (μόνιμος αντιπρόσωπος ο Παναγιώτης Πιπινέλης) σχετικά με τον συντονισμό των κρατών-μελών, με σκοπό την αντιμετώπιση δολιοφθορών και της σοβιετικής/κομμουνιστικής προπαγάνδας. Η μόνιμη αντιπροσωπεία ζητεί την συγκρότηση ειδικού ΝΑΤΟϊκού οργάνου με ανάλογες αρμοδιότητες
17 AC/24-D/24 21 August 1952 13037 Προπαγάνδα, εσωτερική ασφάλεια, σχέσεις Ανατολής-Δύσης
18 NATOArchives Standing Group - 05 September 1952 ΝΑΤΟ, Άμυνα Βαλκανίων, Ελλάδα, Γιουγκοσμαβία

NATOArchives

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου των μονίμων αντιπροσώπων (πρεσβευτών) των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας αντιπρόσωπος Π. Πιπινέλης αναλύει τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα επιδιώκει και επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με τη Γιουγκοσλαβία, και, ει δυνατόν, και την ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας.
19 CM(52)72 06 September 1952 ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, εσωτερική ασφάλεια, αμυντικά προβλήματα Εισήγηση για την εξέταση του προβλήματος της αντιμετώπισης δολιοφθορών, μετά από σχετικά έγγραφα της Ελλάδας, της Δανίας και του Βελγίου. Προτείνεται η συγκρότηση ειδικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ για το σκοπό αυτόν.
20 CM(52)110 27 November 1952 η προς το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο για την συγκρότηση ειδικού ΝΑΤΟϊκού κεντρικού οργάνου, της Special Information Committee, με σκοπό την αντιμετώπιση της πιθανότητας σοβιετικών δολιοφθορών σε περίπτωση πολέμου. Η ιδέα είχε διαμορφωθεί μετά από ελληνική πρόταση τον Μάρτιο του 1952. Λέξεις-κλειδιά: Προπαγάνδα, εσωτερική ασφάλεια, αμυντικά προβλήματα Πρόταση προς το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο για την συγκρότηση ειδικού ΝΑΤΟϊκού κεντρικού οργάνου, της Special Information Committee, με σκοπό την αντιμετώπιση της πιθανότητας σοβιετικών δολιοφθορών σε περίπτωση πολέμου. Η ιδέα είχε διαμορφωθεί μετά από ελληνική πρόταση τον Μάρτιο του 1952. Λέξεις-κλειδιά: Προπαγάνδα, εσωτερική ασφάλεια, αμυντικά προβλήματα
21 CR(52)31 04 December 1952 ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, εσωτερική ασφάλεια, σχέσεις Ανατολής-Δύσης Έγκριση της εισήγησης για τη δημιουργία της Special Committee με σκοπό την αντιμετώπιση σοβιετικών δολιοφθορών σε περίπτωση πολέμου. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει μετά από ελληνική πρόταση την άνοιξη του 1952.
22 NATOArchives International Planning Team - 09 December 1952 ΝΑΤΟ, Ανατολικό μπλοκ, Άμυνα Νότιας Ευρώπης

NATOArchives

Το έγγραφο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ περιγράφει τις «βαθύτερες δυνάμεις» που επηρεάζουν την άμυνα της νότιας πτέρυγας, όπως η γεωγραφία. Ακόμα, προβαίνει σε εκτιμήσεις σχετικά με τους στόχους και τις κατευθύνσεις μιας σοβιετικής επίθεσης σε περίπτωση πολέμου στην Ευρώπη.
23 NATO Archives Standing Group - 17 December 1952 NATO, Άμυνα Βαλκανίων, Βαλκανικό Σύμφωνο, Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία

NATO Archives

Κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, η Ιταλία θέτει το ζήτημα των τεταμένων σχέσεων Ρώμης-Βελιγραδίου εξαιτίας της συνεχιζόμενης διαμάχης για την Tεργέστη. Η Ελλάδα και η Τουρκία διαβεβαίωσαν την Ιταλία και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ότι η τριμερής συνεργασία με τη Γιουγκοσλαβία δεν θα συντελεστεί εις βάρος των «νόμιμων ιταλικών συμφερόντων».
24 CR(53)8 04 March 1953 σχέσεις Ανατολής-Δύσης, Γιουγκοσλαβία, αμυντικά προβλήματα Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γεώργιος Εξηντάρης και Fatin R?st? Zorlu, ενημερώνουν το Συμβούλιο για την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας με την Γιουγκοσλαβία.
25 CVR(53)20(final) και 21 (final) 23 April 1953 σχέσεις Ανατολής-Δύσης, θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ Στενογραφημένα πρακτικά της υπουργικής συνόδου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Στέφανος Στεφανόπουλος, εκθέτει τις απόψεις της κυβέρνησής του σχετικά με τη νέα σοβιετική πολιτική μετά τον θάνατο του Στάλιν. Όπως και οι άλλοι υπουργοί, θεωρεί ότι η ουσία της σοβιετικής πολιτικής δεν έχει μεταβληθεί.
26 NATOArchives Standing Group NATO Secretary General the Lord Ismay 08 May 1953 ΕΛΛΑΔΑ, Βουλγαρία, Άμυνα Βαλκανίων

