Αρχειακό Υλικό

Κωδικός Αποστολέας Αποδέκτης Ημερομηνία Αποστολής Λέξεις-Κλειδιά Φάκελος Περίληψη Περίληψη
1 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 21/1954 άγνωστος άγνωστος Ελεύθερη Ελλάδα, Βλάσση, Παρτσαλίδης, Παπάγος

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 21/1954

Το έγγραφο αναφέρεται σε μια εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα» στις 16 Σεπτεμβρίου 1954, η οποία καταδίκασε απερίφραστα τη σύλληψη της «συναγωνίστριας» Αύρας Βλάσση και κάλεσε διάφορες οργανώσεις γυναικών στην Ελλάδα και τον κόσμο να ζητήσουν από την «αυταρχική» κυβέρνηση του Παπάγου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την τύχη της. Έπειτα το έγγραφο κάνει μια μικρή ανασκόπηση στη δράση της Αύρας Βλάσση καθώς και στη σχέση της με τον Παρτσαλίδη.
2 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951 άγνωστος άγνωστος Σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ, Ερυθρός Σταυρός, αποκατάσταση προσφύγων

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951

Το έγγραφο αποτελεί κοινοποίηση απόφασης για τη σύσταση ενός ειδικού τομέα στο πλαίσιο του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚΡ, ο οποίος θα επιβλέπει και θα καθοδηγεί τις εκάστοτε δραστηριότητες των Ελλήνων προσφύγων μελών του ΚΚΕ. Για την ομαλή διεξαγωγή αυτού του έργου, προκρίνεται η λύση της αγαστής συνεργασίας του υπεύθυνου του συγκεκριμένου τομέα με τις κατά τόπους κομματικές οργανώσεις καθώς και με τους αντιπροσώπους του ΚΚΕ. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, την παροχή υλικής βοήθειας σε ατομικό επίπεδο, ξεκαθαρίζεται ότι αυτό παραμένει ακόμα στη δικαιοδοσία του Ερυθρού Σταυρού.
3 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951 άγνωστος άγνωστος Σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ, ΕΠΟΝ, UTM, ένταξη στο ΚΚΡ

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951

Το έγγραφο αποτελεί ανακοίνωση έντεκα σημείων για το πλαίσιο δράσης των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων μελών του ΚΚΕ στη Ρουμανία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα σημεία που αναφέρονται στο δικαίωμα των μελών του ΚΚΕ να ενταχθούν στο ΚΚΡ κατόπιν σχετικής αίτησης, την απορρόφηση των μελών της ΕΠΟΝ από τις αντίστοιχες ρουμανικές νεανικές οργανώσεις (και κυρίως την U.T.M.) καθώς και την ίδρυση ενός «Συλλόγου Προσφύγων από την Ελλάδα στη Λ.Δ.Ρ.», ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να διατηρεί παραρτήματα και εκτός Βουκουρεστίου, όπου υπάρχουν Έλληνες πρόσφυγες.
4 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 32/1950 Άγνωστος Σύντροφοι Ana Pauker και Vasile Luca πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, Pauker, Στεφανέστι, αποκατάσταση προσφύγων

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 32/1950

Το έγγραφο προτείνει μια σειρά μέτρα για την περίθαλψη, εκπαίδευση και αποκατάσταση των πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα στη Ρουμανία, εφόσον, όπως αναφέρεται στο κείμενο, ο αγώνας των δημοκρατικών δυνάμεων αποδεικνύεται μακρόχρονος και έτσι η διαμονή των Ελλήνων δε θα πρέπει να θεωρηθεί προσωρινή. Τα μέτρα αναφέρονται σε άνοιγμα θέσεων εργασίας για έλληνες εργάτες, διαμόρφωση κολεκτίβων στο Στεφανέστι για τους αγρότες, ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων σπιτιών για στέγαση όσων δεν έχουν σταθερό κατάλυμα, κέντρα υποστήριξης αναπήρων ΔΣΕ, διευκολύνσεις στην εκπαίδευση των παιδιών και τη φοίτηση των νέων κ.α.
5 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 18/1951 άγνωστος άγνωστος Σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ, Μπαρτζιώτας, δράση ΚΚΕ στην Ελλάδα

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 18/1951

Το έγγραφο αποτελεί αναφορά ενός αιτήματος του Β. Μπαρτζιώτα προς την ΚΕ του ΚΚΡ να διατεθούν τα χρήματα που μάζεψαν οι Έλληνες πρόσφυγες όλο το περασμένο διάστημα για τη δημιουργία πακέτων στήριξης προς τους εξόριστους και φυλακισμένους συντρόφους τους στην Ελλάδα. Επίσης προτείνεται η αποστολή των εν λόγω πακέτων να γίνεται μέσω Ουγγαρίας.
6 1.1113.1.60 άγνωστος άγνωστος παιδομάζωμα και ΟΗΕ, επαναπατρισμός παιδιών, Ερυθρός Σταυρός

1.1113.1.60

Το έγγραφο είναι μια λεπτομερής ρουμανική αναφορά σχετικά με το πώς προωθήθηκε και εξετάστηκε το ζήτημα της επιστροφής των εκπατρισμένων ελληνοπαίδων στις οικογένειές τους από την τρίτη (1948) μέχρι και την έβδομη (1952) τακτική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ειδική βαρύτητα δίνεται στις κινήσεις και στις παρεμβάσεις που έκαναν η ΕΣΣΔ και οι υπόλοιπες λαϊκές δημοκρατίες όλο αυτό το διάστημα, όπως επίσης με ιδιαίτερη λεπτομέρεια περιγράφονται και οι ενέργειες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού να κινήσει τη διαδικασία του επαναπατρισμού. Στο τέλος η αναφορά επιδοκιμάζει έμμεσα τη στάση των λαϊκών δημοκρατιών, πλην της Γιουγκοσλαβίας, να μην αποφασίσουν την επιστροφή κανενός παιδιού, μιας και σύμφωνα με αυτές η όλη διαδικασία του επαναπατρισμού είχε καθαρά προπαγανδιστικό χαρακτήρα.
7 1.1113.1.57 άγνωστος άγνωστος παιδομάζωμα και Ρουμανία, εκπαίδευση παιδιών, αποκατάσταση προσφύγων

1.1113.1.57

To έγγραφο παρέχει σύντομες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και τις δραστηριότητες των εκπατρισμένων ελληνοπαίδων στους ειδικά διαμορφωμένους οικισμούς και κέντρα φιλοξενίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας. Σύμφωνα με το έγγραφο όλα τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο ανάλογα με την ηλικία τους με τους οικισμούς να τους παρέχουν όλα τα απαραίτητα σχολικά είδη. Επίσης οι εν λόγω οικισμοί διαθέτουν κινηματογράφο, αίθουσες για παιχνίδι καθώς και βιβλιοθήκες, ενώ συχνά οργανώνονται και εκδρομές αναψυχής. Παράλληλα, οι αρχές του κάθε οικισμού φροντίζουν για την τακτική σίτιση, τη σωστή περίθαλψη και τον κατάλληλο ρουχισμό των παιδιών.
8 1.1113.1.71 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός - παιδομάζωμα και Ρουμανία, παιδουπόλεις στη Ρουμανία, Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός

1.1113.1.71

Το έγγραφο είναι μια εκτενής αναφορά του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των εκπατρισμένων ελληνοπαίδων στη Ρουμανία. Η αναφορά εστιάζει την προσοχή της στην τρανταχτή αντίθεση μεταξύ της κατάστασης στην οποία βρίσκονταν τα παιδιά όταν έφτασαν στη Ρουμανία και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τώρα ύστερα από την επιμελή φροντίδα και προσφορά των ανθρώπων του ΚΚΡ, του ρουμανικού κράτους και του Ερυθρού Σταυρού. Έπειτα η αναφορά αναπτύσσει διάφορες εκφάνσεις από τη ζωή των ελληνοπαίδων στις παιδουπόλεις της Ρουμανίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής αποκατάστασης.
9 1.1113.1.70 ΚΕ του ΚΚΡ - παιδομάζωμα και Ρουμανία, παιδουπόλεις στη Ρουμανία, Ρουμανία και Εμφύλιος

1.1113.1.70

Το έγγραφο αναφέρεται σε μια σειρά από αποφάσεις που λαμβάνει το ΚΚΡ προκειμένου να αντικρούσει την προπαγάνδα των ιμπεριαλιστικών και μοναρχοφασιστικών δυνάμεων στο ζήτημα των εκπατρισμένων ελληνοπαίδων. Το ΚΚΡ θεωρεί σημαντικό να προβληθεί μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών, άρθρων, βιβλίων και ταινιών το υψηλό επίπεδο διαβίωσης που απολαμβάνουν τα παιδιά στη Ρουμανία και παράλληλα οι μεγάλοι κίνδυνοι που τα περιμένουν αν επιστρέψουν εκείνη τη στιγμή στην Ελλάδα. Επίσης προτείνει να ενθαρρυνθούν και να προβληθούν διεθνώς πρωτοβουλίες των ίδιων των παιδιών σχετικά με την ανιδιοτέλεια με την οποία οι λαϊκές δημοκρατίες έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους.
10 1.1113.1.30/91-95 άγνωστος άγνωστος Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, παιδομάζωμα και Ρουμανία, επαναπατρισμός παιδιών

1.1113.1.30/91-95

Το έγγραφο είναι μια τετρασέλιδη έκθεση, η οποία αναφέρεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά που έφτασαν στη Ρουμανία από την Ελλά το 1948 καθώς και στο έργο που έχει αναλάβει ο Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός για τη σωστή εκπαίδευση και φροντίδα τους. Συγκεκριμένα, δίνει τον ακριβή αριθμό τους (4.402) και την γεωγραφική τους κατανομή σε τέσσερις περιοχές βάσει έρευνας που έγινε την πρώτη Ιουνίου 1950. Στη συνέχεις αναλύει θέματα περίθαλψης, στέγασης, σίτισης, ρουχισμού και εκπαίδευσης.
11 1.1113.1.68 Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας Louis Padilla Nervo – Γενική Συνέλευση ΟΗΕ Nervo, παιδομάζωμα και ΟΗΕ, επαναπατρισμός παιδιών, παιδομάζωμα και Ρουμανία

1.1113.1.68

Δια του παρόντος εγγράφου το Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας ενημερώνει τον Padilla Nervo ότι η χώρα δεν προτίθεται να στείλει κάποιο πρόσωπο για να την εκπροσωπήσει στις συζητήσεις της Μόνιμης Επιτροπής για τον επαναπατρισμό των ελληνοπαίδων. Βασικό επιχείρημα του υπουργείου είναι ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν εξυπηρετεί ανθρωπιστικούς σκοπούς, αλλά πολιτικές σκοπιμότητες κρατών εχθρικών προς τις λαϊκές δημοκρατίες.
12 1.1113.1.27/82 Πρεσβεία της Ελβετίας στο Βουκουρέστι Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας επαναπατρισμός παιδιών, παιδομάζωμα και ΟΗΕ, ελληνόπαιδες στη Ρουμανία

1.1113.1.27/82

Δια του παρόντος εγγράφου η Πρεσβεία της Ελβετίας στο Βουκουρέστι γνωστοποιεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας την προθυμία της ελβετικής κυβέρνησης να συνεισφέρει όπως μπορεί στην προώθηση της διαδικασίας του επαναπατρισμού των ελληνοπαίδων στις οικογένειές τους, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του ΟΗΕ το 1948 και 1949. Πιο συγκεκριμένα, η ελβετική κυβέρνηση προθυμοποιείται να υποδεχτεί προσωρινά τα παιδιά τα οποία έχουν ζητήσει πίσω οι γονείς τους δια επίσημης αίτησης και να τα φιλοξενήσει έως ότου ολοκληρωθούν όλες οι διατυπώσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Το κόστος όλης αυτής της επιχείρησης, σε περίπτωση συνεργασίας της Ρουμανίας, θα το επωμιστεί το ελβετικό κράτος.
13 1.1113.1.26/80-81 άγνωστος άγνωστος παιδομάζωμα και Ρουμανία, ελληνόπαιδες στη Ρουμανία, επαναπατρισμός παιδιών

