Αρχειακό Υλικό

Κωδικός Αποστολέας Αποδέκτης Ημερομηνία Αποστολής Λέξεις-Κλειδιά Φάκελος Περίληψη Περίληψη
1 Fond 1, opis 7, a.e. 1371 Ζαχαριάδης Ganev ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, Ganev, ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ, παροχή φορτηγών

Fond 1, opis 7, a.e. 1371

Απάντηση του Ζαχαριάδη προς τον Ganev σχετικά με την αποστολή φορτηγών. Ενημερώνει ότι έχουν ήδη δοθεί οι πρέπουσες οδηγίες και εκφράζει την επιθυμία να φορτωθεί στα καμιόνια το υλικό από την Τσεχοσλοβακία που βρίσκεται σε μία βουλγαρική πόλη.
2 Fond 1, opis 7, a.e. 775 Cervenkov Filipov (αδιευκρίνιστο ψευδώνυμο) ΚΚΕ, Ιωαννίδης, Ρούσος, Dimitrov, ΜΟΣΧΑ

Fond 1, opis 7, a.e. 775

Αναφέρεται στην άφιξη των Ιωαννίδη και Ρούσου, στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στη Σόφια για συνάντηση με το σύντροφο Dimitrov σχετικά με μία σειρά σημαντικών ζητημάτων επείγοντος χαρακτήρα. Ανακοινώνει παράλληλα την πρόθεσή τους να μεταβούν κατόπιν στη Μόσχα και ζητά άδεια για την εν λόγω μετάβαση.
3 Fond 1, opis 7, a.e. 1365 Grozev ΚΚΒ, ελληνοπαίδες, ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Fond 1, opis 7, a.e. 1365

Έκθεση του Grozev, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΒ, σχετικά με την κατάσταση των ελληνοπαίδων στη Βουλγαρία. Αρχικά δίνει κατάλογο με τον αριθμό των ελληνοπαίδων που διαμένουν σε διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας, καθώς και την κατάστασή τους. Κατόπιν, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βουλγαρική πλευρά αναφορικά με τη φροντίδα των ελληνοπαίδων. Η έκθεση κλείνει με προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση και φροντίδα των ελληνοπαίδων.
4 Fond 1, opis 7, a.e. 1371 Ganev Ζαχαριάδης Ganev, ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, παροχή φορτηγών, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Fond 1, opis 7, a.e. 1371

Ραδιοτηλεγράφημα του Ganev προς τον Ζαχαριάδη, με το οποίο τον ενημερώνει ότι διαθέτουν 15 φορτηγά και ζητά να δώσει οδηγίες στους ανθρώπους του για τη χρήση τους.
5 Fond 1, opis 7, a.e. 870 Dimitrov Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης ΚΚΕ, ένοπλη εξέγερση, Αγγλία, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Fond 1, opis 7, a.e. 870

Ο Dimitrov κοινοποιεί στη σοβιετική πλευρά έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Σ' αυτήν τονίζεται το καθεστώς τρομοκρατίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει τη συμπαράσταση των Άγγλων, και οι λύσεις που έχει το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης: α) την ένοπλη εξέγερση και β) τη συνέχιση του μαζικού αγώνα για εκδημοκρατισμό της χώρας. Η έκθεση κλείνει με το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ να πληροφορηθεί τη δυνατότητα ουσιαστικής βοήθειας από την πλευρά της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων δημοκρατικών κρατών.
6 KMF 18, 893/5 Ζαχαριάδης Baranov ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΚΚΒ, βουλγαρική βοήθεια, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

KMF 18, 893/5

Επιστολή του Ζαχαριάδη, με την οποία αρχικά εκφράζει απογοήτευση σχετικά με την κατανόηση και βοήθεια του ελληνικού αγώνα από την πλευρά των Βουλγάρων συντρόφων και ζητά βοήθεια στον τομέα αυτό. Παρακάτω επισυνάπτει πίνακα στρατιωτικού υλικού, που μόνο η Σοβιετική Ένωση μπορεί να παράσχει, και ζητά την όσο το δυνατόν γρηγορότερη παράδοσή τους.
7 Fond 1, opis 7, a.e. 1370 Ganev Georgescu Georgescu, Ganev, ΚΚΒ, ΚΚΡ, ελληνοπαίδες, βοήθεια προς Δημοκρατικό Στρατό

Fond 1, opis 7, a.e. 1370

Ο Ganev ενημερώνει τη ρουμανική πλευρά ότι στις 10 Δεκεμβρίου η Βουλγαρία στέλνει στρατιωτικό βαγόνι με 150 τραυματίες και ζητά την ίδια μέρα να παραδοθούν τα 71 ελληνόπαιδα. Παράλληλα, ενημερώνει ότι περιμένει επειγόντως τα βενζινοφόρα.
8 KMF 18, 893/5 Ζαχαριάδης Zdanov ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, αμερικανική επέμβαση, ΟΗΕ, αίτημα παροχής βοήθειας

KMF 18, 893/5

Επιστολή του Ζαχαριάδη σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και τις ανάγκες του Δημοκρατικού Στρατού. Συγκεκριμένα, τονίζει την αποτυχία του κυβερνητικού στρατού να νικήσει το Δημοκρατικό Στρατό και εξάρει τις προοπτικές επιτυχίας του δημοκρατικού αγώνα στην Ελλάδα παρά την αμερικανική ανάμιξη. Παράλληλα, επισημαίνει το θετικό αντίκτυπο των δηλώσεων του Gromyko στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η επιστολή ολοκληρώνεται με αίτημα για την παροχή όπλων και χρημάτων.
9 Fond 1, opis 7, a.e. 1370 Teohari Georgescu Ganev Georgescu, Ganev, ΚΚΒ, ΚΚΡ, ελληνοπαίδες

Fond 1, opis 7, a.e. 1370

Ραδιοτηλεγράφημα του Georgescu, μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας, με το οποίο ζητά να πληροφορηθεί πότε η βουλγαρική πλευρά μπορεί να δεχθεί μία ομάδα 71 ελληνόπουλων. Η εν λόγω ομάδα αποστέλλετε επειγόντως από το Βουκουρέστι στη Βουλγαρία.
10 Fond 1, opis 7, a.e. 989 Dimitrov Cervenkov Dimitrov, ΚΚΒ, ΚΚΕ, βουλγαρική βοήθεια

Fond 1, opis 7, a.e. 989

Πρόκειται για την απάντηση του Dimitrov στον Cervenkov σχετικά με τη βοήθεια προς το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, ο Βούλγαρος ηγέτης τονίζει ότι η αιτούμενη βοήθεια πρέπει να παρέχετε στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στην ενίσχυση και βελτίωση των μέτρων για την αποφυγή αποτυχιών.
11 Fond 1, opis 7, a.e. 1372 Ganev Kisinevskij Kisinevskij, Ganev, ΚΚΒ, ΚΚΡ, ελληνοπαίδες

Fond 1, opis 7, a.e. 1372

Απάντηση του Ganev στον Kisinevskij σχετικά με την αποστολή ελληνοπαίδων στη Βουλγαρία. Η βουλγαρική πλευρά αποδέχεται την επιστροφή τους μέσω Dobric και παράλληλα ενημερώνει ότι την ίδια ώρα θα αποσταλούν στη Ρουμανία 140 ελληνόπουλα.
12 Fond 1, opis 7, a.e. 1436 Stalin ή Molotov Vasil Kolarov ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, κατάρρευση μετώπου, Πολωνία, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Fond 1, opis 7, a.e. 1436

Ραδιοτηλεγράφημα της σοβιετικής ηγεσίας, με το οποίο επισημαίνει την ανάγκη να μη συγκροτηθούν νέα αντάρτικα τμήματα στη Βουλγαρία. Αντίθετα, προκρίνει περιοχές μακρύτερα από τη Βουλγαρία, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία.
13 Fond 1, opis 7, a.e. 989 Cervenkov Dimitrov ΚΚΕ, Dimitrov, ΚΚΒ, βουλγαρική βοήθεια

Fond 1, opis 7, a.e. 989

Ραδιοτηλεγράφημα προς το Dimitrov, με το οποίο μεταφέρει το αίτημα του ΚΚΕ για αύξηση της βοήθειας και βελτίωση της οργάνωσης της εν λόγω βοήθειας. Ζητάει διευκρινήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές διεθνείς εξελίξεις, για τα πλαίσια, στα οποία πρέπει να κινηθεί η βουλγαρική πλευρά.
14 Fond 1, opis 7, a.e. 1372 Kisinevskij Ganev Kisinevskij, Ganev, ΚΚΒ, ΚΚΡ, ελληνοπαίδες

Fond 1, opis 7, a.e. 1372

Ραδιοτηλεγράφημα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας προς το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΒ σχετικά με το αν και πότε μπορούν να δεχθούν 73 ελληνόπουλα, ηλικίας 17 ετών, τα οποία έχει ανάγκη ο σύντροφος Κώστας.
15 Fond 1, opis 7, a.e. 1480 Cervenkov Stalin ή Molotov ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, κατάρρευση μετώπου, συνοριακά επεισόδια, μοναρχοφασιστικός στρατός

Fond 1, opis 7, a.e. 1480

Ραδιοτηλεγράφημα προς τη σοβιετική ηγεσία, με το οποίο ενημερώνει για το πέρας των εχθροπραξιών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και την επικράτηση των μοναρχοφασιστών. Στο βουλγαρικό έδαφος εισήλθαν 840 αντάρτες, ανάμεσά τους και 39 τραυματίες, που αφοπλίστηκαν και στάλθηκαν στο εσωτερικό της χώρας.
16 KMF 18, 893/1 Ιωαννίδης Cervenkov ΚΚΕ, οικονομική βοήθεια, ελληνικά συνδικάτα, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

KMF 18, 893/1

Ραδιοτηλεγράφημα προς τον Cervenkov, με το οποίο ζητάει τα χρήματα του εράνου για τα ελληνικά συνδικάτα να αποσταλούν στο Βελιγράδι. Ζητάει επίσης να είναι σε συνάλλαγμα, προκειμένου να σταλούν στην Ελλάδα.
17 Fond 1, opis 7, a.e. 1394 Ζαχαριάδης Κεντρική Επιτροπή ΚΚΒ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, ΚΚΒ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, συνοριακά επεισόδια

Fond 1, opis 7, a.e. 1394

Ραδιοτηλεγράφημα του Ζαχαριάδη, με το οποίο απαντάει στο βουλγαρικό αίτημα για λήψη μέτρων προς αποφυγή συνοριακών επεισοδίων. Ανακοινώνει ότι η ελληνική πλευρά θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και ότι ήδη προέβη στις πιο αυστηρές συστάσεις. Εκφράζει την ανησυχία του για την παραβίαση των συνόρων και επαναλαμβάνει ότι η ηγεσία του ΚΚΕ θα κάνει όσα μπορεί για να αποφεύγονται οι παραβιάσεις.
18 Fond 1, opis 7, a.e. 1480 Cervenkov Stalin ή Molotov ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, κατάρρευση μετώπου, συνοριακά επεισόδια, μοναρχοφασιστικός στρατός