NATOArchives

Το έγγραφο ενημερώνει τον γ.γ. του ΝΑΤΟ σχετικά με μεθοριακό επεισόδιο που έλαβε χώρα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στις 4 Μαΐου 1953.
27 CM(53)94 23 July 1953 αμυντικά προβλήματα, Ένοπλες Δυνάμεις, Αεροπορία, αμυντικές δαπάνες. Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής αμυντικής υποδομής, κυρίως των αεροδρομίων. Επιζητεί την ταχεία εκταμίευση των κονδυλίων.
28 CM(53)122 21 September 1953 ΝΑΤΟϊκή βοήθεια, σεισμοί Επτανήσου (1953) Πρόταση για παροχή βοήθειας για τους σεισμοπλήκτους των Ιονίων νήσων. Η πρόταση εγκρίνεται από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου.
29 CM(53)150 part III (Greece) 24 November 1953 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, Ένοπλες Δυνάμεις, αμυντικές δαπάνες Περιγραφή και αποτίμηση των force goals της συμμαχίας, των δυνατοτήτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και της ελληνικής οικονομίας να χρηματοδοτήσει την αναβίβασή τους στο επιθυμητό ποιοτικό επίπεδο, καθώς και διατύπωση προτάσεων για την βελτίωσή τους. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες δυνάμεων και υλικού.
30 CVR(53)55(final) και 56(final) 15 December 1953 θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες Στενογραφημένα πρακτικά της υπουργικής συνόδου. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμύνης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, και ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Παπαγιάννης, θέτουν το πρόβλημα των αμυντικών δαπανών, τονίζοντας ότι η χώρα θα ακολουθήσει τις οδηγίες της συμμαχίας μέχρι του σημείου που επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητές της.
31 NATOArchives Military Committee ΝΑΤΟ Secretary General 13 August 1954 NATO, Αμυντικός σχεδιασμός, Ασκήσεις, Άμυνα Βαλκανίων, Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία

NATOArchives

Το έγγραφο ενημερώνει τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για την επικείμενη μεγάλη διακλαδική άσκηση του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ελλάδα, το Αιγαίο, την Ανατολική Θράκη και την ανατολική Τουρκία, καθώς για τα «σενάρια» της άσκησης αυτής.
32 NATOArchives International Planning Team Military Committee 10 September 1954 ΝΑΤΟ, Σοβιετικό μπλοκ, Στρατιωτικός σχεδιασμός

NATOArchives

Το έγγραφο, μαζί με τη συνημμένη μελέτη, περιλαμβάνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (περιλαμβανομένης της Νότιας Πτέρυγας) για την περίοδο μετά το 1957. Στη μελέτη λαμβάνονται υπόψη και οι εκτιμήσεις για τη στρατιωτική ισχύ του σοβιετικού μπλοκ.
33 CM(54)100 part III (Greece) 20 November 1954 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, Ένοπλες Δυνάμεις, αμυντικές δαπάνες. Περιγραφή και αποτίμηση των force goals της συμμαχίας, των δυνατοτήτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και της ελληνικής οικονομίας να χρηματοδοτήσει την αναβίβασή τους στο επιθυμητό ποιοτικό επίπεδο. Ειδική αναφορά στο πρόβλημα των αμυντικών δαπανών, και διατύπωση προτάσεων για την βελτίωση της ελληνικής άμυνας. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες.
34 NATO Archives Standing Group North Atlantic Council 26 August 1955 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Σοβιετική Ένωση, Προπαγάνδα

NATO Archives

Το έγγραφο παραθέτει τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τη δράση της σοβιετικής και κομμουνιστικής προπαγάνδας, με σαφή αντινατοϊκά χαρακτηριστικά, στις τάξεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
35 NATO Archives - Μόνιμοι αντιπρόσωποι κρατών-μελών ΝΑΤΟ 13 September 1955 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία, «Σεπτεμβριανά»

NATO Archives

Σε αυτό το έγγραφο που συντάχθηκε λίγες ημέρες μετά τα βίαια έκτροπα του τουρκικού όχλου στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, λόρδος Ισμαίϋ, ενημερώνει τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών για τις ενέργειες του SACEUR, στρατηγού Gruenther, αμέσως μετά τα «Σεπτεμβριανά».
36 NATO Archives - - 15 September 1955 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία, «Σεπτεμβριανά»

NATO Archives

Το έγγραφο αποδίδει όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων των μελών της συμμαχίας μια εβδομάδα μετά τα «Σεπτεμβριανά». Παρά την «κατανόηση» που εκφράστηκε για την Ελλάδα, η χώρα ελάχιστη υποστήριξη βρήκε και οι τουρκικές πράξεις δεν καταδικάστηκαν.
37 The National Archives, DEFE 4/79 - - 27 September 1955 ΕΛΛΑΔΑ, Βρετανία, Βρετανική ναυτική αποστολή