1.1113.1.26/80-81

Το έγγραφο αποτελεί ρουμανική επιστολή που αναφέρεται σε ορισμένες δυσκολίες που συναντά η διαδικασία επαναπατρισμού των ελληνοπαίδων στις οικογένειες. Επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους, η επιστολή κατονομάζει ορισμένες περιπτώσεις παιδιών, για τα οποία θα ήταν πολύ επικίνδυνο να επιστρέψουν στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι οικογένειές τους, όπως και χιλιάδες πατριώτες, διώκονται από τους μοναρχοφασίστες. Διαβεβαιώνει, ωστόσο, για το καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ ρουμανικών αρχών και Ερυθρού Σταυρού για τη διευθέτηση του ζητήματος.
14 1.1113.1.23/72-75 άγνωστος άγνωστος Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, παιδομάζωμα και Ρουμανία, Ελληνόπουλα στη Ρουμανία

1.1113.1.23/72-75

Το έγγραφο είναι μια τετρασέλιδη έκθεση, η οποία αναφέρεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα 5000 Ελληνόπουλα που έφτασαν στη Ρουμανία το 1948 καθώς και στο έργο που έχει αναλάβει ο Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός για τη σωστή εκπαίδευση και φροντίδα τους. Σε γενικές γραμμές αναλύει θέματα περίθαλψης, στέγασης, σίτισης, ρουχισμού και εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις αθλητικές και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται στη Ρουμανία χάριν των παιδιών.
15 1.1113.1.22/63-70 άγνωστος άγνωστος επαναπατρισμός παιδιών, παιδομάζωμα και ΟΗΕ, Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός

1.1113.1.22/63-70

Το έγγραφο αναφέρεται στο πρόβλημα του φερόμενου «παιδομαζώματος» στο πλαίσιο των Γενικών Συνελεύσεων του Ο.Η.Ε. από το 1948 έως το 1950. Κύρια σημεία της αναφοράς είναι οι εκθέσεις της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια το διάστημα 1948-49, οι συζητήσεις που προκάλεσαν στους εκπροσώπους των δύο συνασπισμών καθώς και οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 1948 και 1949, οι οποίες έκαναν έκκληση για επαναπατρισμό των παιδιών ζητώντας την αρωγή των οργάνων του Ερυθρού Σταυρού.
16 1.1113.1.105 Ευγενία Μπέτσου άγνωστος ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ, παιδομάζωμα και Ρουμανία, Εμφύλιος και Ρουμανία

1.1113.1.105

To έγγραφο αποτελεί μια προσωπική επιστολή μιας μαθήτριας του δημοτικού, ονόματι Ευγενία Μπέτσου, η οποία έφυγε από την Ελλάδα το 1948 για να βρει καταφύγιο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας. Στην επιστολή περιγράφει τις απειλές και τους κινδύνους, στους οποίους ήταν εκτεθειμένη λόγω της δράσης των μοναρχοφασιστών και παράλληλα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τη Ρουμανία που της προσέφερε ένα δεύτερο ασφαλές σπίτι.
17 1.1113.1.84 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, επαναπατρισμός παιδιών, παιδομάζωμα και Ρουμανία

1.1113.1.84

Το έγγραφο αποτελεί ένα τηλεγράφημα-απάντηση του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού προς τις προτάσεις για τον επαναπατρισμό των ελληνοπαίδων που έκανε η ελληνική πλευρά στις 23 Ιουλίου 1954, τις οποίες αποδέχεται. Παρακαλεί, επίσης, την ελληνική πλευρά να στείλει τα ονόματα των αντιπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού που θα έλθουν στην Κωστάντζα, προκειμένου να διευθετηθούν γρήγορα τα προβλήματα βίζας. Το κόστος της διαδικασίας προτείνεται να μοιραστεί ισόποσα και στις δύο πλευρές, ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της διαδικασίας ορίζεται η 15η Αυγούστου 1954.
18 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46 Λευτέρης Αποστόλου Γραμματεία του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΡ 14 Ιανουάριος 1948 Αποστόλου, ΚΚΡ, Προσωρινή Κυβέρνηση, Ρουμανία και Εμφύλιος Πόλεμος

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46

Το έγγραφο συνιστά μια εκτενής αναφορά του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ, Λευτέρη Αποστόλου, προς το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΡ, στην οποία περιγράφονται οι «συνεχείς αγώνες του ελληνικού λαού εναντίον του μοναρχοφασισμού και του αγγλοσαξωνικού ιμπεριαλισμού» από τον Δεκέμβριο του 1944 και μετά, σχολιάζεται η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα στις αρχές του 1948, ενώ στο τέλος τίθεται και το ζήτημα της αναγνώρισης της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελλάδας από την «φιλική» κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας ως ακόμα ένας τρόπος στήριξης του λαϊκού αγώνα στην Ελλάδα.
19 - Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού Πρόεδρος του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού, Ν. Pârvulescu 05 Ιούνιος 1948 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, Ελληνόπουλα στις σοσιαλιστικές χώρες, πολιτικοί πρόσφυγες

-

Το έγγραφο αποτελεί ένα ευχαριστήριο σημείωμα που στέλνει η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού προς τον πρόεδρο του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού, Ν. Pârvulescu, για την πρωτοβουλία να κοινοποιήσει στους υπόλοιπους Εθνικούς Συλλόγους του Ερυθρού Σταυρού την έκκληση της Ομοσπονδίας να συγκεντρωθεί βοήθεια σε χρήμα και σε είδος για τα δοκιμαζόμενα παιδιά του Ελληνικού Εμφυλίου. Παράλληλα, του ζητάει να στείλει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό, το φύλο και την ηλικία των παιδιών που βρίσκονται στη Ρουμανία εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να αποσταλεί η σωστή ποσότητα βοήθειας.
20 1.1113.1.72 Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός 10 Ιούνιος 1948 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, παιδομάζωμα και Ρουμανία, Ρουμανία και Εμφύλιος

1.1113.1.72

Δια του παρόντος εγγράφου ο Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός ενημερώνεται για την ενεργοποίηση και την άμεση εμπλοκή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στο ζήτημα των παιδιών που βρέθηκαν μακριά από την ταλαιπωρημένη από τις εμφύλιες συγκρούσεις Ελλάδα. Για το λόγο αυτό ζητείται από το Ρουμανικό Ερυθρό Σταυρό να εφοδιάσει τα αρμόδια όργανα με σχετικές πληροφορίες για τα παιδιά από την Ελλάδα που βρίσκονται την περίοδο αυτή στη Ρουμανία.
21 1.1113.1.2/2 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού, B. de Rouge 27 Ιούνιος 1948 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, Ελληνόπουλα στη Ρουμανία, περίθαλψη παιδιών

1.1113.1.2/2

Το έγγραφο αποτελεί ενημερωτική επιστολή από τον Ρουμανικό Ερυθρό Σταυρό προς την Ομοσπονδία, η οποία αναφέρει ότι συνοδεύεται και από μια λίστα με στοιχεία σχετικά με τις μερίδες φαγητού και τα είδη ρουχισμού που έλαβαν τα ελληνόπουλα της Ρουμανίας τους τελευταίους μήνες. Η Ομοσπονδία καλείται στην επιστολή να ελέγξει τα στοιχεία.
22 1.1113.1.9/16 Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός 12 Ιανουάριος 1949 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, ΟΗΕ και Εμφύλιος, Ελληνόπουλα στις σοσιαλιστικές χώρες, παιδομάζωμα

1.1113.1.9/16

Το έγγραφο αποτελεί επίσημη επιστολή της Διεθνούς Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού, μέσω της οποίας κοινοποιεί στον Ρουμανικό Ερυθρό Σταυρό την έκκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 27 Νοεμβρίου 1948 προς τα κράτη-μέλη να προβούν με την αρωγή του Διεθνούς Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού, στις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των εκπατρισμένων Ελληνόπουλων στην πατρίδα τους.
23 1.1113.1.10/17 Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού Πρόεδρος του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού, Ν. Pârvulescu 13 Ιανουάριος 1949 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, ΟΗΕ και Εμφύλιος, επαναπατρισμός παιδιών, παιδομάζωμα και Ρουμανία

1.1113.1.10/17

Το έγγραφο αποτελεί επίσημη επιστολή της Διεθνούς Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού, μέσω της οποίας κοινοποιεί στον Πρόεδρος του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού, Ν. Pârvulescu την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς την Διεθνή Επιτροπή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλό- γων Ερυθρού Σταυρού να έλθουν σε επαφή με τις κυβερνήσεις των κρατών της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και με τους αντίστοιχους Εθνικούς Συλλόγους του Ερυθρού Σταυρού, ώστε να εκπονηθεί ένα από κοινού αποδεκτό πλάνο σχετικά με τον επαναπατρισμό των εκπατρισμένων παιδιών στην Ελλάδα.
24 1.1113.1.19/59 Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού Πρόεδρος του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού, Ν. Pârvulescu 15 Φεβρουάριος 1949 επαναπατρισμός παιδιών, Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, ΟΗΕ και Εμφύλιος, παιδομάζωμα και Ρουμανία

1.1113.1.19/59

Το έγγραφο αποτελεί επίσημη επιστολή της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού προς τον Πρόεδρο του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού, Ν. Pârvulescu, η οποία αναφέρεται στην αποστολή δύο εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού από τη Γενεύη στη Ρουμανία, όπου θα διεξάγουν προκαταρτικές συζητήσεις με τους εκεί κυβερνητικούς αξιωματούχους με στόχο την εκπόνηση ενός αποδεκτού προγράμματος επαναπατρισμού των ελληνοπαίδων της Ρουμανίας. Για το λόγο αυτό ζητείται από το Ρουμανικό Ερυθρό Σταυρό να μεσολαβήσει στη κυβέρνηση για την όσο πιο γρήγορη χορήγηση βίζας στους δύο εκπροσώπους της Δ.Ε. του Ερυθρού Σταυρού, Ehrenhold και de Meyer.
25 1.1113.1.12/20-21 Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού Πρόεδρος του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού, Ν. Pârvulescu 09 Αύγουστος 1949 επαναπατρισμός παιδιών, ΟΗΕ και Εμφύλιος, παιδομάζωμα και Ρουμανία

1.1113.1.12/20-21

Το έγγραφο αποτελεί επίσημη επιστολή της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, μέσω της οποίας κοινοποιεί στον Πρόεδρο του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού, Ν. Pârvulescu, ότι μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 5.600 από γονείς που επιθυμούν να επανενωθούν με τα παιδιά τους. Για το λόγο αυτό η Δ.Ε. Ερυθρού Σταυρού στέλνει τις συγκεκριμένες αιτήσεις στη Ρουμανία προκειμένου να ταυτοποιηθούν κάποια ονόματα και να οργανωθεί η διαδικασία επαναπατρισμού.
26 1.1113.1.11/18-19 Υπουργός Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, H.V. Evatt Ana Pauker, Υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας 18 Αύγουστος 1949 Pauker, ΟΗΕ και Εμφύλιος, επαναπατρισμός παιδιών

1.1113.1.11/18-19

Το έγγραφο είναι μετάφραση στα ρουμανικά μιας επίσημης επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας, Evatt, προς τη Ρουμάνα ομόλογό του, Ana Pauker, σχετικά με την απόφαση του ΟΗΕ για την επιστροφή των εκπατρισμένων παιδιών από την Ελλάδα στις οικογενειακές τους εστίες. Λόγω του ότι ένας μεγάλος αριθμός γονέων των εν λόγω γονέων βρίσκεται στην Αυστραλία, ο Evatt ζητάει τη συνεργασία της ρουμανικής κυβέρνησης στο να κινηθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης των οικογενειών τους και να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο της μεταφοράς των παιδιών στην Αυστραλία.
27 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 11/1950 Ana Pauker άγνωστος 04 Μάρτιος 1950 Pauker, ζήτημα αμνηστίας, ΟΗΕ και Εμφύλιος

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 11/1950

Το παρόν έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από την Ana Pauker, υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, είναι οδηγία προς την Μόνιμη Επιτροπή για την Διατήρηση της Ειρήνης στη Ρουμανία να κάνει επίσημο διάβημα για άμεση χορήγηση γενικής αμνηστίας στην Ελλάδα, ύστερα από ενημέρωση της γαλλικής επιτροπής υποστήριξης της Δημοκρατικής Ελλάδας ότι πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει σχετική καμπάνια σε διεθνές επίπεδο για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος.
28 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 6/1950 Διεθνής Δημοκρατική Ένωση Γυναικών άγνωστος 30 Μάιος 1950 ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, Διεθνής Δημοκρατική Ένωση Γυναικών, ζήτημα αμνηστίας