Fond 1, opis 7, a.e. 1480

Ραδιοτηλεγράφημα προς τη σοβιετική ηγεσία, με το οποίο ενημερώνει ότι ο μοναρχοφασιστικός στρατός απώθησε τα ανταρτικά τμήματα και ότι υπάρχει παραβίαση των βουλγαρικών συνόρων. Παράλληλα τονίζει ότι οι αντάρτες που εισέρχονται στο βουλγαρικό έδαφος αφοπλίζονται και στέλνονται στο εσωτερικό της χώρας. Κλείνει με την άποψη ότι οι Έλληνες σύντροφοι πρέπει να συμβουλευθούν να επιλέξουν άλλη μορφή αγώνα.
19 KMF 18, 893/5 Ζαχαριάδης Μόσχα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, ΕΑΜ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΑΡΚΙΖΑΣ, αμερικανική επέμβαση, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

KMF 18, 893/5

Έκθεση που συνέταξε ο Ζαχαριάδης για να την υποβάλει στη σοβιετική ηγεσία ενόψει της αναμενόμενης συνάντησής του με τον Στάλιν. Σ' αυτήν αναφέρεται στην πολιτική που ακολούθησε το ΚΚΕ μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή και στη ρήξη με τη μοναρχοφασιστική ελληνική κυβέρνηση και τους Άγγλους. Προχωρά σε ανασκόπηση των πολιτικών εξελίξεων μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας και τονίζει ότι σκοπός του ΕΑΜ είναι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, με τη συμμετοχή του ΕΑΜ, και η διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Καταλήγει ζητώντας την υλική στήριξη του αγώνα, ώστε αυτός να επιτύχει τους στόχους του.
20 Fond 1, opis 7, a.e. 1394 Jugov Ζαχαριάδης Jugov, ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, συνοριακά επεισόδια

Fond 1, opis 7, a.e. 1394

Ραδιοτηλεγράφημα προς το Ζαχαριάδη σχετικά με την παραβίαση των συνόρων της Βουλγαρίας από το Δημοκρατικό Στρατό. Συγκεκριμένα, στις 11 Σεπτεμβρίου ομάδα 350 ανδρών του Δημοκρατικού Στρατού εισήλθε στο βουλγαρικό έδαφος, κατέλαβε ένα κανόνι και έβαλλε εναντίον ελληνικού χωριού. Αποτέλεσμα ήταν οι μοναρχοφασίστες να απαντήσουν με κανονιοβολισμό εναντίον του βουλγαρικού εδάφους. Ο Βούλγαρος υπουργός τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες εξυπηρετούν μόνο τον εχθρό και ζητά τη λήψη ενεργών μέτρων για να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
21 Fond 1, opis 7, a.e. 1478 Cervenkov Stalin ή Molotov ΚΚΕ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, διακοπή βοήθειας, κατάρρευση μετώπου

Fond 1, opis 7, a.e. 1478

Ραδιοτηλεγράφημα προς τη σοβιετική ηγεσία, το οποίο διαβιβάζει τηλεγράφημα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Ανακοινώνει ότι, αν η απόφαση για διακοπή της βοήθειας σε οπλισμό είναι οριστική, τίθεται θέμα επιβίωσης των τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού και εγείρεται ζήτημα απόσυρσης από τη Δυτική Θράκη, την Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία.
22 KMF 18, 893/11 Ζαχαριάδης Ιωαννίδης ΚΚΕ, ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, Ιωαννίδης, Ριζοσπάστης, συνδιάσκεψη Μόσχας

KMF 18, 893/11

Κρυπτογράφημα του Ζαχαριάδη προς τον Ιωαννίδη, με το οποίο τον ενημερώνει για τη λήψη 33.000 δολαρίων. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη να μεταβεί στέλεχος του ΚΚΕ για τη συνδιάσκεψη στη Μόσχα. Κλείνει με την ανάγκη να εξασφαλιστεί χαρτί για το τυπογραφείο του ΚΚΕ, καθώς πλέον η εφημερίδα Ριζοσπάστης εκδίδεται μονάχα σε ένα αντίτυπο.
23 Fond 1, opis 7, a.e. 1319 Dimitrov Stalin Dimitrov, Stalin, παροχή βοήθειας, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Fond 1, opis 7, a.e. 1319

Ραδιοτηλεγράφημα του Dimitrov, με το οποίο ενημερώνει το Stalin σχετικά με την καθημερινή αύξηση των ελληνικών αιτημάτων. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες σύντροφοι ζητούν 400 τόνους αλεύρι, πυρομαχικά και άλλο υλικό. Η βουλγαρική πλευρά απάντησε ότι δε δύναται να προχωρήσει στην αποστολή τους χωρίς ανάλογη άδεια, την οποία ζητά από το Σοβιετικό ηγέτη.
24 Fond 1, opis 7, a.e. 1564 Κεντρική Επιτροπή ΚΚΒ Ζαχαριάδης ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, Κεντρική Επιτροπή ΚΚΒ, παραβίαση συνόρων, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, Belasica

Fond 1, opis 7, a.e. 1564

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΒ ενημερώνει το Ζαχαριάδη ότι τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού που υπερασπίζουν τα σύνορα κατά μήκος της Belasica διήλθαν τα σύνορα και αρνούνται να απομακρυνθούν από τα βουλγαρικά εδάφη. Ενημερώνει για την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να τα αφοπλίσει και αν προβάλουν αντίσταση να γίνει χρήση βίας.
25 Fond 1, opis 7, a.e. 1028 Ιωαννίδης Dimitrov ΚΚΕ, Dimitrov, ΚΚΒ, οικονομική βοήθεια

Fond 1, opis 7, a.e. 1028

Ραδιοτηλεγράφημα προς το Dimitrov, με το οποίο ευχαριστεί τον τελευταίο και την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΒ για την οικονομική βοήθεια που χορηγήθηκε μετά την έκκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
26 Fond 1, opis 7, a.e. 1391 Κεντρική Επιτροπή ΚΚΕ Κομμουνιστικά Κόμματα Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, Τέταρτη Ολομέλεια ΚΚΕ, παροχή βοήθειας, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, αδελφά Κομμουνιστικά Κόμματα

Fond 1, opis 7, a.e. 1391

Χαιρετισμός της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προς τα αδελφά Κομμουνιστικά Κόμματα με την ευκαιρία της Τέταρτης Ολομέλειας του ΚΚΕ. Σ' αυτήν, η οποία φέρει την υπογραφή του Ζαχαριάδη, εκτίθενται οι δυσκολίες του ελληνικού αγώνα και εξαίρεται η δράση του Δημοκρατικού Στρατού. Παράλληλα, ζητείται επείγουσα βοήθεια σε στρατιωτικό και φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα, ιματισμό και αρβύλες.
27 Fond 1, opis 7, a.e. 1563 Ζαχαριάδης Κεντρική Επιτροπή ΚΚΒ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, Κεντρική Επιτροπή ΚΚΒ, διακοπή βοήθειας, αίτημα για βενζίνη-πετρέλαιο

Fond 1, opis 7, a.e. 1563

Απάντηση του Ζαχαριάδη προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΒ σχετικά με την απόφαση διακοπής της παρεχόμενης βοήθειας. Ζητά τη συνέχιση της βοήθειας και ρωτά αν είναι δυνατή η αποστολή βενζίνης και πετρελαίου, καθώς και 500 βλημάτων. Τονίζει ότι τα ελληνικά αποθέματα τελειώνουν στις αρχές Μαΐου.
28 KMF 18, 893/1 Ζαχαριάδης Dimitrov ΚΚΕ, ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, ΚΚΒ, οικονομική βοήθεια, Dimitrov

KMF 18, 893/1

Επιστολή του Ζαχαριάδη προς τον Dimitrov, με την οποία τονίζει το δύσκολο αγώνα που διεξάγει το ΚΚΕ εναντίον της αγγλικής κατοχής και του νεοφασιστικού καθεστώτος που οργανώθηκε απ' αυτούς. Ζητάει δε την άμεση βουλγαρική συμμετοχή στην κάλυψη των σοβαρών οικονομικών αναγκών που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αγώνας.
29 Fond 1, opis 7, a.e. 1329 Dimitrov Molotov ή Stalin Dimitrov, ΚΚΕ, παροχή βοήθειας, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Fond 1, opis 7, a.e. 1329

Ραδιοτηλεγράφημα προς τη σοβιετική ηγεσία, με το οποίο ενημερώνει σχετικά με το αίτημα του ΚΚΕ για παροχή βοήθειας στο Δημοκρατικό Στρατό. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες σύντροφοι ζητούν την αποστολή μικρής ποσότητας στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυροβόλων και όλμων, καθώς και την αποστολή των τραυματισμένων αγωνιστών που βρίσκονται για θεραπεία στη Βουλγαρία. Το ραδιοτηλεγράφημα κλείνει με την παράκληση για την αποστολή οδηγιών.
30 Fond 1, opis 7, a.e. 1446 Cervenkov Ζαχαριάδης ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, Cervenkov, διακοπή βοήθειας, αποστολή τροφίμων

Fond 1, opis 7, a.e. 1446

Ραδιοτηλεγράφημα του Cervenkov προς τον Ζαχαριάδη, με το οποίο τον ενημερώνει για τον περιορισμό της παρεχόμενης βοήθειας με την αποστολή μόνο τροφίμων.
31 KMF 18, 893/11 Ιωαννίδης Ζαχαριάδης Ιωαννίδης, ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, παροχή βοήθειας, ΚΚΓ

KMF 18, 893/11

Ραδιοτηλεγράφημα του Ιωαννίδη προς το Ζαχαριάδη, με το οποίο τον ενημερώνει για τη συνομιλία του με τους Γιουγκοσλάβους συντρόφους σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να αποσταλούν γράμματα για βοήθεια προς τη Σόφια και τη Μόσχα. Ζητάει την άποψή του, ενώ παράλληλα τον ενημερώνει για την εξασφάλιση ορισμένης ποσότητας χαρτιού από τη Γιουγκοσλαβία.
32 KMF 18 89 Ζαχαριάδης ΚΚΣΕ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, ΚΚΣΕ, σχέσεις ΚΚΕ-ΚΚΓ, ΡΗΞΗ ΤΙΤΟ-ΣΤΑΛΙΝ