The National Archives, DEFE 4/79

Την επαύριον των Σεπτεμβριανών και της επιδείνωσης των ελληνοβρετανικών σχέσεων εξαιτίας του Κυπριακού, η βρετανική στρατιωτική ηγεσία συζήτησε το ελληνικό αίτημα για αποχώρηση της βρετανικής ναυτικής αποστολής στην Ελλάδα.
38 CM(55)132 part II 10 November 1955 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, Ένοπλες Δυνάμεις, αμυντικές δαπάνες. Περιγραφή και αποτίμηση δυνατοτήτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και της ελληνικής οικονομίας να χρηματοδοτήσει την άμυνα της χώρας. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες.
39 CVR(55)60(final) 16 December 1955 θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αμυντικές δαπάνες, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Στενογραφημένα πρακτικά της υπουργικής συνόδου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Θεοτόκης, τονίζει την ανάγκη να παράσχει το ΝΑΤΟ μεγαλύτερο συντονισμό της οικονομικής προσπάθειας των μελών του, καθώς και ενίσχυση στα ασθενέστερα από αυτά.
40 NATOArchives - - 29 February 1956 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Άμυνα Βαλκανίων

NATOArchives

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Σπανίδης, τόνισε στα αρμόδια όργανα της συμμαχίας ότι η χώρα του στερούνταν των αναγκαίων μέσων για την άμυνά της σε περίπτωση σοβιετικής ή/και βουλγαρικής επίθεσης και ζήτησε την παραχώρηση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας και πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Ζήτησε ακόμα την πλήρη και έγκαιρη κάλυψη από το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.
41 CM(56)132 part II 01 December 1956 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, Ένοπλες Δυνάμεις, αμυντικές δαπάνες. Περιγραφή και αποτίμηση δυνατοτήτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και της ελληνικής οικονομίας να χρηματοδοτήσει την άμυνα της χώρας. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες.
42 NATO Archives - - 11 December 1956 NATO, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Βαλκάνια, Βαλκανικό Σύμφωνο

NATO Archives

Στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Αβέρωφ ενημερώνει τις άλλες συμμαχικές κυβερνήσεις για τους αναπτυσσόμενους διμερείς δεσμούς της Ελλάδας με τη Γιουγκοσλαβία. Η Τουρκία εκδηλώνει τη δυσφορία της.
43 CVR(56)71(final) 12 December 1956 ΤΟΥΡΚΙΑ, Κύπρος, θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ Στενογραφημένα πρακτικά της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης κατά την υπουργική σύνοδο (Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσας, Ε. Menderes και Selwyn Lloyd) με αφορμή το Κυπριακό.
44 PO/57/142 07 February 1957 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, Ναυτικό, αμυντικά προβλήματα Ο γενικός γραμματέας διαπιστώνει ότι η συγκρότηση ναυτικής βάσης στη Λέρο προσκρούει στις διατάξεις της ιταλικής Συνθήκης Ειρήνης (την οποία έχει επικαλεστεί η Τουρκία). Προτείνεται η ολοκλήρωση εγκαταστάσεων επικοινωνιών και ανεφοδιασμού, αν και δεν θα επιτρέπεται (σε καιρό ειρήνης) η αποθήκευση πολεμικού υλικού στο νησί.
45 NATOArchives - SACEUR 26 March 1957 ΝΑΤΟ, Ελλάδα Λέρος, Δωδεκάνησα