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 6/1950

Το έγγραφο αποτελεί ρουμανική μετάφραση διακοίνωσης της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών για την κακοποίηση των γυναικών και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, τη Βραζιλία, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Ιράν, τη Συρία και την Ελλάδα. Σχετικά με την Ελλάδα η Ένωση θεωρεί απαράδεκτη την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπως αυτό της Μακρονήσου, και καλεί στο όνομα των καταπιεσμένων γυναικών και μητέρων τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει ώστε τέτοια στρατόπεδα να κλείσουν οριστικά και να δοθεί επιτέλους γενική αμνηστία.
29 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 6/1950 ΚΕ του ΚΚΡ άγνωστος 28 Ιούνιος 1950 ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, επαναπατρισμός ελληνοπαίδων

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 6/1950

Το έγγραφο αποτελεί ανακοίνωση μιας σειράς προπαγανδιστικών δραστηριοτήτων που αποφάσισε να προωθήσει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΡ, προκειμένου να υπονομεύσει σε ιδεολογικό επίπεδο τις προσπάθειες των μοναρχοφασιστικών κυβερνήσεων της Ελλάδας να φέρουν πίσω τα παιδιά, τα οποία στη διάρκεια του Εμφυλίου αναζήτησαν καταφύγιο στις ελεύθερες λαϊκές δημοκρατίες της ανατολικής Ευρώπης. Οι δραστηριότητες που αποφασίζονται αφορούν το γύρισμα ταινιών καθώς και τη δημοσίευση άρθρων, βιβλίων και απομνημονευμάτων γύρω από τον τρόμο που βίωσαν τα παιδιά από την μοναρχοφασιστική πολιτική και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και διαβίωσης που τους παρέχεται στη Ρουμανία.
30 1.1113.1.40/110-112 άγνωστος άγνωστος 13 Οκτώβριος 1950 επαναπατρισμός παιδιών, παιδομάζωμα και ΟΗΕ, Ερυθρός Σταυρός

1.1113.1.40/110-112

Το έγγραφο αναφέρεται στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της τρίτης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 1948 σχετικά με το ζήτημα των εκπατρισμένων ελληνοπαίδων και το ενδεχόμενο επιστροφής τους στις οικογένειές τους. Η συζήτηση διεξήχθη στη βάση των προτάσεων της Ειδικής Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια, οι οποίες υιοθετήθηκαν κατόπιν πολλών παρεμβάσεων και διορθώσεων από τη Γενική Συνέλευση, η οποία και έκανε έκκληση για τον επαναπατρισμό των παιδιών στις οικογένειές τους.
31 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951 άγνωστος άγνωστος 11 Ιανουάριος 1951 πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, επανένωση οικογενειών, σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951

Το έγγραφο αποτελεί κοινοποίηση απόφασης, σύμφωνα με την οποία δίνεται άδεια σε 178 Έλληνες πρόσφυγες από την Ουγγαρία, την Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία να εισέλθουν στη Ρουμανία προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Στο ίδιο πλαίσιο δίνεται επίσης άδεια σε 72 Έλληνες πρόσφυγες στη Ρουμανία να αναχωρήσουν για Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία. Το έγγραφο κλείνει με την αποδοχή του αιτήματος του ΚΚΕ να γίνονται δεκτά τα παιδιά των μελών της ΚΕ του στις ίδιες εστίες με τα παιδιά των μελών της ΚΕ του ΚΚΡ.
32 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46 Κεντρική Επιτροπή ΚΚΕ Γενικός Γραμματέας Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας, Gheorghe Gheorghiu Dej 11 Ιανουάριος 1951 ΚΚΕ, πολιτικοί κρατούμενοι, Gheorghiu Dej και έλληνες κομμουνιστές

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46

Το έγγραφο αποτελεί επιστολή της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον γενικό γραμματέα του ΚΚΡ, Gheorghiu Dej, με την οποία ζητά την έγκριση του ρουμάνου κομμουνιστή να συγκεντρωθούν στη Ρουμανία χρήματα, τρόφιμα και είδη ρουχισμού τα οποία να δοθούν μέσω του Ερυθρού Σταυρού στους έλληνες συναγωνιστές και που βρίσκονται στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα ξερονήσια του Αιγαίου.
33 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951 άγνωστος άγνωστος 11 Ιανουάριος 1951 Σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ, τυπογραφείο ΚΚΕ, πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951

Το έγγραφο αποτελεί ανακοίνωση ορισμένων αποφάσεων σχετικά με την οικονομική και υλική υποστήριξη του ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίζεται η χορήγηση στην ΚΕ του ΚΚΕ ενός ποσού των 45.420.000 λέι, ενώ άλλα 5.000.000 λέι πρόκειται να διατεθούν στην ηγεσία των Ελλήνων προσφύγων. Επίσης, το υπό κατασκευή Τμήμα Εκδόσεων του ΚΚΕ αποφασίζεται να υποστηριχθεί, μεταξύ άλλων, και με ένα ποσό 44.448.000 λέι.
34 1.1113.1.42/115-116 Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός 09 Μάρτιος 1951 επαναπατρισμός παιδιών, Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, παιδομάζωμα και Ρουμανία

1.1113.1.42/115-116

Το έγγραφο αποτελεί επίσημη επιστολή της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, μέσω της οποίας κοινοποιεί στον Ρουμανικό Ερυθρό Σταυρό ότι σχετικά με το ζήτημα της αμοιβαίας συνεργασίας και ανταλλαγής στοιχείων γύρω από το ζήτημα του επαναπατρισμού των Ελληνοπαίδων από τη Ρουμανία στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κινητικότητα στο θέμα της επίσκεψης εκπροσώπων της Διεθνούς Επιτροπής στη Ρουμανία, αντιπροτείνεται συνάντηση των εκπροσώπων των δύο οργανισμών σε ουδέτερο έδαφος, κοινά αποδεκτό.
35 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951 ΚΕ του ΚΚΕ ΚΕ του ΚΚΡ 20 Μάιος 1951 Σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ, πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, επαναπατρισμοί προσφύγων

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951

Με το συγκεκριμένο έγγραφο η ΚΕ του ΚΚΕ, δια υπογραφής Κολιγιάννη, προωθεί στην ΚΕ του ΚΚΡ δύο βασικά αιτήματα: 1) Να επιτραπεί σε εκείνους τους Έλληνες πρόσφυγες με αμφίβολη πολιτική τοποθέτηση και αντίθετα ιδεολογικά φρονήματα (περίπου ένα 5% στο σύνολο των προσφύγων στη Ρουμανία) να γυρίσουν στην Ελλάδα, και 2) Επειδή τα λεφτά που μαζεύουν τα συλλογικά όργανα των προσφύγων στη Ρουμανία προς στήριξη των δοκιμαζόμενων οικογενειών τους στην Ελλάδα απαγορεύεται να ανταλλαχθούν με ελληνικές δραχμές, ζητείται άδεια για τη μετατροπή τους σε τσεχικές κορώνες, τις οποίες το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει και μπορεί να ανταλλάξει.
36 1.1113.1.43/117-118 Επαγγελματική Σχολή Σιδηροδρόμων Ρουμανίας, Păltiniș Κεντρική Επιτροπή Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού 28 Μάιος 1951 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, ελληνόπαιδες στη Ρουμανία, εκπαίδευση παιδιών

1.1113.1.43/117-118

Το έγγραφο αποτελεί επίσημη απάντηση της Επαγγελματικής Σχολής Σιδηροδρόμων Ρουμανίας του Păltiniș προς τον Ερυθρό Σταυρό της χώρας σχετικά με τις δραστηριότητες και την επίδοση των 123 ελληνοπαίδων μαθητών τη σχολική χρονιά 1950-51. Αφού δίνουν όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις εξετάσεις, την πρακτική, το πρόγραμμα των μετεξεταστέων και τις καλοκαιρινές δραστηριότητες, η Σχολή εκτιμάει ότι το 75% των Ελλήνων μαθητών της θα επιτύχει στις τελικές εξετάσεις του έτους. Βασικό πρόβλημα παραμένει η αδυναμία κατανόησης και συνεννόησης με τους μαθητές στα ρουμανικά.
37 1.1113.1.44 Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός 20 Ιούνιος 1951 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, ελληνόπαιδες στη Ρουμανία, επαναπατρισμός παιδιών

1.1113.1.44

Το έγγραφο αποτελεί επιστολή που η απευθύνει η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού προς τον Ρουμανικό Ερυθρό Σταυρό κατόπιν απόφασης του τελευταίου να αποδεχτεί εντέλει μια συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι τα μέχρι τούδε στοιχεία των καταρτισμένων καταλόγων παιδιών επαληθεύονται. Διευκρινίζοντας ότι μια συνάντηση δε σημαίνει αυτόματα και επιστροφή των παιδιών στην Ελλάδα, η Ομοσπονδία απαντάει ότι μόνο μέσω μιας τέτοιου είδους συνάντησης θα είναι δυνατόν να επαληθευτούν τα στοιχεία των καταλόγων με τα υποψήφια παιδιά προς επαναπατρισμό.
38 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951 ΚΕ του ΚΚΡ ΚΕ του ΚΚΡ 24 Αύγουστος 1951 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ, Μπαρτζιώτας

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951

Με το παρόν έγγραφο η ΚΕ του ΚΚΕ, δια υπογραφής Β. Μπαρτζιώτα, ενημερώνει την ΚΕ του ΚΚΡ ότι το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος αποφάσισε να συγκαλέσει τη 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ στις 10 Οκτωβρίου 1951 στο Βουκουρέστι. Αναμένεται η ανάλογη διευκόλυνση από τη ρουμανική πλευρά, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι στην ολομέλεια θα μπορεί να συμμετάσχει και Ρουμάνος αντιπρόσωπος.
39 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951 άγνωστος άγνωστος 18 Σεπτέμβριος 1951 Σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ, Τρικαλινός, κομματική σχολή στο Βουκουρέστι

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951

Το έγγραφο αποτελεί αναφορά ορισμένων παρατηρήσεων του συντρόφου Γ. Τρικαλινού γύρω από τη λειτουργία της κομματικής σχολής του ΚΚΕ στη Ρουμανία. Βασικό πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της σχολής είναι η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού και η απειρία των αρμοδίων στο να συντάξουν ένα οργανωμένο πρόγραμμα. Γι’ αυτό η ρουμανική πλευρά συμφωνεί στο να ενταχθεί διδακτικό προσωπικό από τους κόλπους του ΚΚΡ στην εν λόγω σχολή καθώς και στο να παρασχεθεί στο ΚΚΕ κάθε είδους βοήθεια σε θέματα οργάνωσης και ιδεολογικής καθοδήγησης.
40 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951 ΚΕ του ΚΚΕ ΚΕ του ΚΚΡ 19 Σεπτέμβριος 1951 επανένωση οικογενειών, λαϊκές δημοκρατίες και ΚΚΕ, σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951

Με το παρόν έγγραφο η ΚΕ του ΚΚΕ, δια υπογραφής Νίκου Ζαχαριάδη, υποβάλλει στην αντίστοιχη ΚΕ του ΚΚΡ μια λίστα με 58 άτομα, για τα οποία ζητά να χορηγηθεί η απαραίτητη βίζα, προκειμένου να εισέλθουν στη Ρουμανία και να σμίξουν με τις οικογένειές τους.
41 1.1113.1.45 Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας Πρεσβεία της Σουηδίας στο Βουκουρέστι 25 Σεπτέμβριος 1951 ελληνόπαιδες στη Ρουμανία, Pauker, παιδομάζωμα και Ρουμανία

1.1113.1.45

Δια του παρόντος εγγράφου το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας διαβιβάζει μέσω της σουηδικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, την έκπληξή του για το πρόσφατο διάβημα της σουηδικής κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα των εκπατρισμένων ελληνοπαίδων του Ελληνικού Εμφυλίου.
42 1.1113.1.46 άγνωστος άγνωστος 02 Οκτώβριος 1951 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, ελληνόπαιδες στη Ρουμανία, παιδομάζωμα και ΟΗΕ