KMF 18 89

Επιστολή του Ζαχαριάδη προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης αναφορικά με τις σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΓ. Τονίζει ότι αυτές δεν χαρακτηρίζονται ως αγαστές, παρά το γεγονός ότι το ΚΚΓ βοηθά με την παροχή εξοπλισμού, πυρομαχικών, τροφίμων και εξαρτύσεων. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι Γιουγκοσλάβοι σύντροφοι δεν παρέχουν τη δυνατότητα πλήρους ευθύνης στο ΚΚΕ, με συνέπεια να παρουσιάζονται καθυστερήσεις. Παράλληλα, ενημερώνει σχετικά με τις συναντήσεις στελεχών του ΚΚΕ με την ηγεσία του ΚΚΓ και τα αποτελέσματα αυτών. Κλείνει την επιστολή λαμβάνοντας θέση υπέρ του ΚΚΣΕ στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει με το ΚΚΓ.
33 Fond 1, opis 7, a.e. 1561 Ζαχαριάδης Κεντρική Επιτροπή ΚΚΒ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, Κεντρική Επιτροπή ΚΚΒ, διακοπή βοήθειας, μετάβαση Ζαχαριάδη, ΣΟΦΙΑ

Fond 1, opis 7, a.e. 1561

Επείγον ραδιοτηλεγράφημα του Ζαχαριάδη προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΒ, με το οποίο ζητά τη συνέχιση, έστω και προσωρινά, του εφοδιασμού της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τονίζει ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και ενημερώνει ότι θα μεταβεί στη Σόφια στις 23 ή 24 Απριλίου.
34 Fond 1, opis 7, a.e. 676 Ιωαννίδης Cervenkov ΚΚΕ, ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, ΜΟΣΧΑ, Dimitrov, οικονομική βοήθεια

Fond 1, opis 7, a.e. 676

Ραδιοτηλεγράφημα του Ιωαννίδη, με το οποίο ανακοινώνει ότι, σχετικά με το ζήτημα ουδετεροποίησης της Ελλάδας υπό την εγγύηση των Μεγάλων Δυνάμεων, ο Ζαχαριάδης έλαβε, προφανώς από τη Μόσχα, αρνητική απάντηση. Παράλληλα, παρακαλά τον Dimitrov να ζητήσει τη γνώμη της Μόσχας και να την ανακοινώσει στο ΚΚΕ, καθώς και την απάντηση στο αίτημα για οικονομική βοήθεια.
35 Fond 1, opis 7, a.e. 1918 ΚΚΓ ΚΚΒ ΚΚΓ, ΚΚΒ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΣΟΦΙΑ, επίσκεψη Ζαχαριάδη

Fond 1, opis 7, a.e. 1918

Επείγον τηλεγράφημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας σχετικά με την επικείμενη άφιξη, στις 10 Ιουνίου, του Ζαχαριάδη στο Βελιγράδι και τη μετάβασή του κατόπιν στη Σόφια. Τονίζει ότι μετά τη συζήτηση αυτή η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΓ θα εξετάσει το ζήτημα της συνάντησης των αντιπροσώπων Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας και παροτρύνει τη βουλγαρική πλευρά να πράξει το ίδιο.
36 Fond 1, opis 7, a.e. 1562 Παρτσαλίδης Κεντρική Επιτροπή ΚΚΒ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗΣ, διακοπή βοήθειας, ΓΡΑΜΜΟΣ-ΒΙΤΣΙ, αίτημα για καύσιμα

Fond 1, opis 7, a.e. 1562

Επείγον ραδιοτηλεγράφημα του Παρτσαλίδη, με το οποίο ενημερώνει για την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Γράμμο-Βίτσι μετά τη διακοπή της βοήθειας. Ζητά την άμεση αποστολή καυσίμων και ζητά να του ανακοινωθεί πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η διακοπή.
37 Fond 1, opis 7, a.e. 676 Dimitrov Zdanov ΚΚΕ, Dimitrov, Ιωαννίδης, Ρούσος, οικονομική βοήθεια

Fond 1, opis 7, a.e. 676

Ραδιοτηλεγράφημα του Dimitrov, με το οποίο αποκαλύπτει ότι, μετά τη συνομιλία του με τους Ιωαννίδη και Ρούσο, επείσθη για την αναγκαιότητα παροχής χρηματικής βοήθειας στο ΚΚΕ και εξουσιοδοτεί τον Zdanov να επιληφθεί του ζητήματος.
38 Fond 1, opis 7, a.e. 1418 Κεντρική Επιτροπή ΚΚΒ Κεντρική Επιτροπή ΚΚΓ ΚΚΒ, ΚΚΓ, ΚΚΕ, βοήθεια προς Ελλάδα

Fond 1, opis 7, a.e. 1418

Ραδιοτηλεγράφημα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΒ προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΓ, με το οποίο ζητάει κοινή σύσκεψη για περαιτέρω βοήθεια προς τους Έλληνες συντρόφους και ενημέρωση σχετικά με την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα και την προοπτική του αγώνα. Παράλληλα, ζητά την ανταλλαγή εκπροσώπων για την αποκατάσταση ενιαίας γραμμής.
39 Fond 1, opis 7, a.e. 1561 Κεντρική Επιτροπή ΚΚΒ Ζαχαριάδης ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, Κεντρική Επιτροπή ΚΚΒ, ΣΟΦΙΑ, μετάβαση Ζαχαριάδη

Fond 1, opis 7, a.e. 1561

Ραδιοτηλεγράφημα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΒ προς το Ζαχαριάδη περί της ανάγκης μετάβασης του τελευταίου στη Σόφια, προκειμένου να συζητηθούν ορισμένα πολύ σπουδαία και επείγοντα ζητήματα. Ζητά να ενημερωθεί πότε θα μπορέσει να μεταβεί στη Σόφια.
40 Fond 1, opis 7, a.e. 676 Ιωαννίδης Kolev ΚΚΕ, Kolev, αίτημα παροχής βοήθειας, ΚΚΒ

Fond 1, opis 7, a.e. 676

Ραδιοτηλεγράφημα προς τον Kolev, με το οποίο ζητάει, εξ ονόματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, την αποστολή 300.000 δολαρίων για την αντιμετώπιση των αναγκών του ελληνικού κινήματος στο προσεχές τρίμηνο.
41 Fond 1, opis 7, a.e. 1405 Ρούσος Cervenkov Ρούσος, ελληνοπαίδες, Διονύσιος Καπάρης, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Fond 1, opis 7, a.e. 1405

Ραδιοτηλεγράφημα του Ρούσου, με το οποίο ενημερώνει τη βουλγαρική πλευρά ότι ο Διονύσιος Καπάρης, δάσκαλος που ήδη βρίσκεται στη Βουλγαρία, διορίζεται προσωρινός υπεύθυνος για την εκπαίδευση των παιδιών στη Βουλγαρία.
42 Fond 1, opis 32, a.e. 37 Chr. Kalajdziev – K. Stojcev Πολιτικό Γραφείο ΚΚΒ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, δεύτερο συνέδριο NOF, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΚΚΒ

Fond 1, opis 32, a.e. 37

Απόσπασμα από την έκθεση των εκπροσώπων του ΚΚΒ στο δεύτερο συνέδριο του NOF, που έλαβε χώρα στις 25 και 26 Μαρτίου 1949. Γίνεται αναφορά σε συνομιλία που είχαν με το Ζαχαριάδη γύρω από την προοπτική του αγώνα, καθώς και στις ανάγκες σε υλικό του Δημοκρατικού Στρατού.
43 Fond 1, opis 7, a.e. 679 Ζαχαριάδης Dimitrov ΚΚΕ, ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, αποφάσεις Κεντρικής Επιτροπής, Σιάντος, Ιωαννίδης

Fond 1, opis 7, a.e. 679

Ραδιοτηλεγράφημα του Ζαχαριάδη προς το Dimitrov, με το οποίο τον ενημερώνει για τη Συνδιάσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής σχετικά με την πολιτική-στρατιωτική διοίκηση του κινήματος. Επίσης, γνωστοποιεί την απόφαση για συνάντηση μεταξύ Σιάντου και Ιωαννίδη, παρά την κωλυσιεργία του πρώτου.
44 Fond 1, opis 7, a.e. 1353 Ρούσος Cervenkov Ρουμελιώτης, ελληνοπαίδες, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Fond 1, opis 7, a.e. 1353

Ραδιοτηλεγράφημα του Ρούσου σχετικά με την επικείμενη άφιξη του συντρόφου Ρουμελιώτη στη Βουλγαρία. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ενημερωθεί ο Ρουμελιώτης, πληρεξούσιος για το συντονισμό του εκπαιδευτικού έργου των ελληνοπαίδων στις Λαϊκές Δημοκρατίες, για την κατάσταση των παιδιών στη Βουλγαρία. Ζητά τη χορήγηση βίζας για παραμονή λίγων ημερών.
45 Fond 1, opis 7, a.e. 1575 Geminder Pavlov Geminder, Pavlov, Συνδιάσκεψη Πράγας, βοήθεια προς Δημοκρατικό Στρατό, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Fond 1, opis 7, a.e. 1575

Επείγον ραδιοτηλεγράφημα του Geminder, μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας προς τον Pavlov, μέλος του ΚΚΒ, σχετικά με τη σύγκληση στην Πράγα συνδιάσκεψης σχετικά με τη βοήθεια προς το Δημοκρατικό Στρατό. Ζητά από τη βουλγαρική πλευρά την αποστολή εκπροσώπου και την κοινοποίηση της πρόσκλησης στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας.
46 Fond 1, opis 7, a.e. 870 Dimitrov, ΚΚΕ, Αγγλία, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, παροχή υλικής βοήθειας

Fond 1, opis 7, a.e. 870

Πρόκειται για έκθεση του ΚΚΕ που απευθύνεται στο Dimitrov και τη σοβιετική ηγεσία. Σ' αυτήν γίνεται λόγος στο καθεστώς τρομοκρατίας, που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, με τη βοήθεια της Αγγλίας, και ζητείται η υλική στήριξη του αγώνα. Οι υλικές ανάγκες του αγώνα παρουσιάζονται σε δύο παραρτήματα στο τέλος της έκθεσης.
47 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302 Ανυπόγραφο [Τμήμα: “Ελλάδα”] Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] ΓΡΑΜΜΟΣ, Κλέφτης, κυβερνητικές δυνάμεις, ΔΣΕ, ΚΟΝΙΤΣΑ, Πεντάλοφος, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302

Επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στο μέτωπο του Γράμμου στον τομέα της Κόνιτσας και Δυτικά και ΝΔ του Πενταλόφου. Στην περιοχή του δυτικού τμήματος του Σμόλικα οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχείρησαν να καταλάβουν το ύψωμα Κλέφτης, γεγονός που απετράπη από τις αντεπιθέσεις του ΔΣΕ. Στην περιοχή Δ και ΝΔ του Πενταλόφου η 1 και 2 μεραρχίες του κυβερνητικού στρατού επιτέθηκαν κατά των θέσεων του ΔΣΕ. Η πεισματώδης μάχη δεν έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Το πυροβολικό και η αεροπορία υποστήριξαν τη δράση των κυβερνητικών δυνάμεων που όμως συνάντησαν την σκληρή αντίσταση του ΔΣΕ που κατέρριψε ένα αεροσκάφος και προκάλεσε βλάβες σε άλλα 3. Δράση πυροβολικού στον τομέα Δ και ΝΔ του Αγίου Νεστορίου. Σαμποταριστικές επιχειρήσεις του ΔΣΕ στη Θεσσαλία, γύρω από την Ελασσόνα, στη Δυτική Μακεδονία, γύρω από την Καστοριά και τη Φλώρινα, στην Ανατολική Μακεδονία, βόρεια της Δράμας και στη Δυτική Θράκη ανάμεσα στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Στο όρος Πάικο κερδίζοντας χρόνο με μάχη, δυνάμεις του ΔΣΕ συνέχισαν την πορεία τους προς τα δυτικά ακολουθούμενες από κυβερνητικές δυνάμεις. Μεταξύ 25 και 25/7 δυνάμεις του ΔΣΕ έβαλαν με πυροβολικό και κατόπιν αυτού επιτέθηκαν με σκοπό την πρόκληση απωλειών στο Σουφλί.
48 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78 [Κ. Γκεοργκίεφ] Τσερεπάνοφ Γιατσίδης, Σβίλεγκραντ, βουλγαρικό έδαφος, ελληνικό έδαφος

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78

Επιστολή προς τον αντιστράτηγο Τσερεπάνοφ αναπληρωτή αντιπρόσωπο στη Συμμαχική Επιτροπή Ελέγχου στη Βουλγαρία. Δισέλιδη δακτυλογραφημένη επιστολή που υπογράφεται από τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου, υπουργό εξωτερικών και θρησκευμάτων και επίτροπο για την εφαρμογή της συμφωνίας ανακωχής, [σ.σ. λείπει η υπογραφή: Κ. Γκεοργκίεφ]. Αναφέρεται στο γεγονός της σύλληψης του Έλληνα πολίτη Δημητρίου Γιατσίδη στις 8 Μαρτίου 1947 για κοπή δέντρων εντός του βουλγαρικού εδάφους και την κράτησή του έως τις 18 Μαρτίου οπότε και παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές. Ο συντάκτης της έκθεσης απορρίπτει όλες τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς με βάση τις οποίες ο Γιατσίδης συνελήφθη εντός του ελληνικού εδάφους και επικαλείται την παραδοχή του Έλληνα αντισυνταγματάρχη, Μούργου Χαραλάμπους.
49 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Συνταγματάρχης Πέιτσεφ Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Άρντιν, Ξάνθη

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του Συνταγματάρχη Πέιτσεφ προς το Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων με ημερομηνία 1.8.1947 σε 10 σειρές δακτυλογραφημένες. Αναφέρει σε παραβίαση του βουλγαρικού εναερίου χώρου στην περιοχή Ν του χωριού Νεντελίνο του Άρντιν στις 31 Ιουλίου 1947 από ελληνικό αεροσκάφος προερχόμενο από την Ξάνθη.
50 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302 Ανυπόγραφο [Τμήμα: “Ελλάδα”] Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] ΓΡΑΜΜΟΣ, κυβερνητικές δυνάμεις, ΔΣΕ, ΚΟΝΙΤΣΑ, Αμερικανική Αποστολή

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302

Πολεμική κατάσταση στην Ελλάδα στις 23 της 28.7.1948
51 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78 Υποστράτηγος Πανόφ Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων Γιατσίδης, Σβίλεγκραντ, βουλγαρικό έδαφος, ελληνικό έδαφος

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78

Δισέλιδη δακτυλογραφημένη αναφορά του Υποστράτηγου Πανόφ ταξινομημένη στις 23.8.1947. Αναφέρεται στη σύλληψη του Έλληνα πολίτη Δημητρίου Γιατσίδη που έκοψε δέντρα 20-30 μέτρα εντός του βουλγαρικού εδάφους στις 8 Μαρτίου 1947. Για το θέμα αυτό, υπήρξαν συναντήσεις Ελλήνων και Βουλγάρων αξιωματικών στις 15 και 18 Μαρτίου στις οποίες υπογράφτηκαν πρωτόκολλα κατά τα οποία φαίνεται πως ο Γιατσίδης είχε όντως περάσει στο βουλγαρικό έδαφος για να κόψει δέντρα και στη συνέχεια συνελήφθη με την κατηγορία της κοπής δέντρων. Ο συντάκτης της αναφοράς επικαλείται μάλιστα την παραδοχή του Έλληνα αντισυνταγματάρχη Μούργου Χαραλάμπους. Τελικά, παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές στις 18 στο Σβίλεγκραντ. Για το γεγονός αυτό η ευθύνη βαραίνει την ελληνική πλευρά.
52 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Συνταγματάρχης Γκλαβίντσεφ Υπουργείο Εξωτερικών Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Πετρίτσι

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του συνταγματάρχη Γκλαβίντσεφ σε 7 δακτυλογραφημένες σειρές προς το Υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 6.5.1947. Αναφέρεται στην παραβίαση του βουλγαρικού εναερίου χώρου την 1.5.1947 από αεροσκάφος αγνώστου εθνικότητας προερχόμενου από την Ελλάδα στην περιοχή του χωριού Ελέσνιτσα Πετριτσίου
53 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302 Ανυπόγραφο [Τμήμα: “Ελλάδα”] Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] ΓΡΑΜΜΟΣ, κυβερνητικές δυνάμεις, ΔΣΕ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302

Πολεμική κατάσταση στην Ελλάδα στις 23 της 29.7.1948
54 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78 Ταγματάρχης Αλεξανδράκης Αντιστράτηγος Μπιριούζοφ Ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπεία στη Βουλγαρία, Συμμαχική Επιτροπή Ελέγχου

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78

Μετάφραση από τα αγγλικά. Σόφια, 17 Ιουνίου 1947. Ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπεία στην Συμμαχική Επιτροπή Ελέγχου στη Βουλγαρία
55 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Ιβ. Ντάντσεφ Συμμαχική Επιτροπή Ελέγχου στη Βουλγαρία Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Σμόλιαν, Ζλάτογκραντ, Πετρίτσι

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Έκθεση σε μία δακτυλογραφημένη σελίδα του πρέσβη Ιβ. Ντάντσεφ, προϊσταμένου της Καγκελαρίας προς τη Συμμαχική Επιτροπή Ελέγχου στη Βουλγαρία με ημερομηνία εισόδου εγγράφου 7.5.1947. Στην έκθεση αναφέρονται τρία περιστατικά παραβίασης του βουλγαρικού εναερίου χώρου από αεροσκάφη προερχόμενα από την Ελλάδα το διάστημα 27-29 Απριλίου στις περιοχές συνοριακής ευθύνης των πόλεων Σμόλιαν, Ζλάτογκραντ και Πετριτσίου. Στην πρώτη περίπτωση το αεροσκάφος επέστρεψε στην Ελλάδα ενώ στις δύο άλλες τα αεροσκάφη συνέχισαν την πορεία τους προς το βορρά.
56 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 667 (180-344) Συνταγματάρχης Πέιτσεφ Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] ] Ιωάννη Χρήστου από το Σπήλαιο Ορεστιάδας εντός του βουλγαρικού εδάφους στην περιοχή του Ιβαΐλοβγκραντ και δ) στην ίδια περιοχή στις 7 Ιανουαρίου παραδόθηκε Έλληνας πρόσφυγας.

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 667 (180-344)

Αυστηρά απόρρητο ενημερωτικό Δελτίο αρ. 5 για τα επεισόδια, τα συμβάντα και τις επιχειρησιακές αναφορές των συνοριακών φρουρών στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για το διάστημα από τις 8.00 της 6.1.1948 ως τις 8.00 της 9.1.1948. Αναφορά του Συνταγματάρχη Πέιτσεφ (δύο σελίδες). Αναφέρεται στα εξής συνοριακά επεισόδια: α) στην παράδοση τριών Ελλήνων στρατιωτών στις βουλγαρικές αρχές στα σύνορα στην περιοχή του Πετριτσίου στις 6.1.1948, β) ομάδα Ελλήνων από ελληνικό συνοριακό φυλάκιο άνοιξε πυρ εναντίον βουλγαρικού φυλακίου στις 8.1.1948 στην περιοχή 1χλμ Ν του χωριού Λιμπιάχοβο Νευροκοπίου, γ) στις 3.1.1947 ευρέθη κατεψυγμένο το πτώμα του Έλληνα πολίτη Παπαχοντιάνη (sic) [σσ. μήπως: Παπαδογιάννη
57 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302 Ανυπόγραφο [Τμήμα: “Ελλάδα”] Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] ΓΡΑΜΜΟΣ, ΚΟΝΙΤΣΑ, Κλέφτης, Πεντάλοφο, κυβερνητικές δυνάμεις, ΔΣΕ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302

Πολεμική κατάσταση στην Ελλάδα στις 23.00 της 30.7.1948
58 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78 Γκεοργκίεφ Αντιστράτηγος Τσερεπάνοφ Έλληνες αντάρτες, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, συνοριακά επεισόδια, ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Φωστηρίδης

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78

Προς τον αντιστράτηγο Τσερεπάνοφ, αναπληρωτή αντιπρόσωπο στη Συμμαχική Επιτροπή Ελέγχου στη Βουλγαρία, ενταύθα. Τετρασέλιδη δακτυλογραφημένη επιστολή που υπογράφεται από τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου, υπουργό εξωτερικών και θρησκευμάτων και επίτροπο για την εφαρμογή της συμφωνίας ανακωχής, Κ. Γκεοργκίεφ. Η επιστολή αφορά τα επεισόδια στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στις 19 και 20 Μαρτίου 1947 και τις ελληνικές διαμαρτυρίες για την παροχή βοήθειας των βουλγαρικών αρχών προς τους Έλληνες αντάρτες. Στην αναφορά του ο Γκεοργκίεφ υπογραμμίζει ότι τα επεισόδια αυτά αποτελούν εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, ενώ αναφέρεται σε πυρά που ρίχτηκαν από την ελληνική πλευρά εναντίον βουλγαρικού συνοριακού φυλακίου 2χλμ νότια του χωριού Στάρα Ρέκα της περιοχής του Ζλάτογκραντ. Αναφέρεται επίσης η σύλληψη σε διαφορετικά σημεία της περιοχής του χωριού Ρουντοζέμ του Σμόλιαν, Ελλήνων προσφύγων που διέφυγαν από την “τυραννία” των “μοναρχοφασιστών”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αναφέρεται επίσης σε συνάντηση των Ελλήνων αξιωματικών Αντώνη Φωστηρίδη του Κυριάκου και Γεωργίου Βασιλειάδη με τον Βούλγαρο αξιωματικό λοχαγό Μπουγιουκλίεφ. Σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης, οι αξιωματικοί αναγνώρισαν ότι το διάστημα μεταξύ 19 και 23 Μαρτίου συνέβησαν τέσσερα διασυνοριακά επεισόδια η ευθύνη για τα οποία βαραίνει την ελληνική πλευρά. Παρόλα αυτά δεν υπογράφτηκε το σχετικό πρωτόκολλο από τους Έλληνες αξιωματικούς. Τέλος γίνεται αναφορά στο ζήτημα της εισόδου Ελλήνων στο βουλγαρικό έδαφος για το οποίο γίνεται λόγος για πρόσφυγες οι οποίοι συνελήφθησαν, αφοπλίστηκαν αλλά σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποίησαν το βουλγαρικό έδαφος ως ορμητήριο. Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίστηκαν στη βάση του διεθνούς δικαίου.
59 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Συνταγματάρχης Γκλαβίντσεφ Υπουργείο Εξωτερικών Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Πετρίτσι