NATOArchives

Η «Διαρκής Ομάδα» υποβάλει στον SACEUR υπόμνημα με τις θέσεις που υιοθέτησε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σχετικά με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η νατοϊκή βάση στη Λέρο, όταν περατωθεί η κατασκευή της.
46 CVR(57)29(final) 03 May 1957 ΤΟΥΡΚΙΑ, Κύπρος, θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ Στενογραφημένα πρακτικά της υπουργικής συνόδου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, απορρίπτει την προσφορά των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για το Κυπριακό.
47 CM(57)143 part II 04 December 1957 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, Ένοπλες Δυνάμεις, αμυντικές δαπάνες. Περιγραφή και αποτίμηση δυνατοτήτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και της ελληνικής οικονομίας να χρηματοδοτήσει την άμυνα της χώρας. Τονίζεται η ανάγκη παροχής στρατιωτικής βοήθειας, ενόψει της εξελισσόμενης επέκτασης των ελληνικών μονάδων. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες.
48 CVR(57)82(final) 16 December 1957 θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αμυντικά προβλήματα, πυρηνικά όπλα Στενογραφημένα πρακτικά της συνόδου κορυφής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, εκθέτει τις ελληνικές θέσεις για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, και για το μέλλον της συμμαχίας.
49 PO/58/163 27 January 1958 ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, εσωτερική ασφάλεια, αμυντικά προβλήματα Ο γενικός γραμματέας διαβιβάζει επιστολή του Έλληνα μόνιμου αντιπροσώπου, Μιχαήλ Μελά, που προτείνει την συγκρότηση κεντρικού ΝΑΤΟϊκού οργάνου, επιφορτισμένου με την αντιμετώπιση της σοβιετικής προπαγάνδας.
50 CR(58)11 19 February 1958 ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, εσωτερική ασφάλεια, σχέσεις Ανατολής-Δύσης Συζήτηση της ελληνικής πρότασης (μόνιμος αντιπρόσωπος ο Μιχαήλ Μελάς) για συγκρότηση κεντρικού ΝΑΤΟϊκού οργάνου, επιφορτισμένου με την αντιμετώπιση της σοβιετικής προπαγάνδας. Την ελληνική πρόταση υποστηρίζουν ο γενικός γραμματέας, Paul-Henri Spaak και ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος, Selim Sarper, ενώ θετικοί είναι οι αντιπρόσωποι της Γαλλίας και της Ιταλίας.
51 AC/52(SP)D1 14 May 1958 ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, εσωτερική ασφάλεια, σχέσεις Ανατολής-Δύσης Εξειδίκευση της ελληνικής πρότασης (από τις αρχές του έτους) για την συγκρότηση κεντρικού ΝΑΤΟϊκού οργάνου, επιφορτισμένου με την αντιμετώπιση της σοβιετικής προπαγάνδας. Η ελληνική μόνιμη αντιπροσωπεία επισημαίνει ότι οι μικρές χώρες της συμμαχίας δεν διαθέτουν τους πόρους να αντιμετωπίσουν την σοβιετική προπαγάνδα και ζητεί την δημιουργία αυτού του οργάνου.
52 AC/52-D(58)34 08 July 1958 ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, εσωτερική ασφάλεια, σχέσεις Ανατολής-Δύσης Περιγραφή των θέσεων των μελών της ομάδας εργασίας σχετικά με την ελληνική πρόταση για συγκρότηση ειδικού οργάνου του ΝΑΤΟ, επιφορτισμένου με την αντιμετώπιση της σοβιετικής προπαγάνδας.
53 AC/52(SP)D/6 18 July 1958 ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, εσωτερική ασφάλεια, σχέσεις Ανατολής-Δύσης Περιγραφή των θέσεων των μελών της ομάδας εργασίας σχετικά με την ελληνική πρόταση για συγκρότηση ειδικού οργάνου του ΝΑΤΟ, επιφορτισμένου με την αντιμετώπιση της σοβιετικής προπαγάνδας. Διαβίβαση σχετικού ερωτηματολογίου προς τα κράτη-μέλη της συμμαχίας.
54 AC/52-D(58)52 31 October 1958 ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, εσωτερική ασφάλεια, σχέσεις Ανατολής-Δύσης Συμπεράσματα της συνόδου των εθνικών υπηρεσιακών παραγόντων σχετικά με ζητήματα προπαγάνδας. Μεταξύ άλλων, οι αξιωματούχοι απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για δημιουργία οργάνου της συμμαχίας που θα αναλάμβανε την αντιμετώπιση της σοβιετικής προπαγάνδας.
55 CM(58)141 part I 05 December 1958 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες Γενική αποτίμηση της νέας στρατηγικής της συμμαχίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο έγγραφο MC70. Διαπιστώνεται η ύπαρξη ασυμβατοτήτων μεταξύ των εθνικών εξοπλιστικών προσπαθειών και της στρατηγικής του MC70, καθώς και αδυναμία πολλών μελών της συμμαχίας να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια για την προβλεπόμενη ποιοτική αναβάθμιση των μονάδων.
56 CM(58)141 part II (Greece) 06 December 1958 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, Ένοπλες Δυνάμεις, αμυντικές δαπάνες. Περιγραφή και αποτίμηση των force goals της συμμαχίας, των δυνατοτήτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και της ελληνικής οικονομίας να χρηματοδοτήσει την αναβίβασή τους στο επιθυμητό ποιοτικό επίπεδο. Διαπιστώνεται η αδυναμία της χώρας να διατηρήσει την πορεία προς τον εκσυγχρονισμό των μονάδων ή τα αναγκαία αποθέματα πυρομαχικών και άλλου πολεμικού υλικού. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες.
57 CVR(58)61(final) 17 December 1958 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις Στενογραφημένα πρακτικά της υπουργικής συνόδου. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Γ. Θεμελής, εκθέτει τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας να εφαρμόσει την νέα στρατιωτική πολιτική MC70.
58 CM(58)172 19 December 1958 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Τουρκία Κοινό ελληνοτουρκικό υπόμνημα με το οποίο ζητείται η οικονομική ενίσχυση της αμυντικής προσπάθειας και των ειδικών οικονομικών προβλημάτων των δύο χωρών.
59 CR(59)4 28 January 1959 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Τουρκία Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας, Μιχαήλ Μελάς και Selim Sarper, αναπτύσσουν από κοινού το κοινό υπόμνημα των δύο χωρών που ζητεί οικονομική ενίσχυση της αμυντικής τους προσπάθειας.
60 CM(59)94 part IΙ(Greece) 03 December 1959 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, Ένοπλες Δυνάμεις, αμυντικές δαπάνες. Περιγραφή και αποτίμηση των force goals της συμμαχίας, καθώς και των δυνατοτήτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και της ελληνικής οικονομίας να χρηματοδοτήσει την αναβίβασή τους στο επιθυμητό ποιοτικό επίπεδο. Η Ελλάδα τείνει να μειώσει τις δυνάμεις που δεν εντάσσονται στον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό, αλλά παραμένουν υπό εθνική διοίκηση. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες.
61 CM(59)94 part I 03 December 1959 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες Περιγραφή των προσπαθειών της συμμαχίας να εξασφαλιστεί η ισόρροπη εφαρμογή της στρατηγικής του MC70, με έμφαση στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη-μέλη.
62 CVR(59)45(final) 15 December 1959 αμυντικά προβλήματα, σχέσεις Ανατολής-Δύσης, ύφεση, αμυντικές δαπάνες Στενογραφημένα πρακτικά της υπουργικής συνόδου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, εκθέτει την ελληνική άποψη για τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης: τονίζει ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η σοβιετική τακτική να επιζητείται ύφεση με ορισμένες μόνον ευρωπαϊκές χώρες, αλλά να πιέζονται άλλες όπως η Ελλάδα. Επιπλέον, τονίζει ότι τα μέλη της συμμαχίας οφείλουν να δείξουν (οικονομική) αλληλεγγύη προς τα μικρότερα μέλη στην πράξη και όχι «στα λόγια».
63 PO/60/166 10 February 1960 ασφάλεια, εσωτερική ασφάλεια, προπαγάνδα, σχέσεις Ανατολής-Δύσης Ο γενικός γραμματέας διαβιβάζει την απάντηση της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας στο σχετικό ερωτηματολόγιο της συμμαχίας. Η ελληνική απάντηση εκθέτει τις θέσεις της Αθήνας σχετικά με τα ζητήματα που αναμένεται να ανακύψουν, ή που θα είναι σκόπιμο να τεθούν, στην προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής με τους Σοβιετικούς.
64 CVR(60)12(final) και 13(final) 31 March 1960 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις Στενογραφημένα πρακτικά της υπουργικής συνόδου. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Γ. Θεμελής, εκθέτει τις δυσκολίες της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει την αναγκαία ποιοτική αναβάθμιση των ενόπλων της δυνάμεων, βάσει των προβλέψεων του MC70, χωρίς την ανάλογη ενίσχυση από τους συμμάχους.
65 NATOArchives - - 27 December 1960 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Άμυνα Βαλκανίων, «Προωθημένη» άμυνα