1.1113.1.46

Το έγγραφο αποτελεί μια ρουμανική αναφορά η οποία συντάσσεται κατόπιν αιτήματος της πρεσβείας της Τσεχοσλοβακίας στο Βουκουρέστι να πληροφορηθεί τι στάση κράτησε μέχρι τώρα η Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας απέναντι στους χειρισμούς του ζητήματος του επαναπατρισμού των ελληνοπαίδων από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό. Η αναφορά στέκεται ιδιαίτερα στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του ΟΗΕ το 1948, 1949 και 1950 καθώς και στις συνεδριάσεις των διεθνών συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη το 1950, οι οποίες, πέραν της Γιουγκοσλαβίας, αντιμετωπίστηκαν επιφυλακτικά από τις κυβερνήσεις των σοσιαλιστικών κρατών. Το έγγραφο κλείνει με τη σύσταση να μην δοθούν ιδιαίτερα διεξοδικές απαντήσεις στην τσεχοσλοβακική πρεσβεία, τη στιγμή μάλιστα που η ρουμανική θέση πάνω στο θέμα τα τελευταία τρία χρόνια είναι ξεκάθαρη.
43 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951 άγνωστος άγνωστος 10 Οκτώβριος 1951 ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ, εξόριστοι κομμουνιστές, λαϊκές δημοκρατίες και ΚΚΕ

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951

Το έγγραφο αποτελεί αναφορά ορισμένων παρατηρήσεων του συντρόφου Γ. Τρικαλινού σχετικά με την αδυναμία άμεσης αποστολής από τη Ρουμανία των πακέτων στήριξης προς τους φυλακισμένους και εξόριστους πατριώτες στην Ελλάδα, παρά την έντονη προσπάθεια που καταβάλλεται από τους Έλληνες πρόσφυγες για την ετοιμασία τους. Έτσι, προτείνεται η μεταφορά τους σε κάποια άλλη λαϊκή δημοκρατία, από την οποία να στέλνονται στους εκάστοτε δικαιούχους απρόσκοπτα.
44 1.1113.1.77 Εθνική Επιτροπή για το Παιδί άγνωστος 13 Οκτώβριος 1951 Ρουμανία και Εμφύλιος, παιδομάζωμα και Ρουμανία, ΚΚΡ, πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία

1.1113.1.77

Το έγγραφο αποτελεί σύντομο τηλεγράφημα, μέσω του οποίου η Ρουμανική Εθνική Επιτροπή για το Παιδί στέλνει χαιρετισμό στο ΚΚΡ στο πλαίσιο του Συνεδρίου για την Προστασία του Παιδιού που διεξάγεται στο Βουκουρέστι εκείνη την περίοδο. Στο όνομα των παιδιών που έχουν λάβει την αμέριστη φροντίδα του ρουμανικού κράτους όλο αυτό το διάστημα, η Επιτροπή εκφράζει θερμές ευχαριστίες στο ρουμανικό λαό για την αγάπη και τη στήριξή του.
45 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951 άγνωστος άγνωστος 25 Οκτώβριος 1951 Δημοκρατική, ρουμανικός τύπος, δράση ΚΚΕ στην Ελλάδα

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951

Στο παρόν έγγραφο αποφασίζεται ο Ρουμάνος δημοσιογράφος και συντάκτης της εφημερίδας «Scânteia Tineretului», Mânzu Radian, να δουλέψει ως ανταποκριτής για την ελληνική δημοκρατική εφημερίδα «Δημοκρατική», την οποία θα διοχετεύει τακτικά με διάφορες ειδήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην ΛΔΡ πάντα υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚΡ.
46 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46 Κεντρική Επιτροπή ΚΚΕ Γενικός Γραμματέας Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας, Gheorghe Gheorghiu Dej 07 Νοέμβριος 1951 Gheorghiu Dej, ΚΚΕ, πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46

Το έγγραφο αποτελεί ευχετήρια επιστολή της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον γενικό γραμματέα του ΚΚΡ, Gheorghiu Dej, για τα πεντηκοστά του γενέθλια. Μαζί με τις ευχές για χρόνια πολλά οι έλληνες κομμουνιστές ευχαριστούν τον Gheorghiu Dej για τη στήριξη τους προς τους Έλληνες την περίοδο του Εμφυλίου, αλλά και προς τους πολιτικούς πρόσφυγες και τα παιδιά που βρέθηκαν στη Ρουμανία μετά το πέρας των συγκρούσεων.
47 1.1113.1.51 Επαγγελματικό Σχολείο για την Ηλεκτρική Ενέργεια Κεντρική Επιτροπή Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού 14 Νοέμβριος 1951 παιδομάζωμα και Ρουμανία, Σλαβομακεδόνες στη Ρουμανία, εκπαίδευση ελληνοπαίδων

1.1113.1.51

Το έγγραφο αποτελεί επίσημη αναφορά που στέλνει το Επαγγελματικό Σχολείο για την Ηλεκτρική Ενέργεια στο Βουκουρέστι προς τον Ερυθρό Σταυρό σχετικά με τις δραστηριότητες και την πρόοδο των εικοσιτεσσάρων Ελλήνων και εικοσιτεσσάρων Σλαβομακεδόνων μαθητών του. Σύμφωνα με την αναφορά, οι μαθητές βρίσκονται στο δεύτερο έτος της φοίτησής τους και συμμετέχουν κανονικά σε όλες τις σχολικές και τις εξωσχολικές δραστηριότητες όπως και οι Ρουμάνοι. Το γλωσσικό εμπόδιο σταδιακά φαίνεται πως ξεπερνιέται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τους παρέχονται μαθήματα στη μητρική τους γλώσσα.
48 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951 άγνωστος άγνωστος 15 Νοέμβριος 1951 Σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ, ΕΒΟΠ, ΕΠΕ, οικονομικά ΚΚΕ

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 3/1951

Το έγγραφο αποτελεί μια απλή γραπτή δήλωση επικύρωσης του προϋπολογισμού της ΚΕ του ΚΚΕ για το έτος 1952. Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 113.360.000 λέι. Ένα μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα του ΚΚΕ για τον επόμενο χρόνο, ενώ ένα άλλο θα διοχετευθεί σε οργανώσεις όπως η ΕΠΕ Ρουμανίας και η ΕΒΟΠ. Στο έγγραφο επισυνάπτεται, τέλος, και μια χειρόγραφη λίστα, στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι προγραμματισμένες δαπάνες για το 1952
49 1.1113.1.50 άγνωστος ΚΕ του ΚΚΡ – Τμήμα Διοικητικών Υποθέσεων 15 Νοέμβριος 1951 πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, ΚΚΡ, παιδομάζωμα και ΟΗΕ

1.1113.1.50

Δια του παρόντος εγγράφου ζητείται από το Τμήμα Διοικητικών Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚΡ να εφοδιάσει το υπουργείο Εξωτερικών με έγγραφο αρχειακό υλικό, από το οποίο να προκύπτει ότι οι εκπατρισμένοι ελληνόπαιδες στη Ρουμανία τυγχάνουν εξαιρετικής φροντίδας σε αντιδιαστολή με τα παιδιά των πατριωτών στην Ελλάδα. Επίσης ζητείται και από τους υπόλοιπους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες να υπογράψουν ένα μνημόνιο, το οποίο θα απευθύνεται στον ΟΗΕ και θα αναφέρει ότι οι Έλληνες της Ρουμανίας έχουν λάβει πολιτικό άσυλο, απολαμβάνουν ανυπερθέτως όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό και δεν επιθυμούν να επιστρέψουν προς το παρόν στην Ελλάδα.
50 1.1113.1.68 Louis Padilla Nervo – Γενική Συνέλευση ΟΗΕ Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας 26 Νοέμβριος 1951 Nervo, παιδομάζωμα και ΟΗΕ, επαναπατρισμός παιδιών

1.1113.1.68

Το έγγραφο αποτελεί επίσημη πρόσκληση του προέδρου της έκτης τακτικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προς τη ρουμανική κυβέρνηση να στείλει, εφόσον το επιθυμεί, αντιπρόσωπο στη Μόνιμη Επιτροπή για τον επαναπατρισμό των ελληνοπαίδων, η οποία θα αρχίσει τις εργασίες της στις 10 Δεκεμβρίου του 1951.
51 1.1113.1.53 άγνωστος άγνωστος 07 Δεκέμβριος 1951 παιδομάζωμα και ΟΗΕ, ελληνο-βουλγαρικές σχέσεις, επαναπατρισμός παιδιών

1.1113.1.53

Το έγγραφο αποτελεί ένα σύντομο υπόμνημα, μέσω του οποίου κοινοποιούνται οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους η Βουλγαρία δεν πρόκειται να στείλει εκπρόσωπο στην επικείμενη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για τον επαναπατρισμό των παιδιών της Ελλάδας (αδιευκρίνιστα στοιχεία, αντιβουλγαρικές δηλώσεις του Έλληνα αντιπροσώπου, Πολίτη, πολιτική εκμετάλλευση του θέματος για προπαγάνδα από την πλευρά της Δύσης). Παράλληλα ερωτάται και η ρουμανική πλευρά αν θα πράξει το ίδιο και αν όχι, βάσει ποιων επιχειρημάτων.
52 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 9/1952 Πρακτορείο Agerpress άγνωστος 15 Φεβρουάριος 1952 δίκη Μπελογιάννη, Agerpress, ΚΚΕ

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 9/1952

Το έγγραφο αποτελεί ρουμανική μετάφραση ενός άρθρου του ανταποκριτή του France Presse στην Αθήνα, Geston Jelis, σχετικά με την έναρξη της δεύτερης δίκης Μπελογιάννη για το «ζήτημα των ασυρμάτων». Το άρθρο αναφέρει τη σύνθεση του στρατοδικείου που θα εκδικάσει την υπόθεση, τον αριθμό των κατηγορούμενων, πολλοί από τους οποίους πρόκειται να δικαστούν ερήμην τους, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα επιχειρήσουν οι κατήγοροι να αποδείξουν την ενοχή των κατηγορουμένων.
53 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 9/1952 άγνωστος άγνωστος 15 Φεβρουάριος 1952 δίκη Μπελογιάννη, ΚΚΡ, ρουμανική προπαγάνδα

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 9/1952

Με το παρόν έγγραφο καλείται το Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων του ΚΚΡ να συνεργαστεί στενά με το τμήμα προπαγάνδας προκειμένου να οργανωθεί συστηματικότερα η προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς γνώμης γύρω από την τύχη του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν τη δημοσίευση στο ρουμανικό τύπο άρθρα καλλιτεχνών, διανοουμένων και επιστημόνων διεθνούς φήμης υπέρ του Μπελογιάννη, συχνότερη και μετάδοση ειδήσεων στο ρουμανικό ραδιόφωνο για το όλο ζήτημα, αποστολή γραμμάτων διαμαρτυρίας από ρουμανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις στον ΟΗΕ κ.α.
54 1.1113.1.63 Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ άγνωστος 10 Μάρτιος 1952 Κύρου, Ελλάδα και ΟΗΕ, παιδομάζωμα και ΟΗΕ, επαναπατρισμός παιδιών

1.1113.1.63

Το έγγραφο είναι μία επιστολή, την οποία υπογράφει ο διπλωμάτης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Αλέξης Κύρου, με θέμα μια σειρά από δηλώσεις της αντιπροσωπείας της ΕΣΣΔ, η οποία χαρακτήρισε τις ελληνικές κυβερνήσεις ως υπεύθυνες για τα τεχνικά προβλήματα που συναντά η διαδικασία των επαναπατρισμών των ελληνοπαίδων, καθώς τα στοιχεία και οι λίστες που δίνει η Ελλάδα στον Ερυθρό Σταυρό έχουν σοβαρά λάθη. Ο Κύρου διαβεβαιώνει ότι, εφόσον τα προβλήματα είναι μόνο τεχνικά, η Ελλάδα έχει όλη την καλή διάθεση να συνεργαστεί με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη και διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που έχουν γίνει στις αιτήσεις των γονέων και στις λίστες των παιδιών και να ξεκινήσουν γρήγορα οι επαναπατρισμοί.
55 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46 Συμβούλιο Σλαβομακεδόνων του Αιγαίου Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας 02 Απρίλιος 1952 Gheorghiu Dej, Ρουμανία και Μακεδονικό, πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46