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του συνταγματάρχη Γκλαβίντσεφ σε 6 δακτυλογραφημένες σειρές προς το Υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 5.5.1947. Αναφέρεται στην παραβίαση του βουλγαρικού εναερίου χώρου στις 29.4.1947 από αεροσκάφος αγνώστου εθνικότητας 8χλμ ΝΔ του Πετριτσίου προερχόμενου από την Ελλάδα. Το αεροσκάφος αφού πέταξε πάνω από το Πετρίτσι κατευθύνθηκε βόρεια.
60 Αρχειακό Υλικό Τρίγκβε Λι, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Βασίλ Κολάροφ, Υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ειδική Επιτροπή του Ο.Η.Ε. για τα Βαλκάνια, Γενική Συνέλευση Ο.Η.Ε. της 21ης/10/1947, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ Συστάσεις του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, σύμφωνες με την παράγραφο 5 του Ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης της 21ης Οκτωβρίου 1947, για την εγκαθίδρυση τακτικών διπλωματικών και καλής γειτονίας σχέσεων με την Ελλάδα.
61 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78 Υποστράτηγος Πανόφ Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων– Πολιτική Διοίκηση Έλληνες αντάρτες, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, συνοριακά επεισόδια, ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Φωστηρίδης

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78

Τρισέλιδη δακτυλογραφημένη αναφορά χωρίς ημερομηνία την οποία υπογράφει ο υποστράτηγος Πανόφ. Πρόκειται για απάντηση στις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς που διατυπώθηκαν σε επιστολή της 25.6.1947 και αφορούσε την παροχή βοήθειας της Βουλγαρίας προς τους Έλληνες αντάρτες. Ο συντάκτης της αναφοράς επισημαίνει ότι σε ό,τι αφορά τα επεισόδια της 19 και 20 Μαρτίου 1947, αυτά αποτελούν εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά την είσοδο Ελλήνων ανταρτών στο βουλγαρικό έδαφος, αναφέρεται πως επρόκειτο για πρόσφυγες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άοπλους, οι οποίοι επιχειρούσαν να διαφύγουν από την “τυραννία“ των μοναρχοφασιστών”. Αναφέρεται επίσης σε συνάντηση των Ελλήνων αξιωματικών Αντώνη Φωστηρίδη του Κυριάκου και Γεωργίου Βασιλειάδη με τον Βούλγαρο αξιωματικό λοχαγό Μπουγιουκλίεφ. Σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης, οι αξιωματικοί αναγνώρισαν ότι το διάστημα μεταξύ 19 και 23 Μαρτίου συνέβησαν τέσσερα διασυνοριακά επεισόδια η ευθύνη για τα οποία βαραίνει την ελληνική πλευρά. Παρόλα αυτά δεν υπογράφτηκε το σχετικό πρωτόκολλο από τους Έλληνες αξιωματικούς. Διαψεύδει κάθε πιθανότητα να έχουν εισέλθει εντός του ελληνικού εδάφους Βούλγαροι στρατιώτες όπως επίσης και τη χρήση του βουλγαρικού εδάφους ως ορμητήριο των ανταρτών για τη διενέργεια επιθέσεων στην Ελλάδα. Αντίθετα, κατηγορεί την ελληνική πλευρά για ρίψη πυρών εναντίον των βουλγαρικών συνοριακών θέσεων. Τέλος, επισημαίνεται πως η Βουλγαρία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και πως σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, κινείται πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αλλά και των διμερών συνθηκών.
62 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Δεν υπάρχει Δεν αναφέρεται Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Συμμαχική Επιτροπή Ελέγχου

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Βουλγαρική μετάφραση σε 15 δακτυλογραφημένες σειρές από τα αγγλικά της επίσημης απάντησης της ελληνικής πλευράς [σ.σ. χωρίς υπογραφή και ημερομηνία] στις βουλγαρικές αιτιάσεις για παραβίαση του βουλγαρικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη στις 4.2.1947. Η μετάφραση έχει ημερομηνία 13.4.1947. Η ελληνική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά τους βουλγαρικούς ισχυρισμούς και τους αποδίδει σε πολιτικές σκοπιμότητες και συγκεκριμένα στην παρεμπόδιση του έργου της Συμμαχικής Επιτροπής Ελέγχου στη Βουλγαρία.
63 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 667 (180-344) Συνταγματάρχης Πέιτσεφ Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] συνοριακά επεισόδια, Ιβαΐλοβγκραντ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, καραντίνα

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 667 (180-344)

Αυστηρά απόρρητο ενημερωτικό Δελτίο αρ. 8 για τα επεισόδια, τα συμβάντα και τις επιχειρησιακές αναφορές των συνοριακών φρουρών στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρία για το διάστημα από τις 8.00 της 12.1.1948 ως τις 8.00 της 13.1.1948. Αναφορά του Συνταγματάρχη Πέιτσεφ (μία παράγραφος). Αναφέρεται η παράδοση τριών Ελλήνων προσφύγων στις 10.1.1948 στα σύνορα κοντά στο χωριό Καμίλσκι Ντολ της περιοχής του Ιβαΐλοβγκραντ.
64 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78 Αλεξανδράκης Αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Συμμαρχικής Επιτροπής Ελέγχου στη Βουλγαρία [χωρίς όνομα] Ελληνικές αρχές, Παρανέστι, Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παραβιάσεις

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 78

Μεταφραστική Υπηρεσία, Σόφια, 13 Μαρτίου 1947
65 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Συνταγματάρχης Γκλαβίντσεφ Υπουργείο Εξωτερικών Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Ιβαΐλοβγκραντ., Διδυμότειχο

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του συνταγματάρχη Γκλαβίντσεφ σε 9 δακτυλογραφημένες σειρές προς το Υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 1947. Αναφέρεται στην παραβίαση του βουλγαρικού εναερίου χώρου στις 4.2.1947 από δύο ελληνικά μονοκινητήρια αεροσκάφη στην περιοχή του Ιβαΐλοβγκραντ όπου παρέμειναν για 25 λεπτά πριν επιστρέψουν προς την κατεύθυνση του Διδυμοτείχου.
66 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 667 (180-344) Συνταγματάρχης Πέιτσεφ Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] συνοριακά επεισόδια, Πετρίτσι, σύλληψη Βούλγαρου δραπέτη

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 667 (180-344)

Αυστηρά απόρρητο ενημερωτικό Δελτίο αρ. 7 για τα επεισόδια, τα συμβάντα και τις επιχειρησιακές αναφορές των συνοριακών φρουρών στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για το διάστημα από τις 8.00 της 10.1.1948 ως τις 8.00 της 12.1.1948. Αναφορά του Συνταγματάρχη Πέιτσεφ (μία παράγραφος). Αναφέρεται η σύλληψη στη συνοριακή περιοχή Πετριτσίου στις 11.1.1948 του Βούλγαρου πολίτη που είχε δραπετεύσει στις 9 με 10.1.1948.
67 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 7, 100 Αλέξης Κύρου ΓΓ ΟΗΕ, Τρίγκβε Λι Γράμμος Σαραντάπορο, Κλέφτης, κυβερνητικές δυνάμεις, ΔΣΕ, ΚΟΝΙΤΣΑ, Πάικο

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 7, 100

Επιστολή της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Τρίγκβε Λι με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1950 σε δύο δακτυλογραφημένες σελίδες στα αγγλικά. Με την επιστολή αυτή, η Ελληνική αντιπροσωπία ενημερώνει για την παρουσία Ελλήνων ανταρτών στην Αλβανία και τη Βουλγαρία που βρέθηκαν εκεί μετά την ήττα του ΔΣΕ στον Εμφύλιο Πόλεμο. Συγκεκριμένα αναφέρονται δύο στρατόπεδα στην Αλβανία, στο Δυρράχιο και το Γκράπσι με πάνω από 7.000 “συμμορίτες” όπως αναφέρονται, όπου εξακολουθούν να εκπαιδεύονται στρατιωτικά. Αντίστοιχα στη Βουλγαρία, στρατοπεδεύουν πάνω από 3.000 αντάρτες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στην ίδια επιστολή εκφράζεται η άποψη ότι μεταφέρονται αντάρτες από την Αλβανία στη Βουλγαρία απ' όπου διενεργούνται επιθέσεις εντός του ελληνικού εδάφους. Αναφέρονται χαρακτηριστικά δύο τέτοια επεισόδια, ενώ συχνή είναι και η ρίψη πυρών εναντίον των ελληνικών συνοριακών φυλακίων. Τέλος, αναφέρονται περιπτώσεις διαφυγής ανταρτών προς τη Βουλγαρία και την Αλβανία το φθινόπωρο και το χειμώνα του 1949. Την επιστολή υπογράφει ο Αλέξης Κύρου.
68 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Συνταγματάρχης Γκλαβίντσεφ Υπουργείο Εξωτερικών Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Πετρίτσι

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του συνταγματάρχη Γκλαβίντσεφ σε 5 δακτυλογραφημένες σειρές προς το Υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 14 Μαρτίου 1947. Αναφέρεται στην παραβίαση του βουλγαρικού εναερίου χώρου στις 11.3.1947 από αμερικανικό αεροσκάφος προερχόμενο από την Ελλάδα στην περιοχή της συνοριακής διοίκησης που υπάγεται διοικητικά στο Πετρίτσι.
69 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 667 (180-344) Συνταγματάρχης Πέιτσεφ Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] συνοριακά επεισόδια, Πετρίτσι

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 667 (180-344)

Αυστηρά απόρρητο ενημερωτικό Δελτίο αρ. 6 για τα επεισόδια, τα συμβάντα και τις επιχειρησιακές αναφορές των συνοριακών φρουρών στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για το διάστημα από τις 8.00 της 9.1.1948 ως τις 8.00 της 10.1.1948. Αναφορά του Συνταγματάρχη Πέιτσεφ (μία παράγραφος). Αναφέρεται η απόδραση από κρατητήριο συνοριακής φρουράς περιοχής Πετριτσίου στις 9 με 10.1.1948 συλληφθέντος στις 30.12.1947 Βούλγαρου πολίτη.
70 ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΛΑΡΟΦ, 147, op. 3, 1400 Νίκος Ζαχαριάδης Κολάροφ κυβερνητικές δυνάμεις, ΔΣΕ, ΓΡΑΜΜΟΣ, ΑΘΗΝΑ, Γιουγκοσλαβική κρίση

ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΛΑΡΟΦ, 147, op. 3, 1400

Έκκληση σε βουλγαρική μετάφραση της 4ης Ολομέλειας του ΚΚΕ προς τα αδελφά κόμματα της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Τσεχοσλοβακίας για την παροχή βοήθειας σε στρατιωτικό υλικό και τρόφιμα για τον ΔΣΕ. Η έκκληση εστάλη στον Κολάροφ για να μελετηθεί από το Πολιτικό Γραφείο. Η έκκληση είναι δακτυλογραφημένη σε δύο σελίδες, έχει ημερομηνία 20.7.1948 και υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. Του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη. Στο κείμενο, παρά την προσπάθεια να δοθεί ένας αισιόδοξος τόνος με την παρουσίαση επιτυχιών του ΔΣΕ στον Γράμμο και ενός απεργιακού κινήματος στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις, επισημαίνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΔΣΕ ειδικά μετά τη γιουγκοσλαβική κρίση. Αυτές οι δυσκολίες καθιστούν την παροχή βοήθειας απολύτως απαραίτητη.
71 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Συνταγματάρχης Γκλαβίντσεφ Υπουργείο Εξωτερικών Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Κρούμοβγκραντ

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του συνταγματάρχη Γκλαβίντσεφ σε 7 δακτυλογραφημένες σειρές προς το Υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 11 Μαρτίου 1947. Αναφέρεται στην παραβίαση του βουλγαρικού εναερίου χώρου στις 3.3.1947 από αγγλικό αεροσκάφος προερχόμενο από την Ελλάδα στην περιοχή της συνοριακής διοίκησης του χωριού Μέντεν Μπουκ που υπάγεται διοικητικά στο Κρούμοβγκραντ.
72 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 667 (180-344) Συνταγματάρχης Πέιτσεφ Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] συνοριακά επεισόδια, Νευροκόπι, ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, καραντίνα

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 667 (180-344)

Αυστηρά απόρρητο ενημερωτικό Δελτίο αρ. 3 για τα επεισόδια, τα συμβάντα και τις επιχειρησιακές αναφορές των συνοριακών φρουρών στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για το διάστημα από τις 8.00 της 3.1.1948 ως τις 8.00 της 5.1.1948. Αναφορά του Συνταγματάρχη Πέιτσεφ (μία παράγραφος 4 σειρών) Αναφέρεται στην παράδοση 15 Ελλήνων τραυματιών προσφύγων στα σύνορα κοντά στο Νευροκόπι [σσ. Άνω Νευροκόπι] στις 31 Δεκεμβρίου 1947 οι οποίοι μπήκαν σε καραντίνα.
73 ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΛΑΡΟΦ, 147b, op. 3, 1703 Ανυπόγραφο Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ελληνική κυβέρνηση, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, συνοριακά φυλάκια

ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΛΑΡΟΦ, 147b, op. 3, 1703

Έκθεση 25 δακτυλογραφημένων σελίδων στα γαλλικά, όπου καταγράφονται 147 αριθμημένα συμβάντα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από τον Μάρτιο του 1947 έως τον Σεπτέμβριο του 1948. Όπως είναι φυσικό, παρουσιάζονται αποκλειστικά ενέργειες της ελληνικής πλευράς, που χαρακτηρίζονται ως προκλητικές. Πιο συνηθισμένα επεισόδια οι παραβιάσεις των συνόρων είτε από ξηράς είτε από αέρος και οι ρίψεις πυρών που έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό Βουλγάρων στρατιωτών. Η μοναδική χρονολογική ένδειξη στο εξώφυλλο (RIMG0155): “μετά τον Σεπτέμβριο 1948”.
74 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Συνταγματάρχης Γκλαβίντσεφ Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Ντέβιν

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του συνταγματάρχη Γκλαβίντσεφ σε 5 δακτυλογραφημένες σειρές προς το Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 1947. Αναφέρεται στην παραβίαση του βουλγαρικού εναερίου χώρου στις 2.2.1947 από άγνωστο αεροσκάφος προερχόμενο από την Ελλάδα στην περιοχή της συνοριακής διοίκησης του χωριού Δοσπάτ του Ντέβιν.
75 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 667 (180-344) Συνταγματάρχης Πέιτσεφ Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] συνοριακά επεισόδια, Φιλιππούπολη, Πετρίτσι, Έλληνας πρόσφυγας, Κρούμοβγκραντ, καραντίνα

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 667 (180-344)

Αυστηρά απόρρητο ενημερωτικό Δελτίο αρ. 1 για τα επεισόδια, τα συμβάντα και τις επιχειρησιακές αναφορές των συνοριακών φρουρών στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για το διάστημα από τις 8.00 της 31.12.1947 ως τις 8.00 της 2.1.1948. Αναφορά του Συνταγματάρχη Πέιτσεφ. (Δύο παράγραφοι). Αναφέρεται στη σύλληψη Βούλγαρου υπηκόου από τη Φιλιππούπολη που επεχείρησε να περάσει παράνομα στην Ελλάδα την 1.1.1946 στα σύνορα του Πετριτσίου καθώς και στην παράδοση Έλληνα πρόσφυγα στα σύνορα κοντά στην πόλη Κρούμοβγκραντ στις 30 Δεκεμβρίου 1947 ο οποίος μπήκε σε καραντίνα.
76 ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΟΥΓΚΟΦ, 317b, 1, 445 Υπογραφή δυσανάγνωστη Γιουγκόφ Συμμαχική Επιτροπή Ελέγχου, ΕΑΜ, ελληνική κυβέρνηση, ΟΗΕ, Κουλίσεφ

ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΟΥΓΚΟΦ, 317b, 1, 445

Χειρόγραφη δισέλιδη επιστολή γραμμένη σε φύλλο του ξενοδοχείου «Ακροπόλ» της Αθήνας με ημερομηνία 10.2.1947. Απευθύνεται στον Γιούγκοφ από Βούλγαρο με δυσανάγνωστη υπογραφή. Ο συντάκτης ενημερώνει τον Γιούγκοφ για την δραστηριότητα της «Επιτροπής». Πιθανότατα πρόκειται για τη Συμμαχική Επιτροπή Ελέγχου στα Βαλκάνια του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον συντάκτη της επιστολής, ο ίδιος πέτυχε έτσι ώστε η Επιτροπή να δείχνει ευνοϊκότερη προς τις βουλγαρικές θέσεις απορρίπτοντας τις ελληνικές κατηγορίες σε βάρος της Βουλγαρίας. Αυτό φαίνεται να εξοργίζει την ελληνική, «μοναρχοφασιστική», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, κυβέρνηση ενώ υπάρχουν και αρνητικά για την Επιτροπή δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο. Σχολιάζεται επίσης η στάση άλλου Βούλγαρου στην Ελλάδα, του κυρίου Κουλίσεφ. Τέλος, εκφράζεται γενικότερα αισιοδοξία για την πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα από την σκοπιά του ΕΑΜ.
77 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Συνταγματάρχης Γκλαβίντσεφ Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων Ζλάτογκραντ

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του συνταγματάρχη Γκλαβίντσεφ σε 8 δακτυλογραφημένες σειρές προς το Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 1947. Αναφέρει ότι στις 28 Ιανουαρίου στην περιοχή του Ζλάτογκραντ 2 αεροσκάφη πολυβόλησαν και βομβάρδισαν περιοχές στο ελληνικό έδαφος. Το ένα αεροσκάφος έβαλε εναντίον του χωριού Ουγκορλί [σσ. μάλλον το Καλότυχο Ξάνθης (παλαιά ονομασία: Ουρλή)] . Η επιχείρηση κράτησε περίπου 20 λεπτά.
78 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 574 Υποστράτηγος Πανόφ Π. Στάινοφ Βισίνσκι, Αγγλοαμερικανοί, ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΕΣΣΔ, πολεμικές επανορθώσεις Ελλάδας

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 574

Τρισέλιδη δακτυλογραφημένη ανυπόγραφη έκθεση της βουλγαρικής αποστολής στην ΕΣΣΔ προς τον Υπουργό Εξωτερικών και Θρησκευμάτων, Π. Στάινοφ, με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 1945. Αναφέρεται σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον μεταπολεμικό κόσμο και κυρίως τα Βαλκάνια. Στην τρίτη σελίδα της έκθεσης, σε ξεχωριστή παράγραφο γίνεται αναφορά στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων της Ελλάδας. Η ρωσική πλευρά (Βισίνσκι) θεωρεί δίκαιο το αίτημα, αλλά επισημαίνει επίσης την υιοθέτησή του από τους Αγγλοαμερικανούς με αποτέλεσμα να τίθενται υπερβολικές αξιώσεις ενώ λείπει, όπως αναφέρεται το επίσημο αίτημα της ελληνικής πλευράς. Η βουλγαρική πλευρά εκφράζει γενικότερα τις ανησυχίες της για την πορεία του Συνεδρίου της Ειρήνης και ζητάει τη γνώμη των σοβιετικών.
79 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302 Ανυπόγραφο [Τμήμα: “Ελλάδα”] Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] ΓΡΑΜΜΟΣ, Πάικο, κυβερνητικές δυνάμεις, ΔΣΕ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302

Πολεμική κατάσταση στην Ελλάδα στις 22.00 στις 22.7.1948. Στις 22.7 στο μέτωπο του Γράμμου κυβερνητικές μοναρχίες συνέχισαν να επιχειρούν για την σταθεροποίηση των μέχρι τούδε κατακτημένων θέσεων συναντώντας τη σθεναρή αντίσταση του ΔΣΕ. Ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί κάποια αποφασιστική δραστηριότητα. Στη Δυτική Μακεδονία στην περιοχή του Πάικου, μονάδες της 11ης μεραρχίας του κυβερνητικού στρατού επεχείρησαν ανεπιτυχώς να ανακόψουν τη συγκέντρωση των δυνάμεων του ΔΣΕ από την ίδια περιοχή προς τον Γράμμο. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας περιορισμένες σαμποταριστικές και ανιχνευτικές επιχειρήσεις από την πλευρά του ΔΣΕ.
80 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Συνταγματάρχης Γκλαβίντσεφ Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων Υδατοφράκτης Κάμεν, Ντέβιν

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του συνταγματάρχη Γκλαβίντσεφ σε 6 δακτυλογραφημένες σειρές προς το Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου 1947. Αναφέρεται σε υπερπτήση αεροσκάφους προερχόμενου από την Ελλάδα πάνω από τον υδατοφράκτη Κάμεν και το χωριό Δοσπάτ του Ντέβιν. Το αεροσκάφος παρέμεινε 10 λεπτά και επέστρεψε στην Ελλάδα.
81 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Συνταγματάρχης Γκλαβίντσεφ Υπουργείο Εξωτερικών Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Ρουντοζέμ, Σμόλιαν