NATOArchives

Το έγγραφο περιέχει το υπόμνημα του Α/ΓΕΕΘΑ Αθ. Φροντιστή σχετικά με τις θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη προσαρμογής της νατοϊκής στρατηγικής στα νότια Βαλκάνια. Η ελληνική ηγεσία επιθυμούσε τη βελτίωση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεών της με συμμαχική συνδρομή, και συνολικά την αύξηση των δυνατοτήτων του συμβατικού οπλοστασίου της συμμαχίας στην περιοχή, έναντι του πυρηνικού.
66 PO/61/143 09 February 1961 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αφοπλισμός Ο γενικός γραμματέας διαβιβάζει ελληνικό υπόμνημα σχετικά με τα ζητήματα του αφοπλισμού ενόψει της επανέναρξης σχετικών συζητήσεων στον ΟΗΕ. Η υποβολή του υπομνήματος εμπίπτει στη γενικότερη διαβούλευση μεταξύ των κρατών-μελών για το ζήτημα.
67 The National Archives, DEFE 5/165 - - 01 March 1961 NATO, Ελλάδα, ʼμυνα Βαλκανίων, «Προωθημένη» άμυνα

The National Archives, DEFE 5/165

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο επίθεσης της Βουλγαρίας ή του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η συμμαχία όφειλε να καταστήσει σαφή στον αντίπαλο συνασπισμό την αποφασιστικότητά της να υπερασπίσει την ακεραιότητα όλων των μελών της – στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας – με την άφιξη έστω ολιγάριθμων εξωτερικών ενισχύσεων.
68 NATOArchives Standing Group Liaison Office Paris - 31 May 1961 NATO, Ελλάδα, Τουρκία, Οικονομική βοήθεια

NATOArchives

Στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας (Αβέρωφ και Σαρπέρ, αντίστοιχα) εκθέτουν τα οικονομικά προβλήματα των χωρών τους και ζητούν τη βοήθεια και υποστήριξη της συμμαχίας και σε οικονομικό επίπεδο ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πληθυσμών τους.
69 CM(61)114 20 November 1961 σχέσεις Ανατολής-Δύσης, οικονομία. Αναφορά για την ανάγκη ενίσχυσης εκείνων των μελών της συμμαχίας που, λόγω του εκτεταμένου εμπορίου τους με τον ανατολικό συνασπισμό, θα δεχθούν οικονομικό πλήγμα σε περίπτωση οικονομικών αντιμέτρων της Δύσης εναντίον της Ανατολής μετά την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου. Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Ισλανδία και η Τουρκία. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες.
70 CM(61)115(Greece) 04 December 1961 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, Ένοπλες Δυνάμεις, αμυντικές δαπάνες. Περιγραφή της ελληνικής αμυντικής προσπάθειας, κατά την οποία επισημαίνεται η σημαντική πρόοδος που έχει επιτελεσθεί από το 1958. Σημειώνεται πάντως η ανάγκη να αυξήσει περαιτέρω η χώρα τις αμυντικές της δαπάνες. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες.
71 NATOArchives NATO Secretary General the Lord Ismay - 06 December 1961 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Άμυνα Βαλκανίων, «Προωθημένη» άμυνα