Το έγγραφο αποτελεί μια ευχαριστήρια επιστολή που απευθύνει το Συμβούλιο Σλαβομακεδόνων του Αιγαίου προς τη ρουμανική κυβέρνηση για την αμέριστη στήριξη της τελευταίας προς τους σλαβομακεδόνες πρόσφυγες από τη Μακεδονία του Αιγαίου στη Ρουμανία. Μιλώντας εξ ονόματος όλων των «αγαιατών» Μακεδόνων, το Συμβούλιο καταδικάζει την πολιτική του Τίτο και του Μιτρέφσκι ως προδοτική απέναντι στους Μακεδόνες, οι οποίοι μέσω της νέας οργάνωσής τους «Ίλιντεν» θα συνεχίσουν να μάχονται τον ιμπεριαλισμό.
56 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 9/1952 ΚΕ του ΚΚΡ Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης 14 Απρίλιος 1952 εκτέλεση Μπελογιάννη, ΚΚΡ, Ζαχαριάδης

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 9/1952

Το έγγραφο αποτελεί επιστολή της ΚΕ του ΚΚΡ προς τον Νίκο Ζαχαριάδη με θέμα την πρόσφατη εκτέλεση Μπελογιάννη. Το ΚΚΡ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους έλληνες «συντρόφους» για την απώλεια ενός γενναίου λαϊκού αγωνιστή και παράλληλα δεν κρύβει τον αποτροπιασμό του για τις τακτικές των αμερικανών ιμπεριαλιστών και της υποτακτικής σε αυτούς ελληνικής κυβέρνησης να συνθλίψουν με αυτόν τον θηριώδη, όπως αναφέρει, τρόπο τη θέληση του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία.
57 1.1113.1.64 Ελένη Παπανικολάου, Μαρία Νέστωρα, Στεργιανή Σεργιάννη, Ευγενία Κότση, Ελπίδα Μήτρου, Σοφία Καραγκάνη, Κατερίνα Στέφου, Τριανταφυλλιά Τζιόλα, Σουλτάνα Παπαευθυμίου Κεντρική Επιτροπή του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού 09 Μάιος 1952 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, Σινάια, παιδουπόλεις στη Ρουμανία

1.1113.1.64

Το έγγραφο είναι μια αποχαιρετιστήρια επιστολή την οποία την απευθύνουν εννέα Ελληνίδες και «Μακεδόνισσες» προς τον Ρουμανικό Ερυθρό Σταυρό, υπό την καθοδήγηση του οποίου εργάστηκαν στον παιδικό οικισμό της Σινάια με στόχο τη φροντίδα των εκπατρισμένων παιδιών από την Ελλάδα. Με αφορμή την αναχώρησή τους για την ΕΣΣΔ, οι εννέα γυναίκες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για το ΚΚΡ και τον ρουμανικό λαό που τις υποδέχτηκε και τις φιλοξένησε, όταν οι «μοναρχοφασίστες» το 1948 τις ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, ενώ παράλληλα δηλώνουν περήφανες για το έργο που προσέφεραν όλο αυτό το διάστημα φροντίζοντας χιλιάδες φοβισμένα και ταλαιπωρημένα Ελληνόπουλα.
58 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 18/1953 ΚΕ του ΚΚΡ Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας 01 Απρίλιος 1953 πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, Securitate, διώξεις Ελλήνων

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 18/1953

Με το παρόν έγγραφο εξουσιοδοτείται η ασφάλεια του ρουμανικού κράτους να εντοπίσει και να απομονώσει από το υπόλοιπο σώμα των Ελλήνων προσφύγων της Ρουμανίας εκείνα τα άτομα που επιδίδονται σε ύποπτες δραστηριότητες και ενέργειες εναντίον του κράτους.
59 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 18/1953 ΚΕ του ΚΚΡ άγνωστος 01 Απρίλιος 1953 πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ, Στεφανέστι

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 18/1953

Το έγγραφο αποτελεί μια σειρά αποφάσεων που αφορούν την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των Ελλήνων προσφύγων της Ρουμανίας στην παραγωγική διαδικασία καθώς και τη χορήγηση της δυνατότητας σε αυτούς να ενταχθούν στις οργανώσεις του ΚΚΡ. Καθορίζονται με λεπτομέρεια οι προϋποθέσεις αυτής της διαδικασίας «μεταγραφής» καθώς και τα αρμόδια όργανα που θα τη συντονίζουν, ενώ παράλληλα προτείνεται και η μετακίνηση 200 Ελλήνων από διάφορα μέρη στις κολεκτίβες στο Στεφανέστι προκειμένου να μπουν άμεσα στην παραγωγή.
60 1.1113.1.67 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός άγνωστος 22 Ιούνιος 1953 Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, παιδουπόλεις στη Ρουμανία

1.1113.1.67

To έγγραφο είναι μια σύντομη αναφορά του Ερυθρού Σταυρού σχετικά με τον αριθμό και τις συνθήκες διαβίωσης των εκπατρισμένων ελληνοπαίδων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας. Ο Ερυθρός Σταυρός ανεβάζει τον αριθμό των παιδιών από την Ελλάδα που βρέθηκαν στη Ρουμανία το 1948 στα 5016, τα οποία μετά χωρίζει σε πέντε κατηγορίες: α) παιδιά κάτω των 14 ετών χωρίς συγγενείς που ζουν στους οικισμούς του Tulgheș και της Oradea (1930), β) παιδιά από 15-20 ετών που έχουν συγγενείς και που είτε τελειώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είτε είναι φοιτητές (1580), γ) παιδιά που έχουν ήδη ενταχθεί στην παραγωγή (206), δ) παιδιά που ζουν πλέον υπό τη φροντίδα των γονιών τους στη Ρουμανία (950), και ε) παιδιά που εστάλησαν στους γονείς τους σε άλλες λαϊκές δημοκρατίες (350).
61 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 18/1953 ΚΕ του ΚΚΡ άγνωστος 09 Σεπτέμβριος 1953 πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ, ένταξη στο ΚΚΡ

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 18/1953

Το έγγραφο είναι μια σειρά από οδηγίες και επεξηγήσεις σχετικά με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις ένταξης Ελλήνων προσφύγων μελών του ΚΚΕ στα όργανα του ΚΚΡ. Συγκεκριμένα, καθορίζεται τι είδους πιστοποιητικά θα πρέπει να προσκομισθούν από τους ενδιαφερόμενους και βάσει ποιων κριτηρίων θα αξιολογηθούν από την αρμόδια επιτροπή. Επίσης, ορίζονται οι επτά περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί αυτή η διαδικασία, καθώς και ο αριθμός των Ελλήνων υποψηφίων προς ένταξη σε καθεμιά από αυτές. Τέλος επισυνάπτεται και το σχετικό ερωτηματολόγιο που κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει άνευ εξαιρέσεως.
62 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 18/1953 ΚΕ του ΚΚΡ άγνωστος 09 Σεπτέμβριος 1953 πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ, ένταξη στο ΚΚΡ

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 18/1953

Το παρόν έγγραφο αποτελείται από δεκατέσσερα σημεία στα οποία αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθεί η διαδικασία ένταξης των Ελλήνων προσφύγων μελών του ΚΚΕ στα όργανα του ΚΚΡ, οι αρχές και τα κριτήρια που θα πρέπει να ακολουθηθούν, οι χρονικές προθεσμίες καθώς και τα πρόσωπα που πρόκειται να αναλάβουν το σχετικό έργο και να εγγυηθούν για την ομαλή διεξαγωγή του.
63 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 18/1953 ΚΕ του ΚΚΡ ΚΕ του ΚΚΕ 17 Σεπτέμβριος 1953 πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, επανένωση οικογενειών, σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 18/1953

Το έγγραφο αποτελείται από έξι σημεία που αφορούν τη διαδικασία επανένωσης οικογενειών των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων που βρίσκονται στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Πιο συγκεκριμένα, ζητείται από την ΚΕ του ΚΚΕ να προωθήσει στις ρουμανικές αρχές ανανεωμένους καταλόγους και στοιχεία σχετικά τόσο με τους Έλληνες που θέλουν να φύγουν όσο και με αυτούς που πρόκειται να έλθουν στη Ρουμανία για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Παράλληλα, διευκρινίζονται θέματα σχετικά με τον αριθμό και τη μετακίνηση όλων αυτών των ανθρώπων.
64 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46 ΚΕ του ΚΚΕ ΚΕ του ΚΚΡ 01 Οκτώβριος 1953 4

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46

Το έγγραφο αποτελεί επίσημο αίτημα του ΚΚΕ να του παραχωρηθεί προσωρινά από τη ρουμανική πλευρά ένας χώρος ικανός να στεγάσει πενήντα περίπου συντρόφους που θα έρθουν για την 4η Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ που πρόκειται να διεξαχθεί στη Ρουμανία. Επίσης παρακαλείται η ΚΕ του ΚΚΡ να παραχωρήσει εν ευθέτω χρόνω τις αναγκαίες βίζες για τα άτομα που αναμένονται να έλθουν από τις άλλες λαϊκές δημοκρατίες.
65 1.1113.1.82 Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός 23 Ιούνιος 1954 Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, επαναπατρισμός παιδιών, παιδομάζωμα και Ρουμανία

1.1113.1.82

Το έγγραφο αποτελεί μια σειρά προτάσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς τον Ρουμανικό Ερυθρό Σταυρό σχετικά με τον επικείμενο επαναπατρισμό ενός αριθμού παιδιών από τη Ρουμανία στην Ελλάδα. Οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνουν την μεγαλύτερη εμπλοκή στο ζήτημα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, αντιπροσωπεία του οποίου θα πρέπει να μεταβεί στην Κωστάντζα, από όπου θα επιβλέπει τη διαδικασία επαναπατρισμού των παιδιών και θα συμβάλει άμεσα στην επίλυση των όποιων γραφειοκρατικών ζητημάτων.
66 1.1113.1.84 Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού 23 Ιούνιος 1954 ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, παιδομάζωμα και Ρουμανία, επαναπατρισμός παιδιών

1.1113.1.84

Δια του παρόντος εγγράφου η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού μεταφέρει το περιεχόμενο ανακοίνωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία αφορούσε τον επαναπατρισμό 1167 παιδιών από τη Ρουμανία στην Ελλάδα. Η Ομοσπονδία δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει, εφόσον της το ζητηθεί, στην όλη διαδικασία.
67 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 21/1954 άγνωστος άγνωστος 02 Σεπτέμβριος 1954 Ελεύθερη Ελλάδα, Παπάγος, δημοτικές εκλογές 1955

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 21/1954

Το έγγραφο αναμεταδίδει μια είδηση από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα», σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση της Ελλάδας, τρομοκρατημένη από τη δυναμική του λαϊκού κινήματος, αποφάσισε να αναβάλει εκ νέου τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές για τον Μάρτιο του 1955.
68 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 21/1954 άγνωστος άγνωστος 07 Σεπτέμβριος 1954 Ελεύθερη Ελλάδα, Φλωράκης, Πλουμπίδης, Παπάγος

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 21/1954

Το έγγραφο αναφέρεται σε μια εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα» στις 5 Σεπτεμβρίου 1954, η οποία μετέδωσε τη σύλληψη 88 κομμουνιστών με επικεφαλής τον Χαρίλαο Φλωράκη από την κυβέρνηση Παπάγου. Αφού δίνει ορισμένα βιογραφικά στοιχεία για τον Φλωράκη, το έγγραφο κλείνει πάλι με μια αναφορά στις εκπομπές της Ελεύθερης Ελλάδας τον Αύγουστο που διέψευδαν την εκτέλεση Πλουμπίδη, έως ότου η «μοναρχοφασιστική» κυβέρνηση δημοσιοποίησε φωτογραφίες με το πτώμα του.
69 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46 Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΡ 19 Φεβρουάριος 1955 ΚΚΕ, ΚΚΡ, πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46