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του συνταγματάρχη Γκλαβίντσεφ σε 22 δακτυλογραφημένες σειρές προς το Υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 8.12.1947. Αναφέρεται στην παραβίαση του βουλγαρικού εναερίου χώρου την 7.12.1947 από δύο αεροσκάφη αγνώστου εθνικότητας προερχόμενου από την Ελλάδα στην περιοχή συνοριακής ευθύνης του χωριού Ρουντοζέμ του Σμόλιαν. Το πρώτο παρέμεινε 5 ενώ το δεύτερο 25 λεπτά στον βουλγαρικό εναέριο χώρο και δέχτηκε αντιαεροπορικά πυρά. Ο συντάκτης της αναφοράς ζητά από το βουλγαρικό ΥΠΕΞ να ενεργήσει διπλωματικά και μέσω του τύπου και του ραδιοφώνου.
82 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302 Ανυπόγραφο [Τμήμα: “Ελλάδα”] Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] ΓΡΑΜΜΟΣ, ΚΟΝΙΤΣΑ, Πάικο, Ήπειρος κυβερνητικές δυνάμεις, ΔΣΕ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302

Πολεμική κατάσταση στην Ελλάδα στις 23.00 στις 23.7.1948
83 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Υποστράτηγος Πανόφ Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Αμερικανική-Βρετανική Συμμαχική Αποστολή, Πετρίτσι

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του υποστρατήγου Πανόφ σε 8 δακτυλογραφημένες σειρές προς το Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 1947. Αναφέρεται σε υπερπτήση αγνώστου ταυτότητος αεροσκάφους στις 16 Ιανουαρίου 1947 σε περιοχή νότια του Πετριτσίου. Πιθανόν να πρόκειται για αεροσκάφος που χρησιμοποιεί η αμερικανική ή η αγγλική συμμαχική αποστολή στη Βουλγαρία.
84 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Υποστράτηγος Πανόφ Υπουργείο Εξωτερικών Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Κρούμοβγκραντ, βουλγαρικό φυλάκιο

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του υποστρατήγου Πανόφ σε 17 δακτυλογραφημένες σειρές προς το Υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 8.10.1947. Αναφέρεται στην παραβίαση του βουλγαρικού εναερίου χώρου στις 4.10.1947 από ελληνικό αναγνωριστικό αεροσκάφος σε περιοχή 2,5χλμ Ν του χωριού Ζίλτι Τσαλ στην περιοχή του Κρούμοβγκραντ. Το αεροσκάφος έβαλε κατά των βουλγαρικών συνοριακών φυλακίων. Ο Πανόφ ζητά από το βουλγαρικό ΥΠΕΞ να προβεί στη δέουσα διαμαρτυρία.
85 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302 Ανυπόγραφο [Τμήμα: “Ελλάδα”] Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] Κεντρική Ελλάδα, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΚΟΝΙΤΣΑ, Αν. Μακεδονία, Θράκη Γρεβενά, κυβερνητικές δυνάμεις, ΔΣΕ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302

Πολεμική κατάσταση στην Ελλάδα στις 25.5.1948
86 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Κ. Γκεοργκίεφ Αντιστράτηγος Μπιριούζοφ Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Σμόλιαν

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά σε 11 δακτυλογραφημένες σειρές του αναπληρωτή αντιπροσώπου του υπουργικού συμβουλίου, υπουργού εξωτερικών και θρησκευμάτων και επιτρόπου για την εφαρμογή της συμφωνίας ανακωχής, Κ. Γκεοργκίεφ προς τον προς Αντιστράτηγο Μπιριούζοφ, αναπληρωτή αντιπρόσωπο της Συμμαχικής Επιτροπής Ελέγχου στη Βουλγαρία. Αναφέρει ότι στις 3.1.1947 αεροσκάφος αγνώστου εθνικότητας παραβίασε τον βουλγαρικό εναέριο χώρο στην περιοχή του χωριού Μάρζιακ του Σμόλιαν για δύο λεπτά και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ελλάδα.
87 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Υποστράτηγος Πανόφ Υπουργείο Εξωτερικών Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Ζλάτογκραντ, Ξάνθη

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του υποστρατήγου Πανόφ σε 8 δακτυλογραφημένες σειρές προς το Υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 26.8.1947. Αναφέρεται στην παραβίαση του βουλγαρικού εναερίου χώρου 4χλμ Δ του Ζλάτογκραντ από βομβαρδιστικό αεροσκάφος προερχόμενο από την περιοχή της Ξάνθης. Οι συνοριακοί φρουροί έβαλαν κατά του αεροσκάφους.
88 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302 Ανυπόγραφο [Τμήμα: “Ελλάδα”] Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] ΓΡΑΜΜΟΣ, ΚΟΝΙΤΣΑ, κυβερνητικές δυνάμεις, ΔΣΕ, Πάικο

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302

Πολεμική κατάσταση στην Ελλάδα στις 20.00 της 24.7.1948
89 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Ταγματάρχης Αλεξανδράκης Αντιστράτηγος Μπιριούζοφ Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Συμμαχική Επιτροπή Ελέγχου

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Επιστολή 7 δακτυλογραφημένων σειρών γραμμένη στα αγγλικά του ταγματάρχη Αλεξανδράκη (Ελληνική στρατιωτική αποστολή – σύνδεσμος με τη Στρατιωτική Συμμαχική Επιτροπή Ελέγχου στη Βουλγαρία) προς κ. Αντιστράτηγο Μπιριούζοφ, αναπληρωτή αντιπρόσωπο της Συμμαχικής Επιτροπής Ελέγχου στη Βουλγαρία με ημερομηνία 11 Μαρτίου 1947. Ο Αλεξανδράκης απορρίπτει τους βουλγαρικούς ισχυρισμούς περί παραβίασης του βουλγαρικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη στις 11 και 27 Δεκεμβρίου.
90 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Υποστράτηγος Πανόφ Υπουργείο Εξωτερικών Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Ρουντοζέμ, βουλγαρικό φυλάκιο

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του υποστρατήγου Πανόφ σε μία δακτυλογραφημένη σελίδα προς το Υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 19.8.1947. Αναφέρεται σε τρία συνοριακά επεισόδια. Το πρώτο αφορά παραβίαση του βουλγαρικού εναερίου χώρου στην περιοχή του χωριού Ρουντοζέμ επί δύο λεπτά στις 14.8.1947 στις 8.10πμ από αεροσκάφος προερχόμενο από την Ελλάδα. Το δεύτερο αναφέρεται σε παρόμοιο περιστατικό που έλαβε χώρα την ίδια μέρα στην ίδια περιοχή στις 9.30πμ. Τέλος, στις 5.8.1947 σημειώθηκε ρίψη πυρών κατά βουλγαρικού φυλακίου 1.700μ ΝΔ του χωριού Τσέπιντσι στην περιοχή συνοριακής ευθύνης του Ρουντοζέμ. Τα πυρά ρίχτηκαν από την ελληνική πλευρά των συνόρων.
91 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302 Ανυπόγραφο [Τμήμα: “Ελλάδα”] Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] ΓΡΑΜΜΟΣ, Χαλκιδική, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Ξάνθη, κυβερνητικές δυνάμεις, ΔΣΕ, Πάικο

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302

Πολεμική κατάσταση στην Ελλάδα στις 23 της 25.7.1948
92 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Υποστράτηγος Πανόφ Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων Βουλγαρικός εναέριος χώρος, Ρουντοζέμ

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά του υποστρατήγου Πανόφ σε 7 δακτυλογραφημένες σειρές προς το Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων. Αναφέρεται στην παραβίαση του βουλγαρικού εναερίου χώρου από άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος στην περιοχή του χωριού Ρουντοζέμ το οποίο χάθηκε προς το ελληνικό έδαφος στις 27 Δεκεμβρίου 1946.
93 ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302 Ανυπόγραφο [Τμήμα: “Ελλάδα”] Δεν αναφέρεται [Δημητρόφ] Γράμμος Σαραντάπορο, Κλέφτης, κυβερνητικές δυνάμεις, ΔΣΕ, ΚΟΝΙΤΣΑ, Πάικο

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΦ, 146b, op. 5, 1302

Πολεμική κατάσταση στην Ελλάδα στις 23 της 26.7.1948
94 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Κ. Γκεοργκίεφ Αντιστράτηγος Μπιριούζοφ Συμμαχική Επιτροπή Ελέγχου, Ιβαΐλοφγκραντ

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Αναφορά σε 12 δακτυλογραφημένες σειρές που υπογράφεται από τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου, υπουργό εξωτερικών και θρησκευμάτων και επίτροπο για την εφαρμογή της συμφωνίας ανακωχής, Κ. Γκεοργκίεφ. Αναφέρεται στο γεγονός της παραβίασης του βουλγαρικού εναερίου χώρου από ελληνικό αεροσκάφος στις 13.1.1947 στην περιοχή του χωριού Μανδρίτσα του Ιβαΐλοφγκραντ.
95 ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77 Γιούρι Κίρκοφ Υπουργείο Εξωτερικών και Θρησκευμάτων Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή, Στρατηγός Κιριούσιν, ελληνική κυβέρνηση, βουλγαρικό έδαφος

ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΞ, 1477, op. 4, 77

Εισηγητική έκθεση του συμβούλου πρεσβείας Γιούρι Κίρκοφ με ημερομηνία 5 Αυγούστου 1947 σε μία δακτυλογραφημένη σελίδα. Αναφέρεται στην ενημέρωση που είχε από τον στρατηγό Κιριούσιν, αντιπρόσωπο της Συμμαχικής Επιτροπής Ελέγχου στη Βουλγαρία ο οποίος αναφέρθηκε στα επεισόδια που σημειώνονται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τα επεισόδια αυτά αφορούν: παραβιάσεις του βουλγαρικού εναερίου χώρου, την είσοδο ενόπλων Ελλήνων στο βουλγαρικό έδαφος, την απαγωγή Βουλγάρων πολιτών από το βουλγαρικό έδαφος. Η επιτροπή θέτει απλώς υπόψη του Έλληνα αντιπροσώπου στη Συμμ. Επιτροπή τα συμβάντα. Ο Κιριούσιν συμβουλεύει τη βουλγαρική πλευρά να θέτει με επίσημο τρόπο τη διαμαρτυρία της προς τη Συμμ. Επιτροπή για τα σοβαρά συνοριακά επεισόδια προκειμένου αυτή να τα θέσει υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης. Οι αναφορές αυτές επομένως θα πρέπει να γίνονται στη βουλγαρική και στη ρωσική.
96 Αρχειακό Υλικό Βασίλ Κολάροφ, Υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Βούλγαρος πληρεξούσιος υπουργός στην Ουάσινγκτον – συντρ. Μεβόραχ Τρίγκβε Λι, Γενικός Γραμματέας του Ο. Η.Ε., Ειδική Επιτροπή Ο.Η.Ε. για τα Βαλκάνια (Βαλκανική Επιτροπή), ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, Δυτική Θράκη, Έλληνας Πρέσβης Δενδραμής. Ενημέρωση του Βούλγαρου εκπροσώπου στην Ουάσινγκτον για απαίτηση της βουλγαρικής πλευράς η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τις αιτούμενες προϋποθέσεις για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας. Οδηγία προς τον ίδιο για το χειρισμό του ζητήματος της Δυτικής Θράκης.
97 Αρχειακό Υλικό Βασίλ Κολάροφ, Υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Βούλγαρος πληρεξούσιος υπουργός στην Ουάσινγκτον – συντρ. Μεβόραχ Τρίγκβε Λι, Γενικός Γραμματέας του Ο. Η.Ε., ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ Προώθηση της πρότασης της βουλγαρικής κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις των διπλωματικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Βουλγαρίας στην Ουάσινγκτον, προκειμένου αυτοί να καταλήξουν στις προϋποθέσεις και τον τρόπο αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών.
98 Αρχειακό Υλικό Βασίλ Κολάροφ, Υπουργός Εξωτερικών, πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Τρίγκβε Λι, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Η.Ε. Γενική Συνέλευση Ο.Η.Ε. της 21ης Οκτωβρίου 1947, Επιστολή Τρίγκβε Λι της 23ης Μαρτίου 1948, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, Ελλάδα. Η απάντηση της βουλγαρικής κυβέρνησης στην επιστολή της 23ης/3/1948 του Γ.Γ. των Η.Ε. με συστάσεις για τακτικές διπλωματικές και καλής γειτονίας σχέσεις με την Ελλάδα.
99 Αρχειακό Υλικό Ε. Εμανουήλοφ, 2ος Γραμματέας Πρεσβείας ΕΛΛΑΔΑ, Φίλιππος Δραγούμης, Ροδόπη, Βόρεια Ήπειρος, ΑΙΓΑΙΟ, Δούναβης. Ενημέρωση για δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Φ. Δραγούμη, για επιμονή της Ελλάδας να υπολογισθεί η γνώμη της για κάθε πιθανή τροποποίηση της συμφωνίας ανακωχής που υπογράφθηκε με τη Βουλγαρία. Δηλαδή α) να της δοθούν τα όρη της Ροδόπης και μέρος της Β. Ηπείρου που είναι χαρακτηριστικά ελληνικά για ενδυνάμωση της ελληνικής ασφάλειας και δυνατότητα συντήρησης και αναμονής συμμαχικής βοήθειας σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης, β) να της δοθεί οικονομική έξοδος στο Δούναβη με αντάλλαγμα οικονομική έξοδο της Βουλγαρίας στο Αιγαίο μέσω Θεσ/νίκης, Καβάλας, Αλεξ/πολης (όχι όμως και εδαφική έξοδος) γ) να έχει το δικαίωμα να ελέγχει τον εξοπλισμό της Βουλγαρίας και δ) να καταζητήσει τους Βούλγαρους εγκληματίες πολέμου.
100 Αρχειακό Υλικό Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας / Εγκεκριμένο από το σύντρ. Γ. Ντιμιτρόφ Ελβετική Διπλωματική Αποστολή Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., ΕΛΛΑΔΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, Ελβετική Διπλωματική Αποστολή, Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ειδική Επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Έβατ Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας απαντά στην ελβετική διπλωματική αποστολή ότι αποκρούει την πρόταση της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αναλάβει προσωρινά την υποστήριξη των ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία, διότι κρίνει α) πως με υπαιτιότητα της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη οι σχέσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας και β) πως αποδοχή της πρότασης θα σήμαινε παράταση των μη φυσιολογικών σχέσεων των δυο χωρών μεταξύ τους.
101 Αρχειακό Υλικό Η Πολιτική Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών και Ομολογίας Πίστεως. «Μακεδονία του Αιγαίου», ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, Δυτική Θράκη, Λαϊκή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, Αμερικανός αντιπρόσωπος στην Εξεταστική Επιτροπή για την Ελλάδα κ. Έτριτζ, Έλληνες πρόσφυγες στη Βουλγαρία. Παρουσίαση α) των θέσεων που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση στην Εξεταστική Επιτροπή σε αντίθεση με τις θέσεις της βουλγαρικής, γιουγκοσλαβικής και αλβανικής αντιπροσωπείας και β) των θέσεων της Βουλγαρίας για το μακεδονικό ζήτημα, το ζήτημα της Δυτικής Θράκης και το ζήτημα των Ελλήνων προσφύγων σ’ αυτήν.
102 Αρχειακό Υλικό Υπογραφή δυσανάγνωστη Τσερβένκοφ Υποεπιτροπή του Ο.Η.Ε. για τα Βαλκάνια, συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας, Μπέλες. Ενημέρωση του Τσερβένκοφ, μέσω της μετάδοσης από το σύντρ. Ιλία Κιουλιόφσκι, α) για ανακοίνωση στις 13/8/1952 συνεδρίασης της Υποεπιτροπής του Ο.Η.Ε. για τήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια «κεκλεισμένων των θυρών» προς εξέταση πρόσφατων περιστατικών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και β) για ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας για εμπλοκή στις 13/8/1952 στο Μπέλες (τομέα 1822) ελληνικής περιπόλου και Βούλγαρων στρατιωτών, που προκάλεσε άμεση αποστολή ομάδας παρατηρητών της Υποεπιτροπής στον τόπο του περιστατικού.
103 Αρχειακό Υλικό Υπογραφή δυσανάγνωστη (ίδια με του εγγράφου 11) Τσερβένκοφ Υποεπιτροπή του Ο.Η.Ε. για τα Βαλκάνια, συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας στον Έβρο, νησί «Δ», Αλέξης Κύρου. Ενημέρωση του Τσερβένκοφ, μέσω της μετάδοσης από το σύντρ. Ιλία Κιουλιόφσκι, α) ότι η Υποεπιτροπή του Ο.Η.Ε. για την τήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια εξέτασε τα περιστατικά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας (ειδικά στο νησί «Δ» του Έβρου) και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση η οποία παρατίθεται, β) ότι το υπόμνημα του Αλ. Κύρου αποδίδει στη Βουλγαρία την αποτυχία των άμεσων διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη συνοριακή τους γραμμή και γ) ότι Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για το νησί «Δ» του ποταμού Έβρου (παρατίθεται σύντομα η επιχειρηματολογία της μιας και της άλλης πλευράς).
104 Αρχειακό Υλικό Υπογραφή δυσανάγνωστη ΑΛΕΞΗΣ ΚΥΡΟΥ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε., συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας στον Έβρο. Ενημέρωση για το περιεχόμενο της επιστολής Α. Κύρου προς τον επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του Ο.Η.Ε. Συγκεκριμένα, προς επίλυση του ζητήματος της συνοριακής γραμμής Ελλάδας – Βουλγαρίας στον Έβρο, α) προτείνει τη δημιουργία ελληνοβουλγαρικής επιτροπής με ή χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπου του Ο.Η.Ε., β) καταγγέλλει άρνηση της βουλγαρικής πλευράς να εξετασθεί αυτό το ζήτημα.
105 Αρχειακό Υλικό ΑΛΕΞΗΣ ΚΥΡΟΥ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε., σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας. Ενημέρωση για ανακοίνωση του ραδιοσταθμού του Ο.Η.Ε. στις 27/8/1952: Επιστολή του Αλέξη Κύρου προς τον επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του Ο.Η.Ε. για παρέμβασή του προς επίλυση του ζητήματος των συνόρων Ελλάδας – Βουλγαρίας.
106 Αρχειακό Υλικό Σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, Άνω Νησί, ποταμός Έβρος, Υπουργός Εσωτερικών Βουλγαρίας Βλαντιμίρ Ποπτόμοφ, Τρίγκβε Λι, Γενικός Γραμματέας του Ο. Η.Ε., Ειδική Επιτροπή Ο.Η.Ε. για τα Βαλκάνια (Βαλκανική Επιτροπή). Ο Τρίγκβε Λι στρέφει την προσοχή του Υπουργού Εσωτερικών της Βουλγαρίας Βλαντιμίρ Ποπτόμοφ στις προτάσεις της παραγράφου 4/δ/ της Έκθεσης της 27ης Μαρτίου 1950 που έγινε δεκτή από την Ειδική Επιτροπή του Ο.Η.Ε. για τα Βαλκάνια σχετικά με τη διαμάχη για τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας στην περιοχή του ποταμού Έβρου.
107 Αρχειακό Υλικό Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παραβίαση ελληνικού εδάφους Ενημέρωση για παραβίαση του ελληνικού εδάφους στις 28 Μαρτίου 1950 στην περιοχή Κρατοχωρίου από 20 Βούλγαρους στρατιώτες και εμπλοκή τους με ελληνικά στρατιωτικά τμήματα.
108 Αρχειακό Υλικό Σύμβουλος: σύντρ. Λ. Ζλατάροφ Υπουργείο Εσωτερικών – Συνοριακά Στρατεύματα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παραβίαση ελληνικού εδάφους. Αίτημα για διερεύνηση των πραγματικών γεγονότων στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο στις 28 Νοεμβρίου 1946.
109 Αρχειακό Υλικό Ταγματάρχης Αλεξανδράκης Συμμαχική Ελεγκτική Επιτροπή στη Βουλγαρία ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, παραβίαση ελληνικού εδάφους, Ταγματάρχης Αλεξανδράκης. Ενημέρωση για παραβίαση στις 28 Νοεμβρίου 1946 του ελληνικού εδάφους στην περιοχή Σιδηροκάστρου και κλοπή 50 προβάτων από τρία ένοπλα άτομα ερχόμενα εκ Βουλγαρίας.
110 Αρχειακό Υλικό Συντρ. Ν. Μεβόραχ, πληρεξούσιος Υπουργός της Βουλγαρίας στον Ο.Η.Ε. Τρίγκβε Λι, Γενικός Γραμματέας του Ο. Η.Ε., Γενική Συνέλευση Ο.Η.Ε., Ειδική Επιτροπή Ο.Η.Ε. για τα Βαλκάνια (Βαλκανική Επιτροπή), Διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας, ΑΛΕΞΗΣ ΚΥΡΟΥ, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε., Έλληνας Πρέσβης Δενδραμής. Ενημέρωση του Τρίγκβε Λι από τον Ν. Μεβόραχ για προώθηση της επιστολής του Αλέξη Κύρου, του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε., στη βουλγαρική κυβέρνηση και προσωπικές του Ν. Μεβόραχ παρατηρήσεις/εκτιμήσεις για τις μέχρι τώρα ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την ανανέωση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας.
CSV