NATOArchives

Το έγγραφο, μαζί με τη συνημμένη έκθεση που το συνοδεύει, περιγράφει το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή του δόγματος της «προωθημένης» άμυνας και στο βαλκανικό θέατρο, δηλαδή στα ευάλωτα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.
72 CVR(61)67(final) 13 December 1961 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες Στενογραφημένα πρακτικά της υπουργικής συνόδου. Ο υπουργός Συντονισμού, Παναγής Παπαληγούρας, τονίζει την ανάγκη για αλληλεγγύη των οικονομικά ισχυρότερων μελών της συμμαχίας προς τα ασθενέστερα, ζητώντας και τη δημιουργία κοινού ταμείου αμύνης.
73 CVR(61)65(final) 13 December 1961 αμυντικά προβλήματα, σχέσεις Ανατολής-Δύσης Στενογραφημένα πρακτικά της υπουργικής συνόδου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, τονίζει την ανάγκη να επιδειχθεί πλήρης αλληλεγγύη προς την Δυτική Γερμανία μετά την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου.
74 CM(62)24(Greece) 12 March 1962 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις Προεργασία για την μελέτη των οικονομικών/παραγωγικών επιπτώσεων στις οικονομίες των κρατών-μελών (με αναφορά και στην ελληνική οικονομία) από την προοπτική εφαρμογής του Initial Force Programme 1963-1964. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες.
75 PO/62/265 17 April 1962 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Αναφορά του γενικού γραμματέα για τις επαφές του στην Αθήνα σχετικά με την επικείμενη ολοκλήρωση της μελέτης των ελληνικών οικονομικών προβλημάτων.
76 NATOArchives ΝΑΤΟ Secretary General Permanent Representatives 17 April 1962 NATO, Ελλάδα, Αμυντική βοήθεια

NATOArchives

Το έγγραφο συντάχθηκε από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ΝτιρκΣτίκκερ. Εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και τη αδυναμία της Ελλάδας να διατηρήσει το αξιόμαχό τους χωρίς πρόσθετη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Εξάλλου επιτακτική ανάγκη είναι η βελτίωση των ελληνικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, όχι απλώς η διατήρησή τους.
77 CM(62)32 18 April 1962 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Αναφορά της επιτροπής των «Τριών Σοφών» (Edgar Faure, Hans Karl von Mangoldt-Reiboldt και John H. Ferguson) σχετικά με τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας ως προς την χρηματοδότηση της αμυντικής της πολιτικής. Η αναφορά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέλθει στις ΝΑΤΟϊκές απαιτήσεις χωρίς να λάβει δωρεάν βοήθεια, αλλά μόνον δάνεια μέσω της δημιουργίας ενός κονσόρτσιουμ.
78 CVR(62)24 05 May 1962 ΤΟΥΡΚΙΑ, θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Στενογραφημένα πρακτικά της συζήτησης για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας και της Τουρκίας από τη συμμαχία, μετά την υποβολή της έκθεσης των «Τριών Σοφών». Η συμμαχία θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέλθει στις αμυντικές της δαπάνες χωρίς να λαμβάνει δωρεάν οικονομική βοήθεια. Αντί αυτής, συμφωνείται η δημιουργία διεθνούς κονσόρτσιουμ για την ενίσχυση των επενδύσεων στην χώρα.
79 NATO Archives Standing Group Liaison Office Paris - 07 June 1962 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία, Άμυνα Βαλκανίων, «Προωθημένη» άμυνα

NATO Archives

Το έγγραφο αναλύει την έκθεση της «Διαρκούς Ομάδας» που υποβλήθηκε στη Στρατιωτική Επιτροπή και που έλαβε υπόψη τις θέσεις του SACEUR, της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για την εφαρμογή του δόγματος της «προωθημένης» άμυνας και στο βαλκανικό μέτωπο
80 AC/213-D2(revised) 16 July 1962 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Αποτίμηση της ελληνικής αμυντικής προσπάθειας. Σημειώνεται ότι το 23% του κόστους συντήρησης και λειτουργίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καλύπτεται από εξωτερική βοήθεια, αλλά αυτές παραμένουν κατώτερες των κριτηρίων που απαιτεί η ΝΑΤΟϊκή στρατηγική. Η Ελλάδα δήλωσε ότι χωρίς εξωτερική βοήθεια θα αναγκαζόταν να μειώσει τις συναφείς δυνάμεις της, και το καλοκαίρι του 1962 υπέβαλε, σε συνεννόηση με τις ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές αρχές, το σχέδιο «Αθηνά», που περιέγραφε τους πόρους που θα μπορούσε να διαθέσει.
81 AC/213-D5 31 July 1962 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις Η ομάδα εργασίας θεωρεί ότι με αύξηση των αμυντικών δαπανών της τάξης του 4,5% ετησίως, η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει το κόστος του σχεδίου «Αθηνά». Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τον υπολογισμό.
82 CM(62)87 24 August 1962 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Εκτενής αναφορά του προέδρου της ομάδας εργασίας (στρατηγού Lauris Norstad) σχετικά με την αξιολόγηση των ελληνικών πόρων, των πόρων που θα απαιτηθούν για την ελληνική προσαρμογή στις απαιτήσεις της συμμαχίας, και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
83 CM(62)121(Greece) 11 December 1962 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις. Γενική αποτίμηση της ελληνικής αμυντικής προσπάθειας, καθώς και των προσπαθειών της χώρας να χρηματοδοτήσει τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των δυνάμεών της. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες.
84 CVR(62)59(final) 13 December 1962 αμυντικά προβλήματα, σχέσεις Ανατολής-Δύσης Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την πρόσφατη κρίση της Κούβας, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, τονίζει τη σημασία της επίδειξης σταθερής στάσης από την πλευρά των ΗΠΑ, ως παράγοντα που εξασφάλισε την επικράτηση της Δύσης σε αυτή την αντιπαράθεση.
85 CVR(62)63(final) 14 December 1962 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο εγκρίνει έκτακτη βοήθεια ύψους 23,5 εκατ. δολλαρίων προς την Ελλάδα για το έτος 1963.
86 NATOArchives Standing Group - 24 January 1963 NATO, Νότια Πτέρυγα, Σοβιετικό μπλοκ ? Σύμφωνο της Βαρσοβίας