Στο παρόν έγγραφο η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προτείνει στην αντίστοιχη Κεντρική Επιτροπή του ρουμανικού κομμουνιστικού κόμματος να ορίσει ένα πόσο προς στήριξη και ανακούφιση των φυλακισμένων και εκτοπισθέντων συναγωνιστών στην Ελλάδα και των οικογενειών τους. Το εν λόγω ποσό θα πληρωθεί από τους έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες στη Ρουμανία. Το ύψος του ποσού πρόκειται να οριστεί επακριβώς, αφότου μια αρμόδια μικτή επιτροπή αξιολογήσει τόσο τις ανάγκες των σκληρά δοκιμαζόμενων συναγωνιστών στην Ελλάδα όσο και τις οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων της Ρουμανίας. Το 10% του ποσού αυτού προτείνεται να διοχετευθεί στα άπορα στελέχη του ΚΚΕ.
70 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46 Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ άγνωστος 01 Ιούλιος 1955 Ελεύθερη Ελλάδα, ΚΚΕ, ΚΚΕ και Ελληνική Αριστερά

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46

Το κείμενο αποτελεί μια σειρά προτάσεων του ΚΚΕ σχετικά με τους στόχους και τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα». Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο σταθμός θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του και να αναδείξει την προσπάθεια των λαϊκών δυνάμεων να διευρύνουν το δίκτυο των συνεργασιών τους με άλλα προοδευτικά στοιχεία, ώστε να εκτονωθεί η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και να προωθηθεί αποτελεσματικότερα ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό προτείνεται μια σειρά από αλλαγές στο ύφος, το πρόγραμμα και τη διάρκεια των μεταδόσεων.
71 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 34/1955 Κ.Ε. του Κ.Κ.Ρ. – Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΡ 19 Αύγουστος 1955 πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, Ερυθρός Σταυρός, αποκατάσταση προσφύγων

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 34/1955

Το έγγραφο είναι μία επιστολή που απευθύνει το Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων προς τη Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΡ, την οποία ενημερώνει για τα συνεχή προβλήματα στη λειτουργία των ραφείων και σχοινάδικων στην περιοχή Vâlcele, με αποτέλεσμα οι 130 Έλληνες πρόσφυγες που εργάζονται εκεί να αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα και να ζητούν να απασχοληθούν αλλού. Καθώς, βάσει νόμου το 1954, η εξασφάλιση σωστών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των Ελλήνων προσφύγων στη Ρουμανία εμπίπτει και στην ευθύνη του Ερυθρού Σταυρού, προτείνεται να δοθεί στην εν λόγω οργάνωση μια συγκεκριμένη προθεσμία να διευθετήσει το θέμα.
72 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 34/1955 Σύλλογος Προσφύγων από την Ελλάδα στη Λ.Δ.Ρ. Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΡ 30 Αύγουστος 1955 πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία, αποκατάσταση προσφύγων, Κωστούδης

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 34/1955

Το έγγραφο είναι μια επιστολή που στέλνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προσφύγων από την Ελλάδα στη ΛΔΡ, Νόντας Κωστούδης, προς την Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΡ, μέσω της οποίας γνωστοποιεί ότι τα ραφεία και τα σχοινάδικα στην περιοχή Vâlcele έχουν πάψει να λειτουργούν εδώ και δυόμιση μήνες λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Καθώς οι 130 Έλληνες εργαζόμενοι των εν λόγω επιχειρήσεων βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης, ο Κωστούδης ζητάει από την ΚΕ του ΚΚΡ να επιληφθεί του ζητήματος, επειδή οι μέχρι τώρα κρούσεις τόσο στον Ερυθρό Σταυρό όσο και στους τοπικούς φορείς δεν είχαν αποτέλεσμα.
73 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 34/1955 Κ.Ε. του Κ.Κ.Ρ. – Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων Διεύθυνση Εργασιών της ΚΕ του ΚΚΡ 31 Δεκέμβριος 1955 Gheorghiu-Dej, Αλεξάνδρα Γκεμίση, επανένωση οικογενειών

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 34/1955

Το έγγραφο αποτελεί μια εκτίμηση του αιτήματος της Ελληνίδας πολιτικής πρόσφυγα στην Τσεχοσλοβακία, Αλεξάνδρας Γκεμίση, προς τον Gheorghiu-Dej να της δοθεί βίζα για να επισκεφτεί τον αδελφό της στη Ρουμανία. Το Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων θεωρεί ότι προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει τίποτα, τόσο επειδή το επιχείρημα της «επανένωσης οικογενειών» ισχύει μόνο για περιπτώσεις παιδιών και γονέων (και όχι για άλλους βαθμούς συγγένειας) όσο και γιατί στο εν λόγω γραπτό της αίτημα η Γκεμίση δεν δίνει καμία πληροφορία σχετικά με τα ακριβή στοιχεία του αδελφού της (ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία), με αποτέλεσμα ο εντοπισμός του να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος.
74 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 34/1955 Αλεξάνδρα Γκεμίση Gheorhe Gheorghiu-Dej, 31 Δεκέμβριος 1955 Gheorghiu-Dej, Αλεξάνδρα Γκεμίση, επανένωση οικογενειών

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe, dosar nr. 34/1955

Το έγγραφο είναι ρουμανική μετάφραση επίσημης επιστολής που στέλνει η Αλεξάνδρα Γκεμίση, πολιτική πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΡ, Gheorghiu-Dej, τον οποίο παρακαλεί να μεσολαβήσει, ώστε οι ρουμανικές αρχές να της δώσουν την πολυπόθητη βίζα που χρειάζεται για να έλθει στη Ρουμανία και να συναντηθεί με τον αδελφό της που ζει εκεί.
75 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia – 7: note în problema Ciprului, 1958-60 Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Αθήνα Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας 27 Φεβρουάριος 1958 Ρουμανία και Κυπριακό, Lloyd, Menderes, ΑΚΕΛ

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia – 7: note în problema Ciprului, 1958-60

Το έγγραφο είναι μια εκτενής αναφοράς είκοσι σελίδων που συντάσσει η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Αθήνα σχετικά με τη στάση του ελληνικού τύπου και τη θέση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο Κυπριακό το πρώτο δίμηνο του 1958. Η αναφορά στέκεται ιδιαίτερα στην αλγεινή εντύπωση που έχει προκαλέσει ως τώρα στην Ελλάδα η βρετανική πολιτική στο Κυπριακό, τις συνομιλίες Lloyd, Menderes και Dulles στην Άγκυρα, αλλά και τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση του Καραμανλή από την αντιπολίτευση και το Μακάριο να αναζητήσει εναλλακτικές κατευθύνσεις στην εξωτερική της πολιτική. Τέλος η αναφορά κλείνει με μια σύντομη ανάλυση της στάσης του ΑΚΕΛ απέναντι στον κυπριακό ένοπλο αγώνα.
76 IRRCS – GRECIA: 27 martie 1957 – 27 iunie 1967 Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας Ρουμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Πολιτιστικών Σχέσεων 24 Απρίλιος 1958 Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, επίσκεψη Μυριβήλη στη Ρουμανία, πολιτιστικές σχέσεις Ρουμανίας

IRRCS – GRECIA: 27 martie 1957 – 27 iunie 1967

Το έγγραφο αναφέρεται στην επικείμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στη Ρουμανία την 6η Μάϊου 1958. Επειδή, σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες, η εν λόγω αντιπροσωπεία σκοπεύει να γράψει μια μικρή μελέτη γύρω από την πολιτιστική ζωή της Ρουμανίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας παρακαλεί το Ρουμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Πολιτιστικών Σχέσεων να καταρτίσει ένα όσο το δυνατόν πιο πλούσιο πρόγραμμα, ώστε οι Έλληνες συγγραφείς να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ρουμανικό πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις.
77 IRRCS – GRECIA: 27 martie 1957 – 27 iunie 1967 Ρουμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Πολιτιστικών Σχέσεων Ένωση Ρουμάνων Λογοτεχνών 26 Απρίλιος 1958 επίσκεψη Μυριβήλη στη Ρουμανία, πολιτιστικές σχέσεις Ρουμανίας, Ένωση Ρουμάνων Λογοτεχνών

IRRCS – GRECIA: 27 martie 1957 – 27 iunie 1967

Μέσω του παρόντος εγγράφου το Ρουμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Πολιτιστικών Σχέσεων κοινοποιεί στην Ένωση Ρουμάνων Λογοτεχνών την επιθυμία του Υπουργείου Εξωτερικών να εκπονηθεί ένα όσο το δυνατόν πλουσιότερο πολιτιστικό πρόγραμμα με αφορμή την επίσκεψη στη χώρα του Στρατή Μυριβήλη και άλλων πέντε σημαντικών συγγραφέων. Επίσης, το Ινστιτούτο προτείνει να αρχίσουν κάποιες προκαταρτικές συζητήσεις με τον Μυριβήλη σχετικά με τη μετάφραση του βιβλίου «Η Ζωή εν Τάφω» στα ρουμανικά.
78 IRRCS – GRECIA: 27 martie 1957 – 27 iunie 1967 Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας Ρουμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Πολιτιστικών Σχέσεων 09 Μάιος 1958 επίσκεψη Μυριβήλη στη Ρουμανία, πολιτιστικές σχέσεις Ρουμανίας, πολιτιστικές ανταλλαγές, Τερζάκης

IRRCS – GRECIA: 27 martie 1957 – 27 iunie 1967

Το έγγραφο είναι μια σειρά από προτάσεις που θέτει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας υπόψη του Ρουμανικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Πολιτιστικών Σχέσεων με αφορμή την επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στη Ρουμανία με επικεφαλής τον Στρατή Μυριβήλη και συμμετέχοντες τους Τερζάκη, Ρίτσο, Λουντέμη κ.α. Πέρα από το σχέδιο της μετάφρασης του βιβλίου του Μυριβήλη «Η Ζωή εν Τάφω», το υπουργείο προτείνει την διεξαγωγή συζητήσεων με τον Άγγελο Τερζάκη σχετικά με το ενδεχόμενο ανέβασμα του ρουμανικού θεατρικού έργου «Ένα χαμένο γράμμα» σε ελληνικό θέατρο. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της ανταπόδοσης της επίσκεψης από τη ρουμανική πλευρά πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά.
79 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia – 7: note în problema Ciprului, 1958-60 Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Αθήνα Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας 22 Σεπτέμβριος 1958 Ρουμανία και Κυπριακό, Σχέδιο Μακ Μίλαν, Συνθήκη Λοζάνης

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia – 7: note în problema Ciprului, 1958-60

Το έγγραφο αποτελεί διπλωματική νότα την οποία παρέλαβε ο Ρουμάνος πρέσβης στην Αθήνα, Drînceanu, από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και την οποία μεταβιβάζει προς την κυβέρνησή του στο Βουκουρέστι αναμένοντας περαιτέρω οδηγίες. Στη συγκεκριμένη νότα η ελληνική πλευρά προσκαλεί τη Ρουμανία να αποδοκιμάσει τις προτάσεις Μακ Μίλαν, πιθανή εφαρμογή των οποίων θα έρθει σε αντίθεση με τα άρθρα 16, 20, 21 και 27 της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία το ρουμανικό κράτος είχε συνυπογράψει μαζί με άλλες δυνάμεις.
80 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia – 7: note în problema Ciprului, 1958-60 άγνωστος Άγνωστος 11 Οκτώβριος 1958 Ρουμανία και Κυπριακό, Σχέδιο Μακ Μίλαν, Συνθήκη Λοζάνης

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia – 7: note în problema Ciprului, 1958-60

Το συγκεκριμένο έγγραφο αποτελεί την επίσημη ρουμανική απάντηση στην διπλωματική νότα που παρέδωσε στις 18/9/1958 ο Τσάτσος στον Ρουμάνο πρέσβη στην Αθήνα, Drînceanu. Η ρουμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη σταθερή της θέση πάνω στο Κυπριακό, δηλαδή την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την αναγνώριση στον κυπριακό λαό του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης. Παράλληλα εκφράζει τη στήριξη της στον αγώνα των Κυπρίων εναντίον του αποικιακού καθεστώτος και αποδοκιμάζει το βρετανικό σχέδιο Μακ Μίλαν, το οποίο θεωρεί προσπάθεια διατήρησης των προνομιών των Βρετανών στην Κύπρο που, πέρα από τη Συνθήκη της Λοζάνης, παραβιάζει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και γενικώς τα συμφέροντα των λαών που μάχονται για αυτοδιάθεση.
81 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46 Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΡ 29 Οκτώβριος 1958 4