NATOArchives

Την επαύριον της Κρίσης των Πυραύλων στην Κούβα, η Στρατιωτική Επιτροπή συνέταξε και υιοθέτησε ? με την Ελλάδα να διατηρεί επιφυλάξεις ? μια έκθεση σχετικά με την μακροπρόθεσμη απειλή έναντι της περιοχής του ΝΑΤΟ. Ως προς τη Νότια Πτέρυγα, εκτιμάτο ότι θα παρέμενε ιδιαίτερα εκτεθειμένη, λόγω των αμυντικών και οικονομικών προβλημάτων των μελών της και της αύξησης της σοβιετικής παρουσίας στη Μεσόγειο.
87 PO/63/73 29 January 1963 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Διαβιβάζεται η ελληνική δήλωση ότι η χώρα θα αυξήσει την συνεισφορά της στις δυνάμεις συμμαχίας, μετά την πρόσφατη απόφαση της υπουργικής συνόδου για χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο, μέχρις ότου γνωσθεί το ακριβές ύψος της βοήθειας, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να διευκρινίσει το ακριβές επίπεδο της αύξησης αυτής της συνεισφοράς.
88 CM(63)93(Greece) 25 November 1963 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις. Γενική αποτίμηση της ελληνικής αμυντικής προσπάθειας, καθώς και των προσπαθειών της χώρας να χρηματοδοτήσει τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των δυνάμεών της. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες.
89 CVR(63)74(final) 16 December 1963 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, σχέσεις Ανατολής-Δύσης, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Μετά από επιμονή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Σοφοκλή Βενιζέλου, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο αποφασίζει την χορήγηση έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα για το επόμενο έτος, και εγκαινιάζει τη μελέτη των ειδικών αμυντικών προβλημάτων της νοτιοανατολικής περιοχής της συμμαχίας.
90 DPC-D(64)3 31 January 1964 13037 Αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις
91 AC/248-D(64)2 24 November 1964 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Έχοντας συσταθεί με απόφαση της Defence Planning Committee, η ομάδα εργασίας ορίζει ότι η Θράκη (Δυτική και Ανατολική) πρέπει να καλυφθεί αμυντικά όσο το δυνατόν βορειότερα και ανατολικότερα – δηλαδή να μην υπάρξει αποχώρηση από αυτήν στα πρώιμα στάδια ενός πολέμου. Επισημαίνει, ακόμη, την αδυναμία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους τομείς των τεθωρακισμένων και της κινητικότητας. Επιζητεί την χορήγηση συμμαχικής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την Τουρκία για την εκπλήρωση του ρόλου τους σε περίπτωση πολέμου.
92 CM(64)119(Greece) 30 November 1964 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Γενική αποτίμηση της ελληνικής αμυντικής προσπάθειας, καθώς και των προσπαθειών της χώρας να χρηματοδοτήσει τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των δυνάμεών της. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει σχέδια των ενόπλων δυνάμεών της για το 1965, καθώς δεν έχει απαντηθεί το ερώτημά της για το ύψος της ΝΑΤΟϊκής βοήθειας για το έτος αυτό. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες.
93 CM(64)121 04 December 1964 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Αξιολόγηση των προσπαθειών ενίσχυσης του νοτιοανατολικού τομέα της συμμαχικής περιοχής, σε εφαρμογή των αποφάσεων της υπουργικής συνόδου του Δεκεμβρίου 1963. Γίνεται εκτενής αναφορά στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία.
94 CVR(64)56(final) 16 December 1964 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις, σχέσεις Ανατολής-Δύσης Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πέτρος Γαρουφαλιάς, αναφέρεται στην αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει έστω και τοπική βουλγαρική επίθεση. Επισημαίνει την ανάγκη προστασίας της νοτιοανατολικής περιοχής του ΝΑΤΟ από το ενδεχόμενο τοπικής επίθεσης: είτε ο ελληνικός στρατός θα ενισχυθεί ώστε να καταστεί ικανός να την αντιμετωπίσει, είτε η συμμαχία θα προβλέψει αποτελεσματική επέμβαση στο αρχικό στάδιο της επίθεσης.
95 CM(65)33 26 April 1965 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες Ο γενικός γραμματέας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη μελέτη των αμυντικών προβλημάτων της νοτιοανατολικής περιοχής της συμμαχίας.
96 DPC-D(65)4 30 April 1965 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις Καταγράφεται η άποψη πολλών κρατών-μελών ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια τοπική αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον της νοτιοανατολικής περιοχής της συμμαχίας.
97 AC/248-D(65)1 13 May 1965 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Η ελληνική κυβέρνηση διαβιβάζει στη συμμαχία την άποψή της ότι είναι αδύνατη η αύξηση των αμυντικών δαπανών της ή των πόρων που διαθέτει για την αμυντική της προσπάθεια.
98 CVR(65)26(final) 31 May 1965 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, σχέσεις Ανατολής-Δύσης, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα επίπεδα δυνάμεων μετά το 1966, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πέτρος Γαρουφαλιάς, επαναφέρει την ανάγκη ενίσχυσης της νοτιοανατολικής περιοχής του ΝΑΤΟ σε περίπτωση τοπικής επίθεσης. Τονίζει ιδιαίτερα ότι δεν έχει εκταμιευθεί προς την Ελλάδα οποιοδήποτε ποσό από την προβλεφθείσα οικονομική ενίσχυση της συμμαχίας.
99 DPC-D(65)5 22 June 1965 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις Στο πλαίσιο της προώθησης των αποφάσεων της συνόδου των υπουργών Αμύνης, η Defence Planning Committee εξετάζει τα διαθέσιμα σενάρια ανάπτυξης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, και αποφασίζει να καλύψει την νοτιοανατολική περιοχή με σχέδια εκτάκτου ανάγκης.
100 PO/65/227 18 August 1965 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Διαβιβάζεται η ελληνική διαμαρτυρία για το γεγονός ότι κατά το τρέχον έτος δεν έχει εκταμιευθεί κανένα ποσό από τα κονδύλια που προβλέφθηκαν για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής προσπάθειας.
101 CM(65)121(Greece) 26 November 1965 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Η αναφορά του έτους 1965 επισημαίνει ότι η Ελλάδα εκ νέου δεν έχει ενημερώσει τη συμμαχία για τη διάθεση δυνάμεων, και ότι αντίθετα, σε περίπτωση που δεν της δοθούν κονδύλια θα αναγκαστεί να μειώσει τις σχετικές μονάδες. Επισημαίνεται η πρόοδος στην συγκρότηση περισσότερο σύγχρονων μονάδων, αλλά παράλληλα γίνεται εμφανές ότι η χώρα δεν διαθέτει τους πόρους που θα της επιτρέψουν να παρακολουθήσει το υπό εκκόλαψη νέο αμυντικό δόγμα της προωθημένης άμυνας. Η αναφορά συνοδεύεται από πίνακες.
102 CM(65)134 01 December 1965 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες Στο πλαίσιο της συζήτησης για το ανακοινωθέν της επικείμενης υπουργικής συνόδου, η Ελλάδα και η Τουρκία δηλώνουν ότι, χωρίς την πρόβλεψη εξωτερικής βοήθειας, θα βρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τους συμμαχικούς στόχους σχετικά με τα επίπεδα των δυνάμεων που θα προσφέρουν στη συμμαχία.
103 CM(65)40 10 December 1965 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες, ΝΑΤΟϊκή βοήθεια Ο γενικός γραμματέας αναφέρει τις προσπάθειές του να πείσει τα μέλη της συμμαχίας να εισφέρουν στην προβλεπόμενη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και Τουρκία, οι οποίες όμως δεν έχουν αποφέρει καρπούς. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η βοήθεια αυτή προβλεπόταν να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των δυνάμεών τους που διατίθενταν στο ΝΑΤΟ, και όχι για εξοπλισμούς τους που θα στρέφονταν εναντίον της άλλης χώρας.
104 NATOArchives Military Committee Permanent Representatives 10 December 1965 ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία, Αμυντική βοήθεια

NATOArchives

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ MάνλιοΜπρόζιο
105 CVR(65)52(final) 14 December 1965 αμυντικά προβλήματα, αμυντικές δαπάνες, Ένοπλες Δυνάμεις, σχέσεις Ανατολής-Δύσης Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμύνης, Σταύρος Κωστόπουλος, καλωσορίζει την απόφαση της συμμαχίας να καλυφθεί η νοτιοανατολική περιοχή από την πρόβλεψη για επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων ταχείας αναπτύξεως, αλλά τονίζει την ανάγκη παράλληλης ενίσχυσης των εθνικών ενόπλων δυνάμεων.
106 PO/65/636 14 December 1965 ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, εκσυγχρονισμός δυνάμεων, αμυντικές δαπάνες Διαβιβάζεται η ελληνική άποψη ότι η νοτιοανατολική περιοχή παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη σε περίπτωση τοπικής επίθεσης του ανατολικού συνασπισμού.
107 NATOArchives North Atlantic Council - 03 June 1966 NATO, Ελλάδα, Άμυνα Βαλκανίων, «Προωθημένη» άμυνα

NATOArchives

Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ ισχυρίζονται ότι, στην ελληνική Θράκη, σε περίπτωση έκρηξης κρίσης, κύριος παράγοντας αποτροπής θα ήταν η έγκαιρη άφιξη έστω μικρής νατοϊκής δύναμης (πχ Πεζοναυτών του Έκτου Στόλου.
108 NATOArchives Committee on Information and Cultural Relations - 25 August 1966 NATO, Ελλάδα, Άμυνα Βαλκανίων, «Προωθημένη» άμυνα

NATOArchives

Στο υπόμνημα της Στρατιωτικής Επιτροπής περιγράφεται η καταρχήν θετική στάση του SACEUR και των στρατιωτικών αρχών της συμμαχίας εν γένει στο ελληνικό αίτημα να υπαχθεί η κατασκευή μελλοντικών οχυρώσεων στη Βόρεια Ελλάδα στο νατοϊκό πρόγραμμα κοινών υποδομών ? με την ανάλογη χρηματοδότηση.
CSV