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46

Με αφορμή τις θέσεις που αποφασίστηκαν στην 4η Ολομέλεια του ΚΚΕ και σε συνδυασμό με την 40η επέτειο του κόμματος, προτείνουν μέσω του παρόντος εγγράφου μια σειρά από δράσεις που θα μπορούσαν να οργανωθούν με τη συνδρομή των ρουμάνων κομμουνιστών στους κόλπους των πολιτικών προσφύγων στη Ρουμανία. Αυτές περιλαμβάνουν διοργανώσεις συνεδρίων στις ρουμανικές πόλεις με έλληνες πρόσφυγες με θέμα τις νέες θέσεις, δημοσίευση άρθρων στην εφημερίδα των προσφύγων «Νέα Ζωή» κ.α.
82 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46 Κ.Ε. του Κ.Κ.Ρ. – Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων, Βουκουρέστι Σύντροφος Nicolae Ceaușescu 30 Οκτώβριος 1958 4, 40

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46

Μέσω του παρόντος εγγράφου η Κ.Ε. του ΚΚΡ διαβιβάζει στον Nicolae Ceaușescu μια σειρά από μέτρα που πρότεινε η Κ.Ε. του ΚΚΕ προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη δημοσιότητα οι θέσεις της 4ης Ολομέλειας στις τάξεις των πολιτικών προσφύγων της Ρουμανίας. Αυτά περιλαμβάνουν την αποστολή συγχαρητήριων τηλεγραφημάτων από το ρουμανικό προς το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα, αναδημοσίευση του άρθρου του Απ. Γκρόζου «Σαράντα Χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ» από τη Scînteia, συμμετοχή στελεχών του ρουμανικού κομμουνιστικού κόμματος τόσο στην επίσημη εορταστική σύνοδο όσο και στις εκδηλώσεις των τοπικών οργανώσεων ειδικά στις περιοχές όπου διέμεναν πολιτικοί πρόσφυγες.
83 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46 ΚΕ του ΚΚΕ ΚΕ του ΚΚΡ 08 Δεκέμβριος 1958 ΕΔΑ, εκλογές 1958, Γλέζος, Σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46

Το έγγραφο συνιστά μια επίσημη παράκληση της ΚΕ του ΚΚΕ προς την αντίστοιχη ΚΕ του ρουμανικού κομμουνιστικού κόμματος να φανεί αλληλέγγυα στον αγώνα των δημοκρατικών δυνάμεων καταδικάζοντας το νέο κύμα τρομοκρατίας που, όπως υποστηρίζει, έχει εξαπολύσει η αντιδραστική κυβέρνηση του Καραμανλή εναντίον της Αριστεράς, ύστερα από τα εξαιρετικά αποτελέσματα που πήρε η ΕΔΑ στις πρόσφατες εκλογές. Αποκορύφωμα των καταπιεστικών μέτρων, όπως αναφέρει το έγγραφο, είναι η απρόκλητη σύλληψη του κορυφαίου αντιστασιακού Μανώλη Γλέζου.
84 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia – 7: note în problema Ciprului, 1958-60 Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Αθήνα Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας 23 Δεκέμβριος 1958 Ρουμανία και Κυπριακό, Αβέρωφ, Zorlu

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia – 7: note în problema Ciprului, 1958-60

To έγγραφο είναι μια εκτενής αναφορά γύρω από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα απέναντι στην στάση που κράτησε η κυβέρνηση Καραμανλή στην 13 Συνέλευση του ΟΗΕ γύρω από το Κυπριακό. Αναφέρεται η δυσαρέσκεια των ηγετών της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση για υποχωρήσεις. Την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης μετά την Συνέλευση του ΟΗΕ να ρίξει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία υπογραμμίζει και η ρουμανική αναφορά, η οποία, ύστερα και από το πέρας των συζητήσεων Αβέρωφ-Zorlu στο Παρίσι, συμπεραίνει ότι τελικά η Ελλάδα υπό το βάρος αμερικανικών πιέσεων φαίνεται έτοιμη να συμβιβαστεί και να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση χωρίς ωστόσο να έχει κάποια σαφή εγγύηση για το αν θα δοθεί τελικά μια αποδεκτή λύση στο ζήτημα.
85 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46 ΚΕ του ΚΚΕ ΚΕ του ΚΚΡ 26 Δεκέμβριος 1958 Αποστόλου, ΚΚΕ, σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46

Το έγγραφο αποτελεί επιστολή που αποστέλλει η ΚΕ του ΚΚΕ προς την αντίστοιχη ΚΕ του ρουμανικού κομμουνιστικού κόμματος στην οποία αναφέρει τις επανειλημμένες προσπάθειες του Λευτέρη Αποστόλου, ο οποίος είχε διαγραφεί από το κόμμα λόγω φραξιονιστικής δραστηριότητας, να επιστρέψει στην Ελλάδα. Όντας πεπεισμένο ότι σε περίπτωση που επιστροφής του στην Ελλάδα ο Αποστόλου θα επιχειρήσει να βλάψει το λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ ζητά από το ΚΚΡ να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψει τον επαναπατρισμό του.
86 Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46 ΚΕ του ΚΚΕ ΚΕ του ΚΚΡ 31 Δεκέμβριος 1958 Γκρόζος, πρωτοχρονιά 1959, σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΡ

Comitetul Central al P.C.R. Secția Relații Externe – Gheorghe Gh. Dej, dosar nr. 46

Το έγγραφο συνιστά ευχετήρια επιστολή για τη νέα χρονιά (1959) που στέλνει το ΚΚΕ προς το ΚΚΡ την οποία υπογράφει ο Απόστολος Γκρόζος. Στην εν λόγω επιστολή το ΚΚΕ εύχεται να συνεχιστούν οι επιτυχίες που κατέκτησε ως τώρα ο ρουμανικός λαός υπό την καθοδήγηση των ρουμάνων κομμουνιστών και τη νέα χρονιά. Επίσης το ΚΚΕ μεταβιβάζει τις ευχαριστίες του για τη στήριξη του ΚΚΡ την χρονιά που πέρασε.
87 IRRCS – GRECIA: 5 ianuarie 1962 – 27 decembrie 1962 Ρουμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Πολιτιστικών Σχέσεων άγνωστος 16 Ιανουάριος 1959 ελληνορουμανικές σχέσεις, ελληνο-ρουμανικός σύνδεσμος, πολιτιστικές σχέσεις Ρουμανίας

IRRCS – GRECIA: 5 ianuarie 1962 – 27 decembrie 1962

Το έγγραφο αποτελεί μια ιστορική αναδρομή των σχέσεων συνεργασίας Ελλάδας και Ρουμανίας σε πολιτιστικό επίπεδο από το 1956 μέχρι τις αρχές του 1959. Αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε το Ρουμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Πολιτιστικών Σχέσεων στις εντατικές επαφές που καλλιέργησε με μορφωτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, ακαδημαϊκούς, μουσικούς και εκδότες από την Ελλάδα. Καθοριστικές στιγμές στην εξέλιξη των ελληνορουμανικών σχέσεων θεωρούνται, σύμφωνα με το έγγραφο, η ίδρυση του ελληνο-ρουμανικού συνδέσμου στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1957 καθώς και η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών τον Μάιο του 1958, στην οποίοι συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες όπως οι Μυριβήλης, Τερζάκης, Ρίτσος κ.α.
88 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia – 7: note în problema Ciprului, 1958-60 Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Αθήνα Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας) 01 Μάρτιος 1959 Ρουμανία και Κυπριακό, Συμφωνία Ζυρίχης, Μακάριος, Αβέρωφ

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia – 7: note în problema Ciprului, 1958-60

To έγγραφο είναι μια εκτενής αναφορά της ρουμανικής πρεσβείας στην Αθήνα σχετικά με την υπογραφή των Συνθηκών της Ζυρίχης και του Λονδίνου τον Φεβρουάριο, βάσει των οποίων η Κύπρος απέκτησε επίσημα κρατική υπόσταση. Η αναφορά προσπαθεί να περιγράψει εν συντομία το γεωπολιτικό υπόβαθρο των συμφωνιών, τις συνομιλίες σε Ζυρίχη και Λονδίνο που οδήγησαν σε αυτές καθώς και τα βασικά σημεία τους. Τέλος, δεν παραλείπει να αναφέρει την απογοήτευση που προκάλεσε το γεγονός στους Έλληνες, οι οποίοι θεωρούν ότι οι συμφωνίες είναι ταφόπλακα στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ο κυπριακός λαός.
89 IRRCS – GRECIA: 27 iulie 1962 – 4 martie 1967 Ρουμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Πολιτιστικών Σχέσεων άγνωστος 20 Ιούλιος 1959 ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ελληνορουμανικές σχέσεις, ελληνο-ρουμανικός σύνδεσμος, Σπαής

IRRCS – GRECIA: 27 iulie 1962 – 4 martie 1967

Το έγγραφο είναι μια εκτενής αναφορά του σχετικά με την επίσκεψη του Σοφοκλή Βενιζέλου, Λεωνίδα Σπαή και Ιωάννη Βελίδη στη Ρουμανία το διάστημα 7 με 19 Ιουλίου 1959. Η αναφορά περιγράφει τις συναντήσεις του Βελίδη με εκπροσώπους του ρουμανικού τύπου καθώς και τις συζητήσεις του Σπαή με σημαντικούς εκπροσώπους από το χώρο της ρουμανικής διανόησης σχετικά με το έργο του ελληνο-ρουμανικού συνδέσμου στην Αθήνα και άλλα θέματα διαπολιτισμικής συνεργασίας. Ιδιαίτερα στέκεται το έγγραφο στις δραστηριότητες του Βενιζέλου, τα σχόλια του περί μεγαλύτερης σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χώρων καθώς και τη θετική του στάση απέναντι στο ενδεχόμενο μιας διάσκεψης κατά της διάδοσης και εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στα Βαλκάνια.
90 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia – 7: note în problema Ciprului, 1958-60 Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Αθήνα Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας 22 Δεκέμβριος 1959 Ρουμανία και Κυπριακό, Drînceanu, Κυπριακή Δημοκρατία

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia – 7: note în problema Ciprului, 1958-60

Το έγγραφο αποτελεί επιστολή που στέλνει ο Ρουμάνος πρέσβης στην Αθήνα, Drînceanu, στην κυβέρνησή του, την οποία ενημερώνει σχετικά με την πρόθεσή του να επισκεφτεί την Κύπρο στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει το πολιτικό και οικονομικό πεδίο του νέου κράτους. Ενόψει της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας το επόμενο έτος, ο Drînceanu διερωτάται τι στάση θα κρατήσει η Ρουμανία απέναντι στο κυπριακό κράτος και αν θα συνάψει αμέσως διπλωματικές σχέσεις ή θα κρατήσει στάση αναμονής.
91 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia: grup de prietenie grec-romîn Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Αθήνα άγνωστος 16 Μάιος 1960 ελληνορουμανικές σχέσεις, βαλκανική συνεννόηση, Μερκούρης

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia: grup de prietenie grec-romîn

Το έγγραφο αποτελεί μια αναφορά που συντάσσει ο γραμματέας της ρουμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Radu Comsa, σχετικά με την παρουσία της ρουμανικής αντιπροσωπείας στη διαβαλκανική διάσκεψη που οργάνωσε στις 25 Απριλίου η «Κίνηση για τη Βαλκανική Συνεννόηση» με πρόεδρο το βουλευτή Σταμάτη Μερκούρη. Ο Comsa υπογραμμίζει το καλό κλίμα που επικράτησε καθόλη τη διάρκεια των συζητήσεων γύρω από την ανάγκη βελτίωσης των διαβαλκανικών σχέσεων, ενώ δεν κρύβει τον εντυπωσιασμό του με τη δημοσιότητα που δόθηκε στο γεγονός από τον τύπο καθώς και με τη μεγάλη προσέλευση του κοινού.
92 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia: grup de prietenie grec-romîn. Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Αθήνα Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας 30 Αύγουστος 1960 ελληνορουμανικές σχέσεις, Έξαρχος, Comsa

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1960 – Grecia: grup de prietenie grec-romîn.

Το έγγραφο αποτελεί μια αναφορά που αποστέλλει ο γραμματέας της ρουμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Radu Comsa, προς το υπουργείο εξωτερικών της χώρας του σχετικά τις συζητήσεις που είχε τον Μάρτιο του 1960 με τον Έλληνα βουλευτή Έξαρχο, (από το κόμμα του Γ. Παπανδρέου), οι οποίες αφορούσαν τη σύσταση μιας ομάδας υπέρ της ελληνο-ρουμανικής φιλίας ανάμεσα στα μέλη του κοινοβουλίου. Ο Comsa αναφέρει ότι ύστερα από την πάροδο περίπου πέντε μηνών ο Έξαρχος δεν έχει προωθήσει το ζήτημα, όπως αναμενόταν. Ο Comsa θεωρεί ότι ο Έξαρχος, πέραν του γεγονότος ότι το κόμμα του δεν έχει πολλούς συμμάχους στη Βουλή, δεν είναι μια προσωπικότητα με ισχυρή πειθώ και γι’ αυτό προτείνει να βολισκοπηθεί κάποιος βουλευτής από την ΕΡΕ για αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία.
93 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: relații cu Grecia Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας άγνωστος 19 Ιανουάριος 1961 ελληνορουμανικές σχέσεις, Γλέζος, Καραμανλής

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: relații cu Grecia

Το έγγραφο αναφέρεται σε ακρόαση που παρείχε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών στον εμπορικό επιτετραμμένο της ΕΕΣΔ στο Βουκουρέστι στις 9 Ιανουαρίου. Κατόπιν της ακρόασης αυτής, το υπουργείο προβαίνει σε μια σειρά προτάσεων γύρω από την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Ρουμανίας απέναντι στην κυβέρνηση Καραμανλή. Λόγω της ψυχρής υποδοχής που έτυχαν οι ρουμανικές προτάσεις για βαλκανική συνεργασία και δημιουργία από την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο προτείνει να δοθεί υποστήριξη από τη ρουμανική πολιτική και το ρουμανικό τύπο προς τις προοδευτικές παρατάξεις του ελληνικού κοινοβουλίου που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και την πολιτική της. Επίσης προτείνεται να ενταθεί η δημοσίευση άρθρων στις ρουμανικές εφημερίδες υπέρ της απελευθέρωσης του Μ. Γλέζου.
94 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: relații cu Grecia Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας άγνωστος 06 Φεβρουάριος 1961 Gheorghiu-Dej, ελληνορουμανικές σχέσεις, ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: relații cu Grecia

Το έγγραφο αναφέρεται στα αιτήματα του Τούρκου και Έλληνα πρέσβη στο Βουκουρέστι να επισκεφτούν τον Gheorghiu-Dej. Δεδομένης της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις σοσιαλιστικές χώρες, η ρουμανική πλευρά σκέφτεται να προωθήσει μόνο το τουρκικό αίτημα.
95 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: relații cu Grecia άγνωστος άγνωστος 14 Φεβρουάριος 1961 ελληνορουμανικές σχέσεις, ζήτημα αποζημιώσεων, πετρελαϊκή συμφωνία, Joja

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: relații cu Grecia

Το έγγραφο είναι μια αναφορά-ανασκόπηση γύρω από την εξέλιξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας τη διετία 1959-1960. Η αναφορά επικεντρώνεται κυρίως στις πολιτικές και εμπορικές σχέσεις, ενώ αφιερώνει κάποιες παραγράφους και στον πολιτιστικό τομέα.
96 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: relații cu Grecia άγνωστος άγνωστος 15 Απρίλιος 1961 ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ρουμανική πρεσβεία, ελληνορουμανικές σχέσεις

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: relații cu Grecia

Το έγγραφο αποτελεί μια ρουμανική αναφορά εξελίξεων στην Ελλάδα, οι οποίες καταδεικνύουν την εχθρική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη Ρουμανία το τελευταίο διάστημα. Σε αυτές συγκαταλέγονται δημοσιεύσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές που κατηγορούν τη Ρουμανία για ανειλικρίνεια στις θέσεις της για βαλκανική συνεργασία και αποπυρηνικοποιημένες ζώνες, απόπειρες δυσφήμησης των Σταμάτη Μερκούρη και Λεωνίδα Σπαή, στενότερη παρακολούθηση της ρουμανικής πρεσβείας από την αστυνομία, αναβολή προσυμφωνημένης επίσκεψης Ελλήνων δημοσιογράφων στη Ρουμανία.
97 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: relații cu Grecia Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας άγνωστος 19 Απρίλιος 1961 Balanescu, Αβέρωφ, ελληνορουμανικές σχέσεις

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: relații cu Grecia

Το έγγραφο αναφέρεται σε πρόσφατη συνομιλία του Ρουμάνου πρέσβη στην Αθήνα, Balanescu, με τον Ευάγγελο Αβέρωφ στο πλαίσιο ευρύτερου δείπνου που οργάνωσε ο τελευταίος. Στη δήλωση του Αβέρωφ ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν ελέγχεται απόλυτα από τον αμερικανικό παράγοντα, κάτι που φαίνεται τόσο από τις καλές της σχέσεις με τη Ρουμανία όσο και από την ελληνική άρνηση εγκατασταθούν σε ελληνικό έδαφος αμερικανικές βάσεις εναντίον του Λιβάνου, ο Balanescu διαφώνησε υπενθυμίζοντάς του πρόσφατες δηλώσεις του Καραμανλή και του Τσάτσου που αναιρούν τουλάχιστον την άποψη περί θετικού κλίματος στις ελληνορουμανικές σχέσεις.
98 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: activitatea de relații a șefului de oficiu Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Αθήνα 12 Μάιος 1961 ελληνορουμανικές σχέσεις, ρουμανική πρεσβεία, Drînceanu

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: activitatea de relații a șefului de oficiu

Το έγγραφο αναφέρεται στο πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης της ρουμανικής κυβέρνησης σχετικά με τη ζωή και τη σταδιοδρομία προσωπικοτήτων από την Ελλάδα που επισκέπτονται επίσημα τη χώρα. Προκειμένου να αποφεύγονται άβολες καταστάσεις, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας υποδεικνύει στην πρεσβεία στην Αθήνα να κρατάει ακριβέστερο βιογραφικό των Ελλήνων επίδοξων επισκεπτών στη Ρουμανία και να φροντίζει να παρέχει τις σχετικές πληροφορίες έγκαιρα στη ρουμανική κυβέρνηση.
99 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: relații cu Grecia Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας άγνωστος 05 Ιούνιος 1961 ελληνορουμανικές σχέσεις, πετρελαϊκή συμφωνία, ζήτημα αποζημιώσεων, Αβέρωφ

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: relații cu Grecia

Το έγγραφο αποτελεί μια αναφορά του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας σχετικά με τις σημαντικότερες εξελίξεις που σημειώθηκαν στις ελληνορουμανικές σχέσεις την τελευταία διετία 1960-1961. Κύρια σημεία της αναφοράς είναι: η υπογραφή της πετρελαϊκής συμφωνίας, η συμφωνία για τη δημιουργία επιβατικής αεροπορικής γραμμής Αθηνών – Βουκουρεστίου, η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, η σύσφιξη των σχέσεων με τις πρωτοβουλίες του Σ. Μερκούρη και Λ. Σπαή στην Αθήνα καθώς και η όλο πιο συχνή ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ Ελλήνων και Ρουμάνων καλλιτεχνών, επιστημόνων και ακαδημαϊκών. Σημαντικότερο πρόβλημα θεωρείται ακόμα η οριστική διευθέτηση του θέματος των αποζημιώσεων.
100 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: activitatea de relații a șefului de oficiu Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Αθήνα Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας 15 Αύγουστος 1961 ελληνορουμανικές σχέσεις, ρουμανική πρεσβεία στην Αθήνα, Căruntu

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: activitatea de relații a șefului de oficiu

Το έγγραφο είναι μια αναφορά που συντάσσει ο γραμματέας της ρουμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Căruntu, σχετικά με μια σειρά επισκέψεων που έκανε μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 1961 σε εκπροσώπους των διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα της Τουρκίας, της Ιταλίας, του Σουδάν, της Αιθιοπίας και της Ιαπωνίας. Πέρα από τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, κοινός place των συζητήσεων του Căruntu ήταν οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες έκδοσης βίζας από το ελληνικό κράτος προς τους υπηκόους των χωρών των παραπάνω διπλωματών.
101 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: activitatea de relații a șefului de oficiu Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Αθήνα Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας 29 Αύγουστος 1961 ρουμανική πρεσβεία στην αθήνα, Balanescu, Σπαής, Πασαλίδης

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: activitatea de relații a șefului de oficiu

Το έγγραφο είναι ένα σύντομο χρονολόγιο που συντάσσει ο νέος Ρουμάνος πρέσβης στην Αθήνα, Balanescu, σχετικά με επισκέψεις και συζητήσεις που είχε με σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Ελλάδας την περίοδο 30.5 – 29.8 1961. Μεταξύ άλλων, ο Balanescu συνάντησε τους Αβέρωφ, Πασαλίδη, Σπαή κ.α.
102 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: activitatea de relații a șefului de oficiu Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Αθήνα Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας 04 Δεκέμβριος 1961 ελληνορουμανικές σχέσεις, Balanescu, Καραμανλής

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: activitatea de relații a șefului de oficiu

Το έγγραφο αποτελεί μια σειρά προτάσεων που συντάσσει ο Ρουμάνος πρέσβης στην Αθήνα, Balanescu, προς την κυβέρνησή του σχετικά με τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η εξωτερική πολιτική της Ρουμανίας απέναντι στην Ελλάδα για το 1962. Μετά από μια σύντομη περιγραφή της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης καθώς και των διαβαλκανικών σχέσεων της Ελλάδας, ο Balanescu προτείνει γενικά τα εξής: 1) προώθηση του έργου της Μικτής Επιτροπής υπεύθυνης για τις αποζημιώσεις, 2) συνέχιση των εμπορικών συναλλαγών, 3) υπογραφή μορφωτικής συμφωνίας, 4) ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ πολιτικών, επιστημόνων, διανοουμένων κ.α.
103 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: activitatea de relații a șefului de oficiu Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Αθήνα 07 Μάρτιος 1962 ελληνορουμανικές σχέσεις, Καραμανλής, Balanescu, ρουμανική πρεσβεία

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia: activitatea de relații a șefului de oficiu

Το έγγραφο αποτελεί απάντηση του Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας στο προηγούμενο έγγραφο-αναφορά του Ρουμάνου πρέσβη στην Ελλάδα, Balanescu, (υπ. αρ. 816/4.12.1961), την οποία αφενός επιδοκιμάζει, αφετέρου, ωστόσο, υπενθυμίζει ότι το τελευταίο διάστημα η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή απέναντι στις σοσιαλιστικές χώρες κάθε άλλο παρά διαλλακτική είναι. Για το λόγο αυτό, προτρέπει την πρεσβεία, μεταξύ των υπολοίπων καθηκόντων της που ορίζονται για το 1962, να μην χάνει ευκαιρία να ψέγει και να εκθέτει τις ψυχροπολεμικές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης.
104 Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia – R.P.R. Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας άγνωστος 20 Απρίλιος 1962 ελληνορουμανικές σχέσεις, Καραμανλής, Εκλογές 1961, ρουμανική πρεσβεία

Ministerul Afacerilor Externe, dosar 220/1961 – Grecia – R.P.R.

Το έγγραφο είναι μια ανασκόπηση της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης Καραμανλή το 1961 σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο μέσα από τη ματιά του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Σε γενικές γραμμές η πολιτική του Καραμανλή κατά το παρελθόν έτος αποτιμάται αρνητικά, με την ρουμανική αναφορά να της προσάπτει οικονομική δυσπραγία, πληθωρισμό, καταστολή των προοδευτικών δυνάμεων εντός Ελλάδος και υπερβολική εξάρτηση από τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, διαπιστώνεται ότι, παρά την πρόοδο σε οικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα πολιτικά δεν κινείται στο ίδιο πλαίσιο καλής θέλησης που κινείται η Ρουμανία το τελευταίο διάστημα και αναλώνεται σε προκλητικές ενέργειες (επίσκεψη τέως βασιλιά Μιχαήλ, δυσμενής σχολιασμός του ελληνο-ρουμανικού συνδέσμου, δηλώσεις Τσάτσου για λογοκρισία στο ρουμανικό τύπο κ.α.).
CSV